Από το Λιμεναρχείο Ρόδου επιβλήθηκαν πρόστιμα για παράνομη κατάληψη θαλάσσιου χώρου από επικαθήμενες κατασκευές στην επιχείρηση
Άμεση ήταν η παρέμβαση τόσο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδ. Γεωργιάδη, όσο και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μ. Βαρβιτσιώτη, για το θέμα και ήδη, από το Λιμεναρχείο Ρόδου επιβλήθηκαν πρόστιμα για παράνομη κατάληψη θαλάσσιου χώρου από επικαθήμενες κατασκευές στην επιχείρηση υγιειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή Αγ.Μαρίνα, όπου σε βίντεο στα sosial media φαίνεται εργαζόμενος να σερβίρει πελάτες που βρίσκονται σε πλατφόρμα μπαίνοντας στη θάλασσα.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, είχαν διαπιστωθεί ανάλογες παραβάσεις και σε ελέγχους στις 16/6/2023 και στις 21/6/2023 και είχαν σχηματισθεί οι σχετικές δικογραφίες.
Ωστόσο, κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας που μετέβη στην επιχείρηση, μετά από παρέμβαση του Άδ. Γεωργιάδη, δεν διαπίστωσε παραβάσεις. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, η παρέμβαση ήταν άμεση, όμως η παράβαση δεν βεβαιώνεται εύκολα καθώς ο εργαζόμενος υποστήριξε την πρακτική της επιχείρησης επειδή του έδινε μεγαλύτερο πουρμπουάρ.
Στο μεταξύ, ο ιδιοκτήτης του beach bar στη Ρόδο σε γραπτή του δήλωση , μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «το παιδί αυτό παίρνει μισθό 3.000 ευρώ το μήνα και εάν ο πελάτης του έταξε γερό πουρμπουάρ, μπήκε για να το πάρει».
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόβλημα με τον εργοδότη, ούτε με τις συνθήκες εργασίας, αναφέροντας σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι «ήταν ακραίο όλο αυτό που συνέβη και αισθανθήκαμε ότι δεν μας αντιπροσωπεύει. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι αρμόδιες αρχές για να αποταθούμε αν χρειαστεί. Αυτό που βγήκε προς τα έξω το τελευταίο 24ωρο ως κλίμα που επικρατεί στην εργασία μας, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οι συνθήκες εργασίας μας δεν είναι συνθήκες “μεσαίωνα”, ούτε υφιστάμεθα “βασανιστήρια, όπως ειπώθηκε».
Πάντως, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου, Αθ. Σταμούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν είχαν πραγματοποιηθεί έλεγχοι, αφήνοντας αιχμές για απειλές και εκφοβισμούς, ενώ σημείωσε πως «οι έλεγχοι θα γίνουν συνοδεία εισαγγελέα και λιμενικού».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Π. Εγγλέζος, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν είναι το αρμόδιο όργανο για να ελέγξει την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Το αρμόδιο όργανο είναι οι τεχνικοί επιθεωρητές που δυστυχώς στο Νότιο Αιγαίο, σε μια περιοχή που είναι πρώτη σε ανάπτυξη προϊόντων, σε τουρισμό, πρώτη σε κατασκευές, δεν υπάρχει. Εμείς υπαγόμαστε στο ΚΕΠΕΠ Πειραιά και πρέπει να έρθουν από τον Πειραιά οι τεχνικοί επιθεωρητές», «που περιμένουμε σχεδόν ένα χρόνο για να έρθουν να ελέγξουν αυτές τις καταστάσεις».
«Σήμερα που θα πάμε στον εισαγγελέα στις 11 η ώρα το μόνο που θα καταθέσουμε είναι το πόρισμα των επιθεωρητών που στην ουσία είναι καθαρό. Και την επιστολή την οποία λάβαμε εχθές το βράδυ και εμείς στο Εργατικό Κέντρο, αυτή που παίζει στο διαδίκτυο από τους εργαζόμενους που στην ουσία εμάς μας βγάζουν εκτός πλάνου, εκτός παιχνιδιού, μας αφαιρούν το δικαίωμα να τους υπερασπιστούμε με την έννοια ότι δεν υπάρχει καταγγελία. Είναι όλα καλά. Άρα λοιπόν εσείς για ποιο λόγο παρεμβαίνετε; Παρόλα αυτά εμείς θα το κάνουμε. Είναι υποχρέωσή μας. Γιατί οι εικόνες αυτές ντροπιάζουν το εργατικό κίνημα, ντροπιάζουν τον κάθε εργαζόμενο και δυστυχώς φοβόμαστε ότι αυτό θα γίνει πλέον μόδα και δεν ξέρουμε τις επόμενες ημέρες, το επόμενο διάστημα ποια άλλη πατέντα και ποια άλλη τεχνολογία θα ανακαλύψουν οι εργοδότες, ώστε να εξασφαλίσουν ακόμα περισσότερα κέρδη», πρόσθεσε.
«Με δική μας πρωτοβουλία θα πάμε να ενημερώσουμε τον Εισαγγελέα και θα του ζητήσουμε να κινήσει αυτός τις διαδικασίες με όλες τις υπηρεσίες που πρέπει να λάβουν χώρα σε αυτό το συμβάν και η πρώτη υπηρεσία που πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα και να διατάξει να κατέβει στη Ρόδο είναι το Σώμα Τεχνικών Επιθεωρητών από τον Πειραιά, ώστε να ελέγξουν αυτό που εμείς φωνάζουμε και μας ενδιαφέρει την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων», κατέληξε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών