Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kλιμακώνει ο Prigozhin: Ο Putin κάνει μεγάλο λάθος, είμαστε πατριώτες - Προς τη Μόσχα κινούνται οι Wagner, ελέγχουν το Rostov

Kλιμακώνει ο Prigozhin: Ο Putin κάνει μεγάλο λάθος, είμαστε πατριώτες -  Προς τη Μόσχα κινούνται οι Wagner, ελέγχουν το Rostov
Εμείς, όλοι οι μαχητές Wagner, έχουμε πολεμήσει και θα αγωνιστούμε», τόνισε ο Prigozhin απαντώντας στον Ρώσο πρόεδρο
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Στα άκρα οδηγείται η εμφύλια διαμάχη μεταξύ του ρωσικού στρατού και του ιδρυτή των Wagner Yevgeny Prigozhin και ενώ ολόκληρη η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.
Μάχες διεξήχθησαν σε Rostov, όπου οι Wagner
ελέγχουν τις στρατιωτικές υποδομές και σε Voronezh, όπου ρωσικά ελικόπτερα βομβάρδισαν φάλαγγα του στρατιωτικού ομίλου. 
Οι Wagner κατευθύνονται προς τη Μόσχα, όπου τους περιμένουν οχυρωματικά έργα ενώ οι Τσετσένοι Akhmat θα επιχειρήσουν να ανακαταλάβουν το Rostov.
Αργία τη Δευτέρα (26/6) στη Μόσχα με τις ρωσικές αρχές να επιβάλλουν απαγόρευση μετακινήσεων.
Στόχος των Wagner είναι να φθάσουν κάποια στιγμή στη ρωσική πρωτεύουσα.
Η πομπή τους γιατί περί πομπής πρόκειται, αριθμεί περί τα 400 οχήματα και άρματα.
Η ρωσική αντικατασκοπεία επισημαίνει ότι απέτυχε η απόπειρα Prigozhin να υποδαυλίσει έναν εμφύλιο πόλεμο στη Ρωσία. 

1_49.jpg

2_81.jpg
Prigozhin: Ο Putin κάνει μεγάλος λάθος, είμαστε πατριώτες

Ο Vladimir Putin
σε διαγγέλμά του κατήγγειλε τον Prigozhin για προδοσία και πισώπλατη μαχαιριά στο έθνος, με τον τελευταίο να απαντά στον Ρώσο πρόεδρο ότι κάνει μεγάλο λάθος.
Ο Prigozhin
απαντώντας στο διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin απέρριψε τα περί προδοσίας και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραδοθεί.
«Σχετικά με το θέμα της προδοσίας της πατρίδας, ο πρόεδρος κάνει μεγάλο λάθος», είπε ο Prigozhin σε ηχητικό μήνυμα που κυκλοφόρησε από την υπηρεσία Τύπου του.
«Είμαστε πατριώτες της πατρίδας μας.
Εμείς, όλοι οι μαχητές Wagner, έχουμε πολεμήσει και θα αγωνιστούμε, όλοι όσοι είναι εναντίον μας μαζεύονται γύρω από ένα σωρό καθάρματα», συμπλήρωσε ο Prigozhin. .
Και κανείς δεν σχεδιάζει να παραδοθεί με εντολή του Ρώσου προέδρου, της FSB ή οποιουδήποτε άλλου.
Γιατί δεν θέλουμε η χώρα να ζει άλλο κάτω από τη διαφθορά, τα ψέματα και τη γραφειοκρατία», πρόσθεσε.
«Ο Putin έκανε την λάθος επιλογή.
Τόσο το χειρότερο για αυτόν.
Σύντομα θα έχουμε νέο πρόεδρο» αναφέρει η παραστρατιωτική οργάνωση του Prigozhin.


Ρωσία: Οι Wagner εισήλθαν στην περιφέρεια Lipetsk, 400 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας

Μαχητές Wagner εισήλθαν στη ρωσική περιφέρεια Lipetsk, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, ανέφεραν οι τοπικές αρχές, επιβεβαιώνοντας την προώθηση των μισθοφόρων της οργάνωσης προς τη ρωσική πρωτεύουσα.
Μαχητές της Wagner «κινούνται εντός των εδαφών της περιφέρειας Lipetsk», δήλωσε ο περιφερειάρχης Igor Artamonov.
«Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου και οι αρχές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού.
Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», συμπλήρωσε.

map_russia.jpg

Στο Rostov οι Wagner – Μάχες με τον ρωσικό στρατό - Prigozhin και να ξεκινήσει έρευνα για τα πεπραγμένα του

Από τις 24 Ιουνίου, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άλλο στρατιωτικό υλικό έχουν εντοπιστεί στη νότια ρωσική πόλη Rostov-on-Don.
Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner διαβεβαίωσε το Σάββατο πως βρίσκεται στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Rostov– κέντρο κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας – και ότι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιδίως αεροδρόμιο, βρίσκονται στα χέρια των ανδρών του, ενώ έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu και τον στρατηγό Valery Gerasimov στο Rostov διαφορετικά θα προχωρήσει προς τη Μόσχα..
«Βρισκόμαστε στο αρχηγείο, είναι 07:30 το πρωί» [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], ανέφερε ο Yevgeni Prigozhin σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.
«Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Rostov βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου», πρόσθεσε, ενώ διακρίνονταν ένστολοι πίσω του καθώς βάδιζαν.
Απαίτησε να πάνε εκεί ο υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu και ο Valery Gerasimov, κορυφαίος Ρώσος στρατηγός.
Σε άλλο βίντεο, που μεταφορτώθηκε σε λογαριασμό στο Telegram προσκείμενο στη Wagner, εικονίζεται καθιστός ανάμεσα σε δυο Ρώσους στρατηγούς — ο ένας είναι ο αντιστράτηγος Vladimir Alexeyev, ο οποίος νωρίτερα είχε προτρέψει τον κ. Prigozhin να πάρει πίσω την απειλή του πως θα εκδιώξει κορυφαία στελέχη της στρατιωτικής ιεραρχίας.
Μερικοί από αυτούς εντοπίστηκαν κοντά στο Αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας που βρίσκεται στην πόλη.
01_8.jpg

Πόσο πραγματική είναι η απειλή της Wagner να κινηθεί προς τη Μόσχα;

Το BBC επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα πόσο πραγματική είναι η απειλή της Wagner ότι θα κινηθεί προς τη Μόσχα.
Το βρετανικό Μέσο αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «ο Yevgeni Prigozhin ισχυρίζεται ότι έχει 25.000 ένοπλους μαχητές υπό τις διαταγές του.
Οι περισσότεροι από αυτούς συμμετέχουν εδώ και μήνες σε σφοδρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία.
Τις τελευταίες ημέρες, ο Prigozhin αποσύρει τα στρατεύματά του στις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων του Rostov και του Belgorod.
Αλλά ο κύριος όγκος των μαχητών αυτών βρίσκεται επί του παρόντος μακριά από τη ρωσική πρωτεύουσα.
Για να μετακινηθούν εκεί, ο Prigozhin και οι άνδρες του θα πρέπει να καλύψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα – διασχίζοντας ρωσικές περιοχές όπου ισχύει ειδικό αντιτρομοκρατικό καθεστώς.
Ανεπιβεβαίωτες αναφορές λένε ότι μια φάλαγγα του Wagner χτυπήθηκε σήμερα Σάββατο από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Voronezh, στα μισά της διαδρομής προς τη Μόσχα.
Τόσο ο Prigozhin όσο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παροτρύνουν τώρα ενεργά τους ενόπλους της αντίπαλης πλευράς να αλλάξουν στρατόπεδο – αλλά σε αυτό το στάδιο δεν είναι σαφές ποιος θα έχει το πάνω χέρι.
Παρόλα αυτά, ήδη γίνεται λόγος για έναν νέο εμφύλιο πόλεμο στην χώρα».

wagner_mutiny.JPG

rostov_tank.JPG

Διαψεύδεται η μεταφορά Putin - Medvedev στην Αγία Πετρούπολη


Κατηγορηματική διάψευση από το Κρεμλίνο ότι ο Putin και ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev εγκατέλειψαν τη Μόσχα για την Αγία Πετρούπολη.
Νωρίτερα μεταδόθηκε πως ο Ρώσος πρόεδρος κατευθύνεται στην Αγία Πετρούπολη, αναφορά την οποία διέψευσε ο εκπρόσωπός του Dmitry Peskov. Παρόμοια αναφορά διακινήθηκε και για τον Medvedev.
«Ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, οι βοηθοί του και η Γραμματεία του βρίσκονται στους χώρους εργασίας τους και εκτελούν τα καθήκοντά τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο βοηθός του Medvedev, Oleg Osipov.

Αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα


Η Εθνική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε ήδη ένα «καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στη Μόσχα και στην περιοχή γύρω της εν μέσω της ανταρσίας από τη μισθοφορική οργάνωση Wagner, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. .
Ο κυβερνήτης του Voronezh Aleksandr Gusev ανακοίνωσε ότι όλες οι τοπικές μαζικές δημόσιες συγκεντρώσεις στο εγγύς μέλλον έχουν ακυρωθεί.
Ο αυτοκινητόδρομος Μ4 που κινείται από το Lipesk προς το Voronezh φέρεται να αποκλείστηκε λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παροτρύνει τους μαχητές της Wagner να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους του και αυτούς των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, και υπόσχεται να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.
Στη Μόσχα έχουν ματαιωθεί όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις λόγω της κατάστασης συναγερμού.

Αργία στη Μόσχα τη Δευτέρα (26/6)

Επίσης η Δευτέρα (26/6/2023) κηρύχθηκε αργία στη Μόσχα με απόφαση του δημάρχου Sergei Sobyanin λόγω των σοβαρών εξελίξεων στη Ρωσία.
Εξαιρούνται από την αργία οι κρατικές και δημοτικές αρχές, η αμυντική βιομηχανία και οι ορισμένες εταιρείες.
Ο δήμαρχος της πόλης αρχηγός της πόλης προέτρεψε τους Μοσχοβίτες να απέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τις μετακινήσεις στην πρωτεύουσα, καθώς και να αναφέρουν έγκαιρα καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και περιστατικά στον αριθμό 112
rostov_wagner_1.JPG

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δηλώνει, επίσης, ότι οι αναφορές για χτύπημα των δυνάμεων της Wagner είναι ψευδείς.
«Όλα τα μηνύματα και τα βίντεο που διανέμονται στα κοινωνικά δίκτυα εκ μέρους του Yevgeni Prigozhin σχετικά με το υποτιθέμενο χτύπημα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας κατά των στρατοπέδων της Wagner’ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν προβοκάτσια», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσε το TASS.
01_7.jpg
rostov_wagner_2.JPG
Αμνηστία σε όσους Wagner καταθέσουν τα όπλα

Αμνηστία θα δοθεί στους μισθοφόρους του ομίλου Wagner που θα καταθέσουν τα όπλα, αλλά αυτοί θα πρέπει να δράσουν γρήγορα, δήλωσε ένας Ρώσος βουλευτής, σύμφωνα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Οι μαχητές Wagner μπορούν ακόμα να καταθέσουν τα όπλα και να αποφύγουν την τιμωρία, δεδομένων των επιτευγμάτων τους κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (στην Ουκρανία), αλλά θα πρέπει να το κάνουν γρήγορα», ανέφερε ο Pavel Krasheninnikov.

FSB: «Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί  Prigozhin 


Η FSB είπε ότι όλοι οι ισχυρισμοί του Prigozhin είναι «εντελώς αβάσιμοι» και «απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό κάθε παράνομης δραστηριότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Όλα τα μηνύματα και τα βίντεο που διαδίδονται στα κοινωνικά δίκτυα για λογαριασμό του E. Prigozhin σχετικά με το υποτιθέμενο «χτύπημα» του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στα «πίσω στρατόπεδα του Wagner PMC» είναι αναληθή και αποτελούν προπαγάνδα.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν να εκτελούν μάχιμες εργασίες στη γραμμή επαφής με την AFU στην περιοχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
Ο στρατός προέτρεψε τα μέλη της ομάδας Wagner να σταματήσουν την ένοπλη εξέγερσή τους, προτρέποντάς τους να επιστρέψουν στις βάσεις τους.
«Καλούμε έκκληση στους μαχητές των μονάδων επίθεσης Wagner PMC
Ξεγελαστήκατε στο εγκληματικό στοίχημα του Prigozhin και στη συμμετοχή σε μια ένοπλη εξέγερση.
Πολλοί από τους συντρόφους σας από διάφορα αποσπάσματα έχουν ήδη συνειδητοποιήσει το λάθος τους, ζητώντας βοήθεια για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις μόνιμες βάσεις τους.
Έχουμε ήδη παράσχει τέτοια βοήθεια σε όλους αυτούς τους μαχητές και διοικητές.
Δείξτε διακριτικότητα και ελάτε σε επαφή με εκπροσώπους του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας ή τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου το συντομότερο δυνατό.
Εγγυόμαστε την ασφάλεια όλων».
02_8.jpg
Αναλαμβάνουν οι Τσετσένοι να καταστείλουν την εξέγερση

Σε ανακοίνωσή του, ο Ramzan Kadyrov χαρακτήρισε επίσης ως «πισώπλατη μαχαιριά» την ανταρσία της Wagner και δήλωσε ότι οι δυνάμεις των Τσετσένων μαχητών έχουν ήδη ξεκινήσει για να πάνε στις περιοχές όπου βρίσκονται αυτές της Wagner.
Ο Kadyrov έκανε έκκληση στους «μαχητές» να μην «υποκύψουν σε προκλήσεις» – αν και δεν ήταν σαφές αν μιλούσε για μισθοφόρους της Wagner, για Ρώσους στρατιώτες ή και για τα δύο, όπως σημειώνει το Sky News.
Ο πόλεμος «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκφράσουμε προσωπικά παράπονα», είπε, αναφερόμενος στη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του Yevgeny Prigozhin και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
«Πρόκειται για στρατιωτική εξέγερση.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες.
Υποστηρίζω πλήρως κάθε λέξη του Vladimir Putin», ξεκαθάρισε ο Kadyrov.
Ο Τσετσένος ηγέτης κατέληξε απειλώντας: «Η εξέγερση πρέπει να συντριβεί και αν αυτό απαιτεί σκληρά μέτρα, τότε είμαστε έτοιμοι».


Ρωσικά ελικόπτερα χτύπησαν φάλαγγα των Wagner στη Voronezh

Ρωσικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας των Wagner στον αυτοκινητόδρομο M-4, έξω από την ρωσική πόλη Voronezh, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.
O αυτοκινητόδρομος M-4 συνδέει την πρωτεύουσα Μόσχα με περιοχές της νότιας Ρωσίας οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία.
Νωρίτερα, αυτόπτης μάρτυρας του Reuters ανέφερε επίσης ότι μια στρατιωτική φάλαγγα οχημάτων των Wagner πέρασε από τη Voronezh.
Η Voronezh βρίσκεται στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στη Μόσχα και την πόλη Rostov, στη νότια Ρωσία, όπου οι Wagner δήλωναν νωρίς το πρωί του Σαββάτου (24/6/2023) ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό της στρατιωτικές υποδομές. Εν τω μεταξύ, εμφανίστηκαν αναφορές ότι οι δυνάμεις Wagner κατέρριψαν τουλάχιστον ένα ελικόπτερο Mi-8 των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
03.jpg
Τοπικά μέσα ενημέρωσης στο Voronezh πρόσθεσαν ότι μαχητικά Wagner προσπάθησαν να καταρρίψουν ένα ελικόπτερο Ka-52 του ρωσικού στρατού με σύστημα αεράμυνας Strela.
Ωστόσο, δεν κατάφεραν να το κάνουν αυτό.
Την ίδια ώρα, στο διαδίκτυο εμφανίστηκαν αναφορές για πυρκαγιά σε τοπική αποθήκη πετρελαίου.
Ανεπιβεβαίωτες αναφορές υποστηρίζουν ότι ένα αεροσκάφος IL-8 καταρρίφθηκε επίσης:
04_7.JPG

Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι οι ενέργειες του Prigozhin βρήκαν αμέσως υποστήριξη μεταξύ των αντιρωσικών δυνάμεων.
Συγκεκριμένα, ο ολιγάρχης Mikhail Khondorkovsky που κρύβεται εκτός Ρωσίας και υποστηρίζει διάφορες αντιρωσικές πρωτοβουλίες, υποσχέθηκε ήδη την υποστήριξή του στον Prighozin.

Συναγερμός και στο Bryansk

Οι αρχές στη ρωσική περιοχή του Bryansk έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας, δήλωσε το Σάββατο (24/6/2023) ο κυβερνήτης Alexander Bogomaz.
«Έχει πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του αρχηγείου επιχειρήσεων.
Η κατάσταση στην περιοχή είναι σταθερή.
Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν θέσει την κατάσταση υπό ειδικό έλεγχο.
Όλες οι υπηρεσίες συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά», έγραψε στο Telegram.

Έκκληση για... ειρήνη

Από τη δική του μεριά ο Sergey Surovikin, αναπληρωτής διοικητής των ενωμένων ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, καλεί τον Prigozhin να λύσει τις διαφορές του με τον ρωσικό στρατό ειρηνικά για να μη βοηθήσει τον εχθρό.
«Μόλις ήρθα από την πρώτη γραμμή, όπου τα στρατεύματά μας, οι διοικητές μας, οι στρατιώτες μας, οι μαχητές μας, οι εθελοντές εκτελούν το έργο, πολεμώντας τον εχθρό μέχρι θανάτου, με τις ανώτερες δυνάμεις του εχθρού, υποφέροντας απώλειες, αλλά στέκονται τις θέσεις τους.
Απευθύνω έκκληση στην ηγεσία, στους διοικητές και τους μαχητές του PMC Wagner.
Μαζί σας περάσαμε έναν δύσκολο, δύσκολο δρόμο, έχουμε παλέψει μαζί, έχουμε πάρει τα ρίσκα, έχουμε ήττες, έχουμε κερδίσει μαζί.
Είμαστε το ίδιο αίμα, είμαστε πολεμιστές.
Σας καλώ να σταματήσετε.
Ο εχθρός περιμένει μόνο να επιδεινωθεί η εσωτερική μας πολιτική κατάσταση.
Δεν πρέπει να παίζουμε στα χέρια του εχθρού αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα.
Πριν είναι πολύ αργά, πρέπει να κάνουμε κάτι – πρέπει να υπακούσουμε στη βούληση και την εντολή του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που εξελέγη από τον λαό, πρέπει να σταματήσουμε τις οχηματοπομπές, να τις επιστρέψουμε στις μόνιμες βάσεις και τις περιοχές συγκέντρωσης, και να λύσει όλα τα προβλήματα μόνο ειρηνικά, υπό την ηγεσία του Ανώτατου Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ρωσική αντικατασκοπεία: Απέτυχε ο Prigozhin

Η προσπάθεια του Prigozhin να ξεσηκώσει τη ρωσική κοινωνία και να υποδαυλίσει έναν εμφύλιο πόλεμο απέτυχε, δήλωσε ο Sergey Naryshkin, Διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Πρόεδρος της Ρωσικής Εταιρείας Ιστορίας.
«Από τώρα, είναι ξεκάθαρο ότι μια προσπάθεια να ξεσηκώσει την κοινωνία, να αφυπνίσει τις πιο σκοτεινές της παρορμήσεις και να υποδαυλίσει έναν αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο απέτυχε», είπε σε δήλωση που αναρτήθηκε στο κανάλι Telegram της Ρωσικής Εταιρείας Ιστορίας.
«Ο ρωσικός λαός έδειξε την αστική του ωριμότητα και την ικανότητά του να ξεχωρίζει την αλήθεια από το ψέμα», πρόσθεσε.
Ο Naryshkin σημείωσε επίσης ότι «η απόπειρα ένοπλης ανταρσίας και προδοσίας, που έγινε πίσω από την πλάτη του μαχόμενου στρατού, είναι το πιο τρομερό έγκλημα που κανένα παρελθόν δεν μπορεί να δικαιολογήσει».

Πρώτες αντιδράσεις


Δημόσια πρόσωπα που συνδέονται με τις ένοπλες δυνάμεις και τις ειδικές υπηρεσίες του καθεστώτος του Κιέβου δήλωσαν ότι η «Ουκρανία έχει όλες τις πιθανότητες να χρησιμοποιήσει την κατάσταση για να σπάσει τη ρωσική άμυνα στο Donbass και την Κριμαία καθώς και να αποσταθεροποιήσει τη Λευκορωσία».
Οι πολιτικοί και τα κύρια μέσα ενημέρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών, των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και των συνδεδεμένων χωρών δείχνουν επίσης την πλήρη αποδοχή της αντιρωσικής εξέγερσης.
Σε περίπτωση περαιτέρω ανάπτυξης εντάσεων, αυτή η έγκριση πιθανότατα θα εκφραστεί στο υψηλότερο επίπεδο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.
Από την άλλη πλευρά, η εξέγερση του Prigozhin δεν βρήκε σχεδόν καμία πραγματική υποστήριξη στη Ρωσία.
Διοικητές ρωσικών περιφερειών, πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα με επιρροή εκφράζουν την υποστήριξή τους στον Ρώσο Πρόεδρο και το κράτος: «Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της πραγματικά πατριωτικής ρωσικής κοινότητας και των λαϊκιστών που προσπαθούσαν να πουλήσουν τα συμφέροντα του έθνους για ιδιοτέλεια κάτω από το «πατριωτικό λάβαρο» έγινε αρκετά σαφής», διαμηνύουν.

Βρετανική ΜΙ5: Η ανταρσία Wagner, η πιο σημαντική πρόκληση για το ρωσικό κράτος τα τελευταία χρόνια

Οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες περιγράφουν την εξέγερση των μισθοφόρων της ομάδας Wagner Yevgeni Prigozhin ως «την πιο σημαντική πρόκληση για το ρωσικό κράτος τα τελευταία χρόνια» και όπως αναφέρουν σε σημείωμά τους ορισμένα μέλη του ρωσικού στρατού «θα διατηρήσουν πιθανότατα παθητική στάση, συναινώντας με την ομάδα Wagner», προσθέτοντας ότι τις επόμενες ώρες «η πίστη των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, και ιδιαίτερα της Ρωσικής Εθνοφρουράς, θα είναι καθοριστική για την έκβαση της κρίσης» σύμφωνα με το BBC.
Ο Emmanuel Macron «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στη Ρωσία, όπου ο ηγέτης της πολιτοφυλακής Wagner έχει ξεσηκωθεί κατά των ρωσικών τακτικών στρατευμάτων και ελέγχει αρκετές στρατιωτικές τοποθεσίες, ανέφερε το Σάββατο το Elysée.
«Ο Πρόεδρος παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Παραμένουμε επικεντρωμένοι στη στήριξη της Ουκρανίας», ανέφερε η γαλλική προεδρία, γράφει η Liberation.

Ρωσία: Kούτες με 47 εκατ. δολάρια βρέθηκαν στα γραφεία της Wagner - Prigozhin: Είναι μισθοί των μαχητών

Ο υπεύθυνος της Wagner Yevgeni Prigozhin δήλωσε το Σάββατο 24/6 ότι τα κουτιά με ρευστό χρήμα που εντοπίστηκαν σε οχήματα κοντά στο γραφείο του στην Αγία Πετρούπολη από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) προορίζονταν για την κάλυψη της μισθοδοσίας, αλλά και άλλα έξοδα των μαχητών της εταιρίας μισθοφόρων.
Μη επιβεβαιωμένες αναφορές ρωσικών και ουκρανικών ΜΜΕ έκαναν λόγο για ποσό 4 δισεκατομμύρια ρούβλια ή 47 εκατομμυρίων δολαρίων που εντοπίστηκαν μέσα σε χάρτινες κούτες. Υπό τον έλεγχο της Wagner οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Voronezh

Ρωσική πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Voronezh, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στη Μόσχα και την πόλη Rostov.
Μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς που έχει ξεσπάσει σε δεξαμενή καυσίμων στην περιοχή Voronez της Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον περιφερειάρχης.
Η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta ανέφερε ότι τα τοπικά κανάλια Telegram αναφέρουν την πυρκαγιά και μοιράζονται πλάνα που δείχνουν μια στήλη μαύρου καπνού.

Δεν ήταν σαφές αν η πυρκαγιά στη δεξαμενή καυσίμων συνδέεται με την ένοπλη εξέγερση της Wagner.
Ο ρωσικός στρατός διεξάγει σήμερα επιχειρήσεις «μάχης» στην περιφέρεια Voronez, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων νότια της Μόσχας, στο πλαίσιο του καθεστώτος αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που επιβλήθηκε, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
«Στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο έδαφος της περιφέρειας Voronez, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγουν τις απαραίτητες ενέργειες επιχειρήσεων και μάχης», διευκρίνισε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειάρχης της Alexander Gushev.
Capture_30.JPG
Έφοδος στα γραφεία της Wagner στην Αγία Πετρούπολη

Την ίδια ώρα ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας εισήλθαν στο κέντρο PMC Wagner στην Αγία Πετρούπολη, ενδεικτικό επικείμενων ερευνών.
Σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων Fontanka, έγινε έφοδος στα γραφεία της Wagner στην Αγία Πετρούπολη με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δύο λεωφορεία με μέλη της Άμεσης Δράσης και της Εθνοφρουράς έκαναν επέμβαση στο κτίριο, μαζί με ανθρώπους που φορούσαν πολιτικά ρούχα.
Η κατάσταση στην περιοχή παρέμεινε ήρεμη.

«Θα φτάσουμε μέχρι τέλους»

Νωρίτερα, ο ιδρυτής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner διαβεβαίωσε πως μπήκε στη Ρωσία μαζί με τα στρατεύματά του με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική ιεραρχία, δηλώνοντας «έτοιμος να πεθάνει» μαζί με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό».
«Είμαστε όλοι έτοιμοι να πεθάνουμε, και οι 25.000.
Και μετά θα υπάρξουν άλλοι 25.000.
Επειδή θα πεθάνουμε για την πατρίδα, θα πεθάνουμε για τον ρωσικό λαό, που πρέπει να απελευθερωθεί από αυτούς που βομβαρδίζουν άμαχο πληθυσμό», είπε κατόπιν.

«Τώρα ξεκινάνε όλα στη Ρωσία»


Σχόλιο για την ανταρσία της Wagner στη Ρωσία έκανε ο Mikhailo Pontolyak, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
«Τώρα ξεκινάνε όλα στη Ρωσία», έγραψε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε την ανταρσία της μισθοφορικής ομάδας ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».
«Η διάσπαση ανάμεσα στις ελίτ είναι πολύ προφανής.
Το να συμφωνούν και να προσποιούνται ότι όλα είναι ρυθμισμένα δεν θα λειτουργήσει», σημείωσε στο μήνυμά του στο Twitter ο Mikhailo Pontolyak.
«Κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να χάσει: είτε ο Prigozhin (…) είτε η ομάδα ‘αντι-Prigozhin ’», πρόσθεσε.
Ουκρανία: Άνοιξε παράθυρο ευκαιρίας

Η Ρωσία ξεκίνησε μια διαδικασία που οδηγεί στην αυτοκαταστροφή της με το να εισβάλλει στην Ουκρανία, δήλωσε στις 24/6/2023 η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Malyar, για την οποία, η ανταρσία της Wagner αποτελεί μια «ευκαιρία» για τη χώρα της.
«Μας πολεμούν αλλά αυτοκαταστρέφονται», τόνισε η Malyar με ανάρτηση στο Telegram.
«Τι σημαίνει αυτό για εμάς;
Ένα παράθυρο ευκαιρίας», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουκρανία συνεχίζει να εργάζεται για τη «νίκη».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης