Τελευταία Νέα
Διεθνή

Washington Post: Οι ΗΠΑ ήξεραν για ουκρανικό σχέδιο επίθεσης κατά των Nord Stream - Σιγή ιχθύος από ΕΕ και η ενημέρωση CIA

Washington Post: Οι ΗΠΑ ήξεραν για ουκρανικό σχέδιο επίθεσης κατά των Nord Stream - Σιγή ιχθύος από ΕΕ και η ενημέρωση CIA
Εξαμελής ομάδα ουκρανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων σκόπευε να ανατινάξει το έργο φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πληροφορίες για ένα λεπτομερές ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στον αγωγό Nord Stream τρεις μήνες πριν βομβαρδιστεί, ανέφερε την Τρίτη 6/5 η Washington Post, επικαλούμενη πληροφορίες που διέρρευσαν στο διαδίκτυο.
Η CIA έμαθε τον περασμένο Ιούνιο, μέσω μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατασκοπείας, ότι μια εξαμελής ομάδα ουκρανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων σκόπευε να ανατινάξει το έργο φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, ανέφερε η εφημερίδα.
Λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο, οι οποίες δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως, συλλέχθηκαν από μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών και κοινοποιήθηκαν στη CIA τον Ιούνιο του 2022. Παρέχουν μερικά από τα πιο συγκεκριμένα στοιχεία μέχρι σήμερα που συνδέουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας με την ενδεχόμενη επίθεση στη Βαλτική Sea, την οποία Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν θρασύς και επικίνδυνη πράξη δολιοφθοράς στις ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης.
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, τρεις υποβρύχιες εκρήξεις προκάλεσαν τεράστιες διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, αφήνοντας ανέπαφη μόνο μία από τις τέσσερις συνδέσεις αερίου στο δίκτυο. Ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αρχικά πρότειναν ότι η Ρωσία έφταιγε για αυτό που ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποκάλεσε «σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς», υποσχόμενοι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με τους συμμάχους τους «για να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη».
Καταγραφή_9.PNG
Καθώς πλησίαζε ο χειμώνας, φάνηκε ότι το Κρεμλίνο μπορεί να είχε σκοπό να στραγγαλίσει τη ροή της ενέργειας, μια πράξη «εκβιασμού», είπαν ορισμένοι ηγέτες, με σκοπό να εκφοβίσει τις ευρωπαϊκές χώρες να αποσύρουν την οικονομική και στρατιωτική τους υποστήριξη στην Ουκρανία και να απέχουν από περαιτέρω κυρώσεις.
Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών κατέστησαν σαφές ότι οι επίδοξοι επιτιθέμενοι δεν ήταν απατεώνες. 
Όλοι οι εμπλεκόμενοι έκαναν απευθείας αναφορά στον στρατηγό Valerii Zaluzhnyi, τον υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματικό της χώρας, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής προκειμένου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, να μην μάθει για την επιχείρηση, ανέφερε η έκθεση πληροφοριών.
Ενώ η Gazprom, ο ρωσικός κρατικός όμιλος φυσικού αερίου, κατέχει το 51% του Nord Stream, δυτικές ενεργειακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, είναι εταίροι και επένδυσαν δισεκατομμύρια στους αγωγούς.
Η Ουκρανία διαμαρτυρόταν εδώ και καιρό ότι ο Nord Stream θα επέτρεπε στη Ρωσία να παρακάμψει τους ουκρανικούς αγωγούς στερώντας το Κίεβο από τεράστια έσοδα από τη διαμετακόμιση.
Ενώ οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ αρχικά ήταν δύσπιστοι για τις ευρωπαϊκές αναφορές, ανησυχούσαν εδώ και καιρό για επιθετικές επιχειρήσεις από την Ουκρανία που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τον πόλεμο σε μια άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης