Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θύελλα στον ΣΥΡΙΖΑ: H Ομπρέλα βλέπει την πόρτα της εξόδου - Το στρατόπεδο Κασσελάκη «παίζει παράταση» για το συνέδριο

Θύελλα στον ΣΥΡΙΖΑ: H Ομπρέλα βλέπει την πόρτα της εξόδου - Το στρατόπεδο Κασσελάκη «παίζει παράταση» για το συνέδριο
Θέλουν να εξωθήσουν την Ομπρέλα στην πόρτα της εξόδου, περιθωριοποιώντας την γραμμή της, αλλά δίχως να πάρουν πάνω τους το … φταίξιμο των διαγραφών
Η εσωκομματική θύελλα στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ όχι μόνο δεν λέει να κοπάσει, αλλά και υποδαυλίζεται ακόμα και από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος σε χθεσινή του ομιλία -στο Κερατσίνι- μίλησε με σκληρά λόγια για τους εσωτερικούς του «αντιπάλους».
Η αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για μία σύγχρονη Αριστερά που οφείλει «να σταματήσει να ασχολείται με χαζομάρες και να κερδίσει» φαίνεται να εξόργισε αρκετά στελέχη της Ομπρέλας, καθώς θεωρήθηκε ότι στοχοποιεί την πολιτική αντίληψη που κομίζουν στο κόμμα.
Ωστόσο, η πλέον παταγώδης εσωτερική βόμβα ενεργοποιήθηκε όταν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στην παλιά φρουρά των στελεχών διερωτήθηκε με νόημα «Πότε εσείς φέρατε 500 νέα μέλη σε μία μέρα; Πρέπει να προσκαλέσουμε τους πολίτες;».


Το παιχνίδι της ευθύνης

Oυσιαστικά, οι δηλώσεις του Σ. Κασσελάκη δείχνουν ότι αυτός και η ηγετική του ομάδα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου, αποκλείοντας από το προσκήνιο αυτό που χαρακτηρίζουν ως τον «παλιό ΣΥ.ΡΙΖ.Α.»
Η πρόθεσή τους αυτή, αφορά βεβαίως περισσότερο τα στελέχη της Ομπρέλας και λιγότερο το στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία άλλωστε για την ώρα τηρεί στάση αναμονής.
Εντούτοις, το βασικό εμπόδιο που θέλουν να αποφύγουν οι «προεδρικοί» του ΣΥΡΙΖΑ είναι το να χρεωθούν επικοινωνιακά τυχόν αποχωρήσεις.
Με απλά λόγια, θέλουν να εξωθήσουν την Ομπρέλα στην πόρτα της εξόδου, περιθωριοποιώντας την γραμμή της, αλλά δίχως να πάρουν πάνω τους το … φταίξιμο των διαγραφών.
Και αυτό έγινε ξεκάθαρο με την κατανομή ρόλων της σκίωδους κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, εκεί όπου η σαρωτική πλειοψηφία των χαρτοφυλακίων κατέληξε σε στελέχη του στενού μηχανισμού Κασσελάκη, ενώ αρκετοί βουλευτές της μειοψηφίας εξοβελίστηκαν.
Ενδιαφέρουσα εξαίρεση αποτελεί ο Κώστας Μπάρκας, ο οποίος παρότι βρισκόταν στον πυρήνα του στρατοπέδου Αχτσιόγλου, ως μέλος της ομάδας 6+6, τελικά χρίστηκε Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη.

Στον «άερα» το Συνέδριο

Σε αυτό το εκρηκτικό εσωκομματικό σκηνικό έρχεται η σύγκληση των συλλογικών οργάνων της Κουμουνδούρου, αρχής γενομένης απο την Κεντρική Επιτροπή, αλλά με το Συνέδριο του κόμματος να παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό, καθώς ουδείς γνωρίζει πια την ημερομηνία διεξαγωγής του.
Ως προς το τελευταίο, η πλευρά της πλειοψηφίας φαίνεται να θέτει ως αντικειμενικά εμπόδια, τόσο την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας του Σ. Κασσελάκη, όσο και το ταξίδι του στην Αμερική, ωστόσο στο στρατόπεδο των προεδρικών έχουν ουσιαστικότερους λόγους για να … δίνουν παράταση στη διεξαγωγή του.
Ειδικότερα, εκτιμούν ότι τα 56.461 μέλη που ψήφισαν τον νέο πρόεδρο δύσκολα θα κινητοποιηθούν για να προσέλθουν στις διαδικασίες βάσης (οργανώσεων και νομαρχιακών), δεδομένου ότι η πολιτική κουλτούρα ιδίως των νέων μελών απέχει παρασάγγας από τις παραδοσιακές αριστερές συνεδριάσεις.
Ως εκ τούτου, από την πλευρά Κασσελάκη θεωρούν ότι η αδιαμφισβήτητη ηγεμονία του νέου προέδρου δε θα μεταφραστεί ευθύγραμμα σε επικράτηση στις συνεδριακές ψηφοφορίες, κάτι που αναμένεται να εκμεταλλευτεί πολιτικά η Ομπρέλα και η κίνηση 6+6 των Αχτσιόγλου – Ηλιόπουλου.
Διόλου τυχαία, αρκετά στελέχη του στρατοπέδου Κασσελάκη επισημάινουν σε όλα τα επίπεδα -ακόμα και δημόσια- ότι το συνέδριο του κόμματος οφείλει να πραγματοποιηθεί «όποτε και όπως πρέπει» ή, όπως συνηθίζεται να λέγεται σε έναν άλλο πολιτικό χώρο, «όταν ωριμάσουν οι συνθήκες».
Με αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ανώτατο συλλογικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκληθεί εντός του επόμενου τριμήνου…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης