Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως τα αμερικανικά microchips χρηματοδοτούν τη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας, παρά τις κυρώσεις

Πως τα αμερικανικά microchips χρηματοδοτούν τη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας, παρά τις κυρώσεις
Το 2022, η Ρωσία εισήγαγε τεχνολογίες ημιαγωγών αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Τα δυτικά microchips που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία smartphones και φορητών υπολογιστών συνεχίζουν να εισέρχονται στη Ρωσία και να τροφοδοτούν το στρατιωτικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με νέα ανάλυση.
Τα εμπορικά δεδομένα που ανέλυσε το CNBC δείχνουν ότι η Μόσχα προμηθεύεται αυξημένο αριθμό ημιαγωγών και άλλων προηγμένων δυτικών τεχνολογιών μέσω ενδιάμεσων χωρών όπως η Κίνα.
Το 2022, η Ρωσία εισήγαγε τεχνολογίες ημιαγωγών αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.
Οι ημιαγωγοί και τα μικροτσίπ διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον σύγχρονο πόλεμο, τροφοδοτώντας μια σειρά από εξοπλισμό, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ασυρμάτους, πυραύλους και τεθωρακισμένα οχήματα.

US2.jpg
Δυτικά εξαρτήματα σε ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό

Πράγματι, το Ινστιτούτο KSE - ένα αναλυτικό κέντρο της Οικονομικής Σχολής του Κιέβου - ανέλυσε πρόσφατα 58 κομμάτια κρίσιμου ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού που ανακτήθηκαν από το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και βρήκε περισσότερα από 1.000 ξένα εξαρτήματα, κυρίως δυτικές τεχνολογίες ημιαγωγών.
Πολλά από αυτά τα εξαρτήματα υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών.
Αλλά, σύμφωνα με αναλυτές με τους οποίους μίλησε το CNBC, οι δαιδαλώδεις εμπορικές διαδρομές μέσω Κίνας, Τουρκίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και αλλού σημαίνουν ότι εξακολουθούν να εισέρχονται στη Ρωσία, ενισχύοντας τα προπολεμικά αποθέματα της χώρας.
"Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι σε θέση να εισάγει όλα τα απαραίτητα κρίσιμα εξαρτήματα δυτικής παραγωγής για τον στρατό της", δήλωσε η Elina Ribakova , επικεφαλής συνεργάτης του Ινστιτούτου Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά και μία από τους συντάκτες της έκθεσης του Ινστιτούτου KSE.
"Η παράκαμψη και η αποφυγή των κυρώσεων είναι εκπληκτικά θρασύτατη αυτή τη στιγμή", πρόσθεσε η ίδια.

Θολές αλυσίδες εφοδιασμού

Δεν υπόκεινται όλες οι προηγμένες τεχνολογίες στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Πολλές από αυτές ονομάζονται είδη διπλής χρήσης, που σημαίνει ότι έχουν τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές εφαρμογές, και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των στοχευμένων ελέγχων των εξαγωγών.
Για παράδειγμα, ένα μικροτσίπ μπορεί να έχει εφαρμογές τόσο σε ένα πλυντήριο ρούχων όσο και σε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Παρόλα αυτά, πολλά από αυτά τα προϊόντα προέρχονται από δυτικές χώρες με σαρωτικές εμπορικές απαγορεύσεις κατά της Μόσχας και, συγκεκριμένα, του στρατού της.
Όλα τα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, εκτός από τα τρόφιμα και τα φάρμακα, απαγορεύεται να φτάσουν στον ρωσικό στρατό.
Στη μελέτη της KSE, περισσότερα από τα δύο τρίτα των ξένων εξαρτημάτων που εντοπίστηκαν στον ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό προέρχονταν τελικά από εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, ενώ άλλα προέρχονταν από συμμάχους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Γερμανίας.
Το CNBC δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει αν οι εμπλεκόμενες εταιρείες γνώριζαν τον τελικό προορισμό των εμπορευμάτων τους.
Οι ελβετικές αρχές δήλωσαν ότι συνεργάζονται με τις εταιρείες για να τις "εκπαιδεύσουν σχετικά με τις κόκκινες σημαίες", ενώ οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι των άλλων χωρών που αναφέρθηκαν δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Ξεχωριστά, μια μελέτη από το Royal United Services Institute διαπίστωσε ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί πάνω από 450 διαφορετικούς τύπους εξαρτημάτων ξένης κατασκευής στα 27 πιο σύγχρονα στρατιωτικά του συστήματα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ, συστημάτων επικοινωνιών και συγκροτημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Πολλά από αυτά τα εξαρτήματα κατασκευάζονται από γνωστές αμερικανικές εταιρείες που δημιουργούν μικροηλεκτρονικά για τον αμερικανικό στρατό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης