Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κίνδυνο η γερμανική οικονομία λόγω μαζικής επενδυτικής εξόδου

Σε κίνδυνο η γερμανική οικονομία λόγω μαζικής επενδυτικής εξόδου
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck έχει λάβει δράση για το θέμα αυτό…
Ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων μεταφέρει θέσεις εργασίας και παραγωγή στο εξωτερικό και πολλές άλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης συγκεκριμένων μέτρων, σύμφωνα με μελέτη της Ομοσπονδίας Γερμανικών Επιχειρήσεων (BDI), ενώ οι ανησυχίες για τη γερμανική οικονομία συνεχίζουν να αυξάνονται.
Το 16% των μεσαίων επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν από την BDI έχουν ήδη δρομολογήσει μέτρα για τη μετεγκατάσταση τμημάτων της επιχείρησής τους, και η μελέτη διαπίστωσε ότι άλλο ένα 30% εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.
«Σχεδόν τα δύο τρίτα των εταιρειών που ρωτήσαμε θεωρούν ότι οι τιμές της ενέργειας και των πόρων αποτελούν τις πιο πιεστικές προκλήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του BDI Siegfried Russwurm.
«Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις πρέπει να μειωθούν αξιόπιστα και μόνιμα σε ανταγωνιστικό επίπεδο, διαφορετικά ο [πράσινος] μετασχηματισμός των επιχειρήσεων θα αποτύχει», δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι «ευθύνη των πολιτικών να βελτιώσουν τις συνθήκες για τις επιχειρήσεις στη Γερμανία».
Παρόμοιες ανησυχίες προέκυψαν μετά τη δημοσίευση από τις ΗΠΑ του νόμου για τη μείωση του βαρέoς πληθωρισμού (IRA) ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος προσφέρει γενναιόδωρες επιδοτήσεις για την πράσινη βιομηχανία.
Σε απάντηση στον IRA και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, ο γίγαντας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla ακύρωσε ορισμένα από τα φιλόδοξα σχέδιά του να κατασκευάσει το μεγαλύτερο εργοστάσιό του για μπαταρίες κοντά στο Βερολίνο και αντ’ αυτού ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι θα επικεντρωθεί στην αγορά των ΗΠΑ.
Ανησυχίες για την οικονομία της Γερμανίας και την ανταγωνιστικότητά της σε παγκόσμια κλίμακα εμφανίστηκαν επίσης πρόσφατα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα θα συγκαταλέγεται μεταξύ των οικονομιών της ευρωζώνης με τη βραδύτερη ανάπτυξη το 2023, ενώ το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι τιμές άνθρακα της ΕΕ αναφέρθηκαν επανειλημμένα ως λόγοι υπονόμευσης της χώρας ως τόπου δραστηριοποίησης επιχειρήσεων.
«Παρατηρούμε ήδη ότι οι επενδύσεις σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας έχουν μειωθεί σημαντικά στη Γερμανία», δήλωσε τον Απρίλιο στην Augsburger Allgemeine ο Clemens Fuest, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo, του κορυφαίου γερμανικού ιδρύματος οικονομικών ερευνών.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck έχει λάβει δράση για το θέμα αυτό.
Τον περασμένο μήνα πρότεινε μια δέσμη μέτρων για τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων προσωρινών επιδοτήσεων. Τη Δευτέρα, ο Habeck ανακοίνωσε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε ένα πρόγραμμα «Συμβάσεις άνθρακα για διαφορές», το οποίο θα επιδοτεί τη μετάβαση προς μια ουδέτερη από άποψη άνθρακα παραγωγική διαδικασία για επιλεγμένους αιτούντες.
Εν τω μεταξύ, η BDI διευκρίνισε ότι βλέπει την ανάγκη για πιο ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις.
«Για περαιτέρω επενδύσεις, οι βιομηχανίες στη Γερμανία χρειάζονται μείωση της γραφειοκρατίας και στοχευμένες φορολογικές μειώσεις», δήλωσε τη Δευτέρα ο Russwurm.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης