Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς εντυπωσιακό finish εξαμήνου με νέα υψηλά 9 ετών

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς εντυπωσιακό finish εξαμήνου με νέα υψηλά 9 ετών
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Ενθουσιασμός επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών αλλά και των στελεχών της αγοράς, όπως μπορείτε να διαβάσετε και σε σχετικό θέμα που έχουμε σήμερα, με αφορμή τη λήξη του πρώτου εξαμήνου. Πραγματικά εντυπωσιακή η αγορά και μετά από 12 χρόνια έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα, λένε οι χρηματιστές. Από τη μία έχουμε όλο αυτό το διάστημα φέτος μέσες ημερήσιες συναλλαγές πάνω από 105 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες εποχές κάναμε ένα μήνα τέτοιο τζίρο και μετά 25-30 εκατ. ευρώ.

Μετά από χρόνια πολλές εισηγμένες έχουν κάτι να πουν. Έχουν καλά θεμελιώδη και η χώρα έχει επίσης. Μην περιμένετε ότι μετά από 12 χρόνια μνημονίων τα οικονομικά να φτιάξουν σε πέντε μήνες και να πετάμε. Θέλει κόπο και χρόνο, αλλά έχει γίνει δουλειά. Οι ξένοι είναι τοποθετημένοι και οι εγχώριοι ιδιώτες και θεσμικοί «κυνηγάνε» τις αποτιμήσεις. Δεν είναι αρνητικό θα πούμε, γιατί έχουν δει τόσα τα μάτια τους που έχουν γίνει πιο επιφυλακτικοί. Είναι με περισσότερη ρευστότητα από ότι θα έπρεπε, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος.

Με νέα άνοδο και μάλιστα σε νέα υψηλά 9 ετών ξεκίνησε η αγορά με τις τράπεζες να έχουν και πάλι αγοραστές αλλά συνολικά να βλέπουμε ελάχιστες πτωτικές στα πρώτα λεπτά. Καλός και σήμερα ο τζίρος και λόγω λήξης εξαμήνου περιμένουν μεγάλο σήμερα οι αναλυτές.

ΠΟΡΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ: Δικαιολογεί ό,τι και να κάνει. Και πιο πάνω να πάει το δικαιολογεί με βάση τις προοπτικές και τα θεμελιώδη. Και δυνατή διόρθωση να κάνει πάλι το δικαιολογεί λόγω της μέχρι τώρα πορείας. Το θέμα είναι πως πολλοί θέλουν τη διόρθωση για να αγοράσουν φθηνότερα, όχι γιατί θεωρούν τις τιμές ακριβές. Άρα… Το κλίμα στις αγορές του εξωτερικού θα μπορούσε να δώσει κατεύθυνση αλλά και πάλι εμείς έχουμε λόγους να μην ακολουθήσουμε όπως παλιά μία ενδεχόμενη διορθωτική κίνηση, εκτός και αν συμβεί κάτι εξαιρετικά αρνητικό. Σήμερα πάντως οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με άνοδο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ο απόλυτος πρωταγωνιστής του πρώτου εξαμήνου. Η Πειραιώς έχει κέρδη 107% και ακολουθεί η Εθνική με 61%, η Alpha Bank με 52% και η Eurobank με 45%. Θα πούμε βέβαια, ότι το πάρτι στηρίζεται στην κερδοφορία και την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων που όμως έχει να κάνει και με τα μηδενικά επιτόκια καταθέσεων, ενώ των χορηγήσεων πήγαν στα ύψη. Δηλαδή εδώ υπάρχει κάτι που δε θα έπρεπε να συμβαίνει, αλλά προφανώς γίνεται με την ανοχή κάποιων. Στο ξεκίνημα ξεχωρίζει η Alpha Bank και ακολουθεί η Πειραιώς, η οποία κάνει πράξη πάνω από 3 ευρώ.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Δε νομίζουμε πως μπορεί κάποιος να μιλήσει για φούσκα. Αντιθέτως θεωρούμε πως υπάρχουν πολλά βαριά χαρτιά που είναι αρκετά φθηνά. Δεν είναι ακριβή η Jumbo, ούτε η Quest, ούτε η Ελβάλχαλκορ, ούτε ο Τιτάν, η ΕΥΔΑΠ και πολλές ακόμα.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Δεκάδες είναι αρκετά φθηνά και ακόμα περισσότερα μπορούν να γίνουν με μία μικρή βελτίωση μεγεθών.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Αγοράζει ίδιες μετοχές (λίγες μη φανταστείτε) στα 5,40 ευρώ, όταν φωνάζαμε να αγοράσει κάτω από τα 4,50 ευρώ και δεν το έκανε.

FOURLIS: Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που ήταν σε επίπεδα κάτω και από αυτά που είχε βρεθεί στην πανδημία και στα μεγάλα lockdown. Από εκείνα όμως και σε περίπου 8 μήνες έχει πάρει 2 ευρώ. Από τα 2,60 ευρώ περίπου σήμερα είναι στα 4,60 ευρώ και χθες έκοψε και μέρισμα. Και για να φτάσει τα προ πανδημίας που έχουν φτάσει και ξεπεράσει τόσες και τόσες πρέπει να πάρει πάνω από 1 ευρώ ακόμα.

ΕΥΑΘ: Με διαφορά η πιο αδικημένη μετοχή. Έπεσε λόγω πανδημίας, έπεσε λόγω ενεργειακής κρίσης. Δεν έχει πάθει κάτι ο ισολογισμός. Αντιθέτως, αντέχει άλλες τόσες κρίσεις και ακόμα περισσότερες. Και είναι στα 3,60 ευρώ ενώ προ πανδημίας ήταν πάνω από 5 ευρώ και ήταν και τότε φθηνή. Την κοιτάνε τώρα και δεν την ακουμπάνε, αλλά μη νομίζετε ότι θέλει και μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί έως και 1,5 ευρώ υψηλότερα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης