Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το παραδέχεται η Δύση: Αδιαπέραστη η ρωσική άμυνα, καταρρέουν οι Ουκρανοί που αρνούνται να πολεμήσουν στο Rabotino

Το παραδέχεται η Δύση: Αδιαπέραστη η ρωσική άμυνα, καταρρέουν οι Ουκρανοί  που αρνούνται να πολεμήσουν στο Rabotino
Συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin με διοικητή της Wagner για την αξιοποίηση των εθελοντικών δυνάμεων
Σχετικά Άρθρα
(upd 29) Τη στιγμή που οι ίδιοι οι Ουκρανοί παραδέχονται πως η επίθεση τους γίνεται πλέον … με τα πόδια, προφανώς λόγω της αδυναμίας τους να περάσουν μέσα από τα ναρκοπέδια με τα βαριά τεθωρακισμένα οχήματα, οι Σύμμαχοι παραδέχονται πως η ρωσική άμυνα αποδείχθηκε πολύ ισχυρότερη από ότι πίστευαν, και για αυτό η ουκρανική αντεπίθεση, όπως υποστηρίζουν, προχωρά με τόσο αργό ρυθμό.
Και ενώ οι διαψεύσεις στο στρατόπεδο της Δύσης διαδέχονται η μια την άλλη για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, έκθεση από την αμερικανική μΚΟ Rand που φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το Πεντάγωνο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ αφού αναφέρεται σε τρία σενάρια που μπορούν να οδηγήσουν σε μια σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας, καταλήγει στο εντυπωσιακό συμπέρασμα, ότι είναι πολύ πιθανό το ΝΑΤΟ να μην απαντήσει σε μια ρωσική επίθεση.
Με τον πόλεμο να διανύει την 584η ημέρα του, όλα δείχνουν πως το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων κάθε άλλο παρά κοντά είναι.
Η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 70% το 2024 (επίπεδο ρεκόρ) προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του «υβριδικού πολέμου» που όπως υποστηρίζει, της έχει εξαπολύσει η Δύση, ενώ η Ουκρανία ζητά από τους Συμμάχους περισσότερα όπλα για την αεράμυνα της και βρίσκεται σε διαδικασία οργάνωσης της δικής της αμυντικής παραγωγής.
Την ίδια ώρα σε πλήρη αποσύνθεση βρίσκεται ο ουκρανικός στρατός, με τους στρατιώτες του να αρνούνται να πολεμήσουν στο Rabotino λόγω των μεγάλων απωλειών.

Οι Ουκρανοί αρνούνται να πολεμήσουν στο Rabotino

Ακόμα πιο ορατά είναι τα σημάδια διάλυσης στον ουκρανικό στρατό και ενώ συνεχίζεται η αποτυχημένη και αιματηρή για τον ίδιο αντεπίθεσή του.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η ουκρανική διοίκηση αναγκάστηκε να αποσύρει την 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία από την περιοχή Rabotino στη Zaporizhia λόγω της απροθυμίας των στρατιωτών να εκτελέσουν μάχιμες αποστολές.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η ουκρανική διοίκηση αποσύρει την 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (UAF) από την περιοχή Rabotino καθώς οι στρατιώτες είναι απρόθυμοι να πάρουν μέρος στις μάχες μετά τις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν.
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ρίξει ιδιαίτερο αμυντικό βάρος στην κατεύθυνση Zaporizhia.
Τις προηγούμενες μέρες, οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες απέκρουσαν επιτυχώς οκτώ επιθέσεις από την 65η Μηχανοκίνητη, και την 71η Ταξιαρχία Jaeger στις περιοχές Verbovoye και Rabotino.
Επίσης οι Ουκρανοί έχασαν 330 στρατιώτες, 32 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 38 οχήματα μάχης. 

Οι Ουκρανοί θα επιχειρήσουν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό στη Zaporizhia

Το ουκρανικό καθεστώς έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο για μία μεγάλη επίθεση στις περιοχές Kherson και Zaporizhia και έχει ήδη εξασφαλίσει την έγκριση των Δυτικών, αποκάλυψε είπε μια πηγή στο Sputnik.
Μια μεγάλη δύναμη Ουκρανών πεζοναυτών έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή Nikolayev για να διασχίσει τον ποταμό Dnepr κατά τα αρχικά στάδια αυτής της επίθεσης και φαίνεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στοχεύουν επίσης στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia.
«Μονάδες ειδικών δυνάμεων του Κέντρου Ειδικών Επιχειρήσεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που εκπαιδεύονται από Βρετανούς, σκοπεύουν επίσης να πάρουν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού Zaporizhia», είπε η ίδια πηγή.
Περιγράφοντας το σχέδιο του Κιέβου ως «ένα ακόμη στοίχημα του Zelensky που προσπαθεί να αποδείξει την ικανότητά του με οποιοδήποτε κόστος», η πηγή προειδοποίησε ότι αυτή η ουκρανική επίθεση μπορεί να οδηγήσει σε «τραγικές συνέπειες».
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά τις ενέργειες του εχθρού», πρόσθεσε η πηγή.

Η Ουκρανία ενισχύει τα στρατεύματά της σε Krasny Liman και Svatovo

Η Ουκρανία ενισχύει τα στρατεύματά της στις περιοχές Krasny Liman και Svatovo, δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR) Denis Pushilin.
«Στις περιοχές Krasny Liman και Svatovo, παρατηρούμε την εναλλαγή των μονάδων στην πρώτη γραμμή.
Μπορούμε να πούμε ότι ο εχθρός έχει αυξήσει τις δυνατότητές του.
Βλέπουμε ότι ο εχθρός ενισχύει τις δυνατότητές του όσον αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο.
Ξέρουμε τι να κάνουμε με αυτό.
Δεν παρατηρούνται σοβαρές αλλαγές στις θέσεις των αντιμαχόμενων μερών», σημείωσε στο κανάλι του στο Telegram.
Τα ουκρανικά στρατεύματα επιδιώκουν να ενισχύσουν την άμυνά τους στην περιοχή Kupyansk για να προετοιμαστούν για πιθανή επίθεση της Ρωσίας, δήλωσε εξάλλου ο Pushilin.
«Όσον αφορά στην περιοχή Kupyansk, βλέπουμε ότι ο εχθρός συγκεντρώνει δυνάμεις.
Κατασκευάζουν αμυντικές δομές, χρησιμοποιώντας σκυρόδεμα.
Ομάδες τεθωρακισμένων φαίνονται σε μια ορισμένη απόσταση σε περίπτωση που οι μονάδες μας ξεκινήσουν επίθεση», είπε στο κανάλι του στο Telegram.

Πείραμα η Ουκρανία

Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί τη σύγκρουση στην Ουκρανία για να προετοιμαστεί για τον επόμενο πόλεμο αναφέρει το Defense One, επικαλούμενο τους επικεφαλής δύο αμερικανικών στρατιωτικών κέντρων εκπαίδευσης.
«Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί τη σύγκρουση στην Ευρώπη για να προετοιμάσει τους στρατιώτες του για τον επόμενο πόλεμο» υποστηρίζει το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει πως στα δύο στρατιωτικά κέντρα εκπαίδευσης, στο National Training Center (NTC) στην Καλιφόρνια και στο Joint Readiness Training Center (JRTC) στη Λουιζιάνα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν τις δικές τους προσομοιώσεις παρακολουθώντας τα γεγονότα στην Ουκρανία.
Όπως επισημαίνεται, ένα από τα βασικά προβλήματα, όπως αναφέρουν οι επικεφαλής των κέντρων, είναι η απόκρυψη και η προστασία των πληροφοριών.
«Τα drones, η ηλεκτρονική επιτήρηση και οι δορυφόροι διευκολύνουν τους αντιπάλους να εντοπίσουν τους αμερικανικούς σχηματισμούς, ενώ η χρήση πυροβολικού ή πυραύλων σε συνδυασμό με αυτά τα δεδομένα σημαίνει ότι ο εχθρός μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή» επισημαίνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τους Αμερικάνους στρατιωτικούς.
Υπό αυτά τα δεδομένα, τα δύο στρατιωτικά κέντρα διεξάγουν εκπαίδευση - διάρκειας ενός μήνα - για στρατεύματα που προετοιμάζονται για ανάπτυξη.

Πυροβολικό και drones

«Καθώς έρχονται νέα από την Ουκρανία, ο αμερικανικός στρατός εντάσσει όλο και περισσότερο το πυροβολικό και τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στη στρατιωτική εκπαίδευση» υποστηρίζει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας πως στο Joint Readiness Training Center (JRTC), οι Αμερικάνοι στρατιώτες εκπαιδεύονται στο πώς να ελέγχουν drones που χρησιμοποιούν εφαρμογές για να εντοπίζουν σήματα Bluetooth και Wi-Fi, ενώ μπορούν επίσης να ζητούν δορυφορικές εικόνες για να επιβεβαιώσουν ότι το σήμα προέρχεται από μια στρατιωτική μονάδα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ενός εκ των κέντρων εκπαίδευσης, το 30% με 50% των χτυπημάτων του πυροβολικού στο εκπαιδευτικό κέντρο εκτελούνται και παρακολουθούνται μέσω drones.
Επιπλέον, αναφέρεται πως οι μονάδες του στρατού σε αυτά τα κέντρα μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό επικοινωνιών τους όσο το δυνατόν λιγότερο για να διατηρήσουν τη σιωπή του ασυρμάτου.

Ritter (πρώην CIA): Πιο κοντά στην κατάρρευση του ουκρανικού στρατού

Την εκτίμηση πως οι συναντήσεις του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg και τους υπουργούς Άμυνας της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας έφεραν πιο κοντά την κατάρρευση του ουκρανικού στρατού διατύπωσε ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ (CIA) και πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, Scott Ritter.
«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας συναντήθηκαν με τον Zelensky.
Εγκατέλειψαν μια ρεαλιστική πρόταση ειρήνης υπέρ της περαιτέρω ενθάρρυνσης της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Η Ουκρανία εξαπατήθηκε.
Αυτοί και το ΝΑΤΟ θα το μάθουν σύντομα» ανέφερε σε ανάρτηση του στο X (πρώην twitter) ο Ritter, αναφέροντας πως «οι οπαδοί του Stepan Bandera δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο».
«Είναι όμως κρίμα για τον ουκρανικό λαό» τόνισε ο Ritter, ο οποίος πιστεύει πως ήρθε το τέλος του σύγχρονου ουκρανικού έθνους.
Κατά τη συνάντηση που είχαν Stoltenberg-Zelensky, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ στήριξε την φόρμουλα ειρήνης του Ουκρανού προέδρου και επανέλαβε πως το ΝΑΤΟ θα στηρίξει την Ουκρανία «όσο χρειαστεί».

Ritter: Ο Zelensky πρέπει να φύγει από την Ουκρανία – Οι μέρες του είναι μετρημένες

Ζοφερές προβλέψεις για το μέλλον του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, που βαρύνεται με την καταστροφή της χώρας του και την άσκοπη αιματοχυσία στην οποία έχει εξωθήσει τον λαό του.
Μάλιστα φέρεται να είναι σε τόσο δεινή θέση, που ο Ritter τον συμβουλεύει να εγκαταλείψει την Ουκρανία, όσο είναι καιρός.
«Θα τον συμβούλευα να παραιτηθεί και να φύγει από τη χώρα για χάρη της γυναίκας και των παιδιών του», είπε ο Ritter σε συνέντευξή του στο κανάλι του Danny Haiphong στο YouTube.
Διαφορετικά, πιστεύει ο Ritter, ο Zelensky θα αντιμετωπίσει την οργή των αξιωματικών που αισθάνονται προδομένοι από την ανικανότητά του και τον περιμένει βέβαιος θάνατος.
Ο πρώην αξιωματούχος της CIA πιστεύει ότι οι μέρες του Zelensky είναι μετρημένες.
Επισήμανε επίσης το γεγονός πως η επιθυμία των συμμάχων του Κιέβου να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μειώνεται.
Ο Scott Ritter τόνισε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να σταματήσει την αιματηρή και αποτυχημένη αντεπίθεση εξαιτίας του φόβου, πως η Δύση θα την εγκαταλείψει οριστικά, εάν εγκαταλείψει τις μάταιες εχθροπραξίες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται για τις απώλειες των Ουκρανών και έτσι ο Zelensky πιάστηκε σε παγίδα.

Σε απελπισία οι Ουκρανοί: Ο στρατός προχωρά αργά, δεν έχει αρκετά όπλα

Για πολύ δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο κάνει λόγο η πρώην υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Anna Malyar, η οποία υποστηρίζει πως ο ουκρανικός στρατός προχωρά πολύ αργά στην αντεπίθεση του και ότι δεν έχει αρκετά όπλα.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Προς το παρόν, προχωράμε αργά - αρκετές εκατοντάδες μέτρα την ημέρα στα ανατολικά και νότια, ενώ μερικές από τις μάχες τελειώνουν χωρίς να αλλάξουν την κατάσταση» ανέφερε σε ανάρτηση της στο Telegram η Malyar, επισημαίνοντας πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν πλεονέκτημα όσον αφορά τον αριθμό των όπλων.
«Μας δίνουν βοήθεια, αλλά δεν είναι αρκετή.
Ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για τον πόλεμό μας και δεν δημιούργησε αποθέματα» επισήμανε η Malyar.

Ασήμαντα τα επιτεύγματα των Ουκρανών στο πεδίο της νίκης

Τα επιτεύγματα του ουκρανικού στρατού είναι ασήμαντα και η έλλειψη ισχυρής στήριξης από τη Δύση μεταφέρει την πρωτοβουλία στη Ρωσία υποστηρίζει ο Markus Reisner, συνταγματάρχης των ενόπλων δυνάμεων της Αυστρίας.
«Θα πρέπει να είναι ένα καμπανάκι ότι μετά από 117 ημέρες αντεπίθεσης, δεν έχει επιτευχθεί ούτε μια σημαντική επιτυχία» επισημαίνει μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handesblatt ο Αυστριακός στρατιωτικός.
«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταφέρει να διαπεράσουν ορισμένα τμήματα της ρωσικής αμυντικής γραμμής με δυσκολία και βαριές απώλειες.
Δεν έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες» λέει ο Reisner, με το δημοσίευμα να τονίζει ότι η Ουκρανία δεν λαμβάνει αρκετό στρατιωτικό εξοπλισμό και ότι η έλλειψη ενός αποτελεσματικού συστήματος αεράμυνας καθιστά την κρίσιμη υποδομή της εύκολο στόχο για τον ρωσικό στρατό.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Washingnton Post, η οποία αναφέρει ότι η Ουκρανία φαίνεται να ξεμένει από επιλογές όσον αφορά την αντεπίθεση της.
Βάσει του δημοσιεύματος η αποτυχία αυτή μπορεί να σημαίνει ότι η σύγκρουση οδηγείται σε αδιέξοδο, γεγονός που ενδεχομένως να εξασθενήσει τη διεθνή στήριξη στο Κίεβο.

Η Δύση θα στηρίξει μέχρι τέλους την Ουκρανία αλλά δεν απαντά τι είδους νίκη περιμένει

Κανείς στη Δύση δεν μας έχει απαντήσει ακόμα τι εννοούν όταν λένε ότι θα μας στηρίξουν μέχρι τη νίκη υποστήριξε ο Alexei Danilov, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας.
Οι ΗΠΑ και η Δύση διαβεβαιώνουν το Κίεβο πως θα στηρίξουν την Ουκρανία για όσο χρειαστεί.
«Κανείς δεν μπορεί να μας απαντήσει ξεκάθαρα τι σημαίνει η νίκη μας.
Μας λένε: Θα σας στηρίξουμε μέχρι… και τότε η φράση συμπληρώνεται από τη λέξη «νίκη».
Λένε μέχρι τη στιγμή που θα κρίνετε ότι ήρθε η ώρα να πάρετε αποφάσεις.
Αλλά πρέπει να καταλάβουμε.
Αυτοί είναι μαζί μας μέχρι τη νίκη και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και τότε θα παρακολουθήσουν και θα βγάλουν τα συμπεράσματα τους» είπε ο Danilov.

The Times: Πολύ ισχυρή η ρωσική άμυνα

Η γραμμή άμυνας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αποδείχθηκε ισχυρότερη από ό,τι πίστευε η Δύση, και ως εκ τούτου η ουκρανική αντεπίθεση προχωρά με αργό ρυθμό υποστήριξε ο αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Tony Radakin, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα The Times.
Σύμφωνα με τον Radakin, θα πρέπει να μειωθούν οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης βραχυπρόθεσμα.
Όπως λέει, επί του παρόντος υπάρχει στην πραγματικότητα ένας «πόλεμος φθοράς», στον οποίο χρειάζονται τόσο η στρατιωτική όσο και η οικονομική δύναμη για να κερδίσουμε.
«Οι στρατοί κερδίζουν τις μάχες, αλλά η οικονομία και η βιωσιμότητα είναι αυτές που τείνουν να κερδίζουν τους πολέμους» υποστήριξε ο Βρετανός στρατιωτικός.
Ο Radakin υποστήριξε ότι το έργο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων περιπλέκεται από την έλλειψη στρατιωτικής εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών αλλά και από την ετερογένεια των όπλων τους, καθώς διαθέτουν όπλα σοβιετικής εποχής αλλά και δυτικού τύπου.
Επιπλέον, επέκρινε το Κίεβο πως άργησε πολύ να πάρει την απόφαση για την έναρξη της αντεπίθεσης.
«Αν κοιτάξετε την αρχή της αντεπίθεσης, υπήρξαν στιγμές που η Ουκρανία ήθελε περισσότερες μονάδες εξοπλισμού και πυρομαχικών.
Μετά ήρθε η κακοκαιρία και αυτό επηρέασε την αρχή της αντεπίθεσης.
Στη συνέχεια έγινε μια στρατιωτική ανάλυση σχετικά με τις δυνατότητες της Ρωσίας.
Και αποδείχθηκε ότι ορισμένες από τις ρωσικές άμυνες αποδείχθηκαν ισχυρότερες από ό,τι αρχικά πιστεύαμε» επισήμανε ο Radakin.

Κόλπο ή φόβος

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί έκθεση της αμερικανικής ΜΚΟ Rand, φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το Πεντάγωνο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία είναι πολύ πιθανό το ΝΑΤΟ να μην απαντήσει σε μια επίθεση της Ρωσίας κατά κράτους-μέλους της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, ο Ρώσος στρατιωτικός ειδικός Alexey Leonkov διερωτάται για το εάν πρόκειται για μια διαπίστωση που δείχνει φόβο από την πλευρά του ΝΑΤΟ ή πρόκειται για ένα κόλπο, για μια φάρσα προκειμένου η Ρωσία να συρθεί σε μια κλιμάκωση της σύρραξης.
Όπως λέει, αρκετές φορές οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επικαλέστηκαν αρκετούς λόγους για να αναγκάσουν τη Ρωσία να κλιμακώσει την απάντηση της.
Η έκθεση εξετάζει πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία τόσο από τη ρωσική πλευρά όσο και από το Κίεβο, ενώ εξετάζει πιθανά λάθη της Ρωσίας που θα μπορούσαν να την εξωθήσουν να κλιμακώσει, χρησιμοποιώντας ακόμα και πυρηνικά όπλα.

Σενάρια κλιμάκωσης

Κατά την έκθεση αυτή, παρουσιάζονται τρία σενάρια ακούσιας κλιμάκωσης εκ μέρους της Ρωσίας.
Το πρώτο προβλέπει ότι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δέχονται κατά λάθος επίθεση από τη Ρωσία, το δεύτερο ότι μια σειρά από χειρισμούς των Ρώσων πιλότων οδηγεί στον θάνατο το πλήρωμα ενός αμερικανικού αεροσκάφους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και το τρίτο ότι η Ρωσία εξαπολύει ένα προληπτικό χτύπημα σε εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ.
Όπως αναφέρεται, στην πρώτη περίπτωση, το επεισόδιο αυτό θα ενέτεινε την πολιτική πίεση ή τις διπλωματικές απαιτήσεις από το κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ προς τη Συμμαχία να υπάρξει μια συλλογική απάντηση.
Στο δεύτερο σενάριο, οι Αμερικάνοι πολιτικοί θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με την ανάγκη να «απαντήσουν», ίσως στοχεύοντας ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος ή δορυφορικές βάσεις της Ρωσίας, αν και σε αυτήν την περίπτωση επισημαίνεται πως και η Ρωσία από την πλευρά της θα έκρινε τα αντίποινα ως κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Στο τρίτο σενάριο, οι αναλυτές της RAND δεν μιλούν για μια δεδομένη απάντηση από το ΝΑΤΟ, καθώς αναφέρονται στην πιθανότητα αυτής.
«Η απάντηση του ΝΑΤΟ σε μια τέτοια ρωσική επίθεση, η οποία πιθανότατα θα μπορούσε να θεωρηθεί απρόβλεπτη, θα μπορούσε να είναι περιορισμένη, αλλά η Συμμαχία θα μπορούσε επίσης να σκληρύνει και να επιδιώξει να τιμωρήσει τη Μόσχα με άμεση στρατιωτική δράση» υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Μάλιστα επισημαίνεται στην έκθεση πως η ικανότητα των ΗΠΑ να ελέγχουν τη μελλοντική κλιμάκωση ενδέχεται να μειωθεί.
Ως εκ τούτου, «οι Αμερικάνοι και οι σύμμαχοι θα πρέπει να σχεδιάσουν πώς θα ανταποκριθούν στη ρωσική κλιμάκωση, καταβάλλοντας παράλληλα προσπάθειες για τη διατήρηση διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την κλιμάκωση» επισημαίνει η έκθεση.
Όσον αφορά το σενάριο μιας σκόπιμης κλιμάκωσης της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πυρηνικού χτυπήματος στις δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην Ουκρανία, Αμερικανοί αναλυτές δίνουν μια σειρά από μακροσκελείς οδηγίες, καλώντας τους πολιτικούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ «να είναι έτοιμοι να διακόψουν μια τέτοια κλιμάκωση, χωρίς ταυτόχρονα να μειώνεται η μαχητική απόδοση των Ουκρανών».

Παγίδα;

Σύμφωνα με τον Leonkov, τέτοιες εκθέσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται πάντα κατά γράμμα, καθώς μπορούν να σχεδιαστούν ακριβώς για να ωθήσουν τη Ρωσία σε κλιμάκωση.
Όπως λέει, μπορεί η δυτική πλευρά σκόπιμα να υποστηρίζει ότι δεν είναι έτοιμη για μια ξεκάθαρη στρατιωτική απάντηση.
«Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ δεν είναι πραγματικά έτοιμοι για οποιαδήποτε στρατιωτική απάντηση ή κλιμάκωση, όπως προκύπτει από την έκθεση RAND.
Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα κλιμακώσουν σε πολιτικό επίπεδο, ζητώντας την εκδίωξη της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή ασκώντας πίεση στην Κίνα να πάρει θέση.
Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι πίσω από τέτοιες αναλύσεις μπορεί να υπάρχουν οι προθέσεις των ΗΠΑ να σύρουν ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σε σύγκρουση με τη Ρωσία, ενώ οι ίδιες οι ΗΠΑ και ο κύριος δορυφόρος τους, η Βρετανία, θα παραμείνουν μακριά από αυτό….
Από το 2022, έχουν χρησιμοποιήσει κάθε πρόφαση για να μας σύρουν σε μια σκληρή απάντηση.
Ας θυμηθούμε το δημοσίευμα της Bild που έγραφε ότι μόλις εμφανιστούν τα Leopard στο έδαφος της Ουκρανίας, τότε μόνο μια πυρηνική έρημος θα μείνει στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν συνέβη.
Ή για τους πυραύλους ATACMS, για τους οποίους είπαν ότι μόλις φανούν, γίνει πυρηνικός πόλεμος...
Αλλά και πάλι δεν απαντάμε.
Και ο φόβος τους λόγω της έλλειψης αντίδρασής μας αυξάνεται, καθώς την ίδια στιγμή αυξάνεται η δύναμη του στρατού μας» τόνισε ο Leonkov.

Οι ΗΠΑ δημιουργούν τα μίνι ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουν Ρωσία - Κίνα

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να σχηματίσει περιφερειακές συμμαχίες τύπου AUKUS (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) με σκοπό να πλήξει τη Ρωσία και την Κίνα, δήλωσε ο Ρώσος εκπρόσωπος στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη Gennady Gatilov.
«Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει.
Η σύνοδος κορυφής στο Camp David επιβεβαιώνει ότι τώρα γίνονται προσπάθειες υπό την αιγίδα των Αμερικανών για την εδραίωση αυτών των διαφόρων τριμερών συμμαχιών - που αποτελούνται από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Υπάρχει μια εδραίωση αυτών των στρατιωτικοπολιτικών συμμαχιών και ο πολιτικός τους προσανατολισμός είναι προφανής - αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα και ειδικότερα, τη Βόρεια Κορέα», είπε ο Gatilov μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24.
Επισήμανε ότι τέτοιες ενέργειες κλιμακώνουν την πολιτική και στρατιωτικοπολιτική κατάσταση στην περιοχή, «καθώς αυτό που γίνεται σε αυτό το σχέδιο, εκτός από την υπάρχουσα συμμαχία AUKUS, είναι στην πραγματικότητα η επέκταση του ΝΑΤΟ από την Ευρώπη στη Νοτιοανατολική Ασία.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι γίνονται προσπάθειες για ενοποίηση αυτών των χωρών.
Δεν έχουν κοινές θέσεις σε όλα τα ζητήματα, αλλά οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να εδραιώσουν αυτές τις συμμαχίες ώστε να στρέφονται κυρίως κατά της Ρωσίας και της Κίνας», πρόσθεσε ο Gaatilov.
«Όλα αυτά θα κλιμακώσουν την κατάσταση στην περιοχή και δεν θα συμβάλουν στην επίτευξη ενός ήρεμου και εποικοδομητικού διαλόγου για θέματα ασφάλειας σε αυτήν την περιοχή», κατέληξε ο Ρώσος απεσταλμένος.

Musk: Οι Αμερικανοί πολιτικοί νοιάζονται 100 φορές περισσότερο για την Ουκρανία παρά για τις ΗΠΑ

Ενώ ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται ικανοποιημένος να συνεχίζει να διοχετεύει προμήθειες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων στις ΗΠΑ αμφισβητεί έντονα την υποστήριξη της κυβέρνησης Biden στο καθεστώς του Κιέβου.
Ο ιδρυτής της SpaceX και μεγιστάνας της τεχνολογίας Elon Musk εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι ένας σημαντικός αριθμός πολιτικών των ΗΠΑ ανησυχούν περισσότερο για τα προβλήματα μιας μακρινής χώρας, παρά για την πραγματική κρίση που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί.
Κοινοποιώντας τις σκέψεις του για το θέμα σε μια ανάρτησή του στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης X, ο Musk διερωτήθηκε: «Γιατί τόσοι πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί και από τα δύο κόμματα νοιάζονται 100 φορές περισσότερο για τα σύνορα με την Ουκρανία από τα σύνορα των ΗΠΑ;»
Η ανάρτηση του Musk, η οποία είχε ήδη πάνω από 23 εκατομμύρια προβολές από τη στιγμή της γραφής, προσέλκυσε χιλιάδες απαντήσεις από ενδιαφερόμενους χρήστες του Διαδικτύου, πολλοί από τους οποίους συμφώνησαν ότι το ενδιαφέρον των Αμερικανών πολιτικών για την Ουκρανία αφορά τα χρήματα και όχι κάποια υψηλά ιδανικά όπως η ελευθερία και η δημοκρατία .
Κάποιοι επεσήμαναν το προφανές γεγονός ότι η «πείνα» του Κιέβου για αμερικανικά όπλα μεταφράζεται αποτελεσματικά σε προσοδοφόρα συμβόλαια για το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα των ΗΠΑ.

Συνάντηση Putin με Wagner

Συνάντηση με τον πρώην διοικητή της Wagner, Andrei Troshev είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, με κύριο αντικείμενο το πώς χρησιμοποιούνται οι εθελοντικές δυνάμεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρεται με τη συνάντηση αυτή, το Κρεμλίνο ήθελε να δείξει πως πλέον έχει αποκτήσει τον έλεγχο επί της Wagner, με την ανταρσία και τον θάνατο του επικεφαλής της, Yevgeny Prigozhin.
«Εσείς ο ίδιος πολεμάτε σε μια τέτοια μονάδα για περισσότερο από ένα χρόνο.
Ξέρετε τι είναι, πώς γίνεται, γνωρίζετε για τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν εκ των προτέρων, ώστε η μάχη να πάει με τον καλύτερο και πιο επιτυχημένο τρόπο» φέρεται να είπε στον Troshev ο Ρώσος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, o Troshev εργάζεται πλέον στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ρωσία: Οι νεοσύλλεκτοι του φθινοπώρου δεν θα σταλούν στην Ουκρανία

Οι νεοσύλλεκτοι Ρώσοι που θα καταταγούν στο ρωσικό στρατό το φθινόπωρο δεν πρόκειται να σταλούν στο μέτωπο στην Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του ο Vladimir Tsimlyansky, αναπληρωτής επικεφαλής της διεύθυνσης οργάνωσης και κινητοποίησης του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, ανακοίνωσε πως η στρατολόγηση του φθινοπώρου, αρχίζει από την 1η Οκτωβρίου.
«Οι στρατιώτες αυτοί που θα εκτελέσουν τη στρατιωτική τους θητεία δεν θα σταλούν στα σημεία ανάπτυξης μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις νέες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ήτοι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk και του Luhansk ή στις περιφέρειες Kherson και Zaporizhzhia για να συμμετάσχουν στη διεξαγωγή των καθηκόντων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» ανέφερε ο Tsimlyansky.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν σχεδιάζει άλλη κινητοποίηση Ρώσων στρατιωτών για το ουκρανικό μέτωπο.

Robert Kennedy Jr (Δημοκρατικοί ΗΠΑ): Εάν εκλεγώ, μέσα σε 100 ημέρες θα λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Εάν γίνω πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει μέσα σε 100 ημέρες υποστήριξε ο Robert Kennedy Jr, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2024.
«Το περιοδικό του κατεστημένου, το Foreign Relations σηματοδοτεί το επόμενο στάδιο της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία: την ανάπτυξη στρατιωτικών συμβούλων των ΗΠΑ στο έδαφος.
Μήπως έχουν ξεχάσει πώς εμπλακήκαμε στο Βιετνάμ;
Αλλά αυτή τη φορά ο εχθρός δεν είναι οι Βιετκόνγκ.
Είναι η Ρωσία που έχει πυρηνικά όπλα.
Μέσα σε 100 ημέρες από την προεδρία μου, αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει.
Και με καλύτερους όρους από ό,τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Χ (πρώην twitter) ο Kennedy, ο οποίος μάλιστα διατυπώνει ενστάσεις και για τη συνεχιζόμενη βοήθεια των ΗΠΑ.
Όπως λέει, η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία είναι πολύ υψηλή, όταν υπάρχουν εκατομμύρια Αμερικάνοι που δεν έχουν ασφάλιση υγείας και κουπόνια για τρόφιμα.

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν το κέντρο ελέγχου των ξένων μισθοφόρων

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε εννέα επιδρομές σε στόχους στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας πυραύλους cruise και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε την Παρασκευή (29/9/2023) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας πως το κέντρο ελέγχου που ανήκει στην Ουκρανική Λεγεώνα των Ξένων καταστράφηκε.
«Στην περίοδο από 24 έως 29 Σεπτεμβρίου, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν εννέα πλήγματα με όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Αποθήκες πυρομαχικών, στρατιωτικός εξοπλισμός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, χώροι εκπαίδευσης ομάδων δολιοφθοράς, καθώς και εγκαταστάσεις φιλοξενίας για ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό και ξένοι μισθοφόροι χτυπήθηκαν», ανέφερε η Μόσχα.
Τα πλήγματα κατέστρεψαν το κέντρο ελέγχου της Λεγεώνας των Ξένων, δύο μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών και διέκοψαν την παροχή ξένων όπλων και υλικοτεχνική υποστήριξη για τα ουκρανικά στρατεύματα που επιχειρούσαν στις κατευθύνσεις Donetsk και Zaporizhia, πρόσθεσε το υπουργείο.
«Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις κατέστρεψαν πέντε μαχητικά αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας αυτή την εβδομάδα… δύο ακόμη μαχητικά MiG-29 που παραδόθηκαν από την Πολωνία, εκσυγχρονισμένα για τη χρήση δυτικών πυραυλικών όπλων.
Τα αεροσκάφη καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αεροδρόμιο στο Kulbakino στην περιοχή Nikolayev το βράδυ της Πέμπτης», σύμφωνα με τη Μόσχα.

Ρωσία: Καταρρίψαμε 13 ουκρανικά drones σε Kursk, Belgorod και Kaluga

Στην κατάρριψη 11 ουκρανικών drones προχώρησε κατά τη διάρκεια της νύχτας η ρωσική αεράμυνα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, καταρρίφθηκαν 10 drones πάνω από τη ρωσική επαρχία του Kursk και ένα ακόμα πάνω από την επαρχία Kaluga.
«Το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου, μια απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση από UAV τύπου αεροσκάφη σε υποδομές στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σταμάτησε.
Τα συστήματα αεράμυνας υπηρεσίας κατέστρεψαν 11 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, εκ των οποίων το ένα στο έδαφος της περιοχής Kaluga και τα 10 στην περιοχή Kursk» αναφέρει στην ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Αργότερα, έγινε γνωστό πως η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε άλλα δύο drones στην περιοχή του Belgorod.

Ουκρανική επίθεση σε υποσταθμό στο Kursk

Πάντως, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως ένα drone έριξε εκρηκτικούς μηχανισμούς σε υποσταθμό στο ρωσικό χωριό Belaya κοντά στα σύνορα, στην επαρχία του Kursk.
Το αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν, ήταν να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε ένα νοσοκομείο και σε πέντε γειτονικούς οικισμούς.

Ουκρανός πύραυλος χτύπησε ξενοδοχείο στο Yenakievo του Donetsk

Ουκρανικός πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο στο Yenakievo στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, στο οποίο διαμένουν οικοδόμοι, που εργάζονται για την ανοικοδόμηση της πόλης Leningrad στην περιοχή
«Ο πύραυλος χτύπησε ένα ξενοδοχείο όπου ζουν οι οικοδόμοι του Leningrad που ανοικοδομούν την πόλη, δεν υπάρχουν θύματα», είπε o Alexander Drozdenko επικεφαλής της περιοχής, σύμφωνα με το Ria Novosti.
Όπως σημείωσε, δεν είναι δυνατό αυτό το περιστατικό να αμαυρώσει τις εκδηλώσεις για την Επανένωση των περιοχών του Donbass με τη Ρωσία.

Πύραυλοι στο Mykolaiv

Πυραυλική επίθεση στο Mykolaiv, στη νότια Ουκρανία, πραγματοποίησε τα ξημερώματα η Ρωσία.
Σε δηλώσεις του ο κυβερνήτης της περιοχής του Mykolaiv, Vitaly Kim υποστήριξε πως επλήγη μια υποδομή στα περίχωρα της πόλης.

Κόλαση η αντεπίθεση των Ουκρανών στο Orekhov στη Zaporizhia

Η περιοχή νότια του Orekhov στην περιοχή Zaporizhia εξακολουθεί να παραμένει η κύρια κατεύθυνση της ουκρανικής αντεπίθεσης, με τις ουκρανικές μονάδες που είναι εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ, να συνεχίζουν τις προσπάθειες να διαρρήξουν τη ρωσική άμυνα κατά μήκος της πρώτης γραμμής Rabotino-Verbovoe.
Ωστόσο, οι απώλειες του ουκρανικού στρατού αυξάνονται χωρίς να μπορούν να επιτύχουν κάποια σημαντική νίκη.
Ρωσικό drone κατέγραψε βίντεο, στο οποίο φαίνονται περίπου 30 τεθωρακισμένα οχήματα – κυρίως δυτικής προέλευσης - των Ουκρανών να έχουν καταστραφεί κοντά στο Verbovoe.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν δύο επιθέσεις των Ουκρανών κοντά στο Priyutnoye αλλά και σε Staromayorske και Urozhayne., ενώ το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε την 65η μηχανόκινητη, την 82η ταξιαρχία αεροπορικής επίθεσης των Ουκρανών κοντά στο Rabotino-Verbovoe.
Επιπλέον, αναφέρεται πως οι ρωσικές εξουδετέρωσαν πάνω από 65 Ουκρανούς στρατιώτες σε συγκρούσεις στην Kherson και στη Zaporizhia.
Στην Kherson, οι Ουκρανοί επιχείρησαν απόβαση στο νησί Aleshkinsky, αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από τα ρωσικά πυρά, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ουκρανικό σκάφος κοντά στο Nikolaevka.
Οι μονομαχίες πυροβολικού συνεχίζονται κοντά στη γέφυρα Antonovsky.
7_33.jpg
8_32.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης