Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατίναξη φράγματος στην Kherson: Η πρώτη δορυφορική εικόνα από το φράγμα της Nova Kakhovka

Ανατίναξη φράγματος στην Kherson: Η πρώτη δορυφορική εικόνα από το φράγμα της Nova Kakhovka
Η Ρωσία εκτιμά ότι από την καταστροφή του φράγματος θα επηρεαστούν τουλάχιστον 80 οικισμοί και χωριά, όπου ζουν περίπου 22.000 άνθρωποι
Η καταστροφή του φράγματος Nova Kakhovka αποτυπώνεται σε δορυφορική εικόνα, δίνοντας τη δυνατότητα να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της καταστροφής καθώς το εν λόγω φράγμα συγκρατεί 18,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, δηλαδή νερό ίσο με αυτό της Μεγάλης Αλμυρής Λίμνης στην αμερικανική πολιτεία Γιούτα.

Δείτε τις πρώτες εικόνες από την περιοχή:

2023-06-06T052432Z_1866367602_RC29D1AF7W4H_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-1-1-600x379.jpg2023-06-06T052428Z_983103883_RC29D1ASBWC8_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-600x328.jpg

Το μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα της Nova Kakhovka, που βρίσκεται στην επαρχία της Kherson στη νότια Ουκρανία καταστράφηκε από βομβαρδισμό, όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι, με αποτέλεσμα ανεξέλεγκτες ποσότητες νερού να αρχίζουν να κατακλύζουν μια τεράστια έκταση όπου μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις.
Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την ενέργεια αυτή, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και με το Κίεβο να υποστηρίζει πως πίσω από αυτήν είναι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψουν μια αντεπίθεση μέσω του Δνείπερου ποταμού.
Το φράγμα βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ από αυτό υδροδοτείται η χερσόνησος της Κριμαίας και παρέχεται η απαιτούμενη ποσότητα ύδατος στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia.
Μέχρι στιγμής δίνονται διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει κανένα θέμα ασφαλείας όσον αφορά τη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου.
Η Ρωσία εκτιμά ότι από την καταστροφή του φράγματος θα επηρεαστούν τουλάχιστον 80 οικισμοί και χωριά, όπου ζουν περίπου 22.000 άνθρωποι, ενώ ήδη σε ορισμένα σημεία το νερό έχει ξεπεράσει ακόμα και τα 10 μέτρα.
Σημειώνεται πως από την έναρξη του πολέμου, το φράγμα της Nova Kakhovka είχε θεωρηθεί πιθανός στόχος τόσο για τους Ρώσους όσο και για τους Ουκρανούς για τη στρατηγική του σημασία αλλά και για τη ζημιά που θα προκαλούσε η καταστροφή του.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή όπου βρίσκεται το φράγμα από τις πρώτες ημέρες της εισβολής, από τον Φεβρουάριο του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης