Η Fed κινδυνεύει να προκαλέσει μια πιο δύσκολη οικονομική προσγείωση από αυτή που θα χρειαζόταν για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός
Σύμφωνα με το American Enterprise Institute, τώρα που τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν ραγδαία προς το χειρότερο, η Federal Reserve καλό θα ήταν να λάβει υπόψη την παρατήρηση του μεγάλου οικονομολόγου.
Ίσως τότε να υποχωρούσε ταχέως από το ισχύον αφήγημα του ότι «τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα για να μειωθεί ο πληθωρισμός».
Εάν, παρά αυτά τα νέα δεδομένα, η Fed επιμείνει στη στάση, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια σκληρή οικονομική προσγείωση.
Στα πιο ανησυχητικά γεγονότα είναι η ξαφνική απώλεια της όρεξης των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό – και κυρίως στην αγορά μακροπρόθεσμου χρέους των ΗΠΑ.
Οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο πως το δημοσιονομικό έλλειμμα οδεύει προς το 8% του ΑΕΠ, σε μια περίοδο που η χώρα πλησιάζει στην πλήρη απασχόληση.
Ανησυχούν επίσης ότι, δεδομένης της πολιτικής δυσλειτουργίας στην Ουάσιγκτον, υπάρχει μικρή προοπτική ότι αυτό το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί σύντομα.
Το ερώτημα που θέτουν οι επενδυτές είναι: ποιος θα χρηματοδοτήσει τις μακροπρόθεσμες δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης και σε ποια τιμή;
Αυτό το ερώτημα γίνεται ακόμη πιο οδυνηρό δεδομένου ότι η Fed συνεχίζει να μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού της κατά 95 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα, μη μεταβάλλοντας τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα του Δημοσίου και τους τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια.
Eίναι επίσης οδυνηρό αφ’ ης στιγμής γνωρίζουμε ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ιαπωνία μειώνουν τα ομόλογα που διακρατούν στο χαρτοφυλάκιό της.
Το καθαρό αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής στο κλίμα των επενδυτών είναι ότι σε σύντομο διάστημα δύο μηνών, η πολύ σημαντική απόδοση των ομολόγων του Δημοσίου, βάσει της οποίας συγκρίνονται πολλά άλλα επιτόκια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, εκτινάχθηκε από 4% σε 4,8%
Μάλιστα, αυτή η άνοδος ώθησε τα 30ετή επιτόκια των στεγαστικών δανείων κοντά στο 8%, καθιστώντας τη στέγαση ακόμη πιο δυσβάσταχτη για το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό.
Μένει να δούμε αν η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ και η αγορά αυτοκινήτων μπορούν να αντέξουν τόσο υψηλά επιτόκια.
Ρωγμές…
Μια άλλη σημαντική αλλαγή στα δεδομένα που η Fed θα κάνει καλά να προσέξει είναι οι ρωγμές που εμφανίζονται τώρα στο τραπεζικό σύστημα.
Ήδη στην αρχή του έτους, είχαμε τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ, όταν η Silicon Valley Bank και η First Republic Bank πτώχευσαν.
Αυτές οι δύο τράπεζες χρεοκόπησαν λόγω της ζημίας που προκάλεσαν τα υψηλότερα επιτόκια στα χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμων ομολόγων τους.
Με τα μακροπρόθεσμα επιτόκια τώρα να εκτινάσσονται ακόμη υψηλότερα, το τραπεζικό σύστημα είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί άλλο ένα μεγάλο πλήγμα στον ισολογισμό του μετά την πτώση των τιμών των ομολόγων.
Ακόμη, δεν βοηθά το ότι είναι πλέον προφανές πως θα έχουμε ένα κύμα αθέτησης δανείων στην αγορά εμπορικών ακινήτων τον επόμενο χρόνο.
Τότε είναι που οι developers θα πρέπει να εξυπηρετήσουν δάνεια άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με σημαντικά υψηλότερα επιτόκια, τη στιγμή που υποφέρουν από ασυνήθιστα τη μετα-Covid πραγματικότητα, που άδειασε τους γραφειακούς χώρους.
Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τις περιφερειακές τράπεζες, των οποίων η έκθεση σε δανεισμό εμπορικών ακινήτων είναι κοντά στο 20%.
Όταν ήταν πρόεδρος της Fed ο Alan Greenspan παρατήρησε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να είναι απομονωμένη στη σημερινή παγκόσμια οικονομία.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Fed θα έκανε καλά να δώσει προσοχή στην ταχεία επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών.
Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, βιώνει τώρα την πιο αργή οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών, στον απόηχο του σκασίματος της μεγάλης φούσκας στη στεγαστική αγορά.
Την ίδια στιγμή, η Γερμανία βιώνει τρία συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης, καθώς παλεύει με το ενεργειακό σοκ που της προκάλεσε η Ρωσία και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.
Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια σε μια περίοδο οικονομικής αδυναμίας, είναι θέμα χρόνου να περιπέσει σε ύφεση η υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία.
Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι κατά τη χάραξη της πολιτικής επιτοκίων, η Fed θα πρέπει να έχει στραμμένο το βλέμμα της προς το μέλλον και να εξετάζει τα μεγάλα αρνητικά σοκ τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει η οικονομία των ΗΠΑ.
Δυστυχώς, προσκολλώντας στην οπισθοδρομική, εξαρτώμενη από δεδομένα πολιτική της, η Fed δεν δείχνει σημάδια αλλαγής πολιτικής πορείας σύντομα.
Με αυτόν τον τρόπο, η Fed κινδυνεύει να προκαλέσει μια πιο δύσκολη οικονομική προσγείωση από αυτή που θα χρειαζόταν για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών