Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kostin (VTB Bank): Το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου είναι κοντά - Μπούμπερανγκ οι κυρώσεις της Δύσης

Kostin (VTB Bank): Το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου είναι κοντά - Μπούμπερανγκ οι κυρώσεις της Δύσης
Η VTB Bank είναι η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Το τέλος της κυριαρχίας του αμερικανικού δολαρίου πλησιάζει καθώς το κινεζικό γιουάν ανεβαίνει και ο υπόλοιπος κόσμος αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που αντιπροσωπεύουν για πολλές χώρες η προσπάθεια της Δύσης να γονατίσει τη Ρωσία, παρότι τελικά απέτυχε, δήλωσε μιλώντας στο Reuters ο Andrei Kostin, ένας από τους πιο ισχυρούς τραπεζίτες της Μόσχας.
Ο Kostin, διευθύνων σύμβουλος της κρατικά ελεγχόμενης VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, είπε ότι η κρίση γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία οδηγεί σε σαρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, υπονομεύοντας την παγκοσμιοποίηση, τη στιγμή που η Κίνα ερχόταν να καταστεί η υπ' αριθμόν 1 παγκόσμια οικονομική δύναμη.
Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι ο κόσμος βρίσκεται σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, ο Kostin απάντησε πως σε ό,τι αφορά τη χώρατου βρίσκεται σε ένα «θερμό πόλεμο» που είναι πιο επικίνδυνος από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, θα χάσουν από την απόφασή τους να παγώσουν κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς πολλές χώρες προχωρούν σε εκκαθάριση και διακανονισμό πληρωμών εκτός του αμερικανικού νομίσματος και του ευρώ, ενώ η Κίνα κινείται προς την κατάργηση των περιορισμών στο νόμισμά της.
«Η μακρά ιστορική εποχή της κυριαρχίας του αμερικανικού δολαρίου πλησιάζει στο τέλος της», είπε ο 66χρονος Kostin στο Reuters, στον 59ο όροφο του αστραφτερού ουρανοξύστη της τράπεζας VTB με θέα τη νότια Μόσχα.
«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα που η Κίνα θα καταργήσει σταδιακά τους περιορισμούς στα νομίσματα».

Είναι πλέον επικίνδυνο για την Κίνα να διατηρεί τα αποθεματικά της σε αμερικανικά ομόλογα

«Η Κίνα κατανοεί ότι δεν θα καταφέρει να γίνει η παγκόσμια οικονομική δύναμη νούμερο 1 εάν διατηρήσει το γιουάν της ως μη μετατρέψιμο νόμισμα», είπε ο Kostin προσθέτοντας ότι είναι πλέον επικίνδυνο για την Κίνα να διατηρεί τα αποθεματικά της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Το αμερικανικό δολάριο κυριαρχεί από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν διαδέχτηκε τη βρετανική στερλίνα ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αν και η JPMorgan ανέφερε αυτόν τον μήνα σε έκθεσή της ότι υπάρχουν σημάδια αποδολαριοποίησης στην παγκόσμια οικονομία.
Η θεαματική οικονομική άνοδος της Κίνας τα τελευταία 40 χρόνια, οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι διαδοχικές διαμάχες για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει σοβαρές αμφιβολίες για τη θέση και του στάτους του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Η VTB, είπε ο Kostin, συζητά τη χρήση γιουάν σε διακανονισμούς με τρίτες χώρες.
Πρώην διπλωμάτης που υπηρέτησε στην Αυστραλία και τη Βρετανία και ασχολήθηκε με τις τράπεζες αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Kostin είναι ένας από τους πιο ισχυρούς και έμπειρους τραπεζίτες της Μόσχας, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει ως επικεφαλής της Vneshekombank, γνωστής πλέον ως VEB.
Όπως και στη Ρωσία, έτσι και στον Kostin έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις χώρες της Δύσης, της ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Βρετανία αρκετές φορές από το 2014 μέχρι σήμερα, με το τελευταίο κύμα κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, να είναι το πιο σαρωτικό.

Θερμός πόλεμος

O Kostin έχει κατ επανάληψη δηλώσει ότι οι κυρώσεις είναι άδικες και αντιπροσωπεύουν μια πολιτική απόφαση που θα «μπούμεραγκ» στη Δύση.
«Έχουμε ήδη μπει σε θερμό πόλεμο», αναφέρει ο Kostin μιλώντας την κρίση με την Ουκρανία.
«Δεν μιλάμε για Ψυχρό Πόλεμο όταν εμπλέκονται τόσα πολλά δυτικά όπλα και πολλές δυτικές μυστικές υπηρεσίες και στρατιωτικοί σύμβουλοι. Η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι στον Ψυχρό Πόλεμο, είναι πολύ δύσκολη και ανησυχητική».
Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της ZTB, o Kostin είπε ότι οι πρώτοι μήνες του 2022 υποδεικνύουν ότι θα κλείσει το 2023 με κέρδη 400 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (4,9 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, μετά από ζημιές ρεκόρ που είχε το 2022.
Η οικονομία της Ρωσίας, κατέληξε, δεν θα σπάσει κάτω από την πίεση των κυρώσεων της Δύσης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του ρωσικού ΑΕΠ έτους 2023 σε 0,7% από 0,3%, αλλά μείωσε τις προβλέψεις του για το 2024 στο 0,3% από 2,1%.
«Οι κυρώσεις είναι κακές και υποφέρουμε από αυτές, φυσικά. Αλλά η οικονομία έχει προσαρμοστεί», είπε.
«Ταυτόχρονα αναμένουμε ότι οι κυρώσεις θα ενταθούν, θα γίνουν αυστηρότερες, θα κλείσουν κάποια παράθυρα, αλλά θα βρούμε και άλλες ευκαιρίες».
Ερωτηθείς εάν η οικονομία της Ρωσίας θα παραμείνει ελεύθερη οικονομία, ο Kostin είπε: «Το ελπίζω πολύ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης