Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δύση περιμένει την επόμενη κίνηση του πανίσχυρου Erdogan και εάν θα πάει πιο κοντά στον Putin

Η Δύση περιμένει την επόμενη κίνηση του πανίσχυρου Erdogan και εάν θα πάει πιο κοντά στον Putin
Πρώτο δείγμα γραφής στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλιο
Σχετικά Άρθρα
Την επόμενη κίνηση του προέδρου, Rejep Tayip Erdogan περιμένει η Δύση μετά την εκκωφαντική του νίκη στον χθεσινό β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία που του χάρισε άλλη μια πενταετία στην τουρκική προεδρία και μια αναμφισβήτητη πολιτική κυριαρχία στην Τουρκία παρά τις τεράστιες οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα.
Η Δύση, η οποία έμεινε καθ’όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σιωπηλή παρά την επιθυμία της να μπει ένα τέλος στην 20ετή και πλέον πολιτική κυριαρχία του Erdogan, κινείται μεταξύ της ελπίδας και του φόβου, αναμένοντας την επόμενη κίνηση του Erdogan.

Ο φόβος

Ο βασικός φόβος της Δύσης είναι ότι ο Erdogan ενδεχομένως να επιλέξει να οδηγήσει την Τουρκία ακόμα πιο μακριά από το φιλελεύθερο άρμα της και να την φέρει πιο κοντά στη Ρωσία και στον πρόεδρο Vladimir Putin.
Πρόκειται για ένα σενάριο, στο οποίο ποντάρουν πολλοί Δυτικοί αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναγάγει σε πολιτική τέχνη αν όχι σε πολιτική ιδεολογία το ζήτημα της συναλλαγής.

Το πρώτο δείγμα γραφής

Κατά τον Guardian, ένα πρώτο δείγμα γραφής θα δώσει ο Erdogan στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που είναι προγραμματισμένη να γίνει στη Λιθουανία τον Ιούλιο.
Είναι εκεί που θα του ζητηθεί να άρει το βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θέμα πάντως που είναι αρκετά περίπλοκο και συνδέεται μεταξύ άλλων ακόμα και με την πώληση από τις ΗΠΑ των μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Εκτιμάται πως εάν οι ΗΠΑ δώσουν τα F-16, τότε και η Τουρκία θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Αλλά μετά θα περιπλεχθούν οι σχέσεις της Τουρκίας, της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Η σχέση με τον Putin

Πάντως, ακόμα και αν εξασφαλίσει την προμήθεια των F-16, ο Erdogan δεν πρόκειται να «χαλάσει» τη στενή σχέση που έχει αναπτύξει με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
Ήδη η Ρωσία έχει διεισδύσει στην τουρκική οικονομία – αυτή είναι που συνδράμει την Τουρκία να κατασκευάσει τον πρώτο της πυρηνικό σταθμό στο Akkuyu – ενώ ο Ρώσος πρόεδρος έχει επανειλημμένα διατυπώσει πως θέλει να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα ενέργειακό hub για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Από την πλευρά της η Τουρκία αγνοεί τις συστάσεις και τις πιέσεις της Δύσης όσον αφορά το διμερές εμπόριο με τη Ρωσία για προϊόντα δυτικής κατασκευής ή για την εξαγωγή κρίσιμων προϊόντων, όπως πλαστικά, καουτσούκ, ηλεκτρονικά είδη.
Επιπλέον, η Τουρκία αρνείται να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία και οι ΗΠΑ με τη σειρά τους δεν είναι πρόθυμες να επιβάλλουν δευτερεύουσες κυρώσεις στην Τουρκία για αυτή τη στάση της, φοβούμενες ότι με αυτόν τον τρόπο θα σπρώξουν τον Erdogan πιο βαθιά στην αγκαλιά του Putin.

Πιο ισχυρή η Τουρκία

Αν και η κριτική που ασκείται στον Erdogan είναι σφοδρή όσον αφορά την οικονομία, τα δικαιώματα των πολιτών, την «εξαφάνιση» των πολιτικών του αντιπάλων, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει κάνει την Τουρκία πολύ πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν από 20 χρόνια, ότι διαθέτει πολύ πιο βελτιωμένες υποδομές και ότι έχει έναν πολύ πιο ενεργό και παρεμβατικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Σε αυτό το σημείο επισημαίνουν πως ο Erdogan δεν φοβάται να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη γραμμή σε σχέση με τη Δύση και ότι στις τελευταίες εκλογές έκανε μια ακόμα μεγαλύτερη στροφή προς τον συντηρητισμό και τον εθνικισμό.
Εκτιμάται πως ο Erdogan θα διατηρήσει ισχυρούς διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα, ενώ θα παραμείνει ένας κρίσιμος αλλά δύσκολος σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Αγκάθι η οικονομία

Σύμφωνα ωστόσο με το Politico, υπάρχει μια μεγάλη πρόκληση που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Erdogan, και αυτή είναι η οικονομία.
Η Τουρκία πλήττεται από υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό - κάποια στιγμή το 2022 έφτασε στο 85% - και ένα αδύναμο νόμισμα, το οποίο περασμένη εβδομάδαδ έφτασε στο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει χαμηλά αποθεματικά.
Ένα μεγάλο ζήτημα είναι εάν η Τουρκία θα αφήσει τη λίρα να αποδυναμωθεί περαιτέρω τώρα που οι εκλογές τελείωσαν ή θα αναγκαστεί να το κάνει από τις αγορές.
Ένα ακόμα πιο σημαντικό ερώτημα είναι εάν ο Erdogan θα επιστρέψει σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές ή αντ' αυτού θα συνεχίσει με τον τρέχοντα συνδυασμό μεγάλων δαπανών και αντίστασης στις αυξήσεις των επιτοκίων.
Πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι αυτός ο συνδυασμός δεν είναι βιώσιμος και κινδυνεύει με κρίση μετά τις εκλογές, με τη λίρα να είναι ευάλωτη σε επιθέσεις.
Αλλά ο Erdogan μοιάζει αμετακίνητος.
Στη νικητήρια ομιλία του στην Άγκυρα, υποσχέθηκε να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά, κάτι που όπως είπε, θα μειώσει τον πληθωρισμό - ένα επιχείρημα που πολλοί οικονομολόγοι απορρίπτουν ως παράλογο.
Όπως αναφέρει το Politico, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Erdogan έδωσε υποσχέσεις και απηύθυνε απειλές προς τη Δύση.
«Τώρα που τελείωσαν οι εκλογές, ο Erdogan είναι πιο ισχυρός από ποτέ.
Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα παρακολουθούν με αγωνία αν θα τηρήσει τις υποσχέσεις του ή τις απειλές του» καταλήγει το δημοσίευμα του Politico.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης