"Βρισκόμαστε σε εγρήγορση, όχι σε πανικό", ανέφερε ο Γ. Οικονόμου
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε πως «πήγαν διμοιρίες σε νησιά με δομές για μετανάστες. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση, όχι σε πανικό».
Όπως είπε, «είμαστε σε εγρήγορση, είναι απολύτως φυσιολογικό να είμαστε όλοι ανήσυχοι με αυτά που γίνονται στην Γάζα, μετά την δολοφονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας έχουμε εντατικοποιήσει τα μέτρα φύλαξης σε πιθανούς προφανείς στόχους, είτε αυτό αφορά Ισραηλινούς στόχους, είτε αυτό αφορά Παλαιστινιακούς στόχους, είτε αφορά μέρη που επισκέπτεται και κινείται πολύς κόσμος. Έχουμε αυξήσει την εμφανή αστυνόμευση, πλέον της φύλαξης γύρω απ’ όλα αυτά και προφανώς έχουμε τα ραντάρ και τις κεραίες μας ανοιχτές σε όλα τα πληροφοριακά μας δίκτυα, τα οποία είναι ενεργοποιημένα προκειμένου να αποτρέψουμε οτιδήποτε θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του πληθυσμού εδώ και θα σχετιζόταν με τα όσα συμβαίνουν εκεί. Προφανώς καταλαβαίνει ο καθένας ότι μιλάμε για μια κατάσταση η οποία είναι δύσκολη, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε εκεί προκειμένου να αποτρέψουμε οτιδήποτε δυσάρεστο. Ταυτόχρονα έχουμε το νου μας και στις δομές, έχουμε λάβει επιπλέον μέτρα.
Από την πρώτη στιγμή εντατικοποιήσαμε τα μέτρα κυρίως στα νησιά, πήγαν επιπλέον διμοιρίες και μάλιστα ήταν καθοριστική η συμβολή των ανδρών της Αστυνομίας σε ένα περιστατικό που είχαμε στη Λέρο, με μια απόπειρα που έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να φύγουν από τη δομή, να επιβιβαστούν στο καράβι και να έρθουν στην Αθήνα. Η παρουσία της Αστυνομίας εκεί -σε συνεργασία με το Λιμενικό- το απέτρεψε όλο αυτό. Καταλαβαίνω ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καταλαβαίνω ότι ο κόσμος κάνει συνειρμούς, ανησυχεί, φοβάται. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση, όχι όμως σε πανικό. Δεν έχουμε κάποια δείγματα έτσι ώστε να φοβόμαστε τα πολύ πολύ χειρότερα, ούτε μπορεί κανείς βεβαίως να πει ότι κοιμόμαστε ήσυχοι και εδώ δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να συμβεί οτιδήποτε».
Ξεκαθάρισε ότι «οι Αρχές φροντίζουν να μην γενικεύονται επεισόδια και αντιδράσεις μέσα σε δομές ή σε διαδηλώσεις. Είμαστε 2-3 επίπεδα πάνω από εκείνο που θα ήμασταν αν δεν γίνονταν όσα γίνονται στη Μέση Ανατολή».
«Βρισκόμαστε σε συνεργασία και με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, που έχει την ευθύνη απονομής ασύλου και διαχείρισης αυτών των ανθρώπων. Η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει. Είναι ένα πράγμα αυτές οι εκδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες ή και τα επεισόδια που γίνονται μέσα στις δομές, -δεν είναι άλλωστε πρωτόγνωρα, είχαμε επεισόδια στο παρελθόν για άλλους λόγους- και η Αστυνομία και οι Αρχές πρέπει να είναι εκεί και πολύ γρήγορα να φροντίζουν, έτσι ώστε αυτά να μην παίρνουν έκταση και να μην γενικεύονται και να μην πυροδοτούνται ευρύτερες αντιδράσεις.
Ένα δεύτερο πράγμα είναι οι διαδηλώσεις που γίνονται και μέσα σε αυτές τις διαδηλώσεις επίσης να μην ξεφεύγουν από το πλαίσιο και ένα τρίτο πράγμα -το πιο επικίνδυνο, πιο ακραίο- είναι να μας συμβούν περιστατικά σαν και αυτά που ο καθένας φοβάται, ή εν πάση περιπτώσει υποθέτει ότι κάποια στιγμή μπορεί να χτυπήσουν και την πόρτα της χώρας μας, όπου έχουν συμβεί αλλού.
Υπήρχε μια άμεση επέμβαση της ΟΠΚΕ στον Άγιο Παντελεήμονα. Αμέσως φτάσαμε και σε σημεία που έμενε ο συγκεκριμένος δράστης. Κυκλοφόρησαν στην αρχή κάποιες πληροφορίες, οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Είμαστε υποχρεωμένοι από την εξέλιξη των πραγμάτων να είμαστε σε πλήρη εγρήγορση, προφανώς ένα και δυο και τρία επίπεδα πιο πάνω από αυτά που θα ήμασταν εάν δεν συνέβαιναν όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Αυτό όμως απέχει από το να πούμε ότι είμαστε σε μια φάση πανικού. Έχουμε το νου μας, λαμβάνουμε τα μέτρα μας, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, γίνεται. Εγρήγορση, όχι όμως πανικός», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Περί αστυνόμευσης
Ο υπουργός υπογράμμισε πως «είμαστε εδώ να εντατικοποιήσουμε την εμφανή αστυνόμευση».
Όπως είπε, «ήδη έχουν δοθεί φύλλα πορείας για 600 -700 και έχουν δοθεί εντολές για άλλους 800 αστυνομικούς να επιστρέψουν από φύλαξη προσώπων σε μάχιμες υπηρεσίες. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις ισχυρές αντιστάσεις, η εντολή του Πρωθυπουργού θα υλοποιηθεί και οι 1.500 αστυνομικοί που έχουμε πει, τις επόμενες ημέρες θα επανδρώσουν κρίσιμες υπηρεσίες».
Για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
Αναφορικά με τις αλλαγές που έρχονται στον Ποινικό Κώδικα, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «σε ότι αφορά την χαμηλή παραβατικότητα, είμαστε αντιμέτωποι με το γεγονός οι αστυνομικοί να πιάνουν τους δράστες και λίγες ημέρες μετά να τους ξαναπιάνουν. Έχουμε ένα μεγάλο ζήτημα στην χώρα σχετικά με την ανασταλτικότητα των ποινών».
Πρόσθεσε ότι «ο κ. Φλωρίδης επεξεργάζεται ένα σχέδιο πολύ σημαντικών αλλαγών στο κομμάτι αυτό. Ο σκοπός είναι όταν κάποιος παίρνει ποινή για ένα πράγμα, με έναν τρόπο η ποινή αυτή να εκτελείται, με έναν τρόπο αυτό το πράγμα να έχει επιπτώσεις και συνέπειες γι’ αυτόν που το διαπράττει. Διαφορετικά δεν κάνουμε τίποτα. Είναι στο απολύτως ορατό μέλλον. Είναι άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που είναι και το αρμόδιο Υπουργείο όπως ξέρετε προς την κατεύθυνση αυτή. Για μας είναι τεράστιο ζήτημα. Είναι ζήτημα αν θέλετε και της κοινωνίας, που λέει δεν γίνεται να μην τιμωρείται κανείς, να μην την πληρώνει. Είναι ζήτημα και ουσίας για την Ελληνική Αστυνομία. Φανταστείτε τα παιδιά της Άμεσης Δράσης, της ΟΠΚΕ, της ΔΙΑΣ που βρίσκονται σε καθημερινή σύγκρουση με αυτού του είδους το έγκλημα, που τους βρίσκουν, που τους πιάνουν και την επόμενη μέρα τους ξαναβρίσκουν να κάνουν παράνομη δραστηριότητα. Ένα θέμα είναι αν θα αυστηροποιήσουμε τις ποινές. Μεγάλη συζήτηση και δεν είναι και απλή. Αλλά ένα δεύτερο θέμα είναι αν οι ποινές που έχουμε, που προβλέπονται με κάποιο τρόπο να είναι ποινές».
Για βία ανηλίκων και κυκλοφοριακό
Σχετικά με την βία ανηλίκων και την παιδική παραβατικότητα, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα δουλέψουμε για ένα φαινόμενο που δεν είναι ελληνικό, αλλά είναι άκρως ανησυχητικό. Εμείς είμαστε εδώ για να εξιχνιάζουμε, αλλά και να αποτρέπουμε και ήδη έχουμε αποτρέψει πολλές τέτοιες υποθέσεις».
Ξεκαθάρισε δε, πως «δεν υπάρχουν άβατα για την αστυνομία, άλλο αν πρέπει να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα μας».
Περαιτέρω, για το κυκλοφοριακό επανέλαβε ότι γίνεται προσπάθεια που αφορά την πάταξη του διπλοπαρκαρίσματος και μάλιστα, «έχουν ενισχυθεί ήδη με 60 άτομα και θα ενισχυθούν ακόμη παραπάνω οι υπηρεσίες της Τροχαίας στην Αττική».
Ακόμη, σημείωσε ότι ήδη έχουν βελτιωθεί οι χρόνοι απομάκρυνσης οχημάτων από τον Κηφισό, μετά από τρακάρισμα ή μηχανική βλάβη, με στόχο την μείωση του μποτιλιαρίσματος.
Σχετικά με την τοποθέτηση καμερών σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι το σχέδιο προχωρά, αλλά θα απαιτήσει χρόνο η υλοποίηση του, καθώς θα πρέπει να υπάρξει διαγωνισμός για την προμήθεια του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών