Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Fourlis: Ισχυρά περιθώρια και το 2023 – Στήριξη από τουρισμό, προβληματισμός λόγω έλλειψης προσωπικού

Fourlis: Ισχυρά περιθώρια και το 2023 – Στήριξη από τουρισμό, προβληματισμός λόγω έλλειψης προσωπικού
Διψήφιο ποσοστό αύξησης πωλήσεων για το σύνολο του 2023 περιμένει η διοίκηση του ομίλου
Σχετικά Άρθρα
Παρουσία του… παλιού (Απόστολου Πεταλά) αλλά και του… νέου CEO (Δημήτρη Βαλαχή) έγινε χθες η ενημέρωση των αναλυτών της Fourlis για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2023.
Η διοίκηση ανέφερε πως η τάση που παρατηρήθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2023 με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των πωλήσεων, ενώ η ίδια τάση συνεχίστηκε και τον Απρίλιο και το Μάιο (μέχρι σήμερα).
Η εκτίμηση είναι πως θα μπορέσει να διατηρήσει τα υψηλά περιθώρια που είχε στη χρήση 2022 ενώ δεν πρόκειται να γίνουν άλλες αυξήσεις τόσο στο κλάδο των επίπλων ή των αθλητικών ειδών.
Επιπλέον για το σύνολο της χρήσης αναμένεται διψήφιο ποσοστό αύξησης στις πωλήσεις.
Η καλή πορεία των πωλήσεων οφείλεται σε μία σειρά από λόγους όπως το γεγονός ότι η ΙΚΕΑ κατάφερε να λύσει σε ποσοστό 85% τα θέματα ελλείψεων και το ποσοστό συνεχίζει να βελτιώνεται, ενώ έγιναν και έξυπνες ανατιμήσεις.
Η διοίκηση ανέφερε πως η στήριξη από την IKEA International ήταν σημαντική και οι ανατιμήσεις ήταν χαμηλότερες από τους ανταγωνιστές με αποτέλεσμα να αποκτήσει πλεονέκτημα ο όμιλος.
Από την άλλη ο κλάδος των αθλητικών ειδών είχε χαμηλότερα περιθώρια καθώς λόγω του ήπιου χειμώνα και προκειμένου να μειώσει τα αποθέματα σε χειμερινά είδη, προχώρησε σε εκπτώσεις επηρεάζοντας το περιθώριο.
Υπάρχει αισιοδοξία από τη διοίκηση καθώς ο τουρισμός αναμένεται να πάει πολύ καλά, ενώ είναι βελτιωμένη και η καταναλωτική ψυχολογία.
Μάλιστα περιμένουν ανάπτυξη στις δραστηριότητες στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Σημειώθηκε επίσης πως στα ΙΚΕΑ η επισκεψιμότητα αυξάνεται και η διοίκηση έχει πρόθεση να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να τη στηρίξει περαιτέρω.
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο λιανικής είπε η διοίκηση τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή έχει ανοικτές 50 θέσεις εργασίας στα ΙΚΕΑ και δεν μπορεί να βρει κατάλληλο προσωπικό.
Για το 2023 το επενδυτικό πρόγραμμα αναμένεται να ανέλθει στα 23 εκατ. ευρώ.
Μέχρι το τέλος του έτους το ΙΚΕΑ στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος από 25.000 τ.μ θα μειωθεί στα 15.000 τ.μ.

Στο τελευταίο τρίμηνο η είσοδος της Trade Estates στο Χρηματιστήριο

Συζήτηση με τους αναδόχους θα κάνει το Σεπτέμβριο η διοίκηση της Fourlis προκειμένου να καθορίσει τις λεπτομέρειες της εισαγωγής της Trade Estates στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η εισαγωγή αναμένεται να γίνει στο τελευταίο τρίμηνο και η διοίκηση ανέφερε πως εκτιμά ότι οι συνθήκες στην αγορά θα έχουν βελτιωθεί και θα δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να αποκτήσουν θέση σε μία εταιρεία που θα προσφέρει καλές αποδόσεις.
Η Fourlis δε θα έχει συμμετοχή στη δημόσια εγγραφή (IPO) προκειμένου να πετύχει το dilution και να μειώσει το ποσοστό της στο επίπεδο που έχει δώσει στόχο (ακόμα και κάτω από 50%).
Ο στόχος στα επόμενα 5-6 χρόνια είναι η εταιρεία ακινήτων να έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 700 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία επενδύσει σε logistics και retail parks και θέλει απόδοση 7%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης