Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία συντρίβει... εκκωφαντικά την αντεπίθεση Zelensky – Σφαγή 300 Ουκρανών, παλιοσίδερα τα Leopard, τρόμος στη Δύση

Η Ρωσία συντρίβει... εκκωφαντικά την αντεπίθεση Zelensky –  Σφαγή 300 Ουκρανών, παλιοσίδερα τα Leopard, τρόμος στη Δύση
Οι νάρκες στερούν ζωές Ουκρανών στρατιωτών από έλλειψη εκπαίδευσης... - Σε πόλεμο φθοράς δυτικών όπλων εξελίσσεται η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση λόγων ρωσική υπεροπλία
Σχετικά Άρθρα
(upd  12) Σε πόλεμο φθοράς δυτικών όπλων εξελίσσεται η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, καθώς η ρωσική υπεροπλία και η έλλειψη... εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατεύματος, φέρνουν τρομακτικές απώλειες σε ζωές Ουκρανών αλλά και τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky σε αδιέξοδο να μετρά αυτές τις απώλειες, αλλά παρόλ'αυτά να παραμένει αμετακίνητος σε κάθε προοπτική διαλόγου καθοδηγούμενος από τους δυτικούς... «διαχειριστές» του όπως χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνουν Dmitry Peskov τους συμμάχους του.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ουκρανία μέσα σε 5 ημέρες έχασε τόσο αριθμό στρατιωτών που ισοδυναμούν με μια Ταξιαρχία από τις 11 που έχουν ετοιμάσει για την αντεπίθεση…
Aναλυτικότερα, από το μέτωπο του πολέμου, ο ρωσικός στρατός απώθησε ουκρανικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να προελάσουν στις περιφέρειες Zaporοzhye και Donnetsk  καταφέρνοντάς τους βαριές απώλειες, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
«Οι συνολικές απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων στις προαναφερθείσες περιοχές μέσα σε μια μέρα έφθασαν ως και τους 300 στρατιώτες, τα 9 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 4 Leopard, και τα 11 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 4 αμερικανικών Bradley», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Igor Konasenkov, προσθέτοντας πως καταστράφηκε επίσης αυτοκινούμενο πυροβόλο CAESAr.
Οι ουκρανικές δυνάμεις, που έχουν αρχίσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή τους, προσπάθησαν να προελάσουν κοντά στην πόλη Ornihiv και στα σύνορα των περιφερειών Zaporοzhye και Donnetsk, νότια του χωριού Velika  Novosilka, πρόσθεσε.
«Όλες οι επιθέσεις του εχθρού απωθήθηκαν», πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας πως χτυπήθηκαν από το ρωσικό πυροβολικό δυο ουκρανικοί σχηματισμοί.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν και μια ουκρανική θέση διοίκησης στην περιοχή Zaporozhye ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των περιφερειακών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, καταστράφηκαν επίσης το σύστημα αεράμυνας Osa-AKM στην Kherson, σε προσωρινά σημεία ανάπτυξης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις περιοχές Kakhov και Berislav.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα ουκρανικό οβιδοβόλο και ένα σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων Grad (MLRS) στην ευρύτερη Περιφέρεια της Kherson, δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης την Κυριακή.
"Ένας οβιδοφόρος D-30 με πυρομαχικά καταστράφηκε από μονάδες της ομάδας μάχης Dnepr στη ζώνη του νησιού, με αποτέλεσμα τρεις Ουκρανοί στρατιώτες να σκοτωθούν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν διαφορετικής σοβαρότητας.
Στην κατεύθυνση της Kakhovka, οι ρωσικές δυνάμεις εξαφάνισαν ένα χώρο προσωρινής ανάπτυξης του ουκρανικού στρατού, αλλά και μια τοποθεσία προσωρινής ανάπτυξης του ουκρανικού στρατού στο Berislav, αφήνοντας πίσω τους 17 νεκρούς και 22 τραματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες, καταστρέφοντας δύο μηχανοκίνητα οχήματα και προκαλώντας ζημιές σε τρία οχήματα, είπε ο εκπρόσωπος.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια ουκρανική θέση διοίκησης στην περιοχή Zaporozhye κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η Ρωσία απέκρουσε επίθεση ουκρανικών θαλάσσιων drones κατά του πλοίου Priazovye στη Μαύρη Θάλασσα 

Η Ρωσία απέκρουσε ουκρανική επίθεση σε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο που εκτελούσε περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου που μεταφέρουν ρωσικούς υδρογονάνθρακες στην Τουρκία.
«Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επιχείρησαν ανεπιτυχώς να επιτεθούν με έξι θαλάσσια drones στο σκάφος Priazovye του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε στο Telegram το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το ρωσικό πλοίο εκτελούσε περιπολίες κατά μήκος των αγωγών Turkstream και Blue Stream στη Μαύρη Θάλασσα, συμπλήρωσε το υπουργείο.

Ουκρανοί στρατιώτες ανατινάζονται από νάρκες λόγω έλλειψης... εκπαίδευσης!

Ουκρανοί στρατιώτες ανατινάζονται συνεχώς από νάρκες από την έναρξη της επίθεσης του Κιέβου στο Donetsk, δήλωσε την Κυριακή 11/6 ο επικεφαλής της υπηρεσίας μηχανικών ενός συντάγματος από τη νότια ομάδα μάχης της Ρωσίας.
«Μπορεί να ειπωθεί ότι ο αριθμός [των εκρήξεων που προκλήθηκαν από το πάτημα σε ρωσικές νάρκες από την έναρξη της επίθεσης] έχει πολλαπλασιαστεί επειδή [τo Κίεβο] κινητοποιεί τους πολίτες και τους στέλνει στην πρώτη γραμμή μια εβδομάδα μετά ανεκπαίδευτους, γιατί είναι πολύ δύσκολο να μάθεις τεχνικές μηχανικής μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και να μελετήσεις θεωρητικά τις νάρκες.
Αυτές οι τεχνικές πρέπει να μελετηθούν λεπτομερώς", είπε ο μηχανικός του στρατού με το διακριτικό κλήσης Kirpich.
Οι ρωσικές δυνάμεις τοποθετούν νάρκες κατά προσωπικού, αντιαρματικές και κατευθυνόμενης δράσης και παγίδες με εκρήξεις στην πρώτη γραμμή.
Εν τω μεταξύ, κατά τον ελεύθερο χρόνο τους, οι μηχανικοί του ρωσικού στρατού μελετούν εχθρικές νάρκες: ιταλικές, γερμανικές και αμερικανικές νάρκες προτύπων του ΝΑΤΟ, είπε.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε στις 9 Ιουνίου ότι «μπορούμε οπωσδήποτε να δηλώσουμε ότι η ουκρανική επίθεση έχει ξεκινήσει, όπως αποδεικνύεται από τη χρήση στρατηγικών εφεδρειών από τον ουκρανικό στρατό», τονίζοντας πως, «τα ουκρανικά στρατεύματα δεν έχουν επιτύχει τους στόχους τους σε κανέναν από τους τομείς της πρώτης γραμμής», σημειώνοντας σοβαρές απώλειες.

Οι Ρώσοι απέκρουσαν τις επιθέσεις των Ουκρανών στο Bakhmut

Η ρωσική ομάδα μάχης Yug (Νότος) απέκρουσε με επιτυχία τις επιθέσεις των Ουκρανών στη γραμμή Soledar-Artemovsk (Bakhmut), δήλωσε ο επικεφαλής της στρατιάς Vadim Astafiev μιλώντας στο Tass.
«Υποτμήματα της νότιας ομάδας δυνάμεων απέκρουσαν με επιτυχία δύο επιθέσεις των Ουκρανών στην κατεύθυνση Soledar-Artemovsk», σημείωσε ο Astafyev.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αεροπορία της ομάδας χτύπησε τα οχυρά του εχθρού στην περιοχή των οικισμών Belogorovka, Krasnoye, Kleshchievka και Novgorodskoye.
Με τη σειρά του το πυροβολικό κατέστρεψε τρεις θέσεις βολής όλμων των 120 mm στο Verkhnekamenskoye και στο Krasnoye, καθώς και μια αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Belaya Gora και έναν σταθμό ραντάρ AN/TPQ-50 στην Avdeyevka.
«Το διοικητήριο της 10ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας επίθεσης των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας επλήγη στην περιοχή Rai-Aleksandrovka.
Επιπλέον επλήγησαν με Tornado-S θέσεις των 116 ταξιαρχιών της εδαφικής άμυνας των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή Kalinovka.

Κατερρίφθη ουκρανικό αεροσκάφος στην Kherson

Ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25 στην περιοχή της Kherson, όπου η καταστροφή του φράγματος Kakhokva την Τρίτη (6/6) προκάλεσε τεράστιες πλημμύρες και καταστροφές, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Καναδοί δημοσιογράφοι κατέγραψαν τις θηριωδίες των Ουκρανών στο Bakmut: «Οι Ουκρανοί το κατέστρεψαν, χτυπούν τυφλά, απαγάγουν παιδιά»


Η Καναδή ανταποκρίτρια Eva Bartlett  και η συνάδελφός της Christelle Néant συνέλεξαν δεδομένα και μαρτυρίες από το Bakhmut ή Artyomovsk για τους Ρώσους, η οποία απελευθερώθηκε πρόσφατα.
Μεταξύ πολλών περιπτώσεων παραβίασης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιλούν για αυτό που συνέβη στις 11 Απριλίου, όταν οι δυνάμεις του Κιέβου εξαπέλυσαν μια άσκοπη επίθεση σε αποστρατικοποιημένη περιοχή του Artyomovsk, ανατινάζοντας το ισόγειο ενός κτιρίου κατοικιών, όπου ορισμένοι πολίτες προστατεύονταν από τους βομβαρδισμούς.
Τότε, δεκαεπτά άνθρωποι χτυπήθηκαν από ουκρανικές χειροβομβίδες, που άφησαν πίσω τους επτά νεκρούς - ανάμεσά τους και ένα επτάχρονο παιδί.
Ο επιζών Sergei ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις του Κιέβου, «ή μάλλον, ο στρατός του συνεργάτη των Ναζί του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Stepan] Badera», σκόπιμα «άρχισαν να ρίχνουν χειροβομβίδες σε κάθε δωμάτιο.
Ακούσαμε τις χειροβομβίδες να κυλούν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ομάδες υπέρ του Κιέβου βομβάρδιζαν καθημερινά το Artyomovsk από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας: «Μας βομβαρδίζανε κάθε μέρα οι [ριζοσπαστικές ακροδεξιές οργανώσειςΔεξιός Τομέας και Azov», είπε.
Ο Vladimir, πατέρας της νεκρής συζύγου του Sergei, δήλωσε ότι βρήκε την κόρη του με το κεφάλι της «σπασμένο».
Μη μπορώντας να τη σώσει, επικέντρωσε τις προσπάθειές του στο να βοηθήσει τον εγγονό του, ο οποίος ήταν «καθηλωμένος από συντρίμμια, αλλά ζωντανός».
Ο Vladimir κατηγορεί επίσης τις ουκρανικές δυνάμεις για τη βία στο Artyomovsk: «Όλα παρουσιάστηκαν σαν να έγινε όλη η καταστροφή από τους Ρώσους, αλλά ειλικρινά σας λέω τώρα ότι το 98% της καταστροφής στην πόλη μας έγινε από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις .»

Οι «Λευκοί Άγγελοι» και οι απαγωγές παιδιών

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη στις μαρτυρίες που δόθηκαν από ντόπιους πολίτες είναι οι περιπτώσεις απαγωγής παιδιών από Ουκρανούς πράκτορες.
Σύμφωνα με διάφορες συνεντεύξεις, υπήρξαν αρκετές απαγωγές που πραγματοποιήθηκαν από την ουκρανική στρατιωτική αστυνομία, κυρίως από τους λεγόμενους «Λευκούς Άγγελους», οι οποίοι είναι ειδικές ομάδες «εθελοντών» των οποίων η υποτιθέμενη αποστολή είναι η διεξαγωγή επιχειρήσεων εκκένωσης.
Τον Απρίλιο, η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την «εκκένωση» 126 παιδιών από εδάφη που θεωρούνται «κατεχόμενα» (αυτά που επανενσωματώθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία).
Οι οικογένειες που ερωτήθηκαν αποκάλυψαν ότι στην πράξη μια τέτοια «εκκένωση» είναι απλώς μια απαγωγή, αφού οι «Λευκοί Άγγελοι» παίρνουν τα παιδιά με το ζόρι και τα πηγαίνουν σε άγνωστες περιοχές.
«Ήταν Φεβρουάριος και άρχισαν να έρχονται οι Λευκοί Άγγελοι, μετά ήρθαν και άλλες ομάδες.
Είπαν ότι η Ανώτατη Ράντα (ουκρανική Βουλή) είχε αποφασίσει ότι δεν είχαμε δικαίωμα να είμαστε εδώ και ότι εκθέτουμε το παιδί μας σε ενεργές εχθροπραξίες», είπε στους δημοσιογράφους μια γυναίκα που ονομάζεται Yulia.
Επίσης, ο Sergei και ο Vladimir, που επέζησαν από την επίθεση της 11ης Απριλίου, σχολίασαν τους «Λευκούς Αγγέλους», λέγοντας:
«Πήραν παιδιά μακριά. Έρχονταν στις 6 το απόγευμα, μερικές φορές στις 10 το βράδυ. (…) Αποκαλούσαν τους εαυτούς τους εθελοντές, αλλά δεν ήταν, ήταν η SBU ή ίσως κάποια άλλη οργάνωση που συλλέγει πληροφορίες (…) Είχαν μια λίστα με άτομα, ήξεραν ποιοι ζούσαν πού και πόσα άτομα ήταν εκεί (…) Εθελοντής έρχονταν με ένα αυτοκίνητο, έδινε κάποια κουτιά, μάζευε πληροφορίες και μετά με αυτές τις πληροφορίες, άνθρωποι με στολή έρχονταν τρέχοντας και αναζητούσαν παιδιά».
Αυτή η κατάσταση οδήγησε οικογένειες Ρωσικής καταγωγής να κρύβονται για να αποτρέψουν την απαγωγή των παιδιών τους, αντιμετωπίζοντας εξευτελιστικές συνθήκες, κρύο και κάθε είδους κίνδυνο για να προσπαθήσουν να σώσουν τα παιδιά τους από τους λεγόμενους «Λευκούς Άγγελους».
«Κυνηγούσαν τα παιδιά μας και εμείς τα κρύβαμε γύρω από τα κτίρια (…) Κρύβαμε τα παιδιά μας για έναν ολόκληρο μήνα. Έκανε παγωμένο κρύο. Η γυναίκα μου τότε ήταν έγκυος. Ένα άλλο αγόρι κρυβόταν με τη μαμά του (…)
Κάποιοι ήρθαν και τον πήραν. Οι γείτονες τους φώναζαν. Και είπαν, «Δεν τον προσέχουν, δεν τον φροντίζουν σωστά.» Και αυτό ήταν όλο. Δεν ξέρουμε τη μοίρα του τώρα», είπε ένας άνδρας που ονομάζεται Evgeny.

Peskov: «Οι... διαχειριστές του Zelensky δεν του επιτρέπουν διάλογο με Ρωσία - Δεν υπάρχουν πλέον προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις»

Ο Dmitry Peskov εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπογράμμισε την απροθυμία του Κιέβου, καθώς και το ανεπίτρεπτο της Δύσης να οικοδομήσει διάλογο με τη Μόσχα
Δεν υπάρχει καν ένα έστω «εύθραυστο θεμέλιο» για συνομιλίες με το καθεστώς του Κιέβου, δήλωσε την Κυριακή 11/6 ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
«Σήμερα δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συμφωνίες...σήμερα δεν υπάρχουν θεμέλια, έστω και εύθραυστα, για την οικοδόμηση οποιουδήποτε διαλόγου και αυτό που βλέπουμε είναι:
Πρώτον, το καθεστώς [του Κιέβου] είναι απρόθυμο,
Δεύτερον, δεν είναι έτοιμο και
Τρίτον, δεν επιτρέπεται από τους διαχειριστές του [να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις], όπως μπορούμε να πούμε, χωρίς αμφιβολίες», είπε ο Peskov σε συνέντευξή του στη Μόσχα, απόσπασμα της οποίας αναρτήθηκε από τον δημοσιογράφο Pabel Zarubin στο κανάλι του στο Telegram.
«Γι' αυτό δεν υπάρχουν πλέον προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις», όπως είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη δική της ασφάλεια, η οποία αποκλείει την επέκταση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της χώρας και την ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία.
Ο Peskov επεσήμανε επίσης νωρίτερα ότι η δήλωση του Ουκρανού Προέδρου Volodymyr Zelensky για την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ υποδηλώνει την «απροετοιμασία, την απροθυμία και την αδυναμία» του Κιέβου να αντιμετωπίσει τα υπάρχοντα προβλήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι Ουκρανοί κατέλαβαν χωριό στη Zaporizhia

Χρειάστηκε μία ολόκληρη εβδομάδα από την έναρξη της αντεπίθεσης για να καταγράψει η Ουκρανία τα πρώτα της μικρά εδαφικά κέρδη.
Το κανάλι WarGonzo στο Telegram ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου κατάφεραν να καταλάβουν το χωριό Lobkove στη Zaporizhia στις 11 Ιουνίου μετά από σφοδρές συγκρούσεις με τον ρωσικό στρατό.
Πλάνα από το έδαφος έδειξαν ουκρανικά οχήματα να κινούνται στο χωριό και ελικόπτερα να πετούν πάνω από την πρώτη γραμμή στην περιοχή Zaporizhia.
Τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν σε προετοιμασμένες αμυντικές γραμμές που βλέπουν στο Lobkove.
Οι δυνάμεις του Κιέβου πιθανότατα ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση από το χωριό.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο υψόμετρο θα δώσει πλεονέκτημα στο ρωσικό πυροβολικό και τα αντιαρματικά.
Η ρωσική απόσυρση από το χωριό θυμίζει αμυντικούς ελιγμούς που διεξήχθησαν στον τομέα του νότιου Donetsk όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά η ουκρανική αντεπίθεση στις 4 Ιουνίου.

Ουκρανικές επιθέσεις με drone και εκρηκτικά σε Belgorod και Kaluga, εντός ρωσικού εδάφους - Χωρίς ανθρώπινα θύματα


Δυο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνετρίβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην περιφέρεια Kaluga της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Vladislav Sapsa, μέσω της πλατφόρμας Telegram.
Το πρώτο κατέπεσε κοντά στο χωριό Strelkova, το δεύτερο σε δασική περιοχή στην περιοχή Medinski, διευκρίνισε.
Κατά τις «πρώτες πληροφορίες», δεν υπήρξαν «θύματα», παρά μόνο ελαφριές υλικές ζημιές, συμπλήρωσε.
Η περιφέρεια Kaluga γειτονεύει προς βορρά με αυτήν της Μόσχας.
Στο μεταξύ άδειος εμπορευματικός συρμός εκτροχιάστηκε στη νότια περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, που γειτονεύει με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης Βιάτσελαβ Γκλάντκοφ, προσθέτοντας πως η αιτία δεν είναι ακόμη γνωστή.
Και σε αυτή την περίπτωση, «με βάση τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχουν θύματα», σύμφωνα με τον κ. Gladkov.
Ο εκτροχιασμός έγινε κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Alexeevski.
Οι εκρήξεις και οι επιθέσεις σε αυτή την τελευταία περιφέρεια της Ρωσίας είναι καθημερινές το τελευταίο διάστημα, με τις αρχές να κατηγορούν είτε τον ουκρανικό στρατό, είτε δολιοφθορείς προσκείμενους στο Κίεβο.
Οι ουκρανικές αρχές δεν αναλαμβάνουν σχεδόν ποτέ την ευθύνη για επιθέσεις στη Ρωσία, ούτε τομείς της Ουκρανίας που έχουν κυριεύσει τα ρωσικά στρατεύματα, που εισέβαλαν στο έδαφος της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ανταλλαγή αιχμαλώτων

Η Ουκρανία και η Ρωσία ανακοίνωσαν ταυτόχρονα την ανταλλαγή δεκάδων αιχμαλώτων στρατιωτών των δύο πλευρών.
Ο Andriy Yermak, επικεφαλής των προεδρικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την επιστροφή 95 ουκρανών στρατιωτών, ανάμεσά τους και ορισμένων τραυματιών.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την απελευθέρωση 94 ρώσων στρατιωτών.

Κρεμλίνο: Ηρωισμός από τους Ρώσους στρατιώτες που αποκρούουν την αντεπίθεση

Η ρωσική ηγεσία εξαίρει τον ηρωισμό και την επιμονή των Ρώσων στρατιωτών που αποκρούουν τις απόπειρες αντεπίθεσης της Ουκρανίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Πρόκειται για τον ηρωισμό και την επιμονή των στρατιωτών μας.
Βλέπουμε πώς πολεμούν», είπε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-1.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε ανακοινώσει επίσημα ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε αντεπίθεση.
Σημείωσε ότι παρά το γεγονός πως το καθεστώς του Κιέβου είχε αναπτύξει στρατηγικές εφεδρείες, η επίθεσή του ήταν ανεπιτυχής χάρη στον ηρωισμό των Ρώσων στρατιωτών.
Επέστησε επίσης την προσοχή στις τεράστιες απώλειες της Ουκρανίας, οι οποίες ξεπέρασαν τα «κλασικά νούμερα» από τρία προς ένα.
01_13.JPG
Οι συνολικές απώλειες των Ουκρανών από τον Φεβρουάριο 2022

Συνολικά οι Ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει, 440 αεροπλάνα και 238 ελικόπτερα, 4.555 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 424 πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, 9.798 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 1.122 οχήματα μάχης εξοπλισμένα με MRLS, 5.062 πυροβολικά πεδίου, καθώς και 8 πυροβόλα επιτόπιων πυροβόλων, καθώς και 3 πυροβόλα και όλμους

Πολωνός στρατηγός: Οι μεγάλες μάχες με την Ρωσία… είναι επικίνδυνες για τον Ουκρανικό στρατό..

Ο Πολωνός στρατηγός Stanisław Kozei δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Fakt ότι πιθανές μεγάλες μάχες μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα ήταν μια επικίνδυνη κίνηση για την Ουκρανία.
«Οι Ρώσοι περίμεναν εδώ και καιρό μια ουκρανική αντεπίθεση. Δεν χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους, τις κρατούν σε βάθος».
Τα ρωσικά στρατεύματα περιμένουν χτυπήματα των Ουκρανών για να απαντήσουν με μεγαλύτερη σφοδρότητα…
Ο Πολωνός στρατηγός εκτίμησε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα επιτεθούν προς διάφορες κατευθύνσεις, διερευνώντας τις αδυναμίες της Ρωσίας.
Όλη η προσοχή θα στραφεί στην περιοχή Donbass και προς το Zaporozhye.
Οι ενέργειες και των δύο πλευρών πιθανότατα θα συγκεντρωθούν εκεί.
02_11.JPG
Politico: Η Ρωσία αποκρούει με επιτυχία την αντεπίθεση της Ουκρανίας

Οι ρωσικές δυνάμεις αποκρούουν με επιτυχία την αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αναφέρει η εφημερίδα Politico .
Το Politico ανέφερε ότι εικόνες από κατεστραμμένα άρματα μάχης Leopard γερμανικής κατασκευής που υποτίθεται ότι συμμετείχαν στην επίθεση δημοσιεύονται τώρα στο διαδίκτυο.
Επιπλέον, βίντεο με κατεστραμμένα οχήματα μάχης πεζικού Bradley, αμερικανικής κατασκευής, κυκλοφορούν τώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Υπάρχουν και άλλες εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με κατεστραμμένα ή εγκαταλελειμμένα τεθωρακισμένα οχήματα, που σημαίνει ότι η ουκρανική προέλαση έχει ήδη συναντήσει σημαντική αντίσταση».
«Είναι νωρίς - πολύ νωρίς – για την προσπάθεια αντεπίθεσης. Αλλά οι εικόνες δείχνουν ότι ένας μηχανοκίνητος πόλεμος δεν θα είναι τόσο εύκολος για την Ουκρανία και οι Ρώσοι, προς το παρόν, έχουν κάποια επιτυχία αποκρούοντας την αντεπίθεση.
Το Bloomberg ανέφερε ότι η Δύση αναγνωρίζει τις τεράστιες απώλειες που υπέστη ο ουκρανικός στρατός.
Εν τω μεταξύ, το Politico έγραψε επικαλούμενο ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ ότι η μελλοντική υποστήριξη στην Ουκρανία εξαρτάται από την επιτυχία της αντεπίθεσής του.

Κριμαία: Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους Grom-2 

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους Grom-2 πάνω από την Κριμαία, όπως έκανε γνωστό το Σάββατο (10/6/2023) ο περιφερειακός κυβερνήτης Sergey Aksyonov.
«Η αεράμυνα σήμερα το πρωί κατέρριψε δύο βαλλιστικούς πυραύλους πάνω από την Κριμαία που είχαν εκτοξευθεί από το ουκρανικό σύστημα Grom-2.
Κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε στην επίθεση.
Ζητώ από όλους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να εμπιστεύονται μόνο επαληθευμένες πηγές πληροφοριών», σημείωσε.
Η τελευταία φορά που η Κριμαία δέχτηκε επίθεση με πυραύλους Grom-2 ήταν στις 6 Μαΐου.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Καναδού πρωθυπουργού στην Ουκρανία

Ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau έφτασε στο Κίεβο το Σάββατο (10/6/2023) για μία αιφνιδιαστική επίσκεψη - αστραπή, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBC.
Ο Trudeau συνοδεύεται από την υπουργό Οικονομικών Chrystia Freeland, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο.
Από το Κίεβο ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau δήλωσε ότι ο Καναδάς θα συμμετάσχει σε μιαπολυεθνική προσπάθεια εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων μαχητικών αεροσκαφών και ανακοίνωσε χορήγηση πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας αξίας 375 εκατομμύρια δολαρίων στο Κίεβο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Vololymyr Zelensky ο Trudeau δήλωσε παράλληλα ότι η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στη νότια Ουκρανία ήταν «άμεση συνέπεια» της ρωσικής εισβολής, χωρίς ωστόσο να κατηγορήσει τη Μόσχα για την έκρηξη που κατέστρεψε αυτό το υδροηλεκτρικό φράγμα στον ποταμό Δνείπερο.
Η καταστροφή του φράγματος, για την οποία η Μόσχα και το Κίεβο ρίχνουν την ευθύνη η μια πλευρά στην άλλη, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πόλεις και χωριά που βρίσκονται και στις δύο όχθες του ποταμού Δνείπερου, περιοχές που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο και άλλες υπό ρωσική κατοχή.
Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν, ενώ χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
«Όλοι είδαμε τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κατάρρευση του φράγματος στον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα...
Αυτό είναι άμεση συνέπεια του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία», τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός.
«Δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία ότι η καταστροφή του φράγματος αποτελεί μια άμεση συνέπεια της απόφασης της Ρωσίας να εισβάλει στη χώρα», πρόσθεσε.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Zelensky δήλωσε πως επιχειρήσεις αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού στο μέτωπο του πολέμου βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς όμως δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι Ουκρανοί αναγνωρίζουν τις απώλειες – Τι υποστηρίζει το αμερικανικό ISW

Μεγάλο μέρος του ρωσικού χώρου πληροφοριών ισχυρίστηκε ότι η ουκρανική αντεπίθεση απέτυχε αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν περισσότερο ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό που παρείχε η Δύση στις 9 Ιουνίου.
Πλάνα πεδίου μάχης δείχνουν κατεστραμμένα οχήματα μάχης πεζικού και τανκς που παρέχονται από τη Δύση στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia, αν και ο αριθμός των ουκρανικών οχημάτων που πολλές ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστράφηκαν είναι πολύ διογκωμένος.
Ορισμένοι εξέχοντες Ρώσοι υπερεθνικιστές ισχυρίστηκαν ότι ο κατεστραμμένος ή κατεστραμμένος εξοπλισμός που παρείχε η Δύση έδειχνε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέτυχαν να εξαπολύσουν μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση.
Οι ρώσοι επιβραβεύουν τον 58ο Στρατό Συνδυασμένων Όπλων (Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια), παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτελούν μόνο βασικές αμυντικές επιχειρήσεις.
Πηγές στους Wagner καταδίκασαν τον υπερβολικό ενθουσιασμό γύρω από την καταστροφή ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, σημειώνοντας ότι τα δυτικά όπλα δεν εμπεριέχουν «κάποιο είδος μαγείας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ευθέως ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αναμένουν να υποστούν απώλειες κατά τη διάρκεια αντεπίθεσης.
Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Malyar δήλωσε στις 9 Ιουνίου ότι αναμένονται απώλειες κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων και ότι ο «στρατιωτικός εξοπλισμός που δεν μπορεί να καταστραφεί» δεν έχει ακόμη εφευρεθεί.
Η ISW εκτίμησε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν δεσμεύσει μόνο ένα μέρος των διαθέσιμων αποθεμάτων τους για τρέχουσες αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις και ότι οι υπάρχουσες αναφορές για κατεστραμμένο εξοπλισμό που παρείχε η Δύση δεν αποτελούν οριστικό μέτρο της τρέχουσας ουκρανικής μαχητικής ισχύος

Αρκετές ανεξάρτητες πηγές ανέφεραν πρόσθετα στοιχεία ότι μια εσωτερική έκρηξη πιθανόν κατέστρεψε το φράγμα του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Kakhovka (KHPP) στις 6 Ιουνίου.
Ο σεισμολόγος της NORSAR, Volker Oye, δήλωσε ότι τα σεισμικά δεδομένα υποδεικνύουν έναν παλμό ενέργειας που ήταν «τυπικός μιας έκρηξης».
Ο Oye δήλωσε ότι θα ήταν μια «ασυνήθιστη σύμπτωση» εάν κάτι διαφορετικό από μια έκρηξη προκαλούσε τον ενεργειακό παλμό
Οι New York Times ανέφεραν ότι ένας ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δορυφόροι κατασκοπείας των ΗΠΑ εξοπλισμένοι με αισθητήρες υπερύθρων ανίχνευσαν την έκρηξη στο φράγμα KHPP πριν καταρρεύσει.
Η Wall Street Journal ανέφερε ότι πολλοί μηχανικοί και εμπειρογνώμονες πυρομαχικών εκτίμησαν ότι μια έκρηξη πυροδοτήθηκε σε ένα συγκεκριμένο σημείο του φράγματος.

Οι ΗΠΑ αποκάλυψαν στις 9 Ιουνίου ότι το Ιράν βοηθά τη Ρωσία να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο κατασκευής drone στη Yelabuga, στη Δημοκρατία του Ταταρστάν, στη Ρωσία, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας παρά τις δυτικές κυρώσεις.
Το εργοστάσιο θα μπορούσε να παράγει τουλάχιστον 6.000 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 και θα μπορούσε να λειτουργήσει μέχρι τις αρχές του 2024

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης