Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο σχέδιο για Altman, OpenAI - Αναζητούν 7 τρισ. δολάρια για νέα εταιρεία τσιπ που θα πλήξει την κυριαρχία της Nvidia

tags :
Νέο σχέδιο για Altman, OpenAI - Αναζητούν 7 τρισ. δολάρια για νέα εταιρεία τσιπ που θα πλήξει την κυριαρχία της Nvidia
Altman: Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερες υποδομές ΑΙ
Σχετικά Άρθρα
Ο δημοφιλής στάρ της Silicon Valley και διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, αναζητά τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις για την αναμόρφωση της παγκόσμιας βιομηχανίας ημιαγωγών, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Ο Altman έχει αναφερθεί πολλές φορές στο πρόβλημα της προσφοράς και της ζήτησης σχετικά με τα τσιπ που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη – καθώς υπάρχει τεράστια ζήτηση από τις mega εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη αλλά όχι επαρκής προσφορά. 
O Altman υποστηρίζει λοιπόν ότι το έλλειμμα της προσφοράς περιορίζει την ανάπτυξη της OpenAI κι εξετάζει ένα έργο που θα αυξήσει την παγκόσμια ικανότητα κατασκευής τσιπ για την AI, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal.
Για το σκοπό αυτό αναφέρει η εφημερίδα, βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ο Altman θα επιδιώξει να κεφάλαια μεταξύ 5 και 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το εγχείρημα, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη μια πηγή.
Το OpenAI δεν απάντησε σε αίτημα του CNBC για σχολιασμό.

Είναι η δεύτερη προσπάθεια του Altman να επενδύσει σε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

Την περασμένη εβδομάδα, ο Altman ανέφερε στην πλατφόρμα X ότι η OpenAI θεωρεί ότι «ο κόσμος χρειάζεται περισσότερες υποδομές AI--fab χωρητικότητα, ενέργεια, κέντρα δεδομένων, κ.λπ.- από ό,τι οι άνθρωποι σχεδιάζουν να κατασκευάσουν αυτές τις υποδομές μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
Ο επικεφαλής της OpenAI πρόσθεσε ότι «η δημιουργία υποδομής τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας και μια ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανταγωνιστικότητα» και ότι το OpenAI θα προσπαθήσει να βοηθήσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν θα είναι η πρώτη προσπάθεια του Altman να επενδύσει σε τσιπ.
Λίγο πριν από τη σύντομη αποπομπή του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της OpenAI, o Altman φέρεται να αναζητούσε δισεκατομμύρια για μια νέα και μη διαμορφωμένη ακόμη επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Tigris» για να ανταγωνιστεί τη Nvidia και είχε ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή για να συγκεντρώσει χρήματα από τους επενδυτές.
Το 2018, ο Altman είχε επενδύσει δικά του κεφάλαια σε μια startup κατασκευής τσιπ AI που ονομaζόταν Rain Neuromorphics, με έδρα κοντά στα κεντρικά γραφεία του OpenAI στο Σαν Φρανσίσκο και το 2019, το OpenAI υπέγραψε μια επιστολή πρόθεσης να επενδύσει 51 εκατομμύρια δολάρια για τα τσιπ της Rain.
Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ ανάγκασαν μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Aramco να πουλήσει τις μετοχές της στη Rain.

Ο κυρίαρχος ρόλος της Nvidia

Η Nvidia ήταν ο μεγάλος παραγωγός χρήματος κατά τη διάρκεια της παραγωγικής έκρηξης τεχνητής νοημοσύνης του περασμένου έτους, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να υπερτριπλασιαστεί μέσα στο 2023.
Οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών ή GPU της εταιρείας τροφοδοτούν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που έχουν δημιουργήσει η OpenAI, η Alphabet, η Meta και οι δεκάδες άλλες startup που διεκδικούν κομμάτι από την αυξανόμενη πίτα της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Nvidia ελέγχει επί του παρόντος περίπου το 80% της αγοράς τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και έχει τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 1,72 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και κοντεύει να ξεπεράσει τους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Amazon και Alphabet σε κεφαλαιοποίηση.
Η παρέμβαση του Altman, εφόσον βέβαια εξασφαλίσει τα κεφάλαια που αναζητά, αναμένεται να το αλλάξει αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης