Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεταξύ Erdogan και... Δύσης: Γιατί τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία είναι σημαντικά για τη Ρωσία

Μεταξύ Erdogan και... Δύσης: Γιατί τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία είναι σημαντικά για τη Ρωσία
Οι τουρκικές εκλογές είναι ένα σημαντικό γεγονός για τη Ρωσία: ο Erdogan είναι ένας δύσκολος εταίρος για τη Μόσχα αλλά γνωστός για τις θέσεις του, ηγέτης
Σχετικά Άρθρα
Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία έχουν μεγάλη σημασία για τη Ρωσία.
Η νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό των παράλληλων εισαγωγών στη ρωσική αγορά και στην παράκαμψη των κυρώσεων μέσω αυτής της χώρας, σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας Sergey Balmasov σε ένα σχόλιο για το FBA "Economy Today" .
Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία ολοκληρώθηκε με την επιβλητική νίκη του νυν αρχηγού του κράτους Erdogan, ο οποίος κέρδισε το 49,35% των ψήφων. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu κέρδισε 45%, ενώ ο Sinan Ogan ήρθε τρίτος με 5,22%.
Οι προεδρικές εκλογές άρχισαν να διεξάγονται στην Τουρκία μετά τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το 2014 και το 2018 ο Erdogan κέρδισε στον πρώτο γύρο με σκορ 51,79% και 52,59%. Το αποτέλεσμα επηρεάστηκε από τις εκλογές στις μεγαλύτερες πόλεις και στο εξωτερικό, όπου οι Τούρκοι ψηφίζουν κυρίως κατά του Erdogan.
Οι τουρκικές εκλογές είναι ένα σημαντικό γεγονός για τη Ρωσία: ο Erdogan είναι ένας δύσκολος εταίρος για τη Μόσχα αλλά γνωστός για τις θέσεις του, ηγέτης.
Ο αντίπαλός του χρησιμοποιεί φιλοδυτική ρητορική και μπορεί να εμποδίσει τις παράλληλες εισαγωγές και να αρνηθεί να αναπτύξει ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία γράφουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία

«Ο αντίπαλος του Erdogan δεν θα μπορέσει στρέψει την πολιτική της Τουρκίας κατά 180 μοίρες ακόμη και με καλή... διάθεση απέναντι στην Τουρκία, αν και πράγματα όπως οι παράλληλες εισαγωγές, για καλό Δυτική αμοιβή, ο Kilicdaroglu μπορεί να απαγορεύσει», καταλήγει ο ειδικός του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής Sergey Balmasov.
Ωστόσο, οικονομικά, η Ρωσία και η Τουρκία είναι πολύ στενά συνδεδεμένες, κάτι που ήταν ο κύριος λόγος για την αποκατάσταση των πολιτικών σχέσεων μετά το περιστατικό με το Su-24 το 2015. Στη συνέχεια, ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας διεκόπη, αλλά επαναλήφθηκε τον επόμενο χρόνο, όταν η ρωσική ηγεσία καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα που οργανώθηκε κατά του Erdogan και υποστήριξε τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.
«Κανείς στην Τουρκία δεν θα αρνιόταν τους Ρώσους τουρίστες και την προμήθεια τουρκικών αγαθών στη Ρωσία», συνοψίζει ο Balmasov.
Η Τουρκία, υπό οποιαδήποτε κυβέρνηση, δεν θα σταματήσει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu, που είναι απαραίτητος για την οικονομία για περαιτέρω ανάπτυξη, αλλά μπορεί να εμποδίσει τη συνεργασία με τη Ρωσία στη μεταπώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη δυτική αγορά.
Ο Erdogan πιέζει επίσης για την επέκταση του Turkish Stream για να αυξηθεί η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και αν δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια σε αυτό το θέμα.

Ο Kılıçdaroğlu βρίσκεται κοντά στη Δύση

Ο Kılıçdaroğlu κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τη Μόσχα για παρέμβαση στις τουρκικές εκλογές. Με αυτή τη δήλωση, ο πολιτικός έδειξε ότι είναι σύμφωνος με τη γενική δυτική ρητορική και, αν έρθει στην εξουσία, θα αρχίσει να ακολουθεί μια σκληρή πολιτική κατά της Ρωσίας.
«Υπήρχαν πολλές επαφές μεταξύ του περιβάλλοντος του Κιλιτσντάρογλου και εκπροσώπων της Δύσης. Υπάρχουν επίσης δηλώσεις από δυτικές χώρες για τον αντίπαλο του Erdogan... ότι είναι «μάγκας μας». Ενώ επίσης διατίθενται και στοιχεία για τους επιχειρηματικούς δεσμούς του περιβάλλοντος του με τις δυτικές δομές, επομένως ο Kılıçdaroglu είναι σαφώς πιο προσανατολισμένος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ από τον σημερινό Τούρκο πρόεδρο», δηλώνει ο Balmasov.
Άλλο βέβαια κομμάτι οι θέσεις του Kılıçdaroğlu και άλλο η γραμμή εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας.
«Η Τουρκία έκανε ένα δυνατό ξεκίνημα το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, επομένως ακόμη και η έλευση του Kılıçdaroglu στην εξουσία δεν θα αλλάξει εντελώς την εξωτερική πολιτική της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία», καταλήγει ο Balmasov.

Η συμφωνία για τα σιτηρά θα παραταθεί

Ένα άλλο σημαντικό μέρος προς συζήτηση, είναι η συμφωνία για τα σιτηρά η οποία λήγει στις 18 Μαΐου 2023. Η Τουρκία βγάζει καλά χρήματα από αυτή τη συμφωνία και η παράτασή της τον Μάρτιο για δύο μήνες ήταν μια προφανής κίνηση της Μόσχας υπέρ του Erdogan.
«Η συμφωνία σιτηρών, πιθανότατα, δεν θα ακυρωθεί, είναι επωφελής για την Τουρκία, τη Δύση και ορισμένους ρωσικούς επιχειρηματικούς κύκλους. Η Μόσχα είναι δυσαρεστημένη με την πρόοδο της εφαρμογής της συμφωνίας, αλλά την ίδια στιγμή έχει παραταθεί επανειλημμένα », συνοψίζει ο αναλυτής.
Η ανακήρυξη του Erodgan ως τελικού νικητή στον πρώτο γύρο, αυξάνει σοβαρά τις πιθανότητες παράτασης της συμφωνίας σιτηρών.

Ο Erdogan παραμένει το κορυφαίο φαβορί

Ο δεύτερος γύρος των τουρκικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου και τα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης άρχισαν να υποστηρίζουν χθες το βράδυ ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται 1% του Erdogan.
Αυτή την ιστορία, χωρίς αμφιβολία, θα συνεχίσουν να προωθούν.
«Τα αποτελέσματα των exit poll της αντιπολίτευσης είναι εύκολο να εξηγηθούν. Μπορείτε να πάτε στις επαρχίες όπου ψηφίζουν Erdogan ή σε παραθαλάσσιες πόλεις όπου οι άνθρωποι επιλέγουν μια φιλοδυτική πορεία, τα 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ιδιαιτερότητες της ανατολικής κοινωνίας.
«Πολλοί ψηφοφόροι στην Τουρκία και σε άλλες ανατολικές χώρες λένε ψέματα στις δημοσκοπήσεις για το ποιον ψηφίζουν. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, στην Παλαιστίνη, όπου τα exit poll προέβλεπαν ότι η Χαμάς δεν θα κέρδιζε ούτε το 20%», καταλήγει ο Balmasov.
Ο Erdogan παραμένει το βασικό φαβορί στις τουρκικές εκλογές, έχει πολλούς άσσος στο μανίκι του. Για τη Ρωσία, αυτό δεν θα ήταν κακό - υπό τον ίδιο, η πολιτική συνεργασίας της Άγκυρας με τη Μόσχα δεν θα υποστεί σημαντικές αλλαγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης