Τελευταία Νέα
Διεθνή

Είναι επικίνδυνοι: Οι ΗΠΑ αποκάλυψαν τι μπορεί να κάνει η Ρωσία στο ΝΑΤΟ… από την στρατόσφαιρα

Είναι επικίνδυνοι: Οι ΗΠΑ αποκάλυψαν τι μπορεί να κάνει η Ρωσία στο ΝΑΤΟ… από την στρατόσφαιρα
Το MiG-31 είναι ικανό να λειτουργεί πάνω από το όριο Armstrong και να εκτοξεύει όλους τους τύπους όπλων
Σχετικά Άρθρα
Τα ρωσικά μαχητικά MiG-31 του ρωσικού βόρειου στόλου που πρόσφατα συμμετείχαν σε ασκήσεις για την αναχαίτιση εχθρικών αεροσκαφών σε μεγάλο ύψος από τη θάλασσα του Μπάρεντς, είναι σε θέση να εξουδετερώσουν κάθε απειλή στην περιοχή αυτή που προέρχεται από το ΝΑΤΟ.
Στη διαπίστωση αυτή προχωρά το αμερικανικό περιοδικό Military Watch Magazine, το οποίο αναφέρεται σε μια εκπαιδευτική άσκηση που συμμετείχαν πληρώματα των μαχητικών MiG-31.

Το σενάριο

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς εντοπίζεται εναέριος στόχος που πλησιάζει τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Τα πληρώματα μαχητικών καλούνται να αναγνωρίσουν τον εναέριο στόχο, να τον συνοδεύσουν πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς και τέλος να το απομακρύνουν από τα ρωσικά σύνορα.
Αν και η συντριπτική πλειονότητα των MiG-31 είναι μέρος των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (πάνω από 100 αεροσκάφη), περίπου 32 βρίσκονται σε υπηρεσία με τον Βόρειο Στόλο.
Μάλιστα ο ρόλος τους καθίσταται πλέον πιο σημαντικός, μια και επεκτείνονται οι δυνατότητες του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά τη μετάβαση της νορβηγικής Πολεμικής Αεροπορίας από τα μαχητικά F-16 σε F-35, τα οποία έχουν φέρει επανάσταση στις αερομαχίες χάρη στις εξελιγμένες δυνατότητες τους.

Νέες ισορροπίες

Αν και το MiG-31 διατήρησε συντριπτικό πλεονέκτημα απόδοσης σε σχέση με τα F-16, το οποίο ήταν το ένα τρίτο του μεγέθους τους και είχε το ένα έκτο του ραντάρ του, το F-35 έχει χαμηλή υπογραφή ραντάρ και πολύ πιο προηγμένους αισθητήρες, ηλεκτρονικά και όπλα απειλώντας να αλλάξει σημαντικά την ισχύ και τις ισορροπίες στην περιοχή.
Η Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, προσπαθεί να αντικαταστήσει τα F-18 της με αρκετές μοίρες F-35.
Παράλληλα, συζητείται η ευρείας κλίμακας ανάπτυξη αμερικανικών μαχητικών σε βάσεις στη Φινλανδία.

Υπερόπλο

Οι συναντήσεις MiG-31 με αεροσκάφη της Νορβηγικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν είναι καθόλου ασυνήθιστες: ένα εντυπωσιακό παράδειγμα είναι η αναχαίτιση ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους P-3C Orion πάνω από τη Θάλασσα Μπάρεντς στις 12 Δεκεμβρίου 2022.
Εκτός από έναν μικρό αριθμό νέων μαχητικών stealth Su-57, το MiG-31 θεωρείται ευρέως το πιο ικανό ρωσικό αεροσκάφος.
Πρόσφατα συμμετείχε για πρώτη φορά σε μάχες πάνω από την Ουκρανία, όπου και είχε ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις που επιδείχθηκαν από τα MiG-31K και MiG-31BM/BSM, που κατέστρεψαν έναν αριθμό εχθρικών αεροσκαφών.

Διαστημικές… δυνατότητες

Το MiG-31 είναι ικανό να λειτουργεί πάνω από το όριο Armstrong και να εκτοξεύει όλους τους τύπους όπλων.
Οι πύραυλοι αέρος-αέρος R-37M έχουν βεληνεκές 400 km, ασυναγώνιστη ταχύτητα 6 Mach και πολύ μεγάλες κεφαλές - 60 κιλών -, καθιστώντας τους ιδιαίτερα επικίνδυνους για στόχους σε όλα τα ύψη.
Η τεράστια ισχύς των αισθητήρων έκανε το MiG-31 το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο ικανό να αναχαιτίζει πυραύλους cruise χαμηλής πτήσης σε μεγάλες αποστάσεις.
Επιπλέον, έχει δοθεί προτεραιότητα σε αυτά τα μαχητικά για την εισαγωγή πυραύλων αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς R-74, οι οποίοι συμβάλλουν στην αντιστάθμιση της περιορισμένης ικανότητας ελιγμών τους και επιτρέπουν στους πιλότους να στοχεύουν εχθρούς σε ακραίες γωνίες χωρίς να χρειάζεται να περιστρέφουν το ίδιο το αεροσκάφος.
Αν και ο συνολικός εκσυγχρονισμός του στόλου που προτάθηκε τη δεκαετία του 1990 δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού, οι δυνατότητες του MiG-31 επεκτάθηκαν σημαντικά από το 2009 και καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 με την αναβάθμιση του MiG-31BM/BSM με εντελώς νέα ραντάρ και αεροηλεκτρονικά συστήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης