Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιέξοδο Ουκρανών - Πληρώνουν 5.000 δολάρια για να γλιτώσουν... το μέτωπο - Εξαντλούνται οι στρατιωτικοί πόροι

Αδιέξοδο Ουκρανών - Πληρώνουν 5.000 δολάρια για να γλιτώσουν... το μέτωπο - Εξαντλούνται οι στρατιωτικοί πόροι
Τα αποθέματα των στρατιωτικών πόρων του Κιέβου έχουν πρακτικά εξαντληθεί υποστηρίζει ο Ρώσος υπουργός Άμυνας
Σχετικά Άρθρα
Σε απόλυτο αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι Ουκρανοί καθώς ύστερα από 18 μήνες πολέμου, όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να ανακαταλάβουν τα εδάφη που έχουν υπό τον έλεγχο τους οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά μετρούν τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε στρατιωτικό εξοπλισμό, παρά τη συνεχή προμήθεια όπλων από τη Δύση.
Η Ρωσία εκτιμά ότι οι Ουκρανοί μετρούν πάνω από 48.000 νεκρούς στην αντεπίθεση που έχουν κηρύξει από τις αρχές Ιουνίου, ενώ εκτιμήσεις Αμερικάνων ειδικών και αξιωματούχων εκτιμούν πως ο αριθμός των Ουκρανών που έχασαν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης κυμαίνεται κάπου μεταξύ 300.000 και 350.000.

Παράνομη φυγή

Με τον πόλεμο και την καταστροφή να συνεχίζονται, πολλές δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί εκτιμάται ότι έχουν φύγει παράνομα από την χώρα προκειμένου να αποφύγουν και να γλιτώσουν τη στράτευση και την αποστολή στο μέτωπο και στο πεδίο των μαχών.
Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, υποστηρίζει ότι πολλοί από αυτούς έχουν φύγει μέσω δωροδοκιών.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην απόλυση όλων των επικεφαλής των περιφερειακών στρατολογικών κέντρων της χώρας, κάνοντας λόγο για ενδημική διαφθορά σε όλο τον μηχανισμό.

Από τους εθελοντές … στις δωροδοκίες

Πρόκειται για ένα γεγονός που αποδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι Ουκρανοί.
Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, χιλιάδες Ουκρανοί έσπευσαν μαζικά κατά εκατοντάδες χιλιάδες και εθελοντικά να καταταγούν για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και την ανεξαρτησία τους.
Ύστερα από έναν και πλέον χρόνο πολέμου και στρατιωτικών συγκρούσεων, οι περισσότεροι από αυτούς τους εθελοντές είναι νεκροί, τραυματίες ή εξαντλημένοι και ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται επειγόντως νεοσύλλεκτους για να καλύψει δυνάμεις και σημαντικές θέσεις μάχης.
Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι από αυτούς που θέλουν να πολεμήσουν, έχουν καταταγεί με αποτέλεσμα ο ουκρανικός στρατός να καλείται να στρατολογήσει ανάμεσα σε ολοένα και πιο απρόθυμους Ουκρανούς άντρες.

Στα 5.000 δολάρια

Οικογενειάρχες τριών παιδιών, άτομα με αναπηρία και όσοι εργάζονται σε στρατηγικά σημαντικές θέσεις, εξαιρούνται της στράτευσης.
Όλοι οι υπόλοιποι, εφόσον κληθούν, είναι υποχρεωμένοι να υπηρετήσουν.
Αξιωματικοί επιστράτευσης κυκλοφορούν στους δρόμους και μερικές φορές πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για να παραδώσουν τα «φύλλα πορείας».
Κάποιοι εμφανίζονται πρόθυμοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της «Μητέρας Πατρίδας».
Κάποιοι άλλοι όμως θέλουν απελπισμένα να αποφύγουν τα έγγραφα στρατολόγησης και για αυτό το λόγο δέχονται να πληρώσουν ακόμα και 5.000 δολάρια για να γλιτώσουν… το μέτωπο.
Πόσοι όμως τα καταφέρνουν λόγω του κόστους, είναι ένα καλό ερώτημα.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, όλοι οι Ουκρανοί γνωρίζουν που μπορούν να βρουν τον κατάλληλο εκείνο υπάλληλο του κέντρου στρατολόγησης που θα τους γλιτώσει από το πεδίο της μάχης.

Οι «ελιές»

Σύμφωνα με τον Guardian, στην Οδησσό αλλά και σε πολλές ουκρανικές πόλεις, μια ομάδα χρηστών στο Telegram – που αριθμεί τουλάχιστον 30.000 εγγεγραμμένους χρήστες – μοιράζεται δεδομένα σχετικά με το που μπορεί να βρίσκονται αξιωματικοί στρατολόγησης, γνωστοί ως και «ελιές» λόγω του χρώματος των στολών τους, προκειμένου προφανώς οι Ουκρανοί να τους αποφύγουν.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν πάνω από 100 ποινικές διώξεις σε υπάλληλους στράτευσης.

Μαρτυρίες

«Ήξερα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να καθίσω σε ένα χαντάκι.
Έτσι πήρα τις οικονομίες μου.
Επικοινώνησα με έναν «ενδιάμεσο».
Όλοι ξέρουν πού να τους βρουν.
Πλήρωσα με μετρητά, με έστειλαν σε νοσοκομείο για να κάνω μαγνητική τομογραφία σπονδυλικής στήλης.
Το νοσοκομείο μου έδωσε μια ιατρική έκθεση που ισχυριζόταν ότι είχα ένα σοβαρό ελάττωμα στη σπονδυλική στήλη και με αυτό μπορούσα να πάρω έγγραφα που μου επέτρεπαν να φύγω από τη χώρα.
Είχα την αίσθηση ότι, σε κάθε στάδιο της διαδρομής, οι άνθρωποι ήξεραν τι συνέβαινε και έπαιρναν χρήματα» αναφέρει στον Guardian ένας 39χρονος Ουκρανός, ο οποίος κατάφερε να φύγει από την Ουκρανία τον περασμένο Απρίλιο.
Όπως λέει, η όλη διαδικασία κράτησε δύο εβδομάδες και τώρα ζει κάπου στην Ευρώπη.
Μάλιστα, αναφέρει πως όταν έδειξε τα χαρτιά του νοσοκομείου και την απαλλαγή του από το στράτευμα, οι Ουκρανοί στρατιώτες που τον έλεγξαν, γνώριζαν για τις αυξημένες γνωματεύσεις με τα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη από το εν λόγω νοσοκομείο, αλλά κανείς δεν μπορούσε να τον εμποδίσει.

Εξαντλούνται και… οι στρατιωτικοί πόροι

Πέρα όμως από το πρόβλημα της στρατολόγησης, η Ουκρανία αντιμετωπίζει και θέμα με τους στρατιωτικούς της πόρους.
«Τα αποθέματα των στρατιωτικών πόρων του Κιέβου έχουν πρακτικά εξαντληθεί.
Παρά τη βοήθεια των δυτικών χωρών, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (APU) αποτυγχάνουν να επιτύχουν αποτελέσματα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu, αναφέροντας ως παράδειγμα την αντεπίθεση των Oυκρανών.
«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εχθροπραξιών δείχνουν ότι οι στρατιωτικοί πόροι της Ουκρανίας έχουν σχεδόν εξαντληθεί» επισήμανε ο Shoigu, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ και υπό το σλόγκαν της υποστήριξης του Κιέβου, «καθαρίζουν τα στρατιωτικά οπλοστάσια των εταίρων τους στον κόσμο».
«Στην πραγματικότητα όμως, καθαρίζουν την αγορά για να προωθήσουν τα προϊόντα του δικού τους στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος» υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, τονίζοντας ότι για να λάβουν νέα όπλα, οι εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν να περιορίσουν την κυριαρχία στον τομέα της ασφάλειας.
«Η Ευρώπη μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα, όπου η αμυντική πολιτική είναι πλήρως υποταγμένη στα συμφέροντα της Ουάσιγκτον» υποστήριξε ο Shoigu.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης