Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

MSCI: Στον δείκτη Small Cap εισέρχονται οι μετοχές των Intralot και Intrakat - Καμία μεταβολή στον Standard

MSCI: Στον δείκτη Small Cap εισέρχονται οι μετοχές των Intralot και Intrakat - Καμία μεταβολή στον Standard
O βασικός δείκτης θα συνεχίσει να περιλαμβάνει 10 μετοχές
Στον δείκτη Small Cap Index (χαμηλής κεφαλαιοποίησης) της MSCI εισήλθαν οι μετοχές των Intrakat και Intralot, μετά την καθιερωμένη τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών.
Οι αλλαγές θα ισχύσουν από 29 Φεβρουαρίου, 2024.
Υπενθυμίζεται ότι στον MSCI Small Cap, είχαν προστεθεί στις 12/5 του 2023 οι μετοχές των Ελλακτωρ και Autohellas, χωρίς να υπάρξει κάποια έξοδος.
Σε ό,τι αφορά στον βασικό, Global Standard Index για την Ελλάδα,στη σημερινή (13/2) έκθεση δεν υπήρξαν μεταβολές.
Έτσι, πλέον, ο βασικός δείκτης θα συνεχίσει να περιλαμβάνει 10 μετοχές και συγκεκριμένα τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Motor Oil και Τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του BankingNews πριν λίγες εβδομάδες, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η άνοδος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα συνεχιστεί και το 2024.
Μετά από μία εξαιρετική χρονιά το 2023, η οποία σχεδόν ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο σχεδόν 40%, υπάρχουν ακόμα λόγοι για να κρατήσουν σε υψηλό επίπεδο την επενδυτική ψυχολογία.
Ωστόσο, υπάρχουν και κίνδυνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να συγκρατήσουν την πορεία των αγορών με κυριότερο τα επιτόκια και αν δεν επαληθευτούν οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργήσει οι επενδυτές.
Στο εσωτερικό η χώρα περιμένει ακόμα μία καλή τουριστική χρονιά, ενώ τα μεγάλα έργα σε υποδομές και ενέργεια θα στηρίξουν την αύξηση του ΑΕΠ.
Καταλυτικό ρόλο στην πορεία της αγοράς θα παίξει η αναβάθμισή της σε ανεπτυγμένη αγορά και αν αυτή η αναβάθμιση έρθει λίγο νωρίτερα από τις υπάρχουσες εκτιμήσεις.
Στελέχη της αγοράς μιλώντας και φέτος στο Bankingnews εκτιμούν ότι η πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα είναι ανοδική.
Το σύνολο των στελεχών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ή αλλιώς το 100% βλέπει ανοδική κίνηση για την εγχώρια αγορά το 2024, αλλά με ηπιότερο ρυθμό ανόδου.
Μοιρασμένη είναι η εικόνα αναφορικά με το ποσοστό ανόδου, με το 50% να περιμένει άνοδο έως 10% και το υπόλοιπο 50% από 10% έως 20%. Ένας κοινός τόπος συνάντησης θα ήταν οι 1.500 μονάδες, δηλαδή μία άνοδος 15%.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση του Βankingnews για την πορεία του Χ.Α. το 2024, οι παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία του είναι κυρίως τα επιτόκια και αν θα επαληθευτούν οι προσδοκίες των επενδυτών αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις.
Επιπλέον ο γεωπολιτικός κίνδυνος θα συνεχίσει να επηρεάζει αλλά και η πορεία της εγχώριας οικονομίας. Πιο αναλυτικά και αλφαβητικά τα χρηματιστηριακά στελέχη αναφέρουν:
Ο Μπάμπης Αγγελετόπουλος, διευθύνων σύμβουλος στην WhiteTip ΑΕΠΕΥ σημειώνει πως «θα μας επηρεάσει το διεθνές περιβάλλον, η συνέχιση της φιλοεπενδυτικής πολιτικής από την κυβέρνηση και η πιθανή επιτάχυνση της αναβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Depolas ΑΧΕΠΕΥ τονίζει πως «το μεγαλύτερο θέμα είναι η πορεία των επιτοκίων και το μέγεθος της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας (κυρίως σε Ευρώπη και Αμερική). Αν υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων, κυρίως από το δεύτερο εξάμηνο θα φτιάξει η επενδυτική ψυχολογία. Ο αστάθμητος παράγοντας είναι ο γεωπολιτικός. Η χώρα μπορεί να ξεχωρίσει αν μπει το Ελληνικό Χρηματιστήριο στις ανεπτυγμένες αγορές και να σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα ο όγκος των συναλλαγών».
Ο Γιώργος Λυραντωνάκης, διευθυντής καταστήματος Κρήτης της HellasFin ΑΕΠΕΥ εξηγεί πως «έπειτα από το αρχικό κύμα των εισροών που ακολούθησαν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, οι μελλοντικές τοποθετήσεις θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα θεμελιώδη στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και την πορεία των διεθνών αγορών. Είμαι αισιόδοξος για το 2024, καθώς ο έλεγχος της πορείας του πληθωρισμού αλλά και η ομαλοποίηση των επιτοκίων είναι παράγοντες σταθερότητας».
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος στέλεχος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, τονίζει πως «κατ΄αρχάς το βασικότερο είναι τα επιτόκια, αν επαληθευτούν οι προσδοκίες θα συνεχίσουν ανοδικά οι αγορές, αλλά επειδή έχει προεξοφληθεί άμεση μείωση, αν διαψευστούν οι προσδοκίες θα έχουμε αυξημένη μεταβλητότητα. Το δεύτερο είναι τα γεωπολιτικά και μέσα σε αυτό είναι και το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.
Από την Ελλάδα, θα επηρεάσει η πορεία του τουρισμού και αν οι ενεργειακές τιμές παραμείνουν σε σχετικά ελεγχόμενα επίπεδα. Αν παραμείνουν τα μακροοικονομικά θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, υποβοηθώντας και το κόστος δανεισμού και την κεφαλαιαγορά».
Ο Νίκος Πετροπουλάκης, εκτελεστικός πρόεδρος στη Merit ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως «ο γεωπολιτικός είναι ένας βασικότερος κίνδυνος. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και στο Ισραήλ συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. Ο δεύτερος κίνδυνος για τις αγορές είναι οι εκλογές στην Αμερική».
Ο Ηρακλής Ρούπας, διευθύνων σύμβουλος Contract Momentum Finance εντοπίζει ως πιθανούς κινδύνους «το γενικότερο διεθνές περιβάλλον, δεν πρέπει να έχουμε εκπλήξεις και η αναμενόμενη σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων να γίνει πραγματικότητα. Στα εγχώρια δεδομένα η προσδοκώμενη αλλά συντομότερη αναβάθμιση του Χ.Α. σε ώριμη αγορά θα συμβάλει προκειμένου το momentum να αναδειχθεί μάσα στο 2024».
Ο Δημήτρης Σαρρής, διευθύνων σύμβουλος στη Σαρρής ΑΕΠΕΥ αναφέρει πως «το θέμα των επιτοκίων σίγουρα θα επηρεάσει και ειδικά αν προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί θα επιβεβαιωθούν. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος γι΄αυτό και είμαι πιο επιφυλακτικός στο θέμα της ανόδου, καθώς περιμένω ότι στο πρώτο εξάμηνο δε θα έχουμε μείωση επιτοκίων. Πολλά επίσης είναι τα ανοικτά μέτωπα στο γεωπολιτικό επίπεδο και θα μπορούσαν επηρεάσουν τις τιμές είτε των πρώτων υλών, είτε των εμπορευμάτων, επηρεάζοντας παράλληλα και τις εταιρείες και τα αποτελέσματά τους».
Ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως «το εξωτερικό περιβάλλον και οι αναταράξεις από γεωπολιτικά θέματα της περιοχής γύρω από εμάς θα επηρεάσουν την πορεία της αγοράς. Επιπλέον, αν υπάρξει θέμα εφοδιαστικής αλυσίδας από τα δρομολόγια των καραβιών, σίγουρα θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη. Στις επιλογές περιμένουμε καλύτερες αποδόσεις από μικρομεσαίες εταιρείες, αλλά προτάσσουμε επενδυτικές επιλογές με βάση τις ευοίωνες προοπτικές των μεγεθών τους, την πορεία του τζίρου των EBITDA και των καθαρών κερδών και όχι με προσδοκώμενες χρηματικές διανομές και τη μερισματική απόδοση, όπου γι’ αυτά προκρίνονται άλλες εταιρείες».
Ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως «σίγουρα η μείωση των επιτοκίων από το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η έναρξη εμβληματικών έργων στις υποδομές και στην ενέργεια, ο τουρισμός και η πορεία του που είναι σημείο αναφοράς για τη χώρα θα επηρεάσουν την πορεία της αγοράς».
Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος, Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως «ο κύκλος των επιτοκίων είναι το βασικό θέμα που θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία της αγοράς. Επίσης η πορεία του ΑΕΠ και των κλάδων αιχμής όπως τουρισμός, ενέργεια, κατασκευές και πληροφορική. Τέλος η πορεία θα επηρεαστεί και από την πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών».

Οι κορυφαίες επιλογές για το 2024

Βαριά χαρτιά και επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης προτιμούν τα χρηματιστηριακά στελέχη.
Πιο αναλυτικά ο Μπάμπης Αγγελετόπουλος, διευθύνων σύμβουλος WhiteTip ΑΕΠΕΥ, επιλέγει Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, Μυτιληναίος Jumbo και ΕΧΑΕ.
Ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής ανάλυσης στην Depolas ΑΧΕΠΕΥ επιλέγει μη κυκλικές μετοχές και μετοχές value (πχ ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή).
Ο Γιώργος Λυραντωνάκης, διευθυντής καταστήματος Κρήτης της HellasFin ΑΕΠΕΥ επιλέγει Εθνική Τράπεζα, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Intrakat και ΔΕΗ.
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου, στέλεχος της Fast Finance προτείνει ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Κρι-Κρι και Πλαστικά Θράκης.
Ο Νίκος Πετροπουλάκης, εκτελεστικός πρόεδρος στη Merit ΑΧΕΠΕΥ επιλέγει ΔΕΗ, Optima Bank, Cenergy, Εντερσοφτ Μοτοδυναμική Εθνική.
Ο Ηρακλής Ρούπας, διευθύνων σύμβουλος Contract Momentum Finance επιλέγει Motor Oil, Optima Bank, Aegean, Q&R, Viohalco.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Σαρρής ΑΕΠΕΥ, Δημήτρης Σαρρής προτιμά ΔΕΗ, Τράπεζα Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ιντρακόμ και Aegean Airlines.
Ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επιλέγει Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Cenergy, Aegean, ΕΧΑΕ, Entersoft, ΟΛΠ και Ideal.
Ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης στην Beta ΑΧΕΠΕΥ προτείνει Τράπεζα Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΟΛΠ και Σαράντη.
Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ επιλέγει Coca Cola, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΟΤΕ, Epsilon Net και Μοτοδυναμική.

Intralot: Στα 1,62 ευρώ η εύλογη αξία της μετοχής

Στα 1,62 ευρώ υπολογίζει την εύλογη αξία για την τιμή της Intralot η Edison, στην πρώτη της κάλυψη για την εταιρεία.
Με βάση το κλείσιμο στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την τιμή που δίνει η Edison, η μετοχή διαπραγματεύεται με σημαντικό discount.
Στη σχετική έκθεση αναφέρεται πως η αποτίμηση της εταιρείας είναι ευαίσθητη στο μέγεθος των συμβολαίων της, που εξαρτάται τόσο για την ικανότητά της να διατηρεί υπάρχοντες πελάτες (η οποία φαίνεται ισχυρή δεδομένου του ποσοστού ανανέωσης 89% από τότε 2008) και την ικανότητά της να κερδίζει νέους πελάτες, η οποία φαίνεται επίσης πολλά υποσχόμενη δεδομένου του τι έχει επιτύχει στις ΗΠΑ τα τελευταία 20+ χρόνια.
«Ενώ επικέντρωσε εκ νέου την επιχείρηση σε ρυθμιζόμενες αγορές στις ανεπτυγμένες χώρες τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει υποστεί σημαντική αναδιάρθρωση κόστους. Αυτό οδήγησε σε μια σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας (το περιθώριο EBITDA 35,7% το 222 και 38,5% το εννιάμηνο 2023/σε σύγκριση με 22,6% το 2020) και μείωση του λόγου καθαρού χρέους/EBITDA σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, ήτοι 3,4x στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 μετά από άνοδο στο 9,8x στο αποκορύφωμα της πανδημίας COVID-19. Επομένως, η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική θέση από ό,τι ήταν εδώ και πολλά χρόνια. Η διοίκηση είναι πεπεισμένη για περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας καθώς λήγουν τα συμβόλαια και οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα μειώσουν ακόμη περισσότερο την καθαρή δανειακή θέση της. (...)
Τα σημαντικά εμπόδια περιλαμβάνουν: 1) υψηλά επίπεδα κρατικών ή/και ομοσπονδιακών κανονισμών για την παροχή λαχειοφόρων αγορών και άλλων παιχνιδιών. 2) σημαντικό κόστος για την κατασκευή της τεχνολογικής πλατφόρμας και την απόκτηση συμβάσεων. 3) οι πελάτες, δηλαδή τα κράτη και οι κυβερνήσεις, αποστρέφονται τον κίνδυνο και εκτιμούν τη φήμη των καθιερωμένων παρόχων. 4) το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι της αλλαγής φορέα μετά την εγκατάσταση.
Οι συμβάσεις με πελάτες μπορεί να είναι διάρκειας έως και 10 ετών, συχνά με επιλογές ανανέωσης πολλαπλών ετών στη συνέχεια, και παρέχουν υψηλό επίπεδο προβολής εσόδων. Εκτός από την παραδοσιακή περιοχή εστίασής της (λαχεία), νέα τμήματα της αγοράς ανοίγουν ή ρυθμίζονται, τα οποία παρέχουν περαιτέρω ευκαιρίες ανάπτυξης», σχολιάζει η Edison.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης