Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, επισημαίνει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
«Οι εγγυήσεις ασφαλείας προϋποθέτουν τις λέξεις "εγγυήσεις" και "ασφάλεια" και, συνολικά, μια σειρά από ορισμένα χαρακτηριστικά επίσης, αλλά αυτά λείπουν εδώ.
Κανείς εδώ δεν μπορεί καν να πει τίποτα γι 'αυτό, επομένως πρόκειται για κενές και απολύτως αβάσιμες δικαιολογίες», είπε η Zakharova.
Στάθηκε επίσης στη δήλωση του εκπροσώπου εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Peter Stano ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία επειδή δεν είναι στρατιωτικός οργανισμός.
Σύμφωνα με τη Zakharova, η ΕΕ δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να εγγυηθεί τίποτα, ακόμη και για τα κράτη – μέλη της καθώς βρίσκεται σε ένα «πολιτικό και ιδεολογικό αδιέξοδο».
Η ΕΕ είναι υποτελής στις ΗΠΑ
«Δεν μπορούν να εγγυηθούν τίποτα στον εαυτό τους, δεν μπορούν να εγγυηθούν μια σταθερή προμήθεια ενεργειακών πόρων, που χρειάζονται όπως ένας οργανισμός χρειάζεται αίμα.
Δεν μπορούν να εγγυηθούν ούτε αυτό.
Δεν μπορούν καν να αντέξουν οικονομικά μια έρευνα για να καθορίσουν ποιος υπονόμευσε την ενεργειακή τους ασφάλεια.
Οι ίδιοι έχουν γίνει υποτελείς μιας αποικιακής δύναμης (σ.σ. ΗΠΑ)», επεσήμανε.
Οι εγγυήσεις ασφαλείας
Ο Andrey Yermak επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, δήλωσε νωρίτερα ότι το Κίεβο θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες για τις εγγυήσεις ασφαλείας με τις χώρες που υπέγραψαν τη σχετική δήλωση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Στις 3 Αυγούστου, ο Yermak ανακοίνωσε την έναρξη διαβουλεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Αυτή η διαδικασία θα δημιουργήσει ένα μοντέλο για άλλους εταίρους, είπε.
Οι G7 ενέκριναν δήλωση για μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου, υπενθυμίζει το Tass.
Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει ότι το Κίεβο θα πρέπει να λάβει σημαντικές στρατιωτικές ενισχύσεις.
Αργότερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι 12 άλλες χώρες προσχώρησαν στην εν λόγω πρωτοβουλία: Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία και Δανία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών