Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Δύση αναγνωρίζει την στρατιωτική ανωτερότητα της Ρωσίας – Αποτυγχάνουν οι Ουκρανοί, παγωμένος από τις ήττες ο Zelensky

H Δύση αναγνωρίζει την στρατιωτική ανωτερότητα της Ρωσίας – Αποτυγχάνουν οι Ουκρανοί, παγωμένος από τις ήττες ο Zelensky
Η Ουκρανία μέσα σε 5 ημέρες έχασε τόσο αριθμό στρατιωτών που ισοδυναμούν με μια Ταξιαρχία από τις 11 που έχουν ετοιμάσει για την επιθετικές τους ενέργειες…
(upd 14) Η Δύση αρχίζει πλέον ανοικτά να αναγνωρίζει την στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας και επίσης να επιβεβαιώνει τις μεγάλες απώλειες των Ουκρανών τις πρώτες 5 ημέρες της αντεπίθεσης όπου έχασαν χιλιάδες στρατιώτες και καταστράφηκαν αμέτρητα τεθωρακισμένα.
Η Ουκρανία μέσα σε 5 ημέρες έχασε τόσο αριθμό στρατιωτών που ισοδυναμούν με μια Ταξιαρχία από τις 11 που έχουν ετοιμάσει για την επιθετικές τους ενέργειες…
Κατέγραψε εντυπωσιακές απώλειες και πάλι στο Bakhmut, όπου έχασε 230 στρατιώτες σε λίγες ώρες, σε ανεπιτυχείς επιθετικές προσπάθειες.

Το αμερικανικό Politico ανοικτά πλέον αναγνωρίζει ότι η Ουκρανία δεν πάει καλά στην προσπάθεια αντεπίθεσης της….
Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας προειδοποιεί ότι η προσπάθεια αντεπίθεσης της Ουκρανίας…. δεν είναι βέβαιο ότι θα στεφθεί με επιτυχία.
Πολωνός στρατηγός προειδοποιεί ότι μια μεγάλη στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας… δεν θα ευνοήσει την Ουκρανία..
Οι ρωσικές δυνάμεις από την πλευρά τους συνεχίζουν την μεθοδική άμυνα ενώ καταστρέφουν κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας ενώ χτυπούν ανελέητα τα Ουκρανικά στρατεύματα…
Μεταξύ του Ουκρανικού στρατού… επικρατεί προβληματισμός… το ηθικό παραπαίει, ορισμένοι στρατιώτες αρνούνται να συμμετάσχουν στις μάχες θεωρούν ότι δίνονται τροφή για κρέας… στο ρωσικό πυροβολικό…
την ώρα που γίνεται γνωστό πως χτυπούν πολίτες τους με Storm Shadow και μάλιστα τόσο ευάλωτους όσοι οι εκτοπισμένοι από την πλημμύρα του φράγματος Kakhovka, στα καταφύγια που έχουν καταλύσει.

Βιτριολικός ο Medvedev για τα Leopard

Στον απόηχο της καταστροφής των γερμανικών αρμάτων Leopard στη διάρκεια της ουκρανικής αντεπίθεσης ο αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev κατέφυγε σε ένα …ειρωνικό σχόλιο αντιδρώντας ταυτόχρονα στα σχέδια της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής τανκς στην Ουκρανία.
«Σας ζητώ να στείλετε τις ακριβείς συντεταγμένες του μελλοντικού εργοστασίου. Σας ευχαριστώ!» έγραψε στο Twitter υπονοώντας πως οι ρωσικές δυνάμεις θα πλήξουν τις εγκαταστάσεις του με την ανέγερσή του.
Υπενθυμίζεται πως η γερμανική εφημερίδα Die Welt είχε γράψει ότι η γερμανική εταιρεία Rheinmetall αναμένει τις επόμενες εβδομάδες να συμφωνήσει με ουκρανικές εταιρείες για την κοινή παραγωγή αρμάτων μάχης, οβίδων και αεράμυνας στη χώρα αυτή.
Να σημειωθεί ότι η Rheinmetall είναι η κατασκευάστρια εταιρεία των αρμάτων μάχης Leopard που απέστειλε η Δύση στην Ουκρανία και τα οποία μετατρέπονται σε ...κουφάρια από τα ρωσικά χτυπήματα.

Ο Zelensky δεν είχε καμία διάθεση να μιλήσει

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky παραδέχθηκε για πρώτη φορά το Σάββατο (10/6/2023) πώς βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού στο μέτωπο του πολέμου, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτές.
«Ενέργειες αντεπίθεσης και άμυνας βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία και δεν θα μιλήσω για αυτές λεπτομερώς», τόνισε ο Zelensky σε συνέντευξη Τύπου.
«Πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στους στρατιώτες μας και εγώ τους εμπιστεύομαι», περιορίστηκε να δηλώσει.
Οι ουκρανικές αρχές δείχνουν να υποβαθμίζουν την έκταση των μαχών στο μέτωπο τις τελευταίες ημέρες και δεν αναφέρονται με λεπτομέρειες στη στρατηγική τους, καθώς οι ήττες είναι καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις.
Ο Serhiy Cherevaty εκπρόσωπος της Διοίκησης Ανατολικής Ουκρανίας δήλωσε ότι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν να προχωρήσουν 1.400 μέτρα γύρω από την κατεστραμμένη πόλη Bakhmut στα ανατολικά.

Τουλάχιστον 300 Ουκρανοί νεκροί σε Donetsk - Zaporizhia

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν έως και 300 στρατιώτες στις περιοχές του νότιου Donetsk και της Zaporizhia ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ενώ έχουν στη δεύτερη έχουν αποκρουστεί όλες οι επιθετικές ενέργειες των Ουκρανών.
«Οι συνολικές απώλειες του ουκρανικού στρατού σε αυτές τις κατευθύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες ανήλθαν σε 300 στρατιώτες, εννέα άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Leopard, 11 οχήματα μάχης πεζικού, συμπεριλαμβανομένων πέντε αμερικανικής κατασκευής Bradley (IFVs), 14 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, έξι μηχανοκίνητα οχήματα και ένα γαλλικής κατασκευής αυτοκινούμενο πυροβόλο πυροβολικού Caesar», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νέα σφαγή στο Bakhmut

Τραγικές απώλειες, που φέρνουν στη μνήμη, την «κρεατομηχανή» κατέγραψαν εκ νέου οι Ουκρανοί στο Bakhmut (Artyomovsk) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR) τις τελευταίες 24 ώρες.
«Έξω από την πόλη Artyomovsk στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, η Ομάδα μάχης ‘’Νότος’’ απέκρουσε με επιτυχία πέντε εχθρικές επιθέσεις προς Kleshcheevka, Dubovo-Vasilevka, Yagodnoye και Andreevka.
Δεν επιτράπηκε καμία διείσδυση του εχθρού στην άμυνά μας», είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov.
Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατηγό, μέχρι και 230 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ καταστράφηκαν δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, πέντε μηχανοκίνητα οχήματα και δύο οβιδοβόλα D-30.

Απέτυχαν όλες οι προσπάθειες των Ουκρανών στη Zaporizhia

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν πολλές προσπάθειες να προχωρήσουν στην περιοχή Zaporizhia τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά όλες οι επιθέσεις τους απωθήθηκαν από ρωσικά στρατεύματα, ανέφερεο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Igor Konashenkov.
Σύμφωνα με τον Konashenkov, τις τελευταίες 24 ώρες, δύο εχθρικές επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν από ένα τάγμα ενισχυμένο με τανκς, αποκρούστηκαν κοντά στο Yablonevoye και το Novopokrovka στην περιοχή Zaporizhia.
Δύο σειρές εχθρικών τεθωρακισμένων οχημάτων χτυπήθηκαν κοντά στη Novodanilovka και τη Malaya Tokmachka στη Zaporizhia.

Προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής σε 7 ουκρανικές περιοχές

Προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής έλαβε χώρα σε 7 ουκρανικές περιοχές, ενώ αναφέρθηκαν και πολλές εκρήξεις
Οι σειρήνες πολιτικής άμυνας είναι ενεργοποιημένες στις περιοχές Dnepropetrovsk, Kirovograd, Nikolayev, Poltava, Sumy, Kharkiv και Chernigov
Οι περιοχές Dnepropetrovsk και Kharkiv κατεγράφησαν οι περισσότερες εκρήξεις…
Στις 9 Ιουνίου το βράδυ, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην Οδησσό.
Επίσης, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια σειρά εκρήξεων την πόλη Zaporozhye που ελέγχεται από την Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν Orekhovo και Pologovo στην περιοχή Zaporozhye

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποιούν βομβαρδισμούς με βαρύ πυροβολικό στις περιοχές Orekhovo και Pologovo στην περιοχή Zaporozhye, δήλωσε ο Vladimir Rogov, ηγέτης του κινήματος We Are Together with Russia.
«Εδώ και περίπου μερικές ώρες, Ουκρανοί μαχητές βομβαρδίζουν εντατικά τις περιοχές Orekhovo και Pologovo της πρώτης γραμμής Zaporozhye χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό».
Ταυτόχρονα, τεθωρακισμένα οχήματα και προσωπικό αναδιατάσσονται κοντά στην πρώτη γραμμή, που, υποδηλώνει ότι η Ουκρανία σχεδιάζει νέα επίθεση.
Ο ουκρανικός στρατός αναδιατάσσει περισσότερους από 30.000 στρατιώτες στην περιοχή Zaporozhye από το Kherson…

Οι Ρώσοι ανέκοψαν την αναδιάταξη των Ουκρανών στο Kupyansk

Το πυροβολικό της ρωσικής ομάδας μάχης «Δύση» ανέκοψε τρεις προσπάθειες των Ουκρανών να αναδιατάξουν τα στρατεύματά τους κοντά στο Kupyansk.
«Το πυροβολικό της ομάδας μάχης Δύση διεξήγαγε στρατιωτικές επιχειρήσεις για να ανακόψει τρεις προσπάθειες της Ουκρανίας να εναλλάξει τα στρατεύματά της κοντά στο Kupyansk σε θέσεις πρώτης γραμμής στη γραμμή άμυνας που κατείχαν η 6η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων και η 1η Στρατιά Αρμάτων», είπε ο εκπρόσωπος της Δύναμης, Sergey Zybinsky.
Σημείωσε επίσης ότι τα βομβαρδιστικά Su-34, τα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 και Mi-28 πραγματοποίησαν επιδρομές με πυραύλους και βόμβες σε μια προσωρινή τοποθεσία, ένα σύμπλεγμα στρατευμάτων, όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού της 14ης και 92ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας και εδαφικής αμυντικές μονάδες.

Τι συμβαίνει πραγματικά στο μέτωπο; - Είναι αποτελεσματική η ρωσική άμυνα 

Παρά τις προσπάθειες της Ουκρανίας να κρύψει την κλιμάκωση, η ουκρανική επίθεση συνεχίζεται εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα.
Ο ουκρανικός στρατός έριξε ακριβό ξένο στρατιωτικό εξοπλισμό στις μάχες, συμπεριλαμβανομένων γερμανικών κύριων αρμάτων μάχης Leopard, αλλά δεν κατάφερε να πετύχει καμία νίκη.
Αρκετές μονάδες του ουκρανικού στρατού, εξοπλισμένες από το ΝΑΤΟ, καταστράφηκαν ήδη στις γραμμές του μετώπου Zaporizhia έως το νότιο Donetsk.
Έχοντας υποστεί μεγάλες απώλειες, δεν μπορούσαν να κρατήσουν τις θέσεις τους.

Εξοργισμένοι οι Ουκρανοί πεζοναύτες

Οι επαγγελματίες μαχητές εντός των ουκρανικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων των πεζοναυτών, αρνήθηκαν να πολεμήσουν υπό τη διοίκηση των αξιωματικών τους.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες συνειδητοποίησαν τελικά ότι η στρατιωτική στρατηγική της Ουκρανίας, περιλαμβάνει σχέδια για τη χρήση τους ως τροφή για κανόνια.
Ριγμένοι σε βαριές μάχες, δεν καλύφθηκαν αξιοπρεπώς από ουκρανικό πυροβολικό, UAV ή αεροπορία.
Οι Ουκρανοί πεζοναύτες εξαπατήθηκαν από τους διοικητές τους και βρέθηκαν οπλισμένοι μόνο με τουφέκια ενώ βρίσκονταν κάτω από σφοδρά ρωσικά πυρά στο χωριό Novodonetske.
Οι ουκρανικές μονάδες που έγιναν η κύρια δύναμη κρούσης αποδείχτηκαν ότι δεν ήταν έτοιμες για τις επιθέσεις, ενώ την ίδια στιγμή η στρατιωτική επιχείρηση της Ουκρανίας δεν εξέπληξε τους Ρώσους στρατιωτικούς.

Οι Ουκρανοί χτυπούν πολίτες τους με Storm Shadow - Έπληξαν καταφύγια εκτοπισμένων από την πλημμύρα του φράγματος Kakhovka

Οι δυνάμεις του Κιέβου έπληξαν πολλά προσωρινά καταφύγια ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την ανατίναξη του φράγματος Kakhovka, δήλωσε το Σάββατο 10 Ιουνίου ο ασκών καθήκοντα κυβερνήτη της περιοχής Kherson Vladimir Saldo
Tο χτύπημα στο καταφύγιο έγινε γύρω στις 5 το πρωί τοπική ώρα και έγινε με βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow σύμφωνα με τον Saldo.
Υπήρξε τουλάχιστον ένα θύμα στην επίθεση.
Το χωριό Zhelezny Port της Μαύρης Θάλασσας δέχτηκε επίσης βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας, με ένα τοπικό ξενοδοχείο που φιλοξενούσε τους εκτοπισμένους να καταστρέφεται.
«Τα στοχευμένα πλήγματα πραγματοποιούνται με βρετανικούς πυραύλους, που παραδίδονται στο καθεστώς του Κιέβου για να απελευθερωθεί «ειρήνη» στις μη στρατιωτικές υποδομές», έγραψε ο Saldo.

Οι ρώσοι ήταν προετοιμασμένοι

Ο διοικητής της ρωσικής ομάδας στις νότιες γραμμές του μετώπου επιβεβαίωσε ότι τα ουκρανικά σχέδια αποκαλύφθηκαν έγκαιρα από τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών και τις εναέριες αναγνωρίσεις.
Το πρώτο στάδιο της ουκρανικής αντεπίθεσης σημαδεύτηκε κυρίως από ουκρανικές επιθέσεις στην περιοχή Velikaya Novoselka.
Την πρώτη μέρα, οι Ουκρανοί πεζοναύτες κατάφεραν να πάρουν εν μέρει τον έλεγχο του χωριού Novodonetske, αλλά μετά από αρκετές ώρες σκληρών μαχών, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Δεν σημειώθηκαν άλλες σημαντικές νίκες εκεί.
Πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Orekhov, η οποία μπορεί να γίνει η κύρια κατεύθυνση των προσπαθειών της Ουκρανίας να φτάσουν στην Αζοφική Θάλασσα.
Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες να σπάσει τη ρωσική άμυνα, ο ουκρανικός στρατός κατέστρεψε έως και 30
τεθωρακισμένα οχήματα σε μια νέα επίθεση στην περιοχή Rabotino-Verbovoye τη νύχτα της 9ης Ιουνίου.
Σκληρές μάχες συνεχίζονται εκεί για περισσότερο από μία ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις από ορισμένες από τις προχωρημένες θέσεις τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα προπύργιο.

Οι βαριές μάχες στην περιοχή Zaporozhie συνοδεύονται από τις προσπάθειες της Ουκρανίας να προχωρήσουν σε άλλες πρώτες γραμμές.
Στην περιοχή Bakhmut, ουκρανικές ομάδες επίθεσης συνεχίζουν τις επιθέσεις στην Berkhovka, ενώ σκληρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στην Klescheevka.
Στην περιοχή Avdiidvka, οι ουκρανικές δυνάμεις φέρεται να κατάφεραν να προχωρήσουν κοντά στο Vodyanoe, ενώ οι μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στο Opytne.
Εν τω μεταξύ, ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι συνεχίζουν να καταστρέφουν στρατηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις βαθιά στο πίσω μέρος της Ουκρανίας.
Το βράδυ της 9ης Ιουνίου, καταστράφηκε ένα άλλο ουκρανικό σύστημα S-300.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ρωσικά χτυπήματα αναφέρθηκαν επίσης στις περιοχές Kirovograd, Depropetrovsk, Khmelnitsk και Kharkiv.

Τι συνέβη στις 9 Ιουνίου; - Νέες δραματικές απώλειες για τους Ουκρανούς;

Στις 9 Ιουνίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παρείχε λεπτομέρειες για τις πρόσφατες επιχειρήσεις στην Ουκρανία και τις απώλειες που προκλήθηκαν στις Ουκρανικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δυνάμεις της Ουκρανίας συνέχισαν τις προσπάθειές τους να εξαπολύσουν επιθετικές επιχειρήσεις στις κατευθύνσεις νότιο Donetsk και Zaporizhia κατά τις τελευταίες 24 ώρες.

Στην περιοχή Vremievsky, μονάδες της Ομάδας Δυνάμεων Vostok απέκρουσαν τέσσερις επιθέσεις που εξαπέλυσαν έως και δύο τακτικές ομάδες τάγματος ενισχυμένες με άρματα μάχης στις περιοχές Levadnoye στην περιοχή Zaporozhye καθώς και στις περιοχές Novoselka, Storozhevoye και Neskuchnoye στην περιοχή του Donetsk.
Επιπλέον, στην κατεύθυνση Zaporozhye, δύο επιθέσεις των δυνάμεων του Κιέβου στις περιοχές Novodanilovka και Malaya Tokmachka αποκρούστηκαν από αποφασιστικές και ικανές ενέργειες ρωσικών στρατευμάτων, αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Δύο μονάδες της 47ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας χτυπήθηκαν επίσης από βαριά φλογοβόλα νότια του Orekhov.
Εν τω μεταξύ, η Επιχειρησιακή-Τακτική Αεροπορία της Ομάδας Δυνάμεων Vostok προκάλεσε ζημιές σε εφεδρεία δυνάμεων της Ουκρανίας κοντά στο Gulyai Pole, το Omelnik και το Preobrazhenka στην Zaporozhye.

Οι δραματικές απώλειες των Ουκρανών

Οι συνολικές απώλειες των Ουκρανικών δυνάμεων σε αυτές τις κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια της 9ης Ιουνίου ανήλθαν σε 680 Ουκρανούς στρατιώτες, 35 άρματα μάχης, 11 οχήματα μάχης πεζικού (IFVs), 19 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, έξι μηχανοκίνητα οχήματα, μεταξύ των οποίων και τρία HMMWV και ένα γαλλικής κατασκευής αυτοκινούμενο πυροβολικό Cezar.

Στην κατεύθυνση του Donetsk, οι πιο ενεργές μάχες μεταξύ του ρωσικού στρατού και των δυνάμεων της Ουκρανίας έλαβαν χώρα μεταξύ των πόλεων Mariynka και Avdiivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν επιτυχώς έξι επιθέσεις από μονάδες της 110ης μηχανοκίνητης, 59ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού και της 79ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας της Ουκρανίας κοντά στο Khimik, Krasnogorovka, Pervomaiskoye και στο βόρειο άκρο της Mariynka…
Οι Ουκρανοί απέτυχαν να σπάσουν την άμυνα της Ουκρανίας.
Οι απώλειες των δυνάμεων του Κιέβου κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 9 Ιουνίου ανήλθαν σε έως και 410 στρατιώτες, 4 άρματα μάχης, 8 οχήματα μάχης πεζικού, 7 μηχανοκίνητα οχήματα, ένα αμερικανικό σύστημα πυροβολικού M777 και ένα οβιδοβόλο Msta-B.

Επιπλέον, μια αποθήκη πυρομαχικών της 79ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Εφόδου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων χτυπήθηκε κοντά στην Krasnogorovka.

Στην κατεύθυνση Krasny Liman, ρωσικά συστήματα αεροπορίας, πυροβολικού και βαρέων φλογοβόλων της Ομάδας Δυνάμεων Tsentr έπληξαν μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) κοντά στο Nevskoye (Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk), Yampolovka και Grigorovka (Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk).

Μία ομάδα δολιοφθοράς και αναγνώρισης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας καταστράφηκε κοντά στο Chervonaya Dibrova στο Luhansk.
O Ουκρανικός στρατός υπέστη απώλειες, πάνω από 50 στρατιώτες, ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης, δύο μηχανοκίνητα οχήματα, δύο αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Gvozdika και ένα οβιδοβόλο D-20.
Ένας αμερικανικός σταθμός ραντάρ AN/TPQ-37 καταστράφηκε κοντά στο Serebryanka στο Donetsk.

Στην κατεύθυνση της Kherson, ο Ουκρανικός στρατός υπέστη απώλειες έως και 70 στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ καταστράφηκαν 10 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 7 μηχανοκίνητα οχήματα, ένα όχημα Grad MLRS, ένα αυτοπροωθούμενο πυροβολικό Akatsiya και ένα όπλο D-30.

Κατερρίφη ουκρανικό MiG-29 στο Donetsk 

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε ένα ουκρανικό αεροσκάφος MiG-29 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, αναχαίτισε δύο πυραύλους Storm Shadow και 10 ρουκέτες HIMARS, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov.
Η αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του οικισμού Platonovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk κατέρριψε ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος MiG-29, έκανε γνωστό ο Ρώσος στρατηγός.
«Την τελευταία ημέρα, δύο κατευθυνόμενοι πύραυλοι Storm Shadow και 10 ρουκέτες HIMARS αναχαιτίστηκαν», πρόσθεσε.

Οι συνολικές απώλειες των Ουκρανών από τον Φεβρουάριο 2022

Συνολικά οι Ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει, 440 αεροπλάνα και 238 ελικόπτερα, 4.555 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 424 πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, 9.798 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 1.122 οχήματα μάχης εξοπλισμένα με MRLS, 5.062 πυροβολικά πεδίου, καθώς και 8 πυροβόλα επιτόπιων πυροβόλων, καθώς και 3 πυροβόλα και όλμους

Πολωνός στρατηγός: Οι μεγάλες μάχες με την Ρωσία… είναι επικίνδυνες για τον Ουκρανικό στρατό..

Ο Πολωνός στρατηγός Stanisław Kozei δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Fakt ότι πιθανές μεγάλες μάχες μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα ήταν μια επικίνδυνη κίνηση για την Ουκρανία.
«Οι Ρώσοι περίμεναν εδώ και καιρό μια ουκρανική αντεπίθεση. Δεν χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους, τις κρατούν σε βάθος».
Τα ρωσικά στρατεύματα περιμένουν χτυπήματα των Ουκρανών για να απαντήσουν με μεγαλύτερη σφοδρότητα…
Ο Πολωνός στρατηγός εκτίμησε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα επιτεθούν προς διάφορες κατευθύνσεις, διερευνώντας τις αδυναμίες της Ρωσίας.
Όλη η προσοχή θα στραφεί στην περιοχή Donbass και προς το Zaporozhye.
Οι ενέργειες και των δύο πλευρών πιθανότατα θα συγκεντρωθούν εκεί.

Ιταλός υπουργός άμυνας: Δεν είναι βέβαιο ότι θα πετύχει η αντεπίθεση της Ουκρανίας

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Guido Crosetto πιστεύει ότι η έκβαση της αντεπίθεσης της κυβέρνησης του Κιέβου δεν μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα σε αυτό το στάδιο.
«Είναι αδύνατο να πούμε προς το παρόν τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.
Η Ρωσία έχει δημιουργήσει ισχυρές γραμμές άμυνας
Η Ρωσία έχει πλεονέκτημα στον αριθμό των στρατευμάτων και στον στρατιωτικό εξοπλισμό», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός.
«Αυτή η προσπάθεια της Ουκρανίας να ανακτήσει τον έλεγχο αυτών των εδαφών είναι γεμάτη ερωτήματα και αβεβαιότητα και οι Ουκρανοί το καταλαβαίνουν, γι' αυτό ζητούν αεροπλάνα».
«Ο ευκολότερος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη είναι να καταλάβουν όσοι αναζητούν τη νίκη ότι είναι αδύνατο», και αυτός ήταν ο λόγος πίσω από τη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης στην Ουκρανία.
Παραδέχτηκε ότι ήταν «δύσκολο να εξηγηθεί και να κατανοηθεί» πώς μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη μέσω των προμηθειών όπλων προς την Ουκρανία.
Κατά τη γνώμη του, μια ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει όταν υπάρξει εκεχειρία.
Ωστόσο, η πρόσφατη επίθεση στο φράγμα Kakhovka καθυστερεί μια πιθανή λύση.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε: «Μπορούμε να δηλώσουμε με απόλυτη σαφήνεια ότι έχει ξεκινήσει μια ουκρανική επίθεση.
Η χρήση στρατηγικών εφεδρειών το μαρτυρεί αυτό».
Πρόσθεσε ότι «τα ουκρανικά στρατεύματα δεν έχουν επιτύχει τους στόχους σε καμία από τις περιοχές μάχης» και υπέστησαν σημαντικές απώλειες.

Politico: Η Ρωσία αποκρούει με επιτυχία την αντεπίθεση της Ουκρανίας

Οι ρωσικές δυνάμεις αποκρούουν με επιτυχία την αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αναφέρει η εφημερίδα Politico .
Το Politico ανέφερε ότι εικόνες από κατεστραμμένα άρματα μάχης Leopard γερμανικής κατασκευής που υποτίθεται ότι συμμετείχαν στην επίθεση δημοσιεύονται τώρα στο διαδίκτυο.
Επιπλέον, βίντεο με κατεστραμμένα οχήματα μάχης πεζικού Bradley, αμερικανικής κατασκευής, κυκλοφορούν τώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Υπάρχουν και άλλες εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με κατεστραμμένα ή εγκαταλελειμμένα τεθωρακισμένα οχήματα, που σημαίνει ότι η ουκρανική προέλαση έχει ήδη συναντήσει σημαντική αντίσταση».
«Είναι νωρίς - πολύ νωρίς – για την προσπάθεια αντεπίθεσης. Αλλά οι εικόνες δείχνουν ότι ένας μηχανοκίνητος πόλεμος δεν θα είναι τόσο εύκολος για την Ουκρανία και οι Ρώσοι, προς το παρόν, έχουν κάποια επιτυχία αποκρούοντας την αντεπίθεση.
Το Bloomberg ανέφερε ότι η Δύση αναγνωρίζει τις τεράστιες απώλειες που υπέστη ο ουκρανικός στρατός.
Εν τω μεταξύ, το Politico έγραψε επικαλούμενο ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ ότι η μελλοντική υποστήριξη στην Ουκρανία εξαρτάται από την επιτυχία της αντεπίθεσής του.

Κριμαία: Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους Grom-2 

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους Grom-2 πάνω από την Κριμαία, όπως έκανε γνωστό το Σάββατο (10/6/2023) ο περιφερειακός κυβερνήτης Sergey Aksyonov.
«Η αεράμυνα σήμερα το πρωί κατέρριψε δύο βαλλιστικούς πυραύλους πάνω από την Κριμαία που είχαν εκτοξευθεί από το ουκρανικό σύστημα Grom-2.
Κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε στην επίθεση.
Ζητώ από όλους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να εμπιστεύονται μόνο επαληθευμένες πηγές πληροφοριών», σημείωσε.
Η τελευταία φορά που η Κριμαία δέχτηκε επίθεση με πυραύλους Grom-2 ήταν στις 6 Μαΐου.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Καναδού πρωθυπουργού στην Ουκρανία

Ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau έφτασε στο Κίεβο το Σάββατο (10/6/2023) για μία αιφνιδιαστική επίσκεψη - αστραπή, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBC.
Ο Trudeau συνοδεύεται από την υπουργό Οικονομικών Chrystia Freeland, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο.
Από το Κίεβο ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau δήλωσε ότι ο Καναδάς θα συμμετάσχει σε μιαπολυεθνική προσπάθεια εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων μαχητικών αεροσκαφών και ανακοίνωσε χορήγηση πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας αξίας 375 εκατομμύρια δολαρίων στο Κίεβο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Vololymyr Zelensky ο Trudeau δήλωσε παράλληλα ότι η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στη νότια Ουκρανία ήταν «άμεση συνέπεια» της ρωσικής εισβολής, χωρίς ωστόσο να κατηγορήσει τη Μόσχα για την έκρηξη που κατέστρεψε αυτό το υδροηλεκτρικό φράγμα στον ποταμό Δνείπερο.
Η καταστροφή του φράγματος, για την οποία η Μόσχα και το Κίεβο ρίχνουν την ευθύνη η μια πλευρά στην άλλη, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πόλεις και χωριά που βρίσκονται και στις δύο όχθες του ποταμού Δνείπερου, περιοχές που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο και άλλες υπό ρωσική κατοχή.
Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν, ενώ χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
«Όλοι είδαμε τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κατάρρευση του φράγματος στον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα...
Αυτό είναι άμεση συνέπεια του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία», τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός.
«Δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία ότι η καταστροφή του φράγματος αποτελεί μια άμεση συνέπεια της απόφασης της Ρωσίας να εισβάλει στη χώρα», πρόσθεσε.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Zelensky δήλωσε πως επιχειρήσεις αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού στο μέτωπο του πολέμου βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς όμως δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι Ουκρανοί αναγνωρίζουν τις απώλειες – Τι υποστηρίζει το αμερικανικό ISW

Μεγάλο μέρος του ρωσικού χώρου πληροφοριών ισχυρίστηκε ότι η ουκρανική αντεπίθεση απέτυχε αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν περισσότερο ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό που παρείχε η Δύση στις 9 Ιουνίου.
Πλάνα πεδίου μάχης δείχνουν κατεστραμμένα οχήματα μάχης πεζικού και τανκς που παρέχονται από τη Δύση στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia, αν και ο αριθμός των ουκρανικών οχημάτων που πολλές ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστράφηκαν είναι πολύ διογκωμένος.
Ορισμένοι εξέχοντες Ρώσοι υπερεθνικιστές ισχυρίστηκαν ότι ο κατεστραμμένος ή κατεστραμμένος εξοπλισμός που παρείχε η Δύση έδειχνε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέτυχαν να εξαπολύσουν μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση.
Οι ρώσοι επιβραβεύουν τον 58ο Στρατό Συνδυασμένων Όπλων (Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια), παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτελούν μόνο βασικές αμυντικές επιχειρήσεις.
Πηγές στους Wagner καταδίκασαν τον υπερβολικό ενθουσιασμό γύρω από την καταστροφή ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, σημειώνοντας ότι τα δυτικά όπλα δεν εμπεριέχουν «κάποιο είδος μαγείας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ευθέως ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αναμένουν να υποστούν απώλειες κατά τη διάρκεια αντεπίθεσης.
Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Malyar δήλωσε στις 9 Ιουνίου ότι αναμένονται απώλειες κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων και ότι ο «στρατιωτικός εξοπλισμός που δεν μπορεί να καταστραφεί» δεν έχει ακόμη εφευρεθεί.
Η ISW εκτίμησε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν δεσμεύσει μόνο ένα μέρος των διαθέσιμων αποθεμάτων τους για τρέχουσες αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις και ότι οι υπάρχουσες αναφορές για κατεστραμμένο εξοπλισμό που παρείχε η Δύση δεν αποτελούν οριστικό μέτρο της τρέχουσας ουκρανικής μαχητικής ισχύος

Αρκετές ανεξάρτητες πηγές ανέφεραν πρόσθετα στοιχεία ότι μια εσωτερική έκρηξη πιθανόν κατέστρεψε το φράγμα του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Kakhovka (KHPP) στις 6 Ιουνίου.
Ο σεισμολόγος της NORSAR, Volker Oye, δήλωσε ότι τα σεισμικά δεδομένα υποδεικνύουν έναν παλμό ενέργειας που ήταν «τυπικός μιας έκρηξης».
Ο Oye δήλωσε ότι θα ήταν μια «ασυνήθιστη σύμπτωση» εάν κάτι διαφορετικό από μια έκρηξη προκαλούσε τον ενεργειακό παλμό
Οι New York Times ανέφεραν ότι ένας ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δορυφόροι κατασκοπείας των ΗΠΑ εξοπλισμένοι με αισθητήρες υπερύθρων ανίχνευσαν την έκρηξη στο φράγμα KHPP πριν καταρρεύσει.
Η Wall Street Journal ανέφερε ότι πολλοί μηχανικοί και εμπειρογνώμονες πυρομαχικών εκτίμησαν ότι μια έκρηξη πυροδοτήθηκε σε ένα συγκεκριμένο σημείο του φράγματος.

Οι ΗΠΑ αποκάλυψαν στις 9 Ιουνίου ότι το Ιράν βοηθά τη Ρωσία να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο κατασκευής drone στη Yelabuga, στη Δημοκρατία του Ταταρστάν, στη Ρωσία, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας παρά τις δυτικές κυρώσεις.
Το εργοστάσιο θα μπορούσε να παράγει τουλάχιστον 6.000 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 και θα μπορούσε να λειτουργήσει μέχρι τις αρχές του 2024

Επιθέσεις στην Kreminna

Οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν περιορισμένες και τοπικές χερσαίες επιθέσεις νότια της Kreminna στις 9 Ιουνίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν ρωσικές χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Bilohorivka (10 χλμ νότια της Kreminna) και στο Vesele (32 χλμ νότια της Kreminna).
Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Νότιας Ομάδας Δυνάμεων ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές πηγές απέκρουσαν τρεις ουκρανικές χερσαίες επιθέσεις στην κατεύθυνση Lysychansk.
Ο πρώην αξιωματούχος του Luhansk Rodion Miroshnik ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Bilohorivka.
Γεωγραφικά πλάνα μάχης που δημοσιεύθηκαν στις 9 Ιουνίου δείχνουν ότι η 24η Ταξιαρχία χωριστών φρουρών Spetsnaz της Ρωσίας συνεχίζει να επιχειρεί στην περιοχή της Kreminna

Επιθέσεις και δυτικά του Bakhmut

Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις γύρω από το Bakhmut στις 9 Ιουνίου.
Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Malyar ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν ενεργές επιχειρήσεις στην περιοχή Bakhmut.
Ο Διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Στρατηγός Oleksandr Syrskyi, ανέφερε ότι οι ουκρανικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην κατεύθυνση του Bakhmut και ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε άμυνα στο Bakhmut.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά σε: Orikhovo-Vasylivka (11 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut), Bohdanivka (5 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut), Ivanivske (δυτικά του Bakhmut), Bila Hora (12 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut) και Stupochky (13 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Η 200η χωριστή Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων Φρουρών του 14ου Σώματος Στρατού (Βόρειος Στόλος) επιχειρεί κοντά στο Bakhmut.

Μέτωπο και στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Avdiivka-Donetsk στις 9 Ιουνίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές ενέργειες κοντά στο Opytne (3 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka), στο Sieverne (6 χλμ δυτικά της Avdiivka) και στο Nevelske (13 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka) και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις κοντά στη Marinka.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιχειρήσεις επίθεσης κοντά στο Sieverne (6 χλμ δυτικά της Avdiivka) και το Pervomaiske (11 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka).

Leoparddddddbn_1.jpg
image_2023-06-08_152312877_2.jpg

Luhansk_Battle_Map_Draft_June_092023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_June_092023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_June_092023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης