Τελευταία Νέα
Διεθνή

Edi Rama (Αλβανία): Ο σερβικός στρατός στα σύνορα με το Κόσοβο δεν μπορεί να κάνει τίποτα - Έχει «μηδέν» δύναμη

Edi Rama (Αλβανία): Ο σερβικός στρατός στα σύνορα με το Κόσοβο δεν μπορεί να κάνει τίποτα - Έχει «μηδέν» δύναμη
Οι δηλώσεις Rama έγιναν στο Παγκόσμιο Φόρουμ Ασφάλειας της Μπρατισλάβα (GLOBSEC) στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, εν μέσω αυξανόμενης έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Edi Rama δήλωσε την Τετάρτη 31/5 ότι η δύναμη του σερβικού στρατού στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο είναι «μηδενική» και δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.
Οι δηλώσεις Rama έγιναν στο Παγκόσμιο Φόρουμ Ασφάλειας της Μπρατισλάβα (GLOBSEC) στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, εν μέσω αυξανόμενης έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Είπε ότι η ανάπτυξη του στρατού της Σερβίας στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο είναι το ίδιο με τον μεξικανικό στρατό στα σύνορα των ΗΠΑ.
«Είναι ακριβώς όπως ο μεξικανικός στρατός που εμφανίζεται στα σύνορα των ΗΠΑ, τι μπορεί να κάνει; Ζητώ συγγνώμη, αγαπώ το Μεξικό, αλλά τι μπορεί να κάνει; Τίποτα, απολύτως τίποτα. Αφορά μόνο την εσωτερική πολιτική. Αυτό που συμβαίνει στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την εσωτερική πολιτική», είπε ο Ράμα.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Borrell συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Kurti.
«Η τρέχουσα κατάσταση είναι επικίνδυνη και μη βιώσιμη. Χρειαζόμαστε επείγουσα αποκλιμάκωση και λύση μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Μπορέλ μετά τη συνάντηση.
Η Σερβία διέταξε τον στρατό της την Παρασκευή να προχωρήσει στα διοικητικά σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και προέτρεψε το ΝΑΤΟ να σταματήσει επειγόντως τη βία κατά των ντόπιων Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς προέτρεψε τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας να είναι σε ετοιμότητα μάχης.
Τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Τουρκίας, αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο ως ξεχωριστή χώρα μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία το 2008. Η Σερβία, ωστόσο, συνεχίζει να το θεωρεί έδαφός της.
Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την Τρίτη 30/5 την ανάπτυξη επιπλέον 700 στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο λόγω των συνεχιζόμενων εντάσεων.
Οι δηλώσεις του έγιναν μετά τον τραυματισμό τουλάχιστον 30 στρατιωτών του ΝΑΤΟ σε συγκρούσεις.

Αμφισβητούμενες δημαρχιακές εκλογές

Από το πρωί της Δευτέρας, Σέρβοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον σερβικά κυριαρχούμενο δήμο Zvecan στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο για να απαγορεύσουν στους νεοεκλεγείς Αλβανούς δημάρχους την είσοδο σε δημοτικά κτίρια.
Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να παραβιάσουν τον αστυνομικό κλοιό μπροστά από το δημαρχείο, ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος.
Οι μονάδες της KFOR χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι δεν υποχώρησαν και απάντησαν με πέτρες και ξύλα.
Τον περασμένο μήνα, οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου μποΐκόταραν  τις έκτακτες τοπικές εκλογές για τέσσερις δήμους στο βόρειο τμήμα της χώρας. Μόνο το 3,47% των ψηφοφόρων ψήφισε, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Κοσσυφοπεδίου (KQZ).
Μετά τις εκλογές, η ΕΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η χαμηλή συμμετοχή δεν παρείχε στους δήμους μακροπρόθεσμες πολιτικές λύσεις.
Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου κάλεσαν το Σάββατο τον Βούτσιτς να αναστείλει τη συνεχιζόμενη διαδικασία διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, του οποίου την ανεξαρτησία το 2008 η γειτονική Σερβία δεν αναγνώρισε ποτέ.
Η ΕΕ απαιτεί από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να καταλήξουν σε τελική συμφωνία και να επιλύσουν τις διαφορές για να προχωρήσουν στην ένταξή τους στο μπλοκ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης