Το… κουμπί της «παύσης» στις αυξήσεις επιτοκίων ετοιμάζεται να πατήσει η ΕΚΤ βάζοντας ένα τέλος στην πιο επιθετική σειρά αυξήσεων επιτοκίων στην ιστορία της. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη (26/10/2023) στην Αθήνα.
Ωστόσο, με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να τρέχει με ρυθμό υπερδιπλάσιο του στόχου της και τη σύγκρουση Ισραήλ-Hamas να ανεβάζει τις τιμές της ενέργειας, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν στο σημερινό τους επίπεδο -ή και πάνω από αυτό- για αρκετό καιρό.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι περισσότεροι επενδυτές, βλέποντας τη φετινή σχεδόν στασιμότητα της οικονομίας της ευρωζώνης και την πτωτική πορεία του πληθωρισμού, θεωρούν ελάχιστες τις πιθανότητες περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων της ευρωζώνης.
«Θα κρατήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά ο πήχης είναι αρκετά ψηλά για να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Konstantin Veit, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Pimco.
Ωστόσο, η ιδέα ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα φέτος κερδίζει έδαφος, παρά τις ενδείξεις ότι η οικονομία της περιοχής δύσκολα αναπτύσσεται.
«Μόλις πριν από έναν μήνα, η αγορά ανέμενε τρεις μειώσεις επιτοκίων για την ΕΚΤ το επόμενο έτος, αλλά τώρα αναμένει λίγο περισσότερες από δύο», δήλωσε ο Veit. «Υπάρχουν ακόμη πολλοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό εκεί έξω και είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο σύντομα ακριβώς θα ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων».
Σε απάντηση στη διψήφια αύξηση του κόστους ζωής των Ευρωπαίων, τη μεγαλύτερη εδώ και μια γενιά, η ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού σε 10 συνεχείς συνεδριάσεις. Στο πλαίσιο αυτό το επιτόκιο διαμορφώνεται στο υψηλό ρεκόρ του 4%.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δήλωσε αυτό το μήνα ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν «ανεπιθύμητα υψηλές», παρά την πτώση σε χαμηλό σχεδόν διετίας, στο 4,3%, τον περασμένο μήνα. Το ποσοστό αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο τον Οκτώβριο, αν και τα στοιχεία δεν θα δημοσιευθούν παρά μόνο λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.
Περισσότερες ενδείξεις ότι η οικονομική δραστηριότητα αποδυναμώνεται και ο πληθωρισμός ψύχεται ήρθαν την Τρίτη, όταν τα τελευταία στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, εντατικοποίηση των περικοπών θέσεων εργασίας και μείωση των πιέσεων στις τιμές που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις.
Η έρευνα της ίδιας της ΕΚΤ στις τράπεζες έδειξε επίσης ότι συνεχίζεται η συρρίκνωση της προσφοράς πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις τράπεζες της ευρωζώνης.
Ωστόσο, η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas έχει αυξήσει τους φόβους για ευρύτερες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και έχει ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό επίμονα υψηλό.
«Οι επιθέσεις στο Ισραήλ και οι πιθανές επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου αποτελούν νέο ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Dirk Schumacher, πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ, ο οποίος τώρα εργάζεται στη γαλλική τράπεζα Natixis. «Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη, την ίδια στιγμή, έχουν επίσης αυξηθεί, περιπλέκοντας περαιτέρω την εικόνα για την ΕΚΤ».
Συρρίκνωση του ισολογισμού
Στο τραπέζι της ΕΚΤ αναμένεται να πέσει και το θέμα της μείωσης του ισολογισμού.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα είναι προς συζήτηση αν θα σταματήσει η επανεπένδυση των εσόδων ενός χαρτοφυλακίου 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ, που αγοράστηκε ως απάντηση στην πανδημία, νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Ωστόσο, το πρόσφατο sell off στις αγορές ομολόγων, το οποίο οδήγησε το κόστος δανεισμού του δημοσίου στα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και μια δεκαετία, έχει κάνει κάποιους να ανησυχούν για τη συρρίκνωση του ισολογισμού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΚΤ χρειάζεται την ευελιξία για να στοχεύσει τα έσοδα από τα ομόλογα που λήγουν περισσότερο στο χρέος οποιασδήποτε χώρας πλήττεται από έντονη απόκλιση ή κατακερματισμό στο κόστος χρηματοδότησης σε σύγκριση με άλλες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών