Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ασφαλής η βάση της Νέας Αγχιάλου μετά τις εικόνες Αποκάλυψης - Eρωτήματα και ΕΔΕ για τις εκρήξεις πυρομαχικών - Κόλαση με 667 πυρκαγιές

Ασφαλής η βάση της Νέας Αγχιάλου μετά τις εικόνες Αποκάλυψης - Eρωτήματα και ΕΔΕ για τις εκρήξεις πυρομαχικών - Κόλαση με 667 πυρκαγιές
Βελτιωμένη είναι η κατάσταση με όλα τα πύρινα μέτωπα - Παραμένει και σήμερα ο συναγερμός για φωτιές
Σχετικά Άρθρα
(upd8) Ασφαλής είναι πλέον η αεροπορική βάση αλλά και η πόλη της Νέας Αγχιάλου μετά τις ώρες Αποκάλυψης που βίωσαν από τις 17:30 χθες το απόγευμα, όταν και η πυρκαγιά που νωρίτερα φαινόταν πως είχε τεθεί υπό έλεγχο, έφτασε σε στρατόπεδο φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα όσα ακολούθησαν δεν έχουν προηγούμενο.
Αλλεπάλληλες ισχυρές εκρήξεις πυρομαχικών προκάλεσαν όχι μόνο εκκωφαντικούς ήχους που παρέπεμπαν σε βομβαρδισμούς και σε συνθήκες πολέμου, αλλά και ένα ωστικό κύμα που προκάλεσε υλικές ζημιές – σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων και τζάμια σπιτιών – σε μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, αλλά ευτυχώς όχι τραυματισμούς, δεδομένου ότι την ώρα εκείνη ήταν σε εξέλιξη η εκκένωση της πόλης της Νέας Αγχιάλου, με τους κατοίκους να απομακρύνονται ακόμα και δια θαλάσσης.
Ήταν τόσο δραματικές οι στιγμές που το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αποφάσισε - έστω και καθαρά για προληπτικούς λόγους - την απομάκρυνση αεροσκαφών F16 προς άλλα αεροδρόμια.
Είναι προφανές πως τα ερωτήματα για το τι συνέβη με τις εκρήξεις πυρομαχικών είναι πολλά και ενδεχομένως απαντήσεις να δοθούν από την ΕΔΕ που ζήτησε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες εκδηλώθηκαν πάνω από 660 πυρκαγιές.
expl.jpg
Μυστήριο με τις εκρήξεις

Ένα πρώτο ερώτημα είναι πώς γίνεται στη μεγαλύτερη αεροπορική βάση της χώρας να μην έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας έτσι ώστε να αποφευχθούν τα όσα συνέβησαν χθες.
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας σε ανακοίνωση του αναφέρει πως με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφάλειας περιμετρικά των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.
Ένα δεύτερο ερώτημα είναι πώς ακριβώς εξερράγη η αποθήκη πυρομαχικών και γιατί και σε αυτήν την περίπτωση δεν είχαν γίνει όλες οι προβλεπόμενες κινήσεις για την προστασία της.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η αποθήκη πυρομαχικών ήταν υπέργεια, πως η περιοχή γύρω από αυτήν και σε μια ακτίνα 60 μέτρων ήταν πλήρως αποψιλωμένη και ότι τα πυρομαχικά – συμβατικές βόμβες που φέρουν τα F16 - ήταν αποθηκευμένα σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ.
Άρα και δεδομένου, ότι είχαν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα, αποτελεί μυστήριο πώς συνέβησαν οι αλλεπάλληλες εκρήξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες δεν έφτασαν ποτέ στην αποθήκη πυρομαχικών, αλλά ήταν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που προκάλεσαν την έκρηξη τους.
Αυτό όμως είναι σενάριο που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί και επισήμως από τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας. Δένδιας για Νέα Αγχίαλο: Έλεγχος των σχεδίων πυρασφάλειας σε όλα τα στρατόπεδα


Τον επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα.
Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την παρούσα κυβέρνηση αλλά και για όλους» τόνισε ο Νίκος Δένδιας. 

H δήλωση του Νίκου Δένδια: 

Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό, της πυρκαγιάς στη Νέα Αγχίαλο, σε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης,  στην περιοχή Καράμπα της Μαγνησίας, έχω λάβει αναλυτική έγγραφη ενημέρωση, από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.   
Ζήτησα από τον Αρχηγο ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τη διενέργεια κατεπείγουσας  Ένορκης Διοικητικής  Εξέτασης.
Ήδη, εκδόθηκε η απόφαση διενέργειάς της από Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.
Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Στο ακέραιο.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης.   
Στο ευρύ πλαίσιο:  Ζήτησα τον έλεγχο των Συστημάτων Πυρασφάλειας όλων των σχηματισμών, όλων των στρατοπέδων, όπως και των πάσης φύσεως στρατιωτικών εγκαταστάσεων της πατρίδας μας. 
Ζήτησα τον επανέλεγχο των Σχεδίων Πυρασφάλειας, όλων των Στρατοπέδων, όλων των Μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. 
Θέλω να σας διαβεβαιώσω:  Η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων, του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί απόλυτη διαχρονική προτεραιότητα της Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας. 
Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την παρούσα Κυβέρνηση. Αποτελεί ύψηστη προτεραιότητα για όλους.     

Ασφαλής η βάση – Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο

Από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναφέρουν πως η αεροπορική βάση είναι ασφαλής και πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο ενεργό μέτωπο που να την απειλεί.
Πηγές του ΓΕΑ αναφέρουν ότι από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.
Όπως αναφέρουν, το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.
Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.
Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.
Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.
Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου.

Επέμβαση πυροτεχνουργών

Όπως επισημαίνεται, πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.
Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής.
Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια.
Τονίζεται ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή.
Mε την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.
Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί.

Κικίλιας: Κάηκαν 400.000 στρέμματα σε 667 πυρκαγιές μέσα σε δύο εβδομάδες

Για τουλάχιστον 400.000 καμένα στρέμματα από τις 667 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Ελλάδα έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, ο οποίος υπογράμμισε πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις έκαναν το καλύτερο δυνατό που μπορούσαν υπό συνθήκες καύσωνα πρωτοφανούς διάρκειας.
Όπως είπε ο κ.Κικίλιας, οι περισσότερες πυρκαγιές μπήκαν από ανθρώπινο χέρι είτε από εγκληματική αμέλεια είτε από πρόθεση.
Ο κ.Κικίλιας τόνισε ότι οι πυρκαγιές κόστισαν τις ζωές τριών συνανθρώπων μας καθώς και τον τραυματισμό 74 πυροσβεστών, αναφέροντας πως ενδεικτικό της έντασης των πυρκαγιών ήταν πως σε ένα πύρινο μέτωπο, οι φλόγες πέρασαν από μια αντιπυρική ζώνη πλάτους 200 μέτρων.

Μέσα σε 4,5 ώρες είχαμε 9 ενάρξεις πυρκαγιών στην Μαγνησία

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Γ. Πουρναράς, αφού εξέφρασε τα συλληπυρήριά του στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν, μίλησε για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στις φετινές πυρκαγιές και για ταχύτατη εξάπλωση των μετώπων, με ενδεικτικό αυτό της Μαγνησίας.
Όπως είπε, όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι σε επιφυλακή καθώς οι άδειες έχουν ανασταλεί.
Ο κ.Πουρναράς τόνισε ότι καθημερινά η Πυροσβεστική αντιμετωπίζει 60- 80 ενάρξεις πυρκαγιών, αναφέροντας πως στη Μαγνησία, μέσα σε 4,5 ώρες είχαμε 9 ενάρξεις πυρκαγιών.
6_27.jpg
Μαζεύουν τα σπασμένα οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου

Με το πρώτο φως της ημέρας, η πόλη της Νέας Αγχιάλου παρέπεμπε σε μια έρημη πόλη, με τους πρώτους κατοίκους να επιδίδονται στην αποκατάσταση των υλικών ζημιών που προκλήθηκαν από το ωστικό κύμα των εκρήξεων στην αεροπορική βάση.
Σημειώνεται πως περισσότερα από 1.000 άτομα διανυκτέρευσαν στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου, το οποίο μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά, ενώ άλλοι διέμειναν σε ξενοδοχεία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής.
spasmena_ekrikseis__7_.webp
spasmena_ekrikseis__6_.webp
7_24.jpg
8_24.jpg
Στις Μικροθήβες το πύρινο μέτωπο

Όσον αφορά την πυρκαγιά, αυτή μετά το καταστροφικό της πέρασμα από την αεροπορική βάση και τη Νέα Αγχίαλο, το κύριο πρόβλημα εντοπιζόταν στην περιοχή των Μικροθηβών.
Ήδη με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν οι ρίψεις και από τα εναέρια μέσα σε μια προσπάθεια να κατασβεστούν και οι τελευταίες ενεργές εστίες και να μπει τέλος στον πύρινο εφιάλτη που παρά λίγο να τινάξει στον αέρα την ευρύτερη περιοχή του Βόλου.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, όπου υπήρχε αναζωπύρωση έχει αντιμετωπιστεί και προς το παρόν υπάρχουν διάσπαρτοι καπνοί.
Στο σημείο επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 31 οχήματα και από αέρος μέχρι στιγμής 5 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
4_53.jpg
Εικόνες Αποκάλυψης σε Ρόδο και Κέρκυρα

Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα και από τις πυρκαγιές σε Ρόδο και Κέρκυρα, όπου όμως η επόμενη ημέρα αποκαλύπτει πραγματικά εικόνες Αποκάλυψης και καμένης γης.
Στη Ρόδο οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν σε δύσβατη περιοχή στο Βάτι, αντιμετωπίστηκαν ενώ οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των οικισμών Μαλώνα, Χαράκι, Μάσσαρι, Ασκληπειό, Κιοτάρι, Βάτι, Γεννάδι, Λαχανιά, Πλημμύρι ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 ότι αίρεται ο κίνδυνος λόγω των πυρκαγιών και μπορούν να επιστρέψουν στις εν λόγω περιοχές.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καλύτερη είναι η εικόνα και στην Κέρκυρα όπου δεν αναφέρεται κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Κάρυστο στην Εύβοια.
Εξίσου καλή είναι η εικόνα και στη Λαμία, όπου και εκεί υπήρξαν αναζωπυρώσεις χθες ενώ βελτιωμένη είναι η κατάσταση και στα Ανωγειατά Άρτας, που είχε ξεσπάσει φωτιά σε δασική έκταση δίπλα από τον οικισμό.
Εκτιμάται ότι από τα εκατοντάδες πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες, έχουν γίνει γίνει στάχτη πάνω από 400.000 στρέμματα.
rodos_1.jpg
Εντόπισαν εμπρηστικό μηχανισμό στον Υμηττό


Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική μετά τον εντοπισμό εμπρηστικού μηχανισμού στον Υμηττό το βράδυ της Πέμπτης 27/7 από εθελοντή πυροφύλακα.
Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και δυνάμεις της έκαναν έρευνες με φακούς στο βουνό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας χωρίς να εντοπίσουν κάτι άλλο.
Ο εμπρηστικός μηχανισμός μεταφέρθηκε στα ειδικά εργαστήρια για να εντοπιστούν τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα.
Την προανάκριση ανέλαβε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Πολύ υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά

Πολύ υψηλός και σήμερα 28/7 παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε έξι περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πολιτική προστασία, για σήμερα Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Μυτιλήνης, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης