Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόφαση όνειδος: Στην Ουκρανία τα έσοδα από τα ρωσικά assets - Η Von der Leyen ήθελε ΝΑΤΟ, αλλά πάει για 2η θητεία στην ΕΕ

Απόφαση όνειδος: Στην Ουκρανία τα έσοδα από τα ρωσικά assets - Η Von der Leyen ήθελε ΝΑΤΟ, αλλά πάει για 2η θητεία στην ΕΕ
Η Ursula von der Leyen ανακοίνωσε την πρόθεση της να διεκδικήσει νέα θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν
Σχετικά Άρθρα

Στην κλοπή του αιώνα επιμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζοντας τη νομιμοποίηση των εσόδων από τα ρωσικά assets προκειμένου να διατεθούν στην... Ουκρανία.
Τις επόμενες ημέρες, η ΕΕ θα επιτρέψει τους τόκους που έλαβε από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της Ουκρανίας, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, σε συνέντευξη Τύπου του κόμματος CDU , η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Phoenix.
«Έχουμε ξεκινήσει νομικά μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι οι τόκοι που λαμβάνονται από αυτές τις καταθέσεις δεν ανήκουν στη Ρωσία. Η νομική κατάσταση είναι τέτοια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους τόκους για την Ουκρανία» υποστήριξε η ίδια και συμπλήρωσε ότι αυτά τα νομικά βήματα θα εφαρμοστούν «τις επόμενες ημέρες».

Τόκοι 3 δισ. ευρώ σε 9 μήνες

Η ΕΕ και οι χώρες της G7 πάγωσαν σχεδόν το ήμισυ των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων ύψους περίπου 300 δισ. ευρώ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Περίπου 200 δισ. βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως στους λογαριασμούς της βελγικής Euroclear. Τον Οκτώβριο του 2023, η εταιρεία ανέφερε ότι σε εννέα μήνες είχε κερδίσει περίπου 3 δισ. ευρώ σε τόκους από επενδύσεις σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη συσσώρευση απροσδόκητων εσόδων σε χωριστούς λογαριασμούς εν αναμονή περαιτέρω προτάσεων.
Όπως δήλωσε η von der Leyen, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της παραγωγής όπλων για την Ουκρανία.

Αντίποινα υπόσχεται η Ρωσία

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η λήψη τέτοιων αποφάσεων «θα ήταν ένα ακόμη βήμα για την παραβίαση όλων των κανόνων και κανόνων του διεθνούς δικαίου». Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε κλοπή το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, ενώ το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει για αντίποινα.
Η βρετανική εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε ότι οι δυτικές χώρες αναπτύσσουν σχέδια για έκδοση χρέους για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως υποστήριξη για την αποπληρωμή του χρέους.
Όπως είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroclear Liv Mostry, σχολιάζοντας την κατάσταση, η χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ως εγγύηση για δάνεια προς το Κίεβο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «έμμεση κατάσχεσή τους» και να εκθέσει την ΕΕ σε αυξημένο κίνδυνο χρηματοπιστωτικής αστάθειας.

Νέα θητεία διεκδικεί η Ursula von der Leyen στην ΕΕ με διάρκεια έως το 2029

Την πρόθεση της να διεκδικήσει ακόμα θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν, εξέφρασε η εν ενεργεία πρόεδρος, Ursula von der Leyen, μετά τη συνεδρίαση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) του κόμματός της στο Βερολίνο.
Ο επικεφαλής του κόμματος, Friedrich Merz, δήλωσε ότι η 65χρονη πολιτικός έλαβε την ομόφωνη υποστήριξη του κόμματός της για να διεκδικήσει τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής του διοικητικού οργάνου του μπλοκ.
Ο Merz απέδωσε στην von der Leyen τα εύσημα για την ενότητα της Ευρώπης κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. «Ο κόσμος είναι τελείως διαφορετικός σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν», σημείωσε η von der Leyen στην ομιλία της.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen,
ανακοίνωσε στις 19 Φεβρουαρίου ότι θα προτείνει την υποψηφιότητά της για δεύτερη θητεία σε αυτή τη θέση.
Το ΝΑΤΟ συζήτησε το ενδεχόμενο διορισμού της Ursula von der Leyen ως νέου γενικού γραμματέα της συμμαχίας, αλλά ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz ήταν κατηγορηματικά αντίθετος, μεταξύ άλλων λόγω της αντιρωσικής της θέσης, έγραψε η Welt am Sonntag.
Σύμφωνα με την Bild, αν όλα πάνε καλά, η υποψηφιότητα της Ursula von der Leyen θα μπορούσε να εγκριθεί επίσημα στις 7 Μαρτίου 2024 στο συνέδριο του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι.
Εάν επανεκλεγεί, θέλει να δημιουργήσει τη θέση της Ευρωπαίας Επιτρόπου Άμυνας - για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ.
Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη στρατηγική της ΕΕ για την αμυντική βιομηχανία, η οποία περιλαμβάνει αύξηση της στρατιωτικής παραγωγής πάνω από 20%.
Σύμφωνα με την Ursula von der Leyen, οι Ουκρανοί πρέπει να «ξεπεράσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης».
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί ότι η Ρωσία και η παγκόσμια κλιματική αλλαγή είναι οι κύριοι ένοχοι για τα προβλήματα των ευρωπαίων αγροτών, οι οποίοι πραγματοποιούν διαμαρτυρίες σε πολλές χώρες λόγω του πληθωρισμού, της πτώσης των εισοδημάτων και της αύξησης των εισαγωγών από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ursula von der Leyen θα περάσει ακόμη πιο δύσκολα σε αυτό το πόστο, καθώς η κατάσταση της εξωτερικής πολιτικής έχει περιπλέξει σοβαρά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η  Ursula von der Leyen διορίστηκε στη θέση του επικεφαλής της ΕΚ με απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 2019.
Κατέχει αυτή τη θέση από την 1η Δεκεμβρίου 2019. Η επόμενη θητεία του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαρκέσει από τον Δεκέμβριο του 2024 έως τον Νοέμβριο του 2029.

Γερμανικός εμφύλιος - Ο Scholz μπλόκαρε την υποψηφιότητα Von der Leyen για την αρχηγία του ΝΑΤΟ λόγω Ρωσίας

Στο μεταξύ, έντονο ήταν παρασκήνιο και οι μάχες με το βλέμμα στο μεταπολεμικό μέλλον της Ευρώπης στα άδυτα του ΝΑΤΟ ως προς τον διάδοχο του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Jens Stoltenberg.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz μπλόκαρε την υποψηφιότητα για τη θέση της προέδρου της Commission Ursula Von der Leyen λόγω της εξαιρετικά επικριτικής στάσης που τηρεί απέναντι στη Ρωσία, αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Ο Scholz πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μειονέκτημα μακροπρόθεσμα μετά το τέλος του πολέμου.
Τη θεωρεί δηλαδή ακατάλληλη για τη συγκεκριμένη θέση.

Ο Scholz ενημέρωσε τον Blinken

Ο Scholz, οποίος δέχεται επικρίσεις από τη Δύση για την προσεκτική του προσέγγιση απέναντι στη Ρωσία και τον Vladimir Putin φέρεται να είπε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken ότι τάσσεται κατά του διορισμού της Von der Leyen στο τιμόνι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
«Ο Scholz είναι κατηγορηματικά αντίθετος να γίνει η Von der Leyen επικεφαλής του ΝΑΤΟ», ανέφερε η Welt επικαλούμενη αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Η Von der Leyen είναι υπερβολικά επικριτική με τον Putin και αυτό θα μπορούσε «να αποδειχθεί μειονέκτημα μακροπρόθεσμα» κατά την άποψη του Scholz», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Ο Stoltenberg πρόκειται να παραιτηθεί τον Οκτώβριο, έχοντας ήδη παρατείνει τη θητεία του τρεις φορές.
Το θέμα αναμένεται να λυθεί μέχρι τον Ιούνιο 2024.

Γερμανικός εμφύλιος και Rutte

Πρόκειται δηλαδή για έναν γερμανικό εμφύλιο και με άλλες προεκτάσεις, καθώς Scholz και Von der Leyen προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους (SPD ο πρώτος, CDU η δεύτερη) ενώ η τελευταία βαρύνεται από μία σειρά κατηγοριών για κακοδιαχείριση τόσο κατά τη θητεία της στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας, όσο και στο θέμα των εμβολίων της Pfizer για τον Covid.
Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας αναφέρει ότι ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα είναι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte οποίος ήδη απολαμβάνει την υποστήριξη περισσότερων από 20 μελών της συμμαχίας.
Ο Rutte λέγεται ότι ενδιαφέρεται για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ αλλά προσπαθεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του.
«Μετά από 13 χρόνια σε αυτή τη δουλειά εξακολουθούμε να κάνουμε λάθη.
Και το λάθος ήταν ότι μίλησα για μια πιθανή μετακίνησή μου στη θέση του γενικού γραμματέα και δεν είμαι απολύτως σίγουρος αν θα συμβεί» δήλωσε προ ημερών ο Rutter.

Veto και από Βρετανία για Von der Leyen - Οι άλλοι υποψήφιοι

Η εφημερίδα The Sun έχει αναφέρει ότι και η Βρετανία μπορεί επίσης να ασκήσει veto για την Von der Leyen, επικαλούμενη τα πεπραγμένα της ως υπουργός Άμυνας της Γερμανίας στην κυβέρνηση της Angela Merkel.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Άμυνας από το 2013 έως το 2019, δέχθηκε συχνά επικρίσεις επειδή εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση εξωτερικών συμβούλων ενώ κατηγορείται για κενά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του γερμανικού στρατού.
Η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία επέβαλε σημαντικές αλλαγές και αυξήσεις δαπανών στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες επιβλέπει ο Boris Pistorius, ο υπουργός Άμυνας.
Δεσμεύτηκε να καταστήσει τη Γερμανία ετοιμοπόλεμη εν μέσω ψυχροπολεμικού κλίματος ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί σε ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Ο Ben Wallace πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, συζητείται επίσης στους κύκλους του ΝΑΤΟ ως πιθανός υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Stoltenberg, μαζί με τον Pedro Sanchez τον Ισπανό πρωθυπουργό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης