Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Η στιγμή που το θηρίο Iron Dome αφανίζει δεκάδες ρουκέτες της Hamas - Το viral video με τον «Σιδερένιο Θόλο»

Ισραήλ: Η στιγμή που το θηρίο Iron Dome αφανίζει δεκάδες ρουκέτες της Hamas - Το viral video με τον «Σιδερένιο Θόλο»
Στα social media τις τελευταίες ώρες έχει γίνει viral ένα βίντεο με το Iron Dome σε πλήρη δράση, διαλύοντας δεκάδες ρουκέτες στον αέρα την μία πίσω από την άλλη

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα συζήτησης που έφερε ο πόλεμος ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ ήταν το υπερσύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα του δεύτερου, το διαβόητο Iron Dome.
Ο «Σιδερένιος Θόλος» όπως είναι στα ελληνικά η ονομασία του, έχει προσφέρει στο Ισραήλ ασφάλεια καθώς από τις 7.000 ρουκέτες που έχει εξαπολύσει η Χαμάς, ελάχιστες έχουν φτάσει (αναλογικά) στο έδαφος. 
Στα social media τις τελευταίες ώρες έχει γίνει viral ένα βίντεο με το Iron Dome σε πλήρη δράση, διαλύοντας δεκάδες ρουκέτες στον αέρα την μία πίσω από την άλλη.

Iron Dome: Πώς αναπτύχθηκε

 

Δημιουργήθηκε από τις ισραηλινές εταιρείες Rafael Advanced Defense Systems και Israel Aerospace Industries με κάποια υποστήριξη των ΗΠΑ, ο «Σιδηρούς Θόλος» τέθηκε σε λειτουργία το 2011. Θεωρούμενο από τα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα στον κόσμο, το Iron Dome χρησιμοποιεί ραντάρ για να εντοπίσει και να καταστρέψει τις απειλές προτού προκαλέσουν ζημιά.
Η ανάπτυξη του συστήματος ήταν δαπανηρή, αλλά οι κατασκευαστές λένε ότι είναι οικονομικά αποδοτικός λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί για να ξεχωρίσει τους πυραύλους που ενδέχεται να χτυπήσουν κατοικημένες περιοχές και εκείνους που δεν θα χτυπήσουν. Στατικές και κινητές μονάδες εκτοξεύουν μόνο πυραύλους αναχαίτισης για να καταρρίψουν οτιδήποτε ερμηνεύεται ως επικίνδυνο.
Μια δεκαετία από τότε που τέθηκε σε λειτουργία ο Iron Dome, το Ισραήλ έχει τώρα 10 μονάδες σε όλη τη χώρα, η καθεμία με τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές που μπορούν να εκτοξεύσουν 20 πυραύλους αναχαίτισης. Ο «Σιδηρους Θόλος» χρησιμοποιεί το ραντάρ MMR για να ανιχνεύσει τη διαδρομή του πυραύλου. Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου του συστήματος αναλύει την τροχιά του πυραύλου και την εκτιμώμενη περιοχή πτώσης του.
«Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν υπήρχε το σύστημα Iron Dome, το οποίο σώζει ζωές όπως πάντα», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους.
Ωστόσο, αναλυτές λένε ότι η ένταση των πρόσφατων μπαράζ από τη Γάζα υποδηλώνει ότι μαχητικές ομάδες επιχειρούν να συντρίψουν το Iron Dome - εγείροντας ανησυχίες για τους πιθανούς περιορισμούς του συστήματος.
Εδώ και χρόνια, η Χαμάς προσπαθεί να βρει αδυναμία στο σύστημα του Iron Dome. Το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό,κατατροπώνοντας το σύστημα με μια επίθεση πυραύλων Salvo (πολλαπλοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα), καθιστώντας δύσκολο για το σύστημα ελέγχου να αναχαιτίσει όλους τους στόχους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης