Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παρέμβαση Σαμαρά: Ναι στον διάλογο με την Τουρκία, όχι στην παράδοση

Παρέμβαση Σαμαρά: Ναι στον διάλογο με την Τουρκία, όχι στην παράδοση
Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε εισαγωγικά τη μεγάλη του χαρά που μιλά για τον Κωστή Χατζηκωστή, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως το Κυπριακό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο πρέπει να επιλυθεί.
Χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηκωστή «7 προεδρικά πορτραίτα» απηύθυνε ο πρώην Πρωθυπουργός και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.
Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε εισαγωγικά τη μεγάλη του χαρά που μιλά για τον Κωστή Χατζηκωστή, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως το Κυπριακό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο πρέπει να επιλυθεί.
«Αυτή τη βιωματική του σχέση με την ιστορία, καταγράφει και το βιβλίο του, με τίτλο '7 προεδρικά πορτραίτα'.
Λέει τα πράγματα με τ’ όνομά τους, όπως τα έχει ζήσει με τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα τα γράφει άδολα και με ανιδιοτέλεια.
Αφήνει πίσω του μια κληρονομιά μοναδική για όλους μας. Πολίτες και πολιτικούς.
Δεν θα αναφερθώ στη διορατικότητά του για τα όσα δυσάρεστα καταγράφει κατά καιρούς και τα οποία δυστυχώς επαληθεύονται.
Τα βρίσκουμε μπροστά μας, αυτή η διορατικότητα δεν έχει να κάνει με τον χαρακτήρα, με μια απαισιόδοξη οπτική ή με αυστηρή κριτική του Χατζηκωστή.
Έχει να κάνει με λάθη που γίνονται από πολιτικούς και από την αδυναμία εφαρμογής συγκροτημένων στρατηγικών επιλογών για την αντιμετώπιση των εθνικών μας προβλημάτων και ειδικότερα του Κυπριακού.
Το βιβλίο του Χατζηκωστή ξετυλίγει την τραγική ιστορία του ελληνισμού της Κύπρου.
Απ’ τη δημιουργία του κράτους της Ζυρίχης μέχρι σήμερα. Φέρνει στο φως άγνωστες ιστορικές πτυχές, το προσκήνιο και το παρασκήνιο σημαντικών σταθμών που διαμόρφωσαν την κοινή μας μοίρα.
Μέσα απ’ το βιβλίο δεν μαθαίνουν μόνο οι Κύπριοι αδελφοί αλλά και εμείς οι Ελλαδίτες», είπε στο οπτικογραφημένο του μήνυμα για τον κύριο Χατζηκωστή ο Αντώνης Σαμαράς.
«Η δική σας τραγωδία είναι και δική μας.
Είναι ολόκληρου του ελληνικού έθνους.
Αν μελετήσει κάποιος με προσοχή τα όσα γράφει ο Χατζηκωστής, αντιλαμβάνεται ότι τα λάθη δεν επαναλαμβάνονται από μόνα τους, αλλά ότι μέρος του πολιτικού συστήματος δεν διδάσκεται απ’ αυτά, γι’ αυτό και επαναλαμβάνονται.
Αυτό συμβαίνει και με Κύπριους Προέδρους και με Έλληνες πρωθυπουργούς.
Ο συγγραφέας αγγίζει και πολύ πρόσφατα γεγονότα που αφορούν στα ελληνοτουρκικά σε σχέση με το Κυπριακό.
Γνωρίζει τη θέση τη δική μου και τις σταθερές δικές μου θέσεις.
Τις επανέλαβα με έμφαση στην Καθημερινή της Κυριακής. Επαναλαμβάνω λοιπόν, δίχως την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει καμιά πρόοδος στα ελληνοτουρκικά.
Η Κύπρος ποτέ δεν θα μπει στο ράφι ώστε να λυθούν ζητήματα Ελλάδας – Τουρκίας. Κάνουν λάθος όσοι ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά είναι παγιδευμένα στο άλυτο Κυπριακό.
Το ξαναλέω λοιπόν, η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με την Τουρκία αφήνοντας πίσω μόνη της Κύπρου.
Οφείλω ως πρώην Πρωθυπουργός με αίσθημα πολιτικής ευθύνης να πω ότι η αιτία που δεν επιλύθηκαν τα ελληνοτουρκικά δεν είναι η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό αλλά ο ίδιος ο λόγος που δεν λύνεται το Κυπριακό, δηλαδή η τουρκική επεκτατική πολιτική.
Η αντίληψη του πειρατή δηλαδή, εκείνου που δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο.
Η Άγκυρα δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και αντί να τερματίσει την κατοχή της Κύπρου επιδιώκει να επιβάλει με διχοτομικά πολιτειακά μορφώματα τα τετελεσμένα της εισβολής», ανέφερε.
«Βεβαίως και θέλουμε διάλογο, όχι όμως παράδοση.
Θέλουμε διάλογο αλλά όχι την υπογραφή της λύσης των δυο κρατών.
Αυτά να τα βγάλουν από το μυαλό τους και η Τουρκία και όποιοι άλλοι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Υπάρχει το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, όπως και το δίκαιο της θάλασσας.
Θα πρέπει να γίνονται σεβαστά απ’ όλους και να γίνονται η βάση επίλυσης διαφορών όπως υπάρχει εθνική, ηθική και νομική υποχρέωση της Ελλάδος έναντι των Κυπρίων που καθορίζονται από τη συνθήκη εγγύησης.
Δεν έχουμε άλλη επιλογή από του να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας.
Κωστή μου, ο Θεός να σε έχει καλά και εύχομαι από καρδιάς να συνεχίσεις ακμαίος να φυλάς μαζί με τους αδελφούς Κυπρίους τις Θερμοπύλες του Ελληνισμού», είπε καταληκτικά ο Αντώνης Σαμαράς.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης