Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τραγωδία - Τι κοινό έχουν το αμερικανικό και ελληνικό χρέος… βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και είναι ανίκανες να το μειώσουν

Τραγωδία - Τι κοινό έχουν το αμερικανικό και ελληνικό χρέος… βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και είναι ανίκανες να το μειώσουν
Βέβαια το ελληνικό χρέος σε ιστορικά υψηλά 402,9 δισεκ. ωχριά μπροστά τα 34 τρισεκ. δολάρια των αμερικανικού χρέους - Το αμερικανικό χρέος είναι σχεδόν 81 φορές μεγαλύτερο από το ελληνικό δημόσιο χρέος...
Τι κοινό έχουν η Ελλάδα και οι ΗΠΑ;
Εκ πρώτης όψεως δεν έχουν κανένα κοινό, οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και η Ελλάδα μια ασήμαντη περιφερειακή οικονομία…
Όμως εάν δούμε λίγο καλύτερα θα διαπιστώσουμε ότι και οι δύο χώρες έχουν κοινά…
Και στις δύο χώρες το κρατικό χρέος βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και επίσης και οι δύο χώρες είναι ανίκανες να μειώσουν το δημόσιο χρέος
Βέβαια το ελληνικό χρέος σε ιστορικά υψηλά 402,9 δισεκ. ωχριά μπροστά τα 34 τρισεκ. δολάρια των αμερικανικού χρέους
Το αμερικανικό χρέος είναι σχεδόν 81 φορές μεγαλύτερο από το ελληνικό δημόσιο χρέος...

Το χρέος των ΗΠΑ αγγίζει το ρεκόρ των 34,001 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Το αμερικανικό δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών στα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια…
Το χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά...

1 τρισεκατομμύριο δολάρια τους τελευταίους 3 μήνες
2 τρισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 6 μήνες
4 τρισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 2 χρόνια
11 τρισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 4 χρόνια

Η αμερικανική οικονομία, το αμερικανικό θαύμα είναι μια απέραντη φούσκα υπερδανεισμού που έφθασε σε πρωτοφανές επίπεδα…
Η αμερικανική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο…
34_trillion_in_debt.jpg

total_debt_to_gdp_bofa_nov_2023_0.jpg

Γιατί η Ελλάδα είναι ανίκανη να μειώσει το δημόσιο χρέος σε απόλυτα μεγέθη;

Το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται στην ζώνη των 402,9 δισεκ. ενώ είχε φθάσει έως τα 404,5 δισεκ. που αποτέλεσε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών…
Η εφευρετικότητα των αξιωματούχων της ΕΕ και των πολιτικών είναι η εξής πρέπει να μειώνεται η σχέση χρέους προς ΑΕΠ ώστε να δείχνει ένα κράτος ότι ελέγχει το δημόσιο χρέος του…
Το επιχείρημα αυτό είναι ψευδεπίγραφο.
Όταν ένας πολίτης συνάψει ένα δάνειο ή μια επιχείρηση μόνο ένας μηχανισμός αξιολόγησης μετράει πόσο μειώνεται το χρέος σε απόλυτα μεγέθη, αυτός ο δείκτης δείχνει την υγεία της εταιρίας και του ισολογισμού.
Έτσι λοιπόν έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά μέτρησης του χρέους άλλο στον δημόσιο τομέα και άλλο στον ιδιωτικό και γνωρίζουμε και γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ότι η σωστή μέτρηση είναι η μείωση του χρέους σε απόλυτα μεγέθη.

Η Ελλάδα αδυνατεί να μειώσει δραστικά το δημόσιο χρέος αλλά γιατί;

Η Ελλάδα εμφανίζει 402,9 δισεκ. δημόσιο χρέος εκ των οποίων 233,8 δισεκ. σε δάνεια της ΕΕ (ESM και EFSF), 101 δισεκ. ομόλογα εκ των οποίων 82 δισεκ ομόλογα έκδοσης του κράτους, 11,7 δισεκ. έντοκα γραμμάτια, 48,2 δισεκ. repos
Το ελληνικό χρέος επί διακυβέρνησης της ΝΔ αυξήθηκε 33 δισεκ. ως αποτέλεσμα παροχολογίας και λοιπών επιλογών διαχείρισης του χρέους…
Θα ήταν σπουδαία κίνηση το δημόσιο χρέος να μειωνόταν σε απόλυτα μεγέθη 15 με 20 δισεκ. τον χρόνο σε απόλυτα μεγέθη όχι με όρους χρέους προς ΑΕΠ…
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ είναι λογιστικό τρικ, μπορεί να έχεις σταθερό χρέος αλλά αυξανόμενο το ΑΕΠ βελτιώνει τον δείκτη σχέση χρέους προς ΑΕΠ…

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να μειώσει ετησίως το χρέος της κατά 15 με 20 δισεκ. σε απόλυτα μεγέθη;

Η απάντηση είναι απλή γιατί δεν μπορεί, η δομή του χρέους είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τέτοιας κλίμακας μείωση όταν η Ελλάδα χρεωστάει 402,9 δισεκ. χρέος…
Πρέπει να σκεφθούμε κάτι απλό.
Τα 233,8 δισεκ. θα μειώνονται και τα 87 ή 101 δισεκ. θα αυξάνονται οπότε έως ότου αποπληρωθούν τα 233,8 δισεκ. η Ελλάδα θα παραμείνει σε ομηρία 10ετιών.
Δεν πρέπει να υπάρχουν πλάνες.
Εάν η Ελλάδα μπορούσε να μειώσει το χρέος της κατά 15 δισεκ. ετησίως καμία παροχή καμία κοινωνική πολιτική δεν θα μπορούσε να εκτελεστεί.
Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα έχει ρυθμισμένο χρέος αλλά αυτό δεν μπορεί να μειωθεί αισθητά παρ΄ ότι τα repos που είναι ενδοκυβερνητικός δανεισμός είναι 48 δισεκ.
Το ελληνικό κράτος δομήθηκε στο παρελθόν αλλά και στο παρόν πάνω στον παραλογισμό του υψηλού χρέους…
Και ενώ η Ελλάδα έχει μόλις 101 δισεκ. ομόλογα τα υπόλοιπα είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης μόνο η Ιταλία έχει χειρότερες αποδόσεις από την Ελλάδα… 3% δανείζεται στα 10 χρόνια η Ελλάδα και 3,68% η Ιταλία και 2% η Γερμανία…

Η Ελλάδα λοιπόν είναι όμηρος του χρέους και παρ΄ ότι υποτίθεται ότι μειώθηκε 107 δισεκ με το PSI+ εντούτοις η Ελλάδα είναι ανίκανη να μειώσει το χρέος της σε απόλυτα μεγέθη αισθητά… που είναι και ο υγιής δείκτης ισχύος μιας οικονομίας…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης