Τελευταία Νέα
Διεθνή

H ομάδα Wagner έλαβε 858 δισεκατομμύρια ρούβλια με κρατικές συμβάσεις – Έλεγχοι πού κατευθύνθηκαν τα χρήματα της εταιρείας του Prigozhin

H ομάδα  Wagner έλαβε 858 δισεκατομμύρια ρούβλια με κρατικές συμβάσεις  – Έλεγχοι πού κατευθύνθηκαν  τα χρήματα της εταιρείας του Prigozhin
Στις αρχές της εβδομάδας, ο πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε ότι οι αρχές σκοπεύουν να διενεργήσουν ελέγχους σε σχέση μετα τα κέρδη της εταιρείας Concord του Prigozhin, η οποία έλαβε 80 δισεκατομμύρια ρούβλια από το κράτος σε μόλις ένα χρόνο για προμήθειες τροφίμων και τροφοδοσία για τον στρατό
Ο όμιλος Wagner του Yevgeny Prigozhin έλαβε σχεδόν 860 δισεκατομμύρια ρούβλια στο πλαίσιο κρατικών συμβάσεων, ενώ η εταιρεία συμμετοχών Concord παρείχε υπηρεσίες αξίας 845 δισεκατομμυρίων, δήλωσε ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Dmitry Kiselev στον αέρα του προγράμματος Vesti Nedeli στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1 την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023.
«Η Ιδρυθείσα από τον Yevgeny Prigozhin, ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner έλαβε λίγο περισσότερα από 858 δισεκατομμύρια ρούβλια βάσει συμβάσεων που συνήφθησαν με τη Ρωσική Ομοσπονδία .
Αυτό αντιστοιχεί σε πόρους περίπου ένα τρισεκατομμύριο ρουβλίων.
Σύμφωνα με άλλες συμβάσεις, η εταιρεία Concorde του Prigozhin παρείχε υπηρεσίες ύψους 845 δισ ρουβλίων.
Δεν σημαίνει ότι τα κέρδη αντιστοιχούν σε αυτά τα ποσά, αλλά είναι ενδεικτικά για την κλίμακα των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και των φιλοδοξιών», είπε ο Kiselev.
Στις αρχές της εβδομάδας, ο πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε ότι οι αρχές σκοπεύουν να διενεργήσουν ελέγχους σε σχέση μετα τα κέρδη της εταιρείας Concord του Prigozhin, η οποία έλαβε 80 δισεκατομμύρια ρούβλια από το κράτος σε μόλις ένα έτος για προμήθειες τροφίμων και τροφοδοσία για τον στρατό.
Παράλληλα, ο πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι κανείς δεν έκλεψε τίποτα ή «έκλεψε λίγα» κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών.
Η στάση
Τη νύχτα της 24ης Ιουλίου, οι δυνάμεις της Ομάδας Wagner κατέλαβαν το αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στο Ροστόφ-ον-Ντον.
Αυτό συνέβη στο πλαίσιο των δηλώσεων του Prigozhin σχετικά με τις φερόμενες επιθέσεις με πυραύλους και βομβιστικές επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων σε στρατόπεδα της ομάδας - αυτό διαψεύστηκε τόσο από το Υπουργείο Άμυνας όσο και από το FSB.
Ξεκίνησε τη διενέργεια ερευνών για ποινικά κολάσιμες πράξεις εναντίον του Prigozhin με αντικείμενο την οργάνωση ένοπλης εξέγερσης.
Ο Putin χαρακτήρισε τις ενέργειες των ανταρτών εγκληματική πράξη, μαχαίρι στην πλάτη της Ρωσίας και προδοσία, που προκλήθηκε από τις υπέρογκες φιλοδοξίες και προσωπικά συμφέροντα.
Αργότερα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko., σε συμφωνία με τον Putin, είχε συνομιλίες με τον Prigozhin και αποδέχθηκε πρόταση να σταματήσει η κίνηση της ομάδας Wagner προς τη Μόσχα και να λάβει περαιτέρω μέτρα για αποκλιμάκωση.
Ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου, D. Peskov, διευκρίνισε ότι ο Prigozhin θα μπορέσει να φύγει για τη Λευκορωσία και η ποινική διαδικασία εναντίον του θα τερματιστεί.
Στις 26 Ιουνίου, ο Vladimir Putin απευθύνθηκε με διάγγελμα στους Ρώσους πολίτες, όπου πρότεινε στους μαχητές  της ομάδας Wagner να συνάψουν σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας, να επιστρέψουν σε συγγενείς και φίλους ή να φύγουν για τη Λευκορωσία.
Και την επόμενη ημέρα έγινε γνωστό ότι το ανακριτικό τμήμα του FSB (της υπηρεσίας ασφάλειας της Ρωσίας) έκλεισε επίσης την ποινική υπόθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης