Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα τέσσερα βαρίδια για τις ασφαλιστικές εταιρίες - Οι κυβερνητικές υποσχέσεις και τα αιτήματα μέσω… Ύδρας

Τα τέσσερα βαρίδια για τις ασφαλιστικές εταιρίες - Οι κυβερνητικές υποσχέσεις και τα αιτήματα μέσω… Ύδρας
Τα τέσσερα βαρίδια για τις ασφαλιστικές εταιρίες
Σχετικά Άρθρα
Με οδηγό την υψηλή τους φερεγγυότητα, προκύπτουσα από τις ετήσιες Εκθέσεις Φερεγγυότητας της Τραπέζης της Ελλάδος, με την έκδοση νέων προϊόντων και υπηρεσιών ασφάλισης και πρόληψης, την χρήση της τεχνολογίας προς διευκόλυνση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και των ασφαλισμένων, και με επάνδρωση και νέες προσλήψεις ανθρωπίνου δυναμικού, οι ασφαλιστικές βάζουν μπρος τις μηχανές και ανεβάζουν ταχύτητες.
Άσσος στο μανίκι τους η χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση και τα μεγάλα κενά προστασίας στις ασφαλίσεις περιουσίας –φυσικών καταστροφών και υγείας, τα οποία όμως θα αμβλυνθούν μόνο με τις συνέργειες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Την πόρτα στην είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης σε τομείς του δημοσίου άνοιξε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν τις εκλογές με τις εξαγγελίες για την σύνδεση του ΕΝΦΙΑ με την ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν τις εκλογές υποσχέθηκε μείωση του φόρου του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στους ιδιοκτήτες κατοικιών που θα ασφαλιστούν για φυσικές καταστροφές από το 2024.

Νο.1 θέμα στην ατζέντα των (αντ)ασφαλιστών το κενό προστασίας στην Ελλάδα

Το κενό προστασίας έναντι φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα ήταν το κυριότερο θέμα στην ατζέντα της Συνάντησης των (αντ)ασφαλιστιών στην Υδρα. Η Ελλάδα παραμένει ανασφάλιστη έναντι φυσικών καταστροφών καθώς μόλις το 3% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο και μόλις το 16-17% των κτιρίων στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένο έναντι απωλειών περιουσίας. Ενδεικτικό του χάσματος μεταξύ ασφαλισμένων και οικονομικών ζημιών το γεγονός ότι μεταξύ 1980-2028, μόνο το 20% των απωλειών ήταν ασφαλισμένες.
Το μέτρο θα ωφελήσεις ασφαλισμένους και ασφαλιστικές ,ωστόσο οι απόψεις των (αντ)ασφαλιστών διαφέρουν. Κάποιοι εμφανίζονται αισιόδοξοι και εκτιμούν ότι θα πάρει λίγους μήνες για να εφαρμοστεί, κάποιοι άλλοι δηλώνουν απαισιόδοξοι καθώς απαιτείται μία κεντρική βάση δεδομένων για να γίνονται διασταυρώσεις και πιστεύουν ότι αυτό θα πάρει χρόνια, όσα χρόνια πήρε και ο μηχανισμός για τα ανασφάλιστα που ήταν ευκολότερος αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ενώ, κάποιοι δηλώνουν ότι οι εξαγγελίες ήταν «πυροτεχνήματα».

Νο.2 θέμα η υγεία, μαίνονται οι συζητήσεις, τρεις φορές πάνω πληρώνει ο Ελληνας

Στο τομέα της υγείας η Πολιτεία δεν έχει δείξει ενδιαφέρον με τις συζητήσεις για την εισαγωγή πρωτοκόλλων για την επακριβή τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων να μαίνονται Μπορεί να αυξήθηκε η συνολική παραγωγή ιδιωτικών προγραμμάτων υγείας κατά 15% το 2022, το κενό ωστόσο παραμένει τεράστιο σε σχέση με το μέσο Ευρωπαϊκό όρο με τον Ελληνα να πληρώνει από την τσέπη του (ιδιωτικά) για την υγεία του τρεις φορές παραπάνω από τον μέσο Ευρωπαίο.

Νο. 3. Κατάργηση των φοροεισπρακτικών μέτρων

Η υψηλή φορολογία στην (ΦΠΑ:24%) αλλά και ο υψηλός φόρος ασφαλίστρων 15% ανεβάζουν το κόστος της ασφάλισης, διεμήνυσαν ανώτατα στελέχη στις συζητήσεις που έγιναν στην Υδρα, αποτρέποντας τους καταναλωτές, είτε να διατηρήσουν ένα συμβόλαιο είτε να αγοράσουν συμβόλαιο ιδιωτικής υγείας. Τα ίδια στελέχη επιμένουν για μία ακόμα φορά ο φόρος επί των ασφαλίστρων 15% που μετακυλίεται στον ασφαλισμένο να περάσει στο ΦΠΑ, ώστε οι επιχειρήσεις να περνούν ως έξοδο αλλά και ο ΦΠΑ στην υγεία να καταργηθεί καθώς δεν συντρέχει πλέον λόγος να παραμένει. «Η Ελλάδα» τονίζουν «ξέφυγε της οικονομικής κρίσης» με τους δύο αυτά μέτρα να είναι καθαρά φοροεισπρακτικά και όχι ανταποδοτικά.

Νο.4. υπερβάλλων όγκος Κανονισμών, ανεβάζει τα κόστη

Βαρίδια στην ασφάλιση είναι και οι κανονιστικές διατάξεις, όπως ειπώθηκε στις συζητήσεις των (αντ)ασφαλιστών οι οποίες λόγω της υπερβολικής γραφειοκρατίας ανεβάζουν το κόστος λειτουργίας των ασφαλιστικών μέρος του οποίου οι ασφαλιστικές το μετακυλίουν στους ασφαλισμένους.

Ελ. Ερμ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης