Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις αγορές - Ο DAX στο -0,6%, σε ύφεση η γερμανική οικονομία

Πτώση στις αγορές - Ο DAX στο -0,6%, σε ύφεση η γερμανική οικονομία
Σε τεχνική ύφεση εισήλθε η γερμανική οικονομία κατά το α' τρίμηνο του 2023
Σχετικά Άρθρα
Υπό πίεση παραμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τη γερμανική οικονομία να εισέρχεται σε ύφεση και το αδιέξοδο για το αμερικανικό χρέος να παραμένει.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,5% στις 15.758 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,6% στις 7.208 μονάδες.
Στις 7.208 μονάδες με πτώση 0,6% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,7% στις 26.343 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,3% στις 9.136 μονάδες.
Μεικτά πρόσημα σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει πτώση 0,2% στις 2.651 μονάδες.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 27 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Ιουνίου στο -3%.
Aπώλειες καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent υποχωρεί 0,6% στα 77,9 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό -0,7% στα 73,8 δολ. το βαρέλι.

Σε ύφεση η γερμανική οικονομία - Συρρίκνωση κατά 0,3% το α' 3μηνο του 2023

Σε τεχνική ύφεση εισήλθε η γερμανική οικονομία κατά το α' τρίμηνο του 2023, καθώς κατέγραψε συρρίκνωση κατά 0,3%. Είχε προηγηθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το δ' τρίμηνο του 2022 και η ύφεση ορίζεται συνήθως ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.
Ο πληθωρισμός συνέχισε να επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία στις αρχές του έτους, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Αυτό αντανακλάται στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση. Στον αντίποδα, οι επενδύσεις αυξήθηκαν το α' τρίμηνο, μετά από ένα αδύναμο β' εξάμηνο του 2022. 
Η προκαταρκτική εκτίμηση είχε δείξει ότι το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το α' τρίμηνο και η Γερμανία είχε αποφύγει την ύφεση. «Το αποτέλεσμα είναι ένα πισωγύρισμα για τη Γερμανία, που παρά το γεγονός ότι απέφυγε τα πιο ζοφερά σενάρια που γράφτηκαν στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας, εντούτοις υπέκυψε σε μια ύφεση την οποία είχε αποκλείσει τον Ιανουάριο ο καγκελάριος Olaf Scholz», σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι η διολίσθηση οφείλεται στην μεταποίηση.

Τριγμοί στην Ασία, ο Hang Seng στο -2,5% - Τρομάζει τις αγορές το αδιέξοδο για το χρέος των ΗΠΑ

Οι φόβοι για χρεοκοπία των ΗΠΑ επιμένουν προκαλώντας τριγμούς στις αγορές της Ασίας, αν και οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής τσιπ υπεραπέδωσαν, παρακολουθώντας τις ισχυρές προοπτικές της Nvidia.
Κόντρα στο πτωτικό ρεύμα, ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,4%, λαμβάνοντας ώθηση από το άλμα 16% της Advantest, κατασκευάστριας εταιρείας εξοπλισμού δοκιμών ημιαγωγών.
Η μετοχή, η οποία συγκαταλέγει τη Nvidia μεταξύ των πελατών της, διαπραγματευόταν σε υψηλό ρεκόρ στα 16.280 γεν, σύμφωνα με το Investing.com.
Οι θετικές προβλέψεις της Nvidia ενίσχυσαν τις προοπτικές του κλάδου κατασκευής τσιπ, ο οποίος κατά τα άλλα παλεύει με μια πιθανή επιβράδυνση της ζήτησης λόγω της επιδείνωσης των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών.

Πτώση λόγω ΗΠΑ

Ωστόσο, οι ευρύτερες ασιατικές αγορές υποχώρησαν, καθώς οι ΗΠΑ σημείωσαν αργή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.
Το κλίμα κλονίστηκε επίσης από τον οίκο αξιολόγησης Fitch που σημείωσε πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ σε περίπτωση χρεοκοπίας.
Οι ανησυχίες για ένα νέο κύμα COVID στην Κίνα έπληξαν επίσης τις περιφερειακές μετοχές, καθώς η κινεζική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι ένα νέο ξέσπασμα θα μπορούσε να κορυφωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.
Ενώ τα συμπτώματα από τη νέα παραλλαγή του COVID είναι ήπια, οι αγορές φοβήθηκαν περαιτέρω διαταραχές στην ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, η οποία φαινόταν ήδη να επιβραδύνεται τον Απρίλιο.
Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας υποχώρησαν κατά περίπου 0,5% και 0,9%, αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 2.5%.
Άλλες αγορές που είναι εκτεθειμένες στην Κίνα υποχώρησαν επίσης, με τον ASX 200 της Αυστραλίας να υποχωρεί κατά 0,9%, καθώς οι απώλειες στις τιμές των εμπορευμάτων επηρέασαν τα τοπικά βαριά ονόματα των ορυχείων.
Ο KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,4%, ενώ ο φιλιππινέζικος σύνθετος δείκτης υποχώρησε κατά 0,3%.
Οι επενδυτές παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό επιφυλακτικοί απέναντι σε περιουσιακά στοιχεία με μεγάλο ρίσκο, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για χρεοκοπία των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση και να έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης