Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι στις ναυτιλιακές μετοχές λόγω Ερυθράς Θάλασσας - Η Maersk +17% σε μία εβδομαδα

Ράλι στις ναυτιλιακές μετοχές λόγω Ερυθράς Θάλασσας - Η Maersk +17% σε μία εβδομαδα
Οι μετοχές της Maersk σημειώνουν άνοδο πάνω από 17% μόνο αυτή την εβδομάδα
Σχετικά Άρθρα
Οι ναυτιλιακές εταιρείες ήταν οι μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη από τις αρχές του 2024 και ήταν έτοιμες για το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα των τελευταίων ετών, καθώς η αλλαγή δρομολόγησης των πλοίων μετά τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα αύξησε τις τιμές των ναύλων.
Οι ναυλωτές έχουν αποφύγει την περιοχή ως αποτέλεσμα των επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου και οι αναλυτές της Jefferies λένε ότι οι εταιρείες γραμμών που ελέγχουν περισσότερο από το 85% της παγκόσμιας χωρητικότητας του στόλου έχουν εκτρέψει τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα κυρίως γύρω από την Αφρική.
Η δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία Maersk, η οποία ελέγχει περίπου το ένα έκτο του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευματοκιβωτίων, δήλωσε την Παρασκευή ότι τα πλοία της θα συνεχίσουν να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, η οποία παρέχει πρόσβαση στη διώρυγα του Σουέζ, μια σύντομη διαδρομή μεταξύ Ασίας και Ευρώπης που αποφεύγει τον περίπλου του νότιου άκρου της Αφρικής.
Ο περίπλους της Αφρικής προσθέτει τουλάχιστον 10 ημέρες ταξιδιωτικού χρόνου και αυτό έχει ήδη φανεί στις τιμές των ναύλων - οι τιμές από την Ασία προς την Ευρώπη έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τα μέσα Δεκεμβρίου σε περισσότερα από 4.000 δολάρια ανά ισοδύναμη μονάδα σαράντα ποδιών (FEU), σύμφωνα με τα στοιχεία της Freightos από τις 3 Ιανουαρίου.
Αυτά είναι καλά νέα για τις ναυτιλιακές μετοχές.

Εβδομαδιαίο άλμα

Οι μετοχές της Maersk σημειώνουν άνοδο πάνω από 17% μόνο αυτή την εβδομάδα, το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα από τον Απρίλιο του 2009, γεγονός που τις καθιστά τον μεγαλύτερο κερδισμένο στον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς STOXX 600.
Έχουν αυξηθεί κατά περίπου 40% από τα μέσα Δεκεμβρίου, από ένα χαμηλό περίπου τρεισήμισι ετών.
Οι μετοχές της ανταγωνίστριας Hapag Lloyd σημείωσαν άλμα 23% αυτή την εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Μάρτιο του 2022.
Οι μετοχές της Frontline σημειώνουν άνοδο άνω του 8% - ο τρίτος μεγαλύτερος κερδισμένος του STOXX 600 - και η ιταλική D'Amico σημειώνει άνοδο 3,5%.
"Οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν υψηλή λειτουργική μόχλευση και οποιαδήποτε κίνηση στα έσοδα πέφτει γρήγορα στην κατώτατη γραμμή", δήλωσε ο Tom Gilbey, αναλυτής κεφαλαιακών ερευνών της Quilter Cheviot.
"Εάν οι τιμές των ναύλων παραμείνουν εκεί που είναι - και νομίζω ότι είναι πιθανό να παραμείνουν βραχυπρόθεσμα - τότε αυτό στηρίζει τις τιμές των μετοχών. Αν δούμε οποιαδήποτε χαλάρωση της κατάστασης, τότε μάλλον θα πέσουν αρκετά", δήλωσε ο Dan Boardman-Weston, διευθύνων σύμβουλος και CIO της BRI Wealth Management.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης