Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία - εκλογές: Ανοιχτοί σε συγκυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα οι ακροδεξιοί του VOX

Ισπανία - εκλογές: Ανοιχτοί σε συγκυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα οι ακροδεξιοί του VOX
Ανοιχτό σε συγκυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα το κόμμα VOX
Σχετικά Άρθρα
Θετικό σε ένα ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο στην Ισπανία, εμφανίζεται το ακροδεξιό κόμμα Vox, διά στόματος του ηγέτη του, Σαντιάγο Αμπασκάλ.
Ο Αμπασκάλ είπε ότι το κόμμα του θα είναι ανοιχτό στη «δημιουργία μιας εναλλακτικής» στον Σάντσεθ, συνεργαζόμενο με το PP.
Αν τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών επαναληφθούν και σε εθνικό επίπεδο, το PP και το αντιμεταναστευτικό Vox θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο, αντικαθιστώντας την κυβέρνηση PSOE/Podemos.
Σε ερώτηση αν θα πρόσφερε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης στον Φεϊχό, σε περίπτωση που οι «νοσταλγοί του Φράνκο» έρθουν πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές, ο Αμπασκάλ απάντησε: «Αν έχουμε πλειοψηφία, ναι».
Ο επικεφαλής του Vox τόνισε, τέλος, ότι ο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές επειδή πιστεύει ότι μπορεί να επωφεληθεί από την κίνηση, αλλά «η κυβέρνησή του τελείωσε».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (PP) χαιρέτισε την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τον Ιούλιο που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, καλώντας τους ψηφοφόρους να δώσουν στο κόμμα του «καθαρή πλειοψηφία».
Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει τη Βουλή και θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου, μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, στις οποίες το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού υπέστη εξαιρετικά βαριά ήττα.
Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και ο μικρότερος εταίρος του στην κυβέρνηση συνασπισμού, το Podemos, έχασαν έδαφος κατά τις χθεσινές εκλογές, ενώ το Λαϊκό Κόμμα (PP) και το ακροδεξιό Vox κατέγραψαν αυξημένα ποσοστά. Συγκεκριμένα, το Vox διπλασίασε τα ποσοστά του μέσα σε τέσσερα χρόνια, κάνοντας θεαματική είσοδο σε αρκετά τοπικά κοινοβούλια.
«Όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο», τόνισε ο πρόεδρος του PP Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό σε συνέντευξη τύπου. Όπως ανέφερε, το πρώτο βήμα για την ανατροπή του Σάντσεθ ήταν η ισχυρή επίδοση του PP στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, αποτέλεσμα που, σύμφωνα με τον Φεϊχό, «ο Σάντσεθ θέλει να περάσει απαρατήρητο» προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.
«Οι Ισπανοί είπαν "έως εδώ, δεν αντέχουμε άλλο"», είπε χαρακτηριστικά ο Φεϊχό.
Στις εθνικές εκλογές του 2019, το Vox συγκέντρωσε λίγο περισσότερο από το 15% των ψήφων και έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, με 52 βουλευτές στην 350μελή Βουλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης