Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zelensky: Ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία

Zelensky: Ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία
Δουλεύουμε για να φτιαχτεί ο αλγόριθμος, με τον οποίο θα εξασφαλίσουμε την ένταξη μας είπε ο Zelensky
Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky υποστηρίζοντας πως αυτό που περιμένει το Κίεβο είναι ο «αλγόριθμος» που θα εξασφαλίζει την ένταξη της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Δουλεύουμε ακόμη τις διατυπώσεις, τις ακριβείς εκφράσεις της επιβεβαίωσης, όμως ήδη αντιλαμβανόμαστε (...) ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στη συμμαχία.
Δουλεύουμε για να φτιαχτεί ο αλγόριθμος με τον οποίο θα εξασφαλίσουμε την ένταξή μας, όσο πιο καθαρά και γρήγορα είναι δυνατό» ανέφερε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο Zelensky, ο οποίος επισήμανε πως στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι η Ουκρανία είναι de facto μέλος του ΝΑΤΟ καθώς αφενός διαθέτει όπλα του και αφετέρου μοιράζεται τις ίδιες αξίες.
«Ακόμα κι αν εκφράζονται διαφορετικές θέσεις, είναι ξεκάθαρο πως η Ουκρανία αξίζει να είναι μέλος της συμμαχίας.
Όχι τώρα, γίνεται πόλεμος, αλλά χρειαζόμαστε σαφές σινιάλο.
Και το χρειαζόμαστε τώρα» υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το ξεκόβουν οι Σύμμαχοι

Πάντως και παρά την αισιοδοξία του Zelensky, οι Σύμμαχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ όσο διαρκεί ο πόλεμος με τη Ρωσία ενώ ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία, σχετικά με το εάν και πότε θα απευθύνουν πρόσκληση ένταξης στην Ουκρανία.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα αδυνατούν να οριστικοποιήσουν ένα πλαίσιο που θα προσφέρει μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο, αν και δεν αποκλείεται αυτό να γίνει έως το τέλος των διήμερων εργασιών της Συνόδου που αρχίζουν από σήμερα Τρίτη 11/7.
Αν και τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ από την ανατολική Ευρώπη συμμερίζονται τις ανησυχίες του Κιέβου και πιέζουν για την ένταξη της Ουκρανίας, άλλα κράτη, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι πολύ πιο προσεκτικές, φοβούμενες μην τυχόν και η σύγκρουση στην Ουκρανία γίνει σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Προειδοποιήσεις από τη Ρωσία

Από την πλευρά της η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της.
Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι «κόκκινη γραμμή» για την ασφάλεια της.
Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει με αντίμετρα, επισημαίνοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στην ήδη κατεστραμμένη αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη.
«Οποιαδήποτε κίνηση της συμμαχίας προς την ένταξη της Ουκρανίας θα έχει αποτέλεσμα την καθαρή και σθεναρή αντίδραση από τη Ρωσία» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης