Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με ναζιστικά σύμβολα στο μέτωπο οι Ουκρανοί στρατιώτες - Η προπαγάνδα των ΝΥΤ και η «κάλυψη» της αλήθειας

Με ναζιστικά σύμβολα στο μέτωπο οι Ουκρανοί στρατιώτες - Η προπαγάνδα των ΝΥΤ και η «κάλυψη» της αλήθειας
Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τους Ουκρανούς στρατιώτες να κρύψουν τα ναζιστικά τους διακριτικά, παραδέχτηκαν οι NYT
Οι New York Times αναγκάστηκαν τελικά, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, να παραδεχτούν ότι προσπάθησαν να μη δείξουν τη "ναζιστική Ουκρανία".
Ο τίτλος των ΝΥΤ της Δευτέρας (5/6/2023) έλεγε ότι "Ναζιστικά σύμβολα στις γραμμές του μετώπου της Ουκρανίας αναδεικνύουν ακανθώδη ζητήματα της ιστορίας".
Αυτή η αναγνώριση έρχεται μετά από κυριολεκτικά χρόνια που κυρίως ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι και γεωπολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι ναι, πράγματι... οι στρατιωτικές και παραστρατιωτικές ομάδες της Ουκρανίας, ειδικά αυτές που δρουν στα ανατολικά τουλάχιστον από το 2014, έχουν σοβαρό πρόβλημα ναζιστικής ιδεολογίας.
Αλλά το δημοσίευμα, το οποίο απλώς το αναφέρει ως ένα "ακανθώδες ζήτημα" της "μοναδικής" "Ιστορίας" της Ουκρανίας - υποδηλώνει ότι το πραγματικό πρόβλημα για το δυτικό αφήγημα είναι βασικά ότι αυτό εμφανίζεται τόσο ανοιχτά.
Ζητείται από τα ουκρανικά στρατεύματα να καλύψουν αυτά τα ναζιστικά σύμβολα, παρακαλώ!" - όπως σαρκαστικά σχολίασε ο Matt Taibbi σχολιάζοντας την έκθεση.

Η δυτική απογοήτευση

Οι συντάκτες του ρεπορτάζ των NYT ξεκινούν εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για την οπτική των ναζιστικών συμβόλων που εμφανίζονται με τόση υπερηφάνεια στις στολές πολλών Ουκρανών στρατιωτών.
Υπονοώντας ότι πολλές δημοσιογραφικές φωτογραφίες που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν παρουσιαστεί σε εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο (συνήθως σε συνδυασμό με γενικά θετικά άρθρα για τον στρατό της Ουκρανίας) είναι απλώς "ατυχείς" ή παραπλανητικές, το δημοσίευμα των NYT αναφέρει: "Σε κάθε φωτογραφία, οι Ουκρανοί με στολή φορούσαν σύμβολα που έγιναν πασίγνωστα από τη ναζιστική Γερμανία και έκτοτε έχουν γίνει μέρος των ακροδεξιών ομάδων μίσους".
Το δημοσίευμα παραδέχεται ότι αυτό έχει οδηγήσει σε διαμάχη όπου οι αίθουσες ειδήσεων πρέπει να διαγράψουν ορισμένες φωτογραφίες Ουκρανών στρατιωτών και μαχητών.
"Οι φωτογραφίες και οι διαγραφές τους αναδεικνύουν την περίπλοκη σχέση του ουκρανικού στρατού με τα ναζιστικά σύμβολα, μια σχέση που σφυρηλατήθηκε τόσο υπό σοβιετική όσο και υπό γερμανική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου", συνεχίζει το δημοσίευμα.
Έτσι είναι απλώς "ακανθώδης" και "περίπλοκη".

Ακολουθεί ένα μικρό δείγμα από τα είδη των μπαλωμάτων που εμφανίζονται στις ουκρανικές στρατιωτικές στολές με "κάποια κανονικότητα" - σύμφωνα με τα λόγια των New York Times:

Το ίδιο το ΝΑΤΟ είχε αναγκαστεί στο πρόσφατο παρελθόν να διαγράψει εικόνες από τους επίσημους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω της παρουσίας ναζιστικών εικόνων μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια φωτογραφήσεων.

Οι "λεπτομέρειες" των συμβόλων

Όπως αναφέρουν οι NY Times, "τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με δημοσιογράφους των Times κοντά στη γραμμή του μετώπου, ένας Ουκρανός εκπρόσωπος Τύπου φορούσε μια παραλλαγή Totenkopf που κατασκευάστηκε από μια εταιρεία που ονομάζεται R3ICH (προφέρεται "Reich").
Είπε ότι δεν πίστευε ότι το σήμα συνδεόταν με τους Ναζί.
Ένας δεύτερος εκπρόσωπος Τύπου που ήταν παρών δήλωσε ότι άλλοι δημοσιογράφοι είχαν ζητήσει από τους στρατιώτες να αφαιρέσουν τα διακριτικά πριν τραβήξουν φωτογραφίες".
Η εικονογραφία αυτών των ομάδων, συμπεριλαμβανομένου ενός διακριτικού με νεκροκεφαλή και σταυρωτά οστά που φορούσαν οι φρουροί των στρατοπέδων συγκέντρωσης και ενός συμβόλου γνωστού ως Μαύρος Ήλιος, εμφανίζεται πλέον με κάποια κανονικότητα στις στολές των στρατιωτών που πολεμούν στην πρώτη γραμμή, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών που λένε ότι οι εικόνες συμβολίζουν την ουκρανική κυριαρχία και υπερηφάνεια και όχι τον ναζισμό.

Δεν το κρύβει ούτε η ουκρανική κυβέρνηση

Τον Απρίλιο, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter μια φωτογραφία ενός στρατιώτη που φορούσε ένα διακριτικό με ένα κρανίο και σταυρωτά οστά, γνωστό ως Totenkopf ή Κεφάλι του Θανάτου.
Το συγκεκριμένο σύμβολο στη φωτογραφία έγινε πασίγνωστο από μια ναζιστική μονάδα που διέπραττε εγκλήματα πολέμου και φρουρούσε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το διακριτικό της φωτογραφίας τοποθετεί το Totenkopf στην κορυφή μιας ουκρανικής σημαίας με ένα μικρό Νο 6 από κάτω.
Το εν λόγω είναι το επίσημο διακριτικό των Death in June, ενός βρετανικού neo-folk συγκροτήματος που το Southern Poverty Law Center έχει δηλώσει ότι παράγει "ρητορική μίσους" που "εκμεταλλεύεται θέματα και εικόνες του φασισμού και του ναζισμού".

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης