Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία θέτει όρους για την επιστροφή στη συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών - Η Δύση επιδιώκει τη στρατηγική μας ήττα

Η Ρωσία θέτει όρους για την επιστροφή στη συνθήκη για  τον έλεγχο  των εξοπλισμών  - Η Δύση  επιδιώκει τη στρατηγική μας ήττα
Ο δικός μας όρος για την επιστροφή σε μια πλήρως λειτουργική συνθήκη είναι να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ τη θεμελιωδώς εχθρική στάση τους απέναντι στη Ρωσία, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov
Η Ρωσία θα εναρμονιστεί πλήρως με τους όρους της συνθήκης New START εάν η Ουάσινγκτον εγκαταλείψει την εχθρική στάση της απέναντι στη Μόσχα, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Sergei Ryabkov το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα σταματήσουν να παρέχουν στη Ρωσία ορισμένες κοινοποιήσεις που απαιτούνται βάσει της συνθήκης ελέγχου των εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένων των ενημερώσεων σχετικά με τις θέσεις των πυραύλων και των εκτοξευτών της, για να αντιδράσουν για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της συμφωνίας από τη Μόσχα, αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με τον Ryabkov, η κίνηση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη για τη Μόσχα και η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START ισχύει παρά τα όποια αντίμετρα.
«Ανεξάρτητα από τα όποια μέτρα ή αντίμετρα από την πλευρά των ΗΠΑ, η απόφασή μας να αναστείλουμε τη Συνθήκη START είναι ακλόνητη», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Και ο δικός μας όρος για την επιστροφή σε μια πλήρως λειτουργική συνθήκη είναι να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ τη θεμελιωδώς εχθρική στάση τους απέναντι στη Ρωσία» κατέληξε.

Τι ζητά η Ρωσία

Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ συνεχίζουν να προσποιούνται ότι η κρίση στον έλεγχο των εξοπλισμών δεν συνδέεται με την πολιτική της Ουάσιγκτον που είναι εχθρική προς τη Μόσχα, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova σε σχόλιό της σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan.
«Διαπιστώνουμε ότι δεν υπήρχαν βασικά νέα σημεία που θα είχαν απήχηση στις ανησυχίες της Ρωσίας και θα λάμβαναν υπόψη τις θέσεις μας.
Μιλάμε για τις ίδιες παλιές εκκλήσεις προς τη Ρωσία να επαναλάβει αμέσως τη συνεργασία με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων, συμπεριλαμβανομένων, ειδικότερα , την ανάπτυξη μιας νέας συνθήκης που θα αντικαθιστούσε τη New START, η οποία λήγει το 2026.
Να ξαναρχίσει με αμερικανικούς όρους φυσικ
ά», σημείωσε.
«Αν και ο Jake Sullivan προσπάθησε να τυλίξει αυτές τις στρατηγικές σε ένα πιο πολύχρωμο πακέτο και μάλιστα περιέγραψε ορισμένα bonus που, προφανώς, υποτίθεται ότι θα τις έκαναν πιο ελκυστικές για τη Ρωσία, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να αγνοεί τους λόγους που οδήγησαν στην κρίση σε αυτό.
Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ συνεχίζουν να προσποιούνται ότι αυτή η κρίση δεν συνδέεται με την κατάφωρα εχθρική πολιτική απέναντί μας, η οποία τελικά πήρε τη μορφή ενός ολοκληρωτικού υβριδικού πολέμου εναντίον της χώρας μας», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
Σύμφωνα με τη Zakharova,  δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν τον στόχο τους να επιφέρουν μια «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία και να εξαλείψουν αποτελεσματικά τη Ρωσία από τη διεθνή σκηνή ως κυρίαρχο και ισότιμο πολιτικό παράγοντα για χάρη της προσχώρησης στη συνθήκη ελέγχο τω εξοπλισμών, που δηλώθηκε από την Ουάσιγκτον.
«Θα ήταν αδύνατο να αποσυνδέσουμε τις πτυχές του ελέγχου των όπλων από το γενικό πολιτικό πλαίσιο, όπως πρότεινε να κάνει ο Jake Sullivan.
Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες εδώ.
Και δεν πρέπει να επισημάνουμε την εμπειρία του Ψυχρού Πολέμου: από τότε, περάσαμε πολλές άλλες βήματα και μάθαμε πολλά, επομένως δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη των προηγούμενων λαθών μας», επισήμανε η εκπρόσωπος.

Τέλος της αμερικανικής κυριαρχίας

Σύμφωνα με την ίδια, «αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στον αντιρωσικό συνασπισμό» ενδιαφέρονται πραγματικά για την αναζωογόνηση της διεθνούς κατάστασης και θέλουν να επιστρέψουν στην ουσιαστική εργασία για τον έλεγχο των όπλων, θα πρέπει, πρώτα και κύρια, να εγκαταλείψουν την ανεύθυνη και απερίσκεπτη φιλοδοξία να οικοδομήσουν τον κόσμο σε αμερικανικά πρότυπα με κάθε κόστος και να απομακρυνθούν από το μονοπάτι που σαφώς ενδέχεται να οδηγήσει σε μια παγκόσμια καταστροφή.
«Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι η εποχή της αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας των ΗΠΑ έφτασε στο τέλος της και ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε αυτήν. Ο στόχος προς το παρόν είναι να κατανοήσουμε τη νέα πραγματικότητα και να αρχίσουμε να δημιουργούμε τη βάση για μια πιο δίκαιη Ισορροπημένο και ανθεκτικό στο άγχος διεθνές σύστημα, βασισμένο στην αληθινή ισότητα, τη συμπερίληψη και, το σημαντικότερο, στην αδιαίρετη ασφάλεια, καθώς και στη συνεκτίμηση των συμφερόντων και των ανησυχιών όλων των κρατών ανεξαιρέτως», υπογράμμισε.

Υπέρ της πολιτικής διπλωματίας και μεθόδων

Σύμφωνα με τη Zakharova, οι μηχανισμοί ελέγχου των όπλων και στρατηγικής μείωσης του κινδύνου θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικό στοιχείο αυτού του συστήματος, λειτουργώντας ως «δίχτυ ασφαλείας» γι' αυτό.
"Η Ρωσία δεν απορρίπτει και δεν απέρριψε ποτέ πολιτικές και διπλωματικές μεθόδους διασφάλισης της ασφάλειας που μπορούν να έχουν διαφορετικό σχήμα και να εφαρμοστούν σε διάφορες μορφές.
Ωστόσο, η ζωή αποδεικνύει ότι τέτοιες μέθοδοι μπορούν να είναι αποτελεσματικές και βιώσιμες μόνο εάν όλες οι πλευρές στοχεύουν πραγματικά σε ισότιμη και εποικοδομητική συνεργασία και να εφαρμόσουν με ειλικρίνεια τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, χωρίς να προσπαθούν να εξαπατήσουν και να τις ερμηνεύσουν προς όφελός τους», πρόσθεσε η Zakharova.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης