Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις 20 λίρες/δολάριο βυθίζεται το τουρκικό νόμισμα - Τις 25 λίρες/δολ. βλέπουν Morgan Stanley και Wells Fargo

Στις 20 λίρες/δολάριο βυθίζεται το τουρκικό νόμισμα - Τις 25 λίρες/δολ. βλέπουν Morgan Stanley και Wells Fargo
Η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 77% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια
Σχετικά Άρθρα
Νέα βουτιά κάνει σήμερα, 29 Μαΐου 2023, η τουρκική λίρα, καθώς ο Recep Tayyip Erdogan εξασφάλισε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2023, παρατείνοντας την κυριαρχία του στην εξουσία για τρίτη δεκαετία.
Το νόμισμα διαπραγματεύεται αυτήν την ώρα, στις 20,04 λίρες έναντι του δολαρίου.
"Έχουμε μια αρκετά απαισιόδοξη προοπτική για την τουρκική λίρα ως αποτέλεσμα της διατήρησης της εξουσίας του Erdogan μετά τις εκλογές", δήλωσε ο οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών και στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Wells Fargo, Brendan McKenna.
Ο McKenna προβλέπει ότι η λίρα θα φθάσει σε νέο χαμηλό ρεκόρ στις 23 λίρες έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου και στη συνέχεια 25 ήδη από το επόμενο έτος.
Έχει χάσει περίπου το 77% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο ίδιος, αναμένει ότι τα ανορθόδοξα πλαίσια νομισματικής και οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας θα παραμείνουν σε ισχύ και στο μέλλον.

Ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική

Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας δίνει έμφαση στην επιδίωξη της ανάπτυξης και του εξαγωγικού ανταγωνισμού παρά στην τιθάσευση του πληθωρισμού και ο Erdogan υιοθετεί την αντισυμβατική άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό.
"Το σημερινό σκηνικό απλά δεν είναι βιώσιμο", δήλωσε ο Timothy Ash, Senior EM Sovereign Strategist της BlueBay Asset Management.
"Με περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα και μαζικά αρνητικά πραγματικά επιτόκια η πίεση στη λίρα είναι μεγάλη", συνέχισε ο Ash.
"Είναι πολύ ζοφερές οι προοπτικές της οικονομίας και των αγορών για την Τουρκία", πρόσθεσε ο McKenna.
Σημείωσε ότι η "μοναδική χρυσή τομή" στο όλο σενάριο θα μπορούσε να είναι η ικανότητα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να εξασφαλίσει γραμμές ανταλλαγής νομισματικών αποθεμάτων με χώρες της Μέσης Ανατολής και την Κίνα.
"Εάν μπορέσουν να συνεχίσουν να αντλούν από αυτές τις γραμμές και ενδεχομένως να τις επεκτείνουν και να τις ενισχύσουν, ίσως υπάρξει κάποια στήριξη στην παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας σε συναλλαγματικές ισοτιμίες", πρόσθεσε.

Καταπέλτης η Morgan Stanley για Τουρκία - Έρχεται νέα βουτιά 29% στην λίρα λόγω Erdogan

Η τουρκική λίρα κινδυνεύει να υποχωρήσει κατά 29% εάν ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος κατέκτησε άλλη μια πενταετή θητεία, επιμείνει στην πολιτική του να διατηρεί τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα.
Αυτό υποστηρίζουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, μεταξύ των οποίων οι Hande Kucuk και Alina Slyusarchuk, οι οποίοι εκτίμησαν ότι η λίρα μπορεί να φθάσει στα 26 ανά δολάριο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και να εξασθενήσει κοντά στα 28 μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής.
Η ανορθόδοξη προσέγγιση του Erdogan όσον αφορά τα επιτόκια -πιστεύει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια οδηγούν σε χαμηλότερο πληθωρισμό- έχει οδηγήσει τις αγορές σε ένα απρόβλεπτο μείγμα ad-hoc κανονισμών και παρεμβάσεων, με νέα μέτρα που εισάγονται άτυπα συχνά.
Έχουν επίσης τρέψει τους ξένους επενδυτές σε φυγή, με τις συνολικές ξένες συμμετοχές σε τουρκικές μετοχές και ομόλογα να έχουν μειωθεί κατά περίπου 85%, ή σχεδόν 130 δισεκατομμύρια δολάρια, από το 2013.
"Χωρίς μια αλλαγή στο πλαίσιο της μακροοικονομικής πολιτικής, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στον αποπληθωρισμό και να υιοθετηθούν πολιτικές φιλικές προς την αγορά, οι υψηλές ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας θα διατηρήσουν πιθανότατα ζωντανούς τους μακροοικονομικούς κινδύνους, αυξάνοντας την ευαισθησία σε παγκόσμιους κραδασμούς (τιμές εμπορευμάτων, Fed), καθώς και τη διαθεσιμότητα εισροών συναλλάγματος από περιφερειακούς εταίρους", έγραψαν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης