Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την ήττα - Ο πολιτικός κατήφορος ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο, απαντά η Χαριλάου Τρικούπη

ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την ήττα - Ο πολιτικός κατήφορος ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο, απαντά η Χαριλάου Τρικούπη
Ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ρίχνει την ευθύνη στο... ΠΑΣΟΚ
Σχετικά Άρθρα
(upd) Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής (21/5/2023) τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου, νωρίτερα σήμερα (22/5/2023), με την Κουμουνδούρου να επιρρίπτει ευθύνες στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ για την ήττα της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την απλή αναλογική.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Όπως ανακοινώθηκε, την Τετάρτη (24/5/2023) αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ενώ δηλώσεις αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημειώνεται ότι προς το παρόν και τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές, η ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα δεν αμφισβητείται.
Η σχετική δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συγκληθούν άμεσα τα συλλογικά όργανα για να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και η επισήμανση ότι ο εκλογικός κύκλος δεν έχει ακόμα τελειώσει, δείχνουν πως τόσο ριζοσπαστικές αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν έως τις 25 Ιουνίου.
Διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με διάλυση την παρούσα στιγμή.

Η ευθύνη στην... ήσσονα αντιπολίτευση

«Κατά τη συνεδρίαση έγινε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.
Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές και πως ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική.
Τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και την μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου.
Όπως τονίζεται, «άπαντες συμφώνησαν πως πρωταρχικής σημασίας πλέον είναι η εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου και εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη αυτή, μακριά από εσωστρέφεια, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγχρόνως να μην κάνει τη χάρη σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη, όπου θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και χάραξη των επόμενων κινήσεων στο δρόμο για τις κάλπες του Ιουνίου».

ΠΑΣΟΚ: Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο

«Οι πρωταθλητές του θράσους συνεχίζουν την ίδια τακτική, λες και δεν μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία», απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ.
«Πριν τις εκλογές τους έφταιγαν οι δημοσκοπήσεις, που όμως όπως αποδείχθηκε περίτρανα τους ευνοούσαν σκανδαλωδώς εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας ποιο είναι το βολικό κόμμα για να πετύχει τους στόχους του ο κ. Μητσοτάκης.
Η Νέα Δημοκρατία, ενώ αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες, κυβέρνησε με γνώμονα τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, επιδείνωσε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος αποδείχθηκε το περιτύλιγμα του παρακράτους των υποκλοπών και της εκτεταμένης διαφθοράς, αντί να καταρρεύσει, ενίσχυσε τα ποσοστά της χάρις τον χρυσό χορηγό της.
Θα μείνετε στη μνήμη των προοδευτικών πολιτών ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.
Καλύτερα οι κ.κ. του ΣΥΡΙΖΑ να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να αναρωτηθούν για τις επικίνδυνες θέσεις τους στα εθνικά θέματα όπως ήταν οι «Πρέσπες του Αιγαίου» και «η θάλασσα δίχως σύνορα», για τα «τοπικά νομίσματα» και την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.
Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο. Ξύσατε τον πάτο του βαρελιού πάνω στην αγωνία της πολιτικής σας επιβίωσης, φτάνοντας στο σημείο να αγκαλιάσετε τα στελέχη του Πάνου Καμμένου, να ξεπλύνετε την κυβέρνηση της χρεοκοπίας του Κώστα Καραμανλή εντάσσοντας στα ψηφοδέλτιά τον Ευάγγελο Αντώναρο και απευθύνοντας προσκλητήριο μέχρι και στους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη και των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα αποκαλύπτοντας γιατί δεν ψηφίσατε την τροπολογία, που απαγόρευε σε μια νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση να συμμετέχει στο δημοκρατικό μας πολίτευμα.
Ο ελληνικός λαός έστειλε καθαρά τα μηνύματά του και καθείς εφ’ ω ετάχθη. Σε αυτή τη νέα πορεία αγκαλιάζουμε τις αγωνίες των πολιτών για να υπάρχει ισχυρή προοδευτική δύναμη στην αντιπολίτευση, πραγματικό ανάχωμα και αντίπαλος στη Νέα Δημοκρατία», καταλήγει.

«Δεν εγκαταλείπω τη μάχη»

Στο μεταξύ, «είμαι εδώ και δεν εγκαταλείπω τη μάχη», ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, στον απόηχο του απογοητευτικού εκλογικού αποτελέσματος για το κόμμα.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές και εναντίον των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, με αποδέκτη κυρίως το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας πως «την ώρα που εμείς κοιτάζαμε τη χώρα κάποιοι κοίταγαν το δικό τους χωράφι και στο τέλος πανηγύριζαν περισσότερο και από τους Νεοδημοκράτες για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».
«Έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη.
Και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ.
Δε θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα. Χθες ήταν ημέρα εκλογών.
Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της μάχης των επόμενων εκλογών.
Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής.
Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.
Και χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας:
«Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους το χωράφι. Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε την προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού. Αλλά και να προστατέψουμε την πρωταγωνιστική παρουσία της αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου.
Ως μιας δύναμης ασυμβίβαστης.
Που έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ.
Ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων.
Για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας.
Και να μην επιτρέψει την παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού».

Στο Προεδρικό Μέγαρο αύριο 23/5 ο Αλέξης Τσίπρας, θα λάβει τη διερευνητική εντολή

Την Τρίτη στις 11:00 το πρωί θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να λάβει τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει αμέσως τη διερευνητική εντολή στην πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σημειώνεται πως τη Δευτέρα το απόγευμα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε τη διερευνητική εντολή στην κα Σακελλαροπούλου, ενημερώνοντας τηλεφωνικά ότι δεν θεωρεί πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Παπαδημούλης: Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας όταν έχεις σε έναν μήνα εκλογές - Είναι μια ήττα - σοκ του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας όταν έχεις σε έναν μήνα εκλογές» ξεκαθάρισε τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος έκανε λόγο για ήττα - σοκ για το κόμμα του.
«Οι δημοσκοπήσεις έδιναν μέχρι και την Παρασκευή προ των εκλογών, 6 με 7 μονάδες διαφορά. Εμείς είχαμε θέσει τον στόχο της πρωτιάς και πιστεύαμε ότι θα πάμε καλύτερα από τις δημοσκοπήσεις. Και το αποτέλεσμα είναι 20 μονάδες διαφορά. Άρα, είναι μια ήττα-σοκ και δείχνει ότι πέρα από αδυναμίες και λάθη στη διάρκεια της 4ετίας, είχαμε μια αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες εβδομάδες που δεν τις έπιασαν ούτε τα ραντάρ των δημοσκόπων, ούτε εμείς. Επίσης, είναι σε αναντιστοιχία με το κλίμα που παίρναμε στις συγκεντρώσεις. Αυτό του βουβό κλίμα δεν εκφράστηκε με διαμαρτυρία εναντίων της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά με αποσυσπείρωση στον χώρο της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Παπαδημούλης.
Υπογράμμισε ότι πλέον υπάρχει ένας στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ, «στις εκλογές που γίνονται σε έναν μήνα, με επικεφαλής τον Τσίπρα, εν κινήσει να κάνουμε τις διορθώσεις που θα μας κάνουν να πάμε καλύτερα».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την ήττα - σοκ ενισχύοντας τη συλλογικότητά του και τη συνοχή του και επενδύοντας στο μέλλον».
Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε πως «δεν τίθεται θέμα ηγεσίας όταν έχεις σε έναν μήνα εκλογές.
Μετά τις εκλογές θα κάνουμε ταμείο και πιστεύω, εκτιμώ ότι τα συλλογικά μας όργανα θα δρομολογήσουν και μια διαδικασία συνεδριακή έκτακτη».
Όπως ανέφερε, «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ηγέτης που ανέβασε το κόμμα από το 4%-5% στο 35% και στην κυβέρνηση και παραμένει ένα μεγάλο κόμμα παρά την μεγάλη μας ήττα, εκλέχθηκε με 99% πρόσφατα από πολλούς και αυτή τη στιγμή, με τη σύμφωνη γνώμη όλων μας, είναι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας».
Σημείωσε ακόμη πως «πιστεύω ότι πρέπει να επενδύσουμε στη συλλογικότητα, το αρχηγικό πρότυπο δεν ταιριάζει στον χώρο μας. Επίσης θα ήταν χρήσιμο, κατά την προσωπική μου γνώμη, να αξιοποιήσουμε μερικά στελέχη της νέας γενιάς δίπλα στον Τσίπρα που τα ανέδειξε η λαϊκή ψήφος, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος και να χτίσουμε ως αντιπολίτευση αξιοπιστία με ένα σχέδιο πιο σαφές γιατί στο 2023, δεν είναι 2015».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης