Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ «κυνηγούν» με πυραύλους αξίας 2 εκατ. δολαρίων τα drones των Houthis των 100 χιλ. δολ. – Το κόστος του ανταρτοπόλεμου των Ισλαμιστών

Οι ΗΠΑ «κυνηγούν» με πυραύλους αξίας 2 εκατ. δολαρίων τα drones των Houthis των 100 χιλ. δολ. – Το κόστος του ανταρτοπόλεμου των Ισλαμιστών
Οι δυνάμεις των Houthis χρηματοδοτούνται και εκπαιδεύονται από το Ιράν, επομένως έχουν πόρους για μια εκτεταμένη μάχη, επισημαίνουν οι ειδικοί
«Ακριβή» όπως φαίνεται είναι η επιχείρηση των Αμερικανών στην Ερυθρά Θάλασσα κατά των δυνάμεων των Houthis της Υεμένης, οι οποίες έχουν παραλύσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του θαλασσίου εμπορίου.
Και οι αντιπαραθέσεις των ΗΠΑ με τους Houthis, που λένε ότι στοχεύουν εμπορικά πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ μετά την εισβολή του στη Γάζα, θα μπορούσαν να αυξηθούν αφού ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια νέα επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που επικεντρώνεται στην προστασία των εμπορικών πλοίων που επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
Με τις πρόσφατες ναυτικές ενέργειες των ΗΠΑ και την ανακοίνωση της νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας προστασίας, το CNN ρώτησε εμπειρογνώμονες του ναυτικού για το πώς τα πολεμικά πλοία αντιμετωπίζουν τις απειλές και ποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσουν στο μέλλον.

ai2html-graphic-desktop.b90f4dd3.jpg
Τα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν έχει πει ποια οπλικά συστήματα χρησιμοποιούν τα πλοία του κατά των επιθέσεων των Houthis, αλλά οι ειδικοί είπαν ότι ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό έχει στη διάθεσή του μια σειρά οπλικών συστημάτων.
Αυτά περιλαμβάνουν πυραύλους εδάφους-αέρος, εκρηκτικά βλήματα από το κύριο πυροβόλο των 5 ιντσών του αντιτορπιλικού και οπλικά συστήματα κοντά, είπαν οι ειδικοί.
Είπαν επίσης ότι τα αμερικανικά πλοία έχουν δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου που θα μπορούσαν να διακόψουν τις συνδέσεις μεταξύ των drones και των ελεγκτών τους στην ξηρά.
Όποια και αν είναι τα συστήματα που χρησιμοποιούν οι κυβερνήτες των αντιτορπιλικών των ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν αποφάσεις σχετικά με το κόστος, το απόθεμα και την αποτελεσματικότητα καθώς η αποστολή μεγαλώνει, είπαν οι ειδικοί.
«Τα drones είναι πιο αργά και μπορούν να χτυπηθούν με τους φθηνότερους πυραύλους ή ακόμα και με το όπλο του πλοίου.
Οι ταχύτεροι πύραυλοι πρέπει να αναχαιτίζονται με πιο εξελιγμένους πυραύλους αναχαίτισης», δήλωσε ο John Bradford, συνεργάτης του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων Διεθνών Σχέσεων.

Οι επιθέσεις πλοίων σε ζωτικής σημασίας κανάλι έχουν παγκόσμιο οικονομικό τίμημα

Οι δυνάμεις των Houthis που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν εξαπολύσει πολυάριθμες επιθέσεις κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή και του Ισραήλ, μετά τις επιθέσεις της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, καθώς οι φόβοι συνεχίζουν να υπάρχουν στην περιοχή ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Hamas μπορεί να διευρυνθεί.
Η οργάνωση έχει πει ότι οποιοδήποτε πλοίο κατευθύνεται προς το Ισραήλ είναι «νόμιμος στόχος», καθώς ασκεί πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα.
Έχουν οργανώσει πολλές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε εμπορικά πλοία, και προσπάθησαν ακόμη και να προσγειώσουν κομάντος με ελικόπτερο σε ένα σκάφος.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο έχουν σταματήσει τη διαμετακόμιση μέσω μιας από τις εμπορικές αρτηρίες του κόσμου, κάτι που οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να ραγίσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και να αυξήσει το κόστος μεταφοράς.
Η MSC, η Maersk, η CMA CGM και η Hapag-Lloyd δήλωσαν όλες τις τελευταίες ημέρες ότι θα αποφύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.
Ο πετρελαϊκός γίγαντας BP ακολούθησε το παράδειγμά τους, προκαλώντας άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τη Δευτέρα.
«Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές αρτηρίες στον κόσμο όσον αφορά τη θαλάσσια ναυτιλία», δήλωσε στο CNN ο πρώην διευθυντής της CIA, David Petraeus, προσθέτοντας ότι ο χρόνος και το κόστος της μετακίνησης εμπορευμάτων στην Αφρική θα είναι σημαντικά.
«Αυτό θα έχει πραγματικά πραγματικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία».

Το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων

Με τις επιθέσεις, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είπε ότι θα βοηθήσει την εμπορική ναυτιλία που βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Το κύριο πλεονέκτημα των ΗΠΑ που εμπλέκεται στην Ερυθρά Θάλασσα για την αντιμετώπιση των επιθέσεων στη ναυτιλία είναι το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke, όπως το USS Carney, το οποίο κατέρριψε τα 14 drones των Houthis το Σάββατο.
Οι πύραυλοι στο γεμιστήρα του περιλαμβάνουν:
– Το Standard Missile-6 (SM-6), ένα προηγμένο όπλο που μπορεί να καταρρίψει βαλλιστικούς πυραύλους ψηλά στην ατμόσφαιρα, άλλους πυραύλους χαμηλότερης τροχιάς και να στοχεύσει άλλα πλοία με βεληνεκές έως 370 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Missile Defense Project στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).
Αυτά κοστίζουν περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.
– Το Standard Missile-2 (SM-2), λιγότερο προηγμένο από το SM-6 με μικρότερο βεληνεκές από 185 έως 370 χιλιόμετρα, ανάλογα με την έκδοση, σύμφωνα με το CSIS.
Κοστίζουν περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.
– Ο πύραυλος Evolved Sea Sparrow (ESSM), που έχει σχεδιαστεί για να πλήττει πυραύλους κρουαζιέρας κατά πλοίων και απειλές χαμηλότερης ταχύτητας όπως drones ή ελικόπτερα σε εμβέλεια έως και 50 χιλιομέτρων, αναφέρει το CSIS.
Το καθένα κοστίζει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τους πυραύλους SM-2 ή/και ESSM εναντίον των απειλών των Houthis μέχρι στιγμής.

Τα ακριβά πυρομαχικά και η σχέση κόστους-οφέλους

Αλλά καθώς αντιμετωπίζουν drones που μπορούν να παραχθούν και να αναπτυχθούν σε μεγάλους αριθμούς για τιμές μονάδας κάτω από 100.000 δολ., μια παρατεταμένη εκστρατεία θα μπορούσε τελικά να απορροφήσει τους πόρους των ΗΠΑ, λένε οι ειδικοί.
«Πρόκειται για προηγμένες δυνατότητες αναχαίτισης αέρος με μέσο κόστος περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων - καθιστώντας την αναχαίτιση των drones όχι ... οικονομικά αποδοτική», δήλωσε ο Alessio Patalano, καθηγητής πολέμου και στρατηγικής στο King's College στο Λονδίνο.
Οι δυνάμεις των Houthis χρηματοδοτούνται και εκπαιδεύονται από το Ιράν, επομένως έχουν πόρους για μια εκτεταμένη μάχη, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Είναι επίσης ένα ζήτημα για το πόσο θέλουν να κάνουν οι ΗΠΑ για να προστατεύσουν την εμπορική ναυτιλία, είπαν οι ειδικοί.
Ένα κοντινό οπλικό σύστημα Phalanx ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού - πυροβόλα Gatling που μπορούν να εκτοξεύσουν έως και 4.500 βλήματα το λεπτό - θα μπορούσε να χειριστεί απειλές από drone ή πυραύλους που φτάνουν σε απόσταση ενός μιλίου από το πολεμικό πλοίο, δήλωσε ο Carl Schuster, πρώην καπετάνιος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πρώην διευθυντής των επιχειρήσεων στο Κοινό Κέντρο Πληροφοριών της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ στη Χαβάη.
Αυτή είναι μια άμυνα σχετικά χαμηλού κόστους.
Αλλά αν τα drones φτάσουν τόσο κοντά, είναι η τελευταία γραμμή άμυνας και μια αστοχία θα μπορούσε να κοστίσει ζωές των ΗΠΑ.
«Ένας μόνος πύραυλος ή ένα μόνο drone δεν βυθίζει ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο, αλλά μπορεί να σκοτώσει ανθρώπους ή/και να προκαλέσει ζημιές που απαιτούσαν από το πλοίο να αποσυρθεί για επισκευές στο λιμάνι», είπε ο Bradford.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης