Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Κατοχυρώνουν δικαίωμα οι μέτοχοι της Ξυλεμπορία στην αύξηση κεφαλαίου στο σημερινό κλείσιμο (28/3)

Κατοχυρώνουν δικαίωμα οι μέτοχοι της Ξυλεμπορία στην αύξηση κεφαλαίου στο σημερινό κλείσιμο (28/3)
Η εταιρεία έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση δανείων 20 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2024 θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση
Σχετικά Άρθρα
Κρίσιμη είναι η αύξηση κεφαλαίου της Ξυλεμπορία για την αναδιάρθρωση των δανείων, αν και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικρή, ακόμα και στην περίπτωση πλήρους κάλυψης, αφού ο συνολικός καθαρός δανεισμός στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2023 ήταν περίπου 30 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος το 2022 ήταν στα 41 εκατ. ευρώ.
Την ερχόμενη Τρίτη, με το άνοιγμα δηλαδή ξανά της αγοράς, μετά τις αργίες λόγω του Πάσχα των Καθολικών, οι κοινές και οι προνομιούχες μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου.
Η Εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα της εισαγωγής και εμπορίας πάσης φύσεως ξυλείας επεξεργασμένης ή μη, δομικών υλικών, προϊόντων ξύλου, επεξεργασίας ξυλείας και παραγωγής προϊόντων ξύλου είτε για ίδιο λογαριασμό είτε για λογαριασμό τρίτων.
Αν καλυφθεί πλήρως η αύξηση θα αντληθούν 3,36 εκατ. ευρώ και θα εκδοθούν 11,595 εκατ. νέες κοινές και 850 χιλ. νέες προνομιούχες μετοχές, με τιμή διάθεσης τα 0,27 ευρώ και αναλογία μία παλιά για κάθε 0,3314 περίπου νέες κοινές ή προνομιούχες.
Ποσό 1,83 εκατ. ευρώ θα πάει για εξόφληση δανείου και 1,43 εκατ. ευρώ για ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης.
Από 5/4 έως 15/4 η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος.
Η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών αναμένεται στις 29 Απριλίου.
Με βάση τα σενάρια και τις δηλώσεις των βασικών μετόχων και αν οι λοιποί μέτοχοι οι οποίοι έχουν ποσοστό 28,3% πριν την αύξηση, αν δεν καλύψουν το δικαίωμά τους τότε το ποσοστό τους θα υποχωρήσει στο 22,3%.
Η εταιρεία έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση δανείων 20 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2024 θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση.

Υποχρεώσεις λόγω αναδιάρθρωσης δανείων


Δεν επιτρέπεται βάσει συμφωνίας η διανομή μερίσματος ή επιστροφής κεφαλαίου χωρίς έγκριση από τις τράπεζες με εξαίρεση ένα μικρό ποσό για τις προνομιούχες μετοχές. Επίσης οι βασικοί μέτοχοι ανέλαβαν την υποχρέωση να βάλουν κεφάλαια μέσω αύξησης.
Επιπλέον, θα προχωρήσουν σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και τα κεφάλαια που θα αντλήσουν θα πάνε στις τράπεζες.
Σημειώνεται πως θα κεφαλαιοποιηθεί υποχρέωση 1,83 εκατ. ευρώ που έχουν βάλει ήδη οι βασικοί μέτοχοι και θα βάλουν και άλλες 700 χιλ. ευρώ στην αύξηση.

Η πορεία του δευτέρου εξαμήνου 2023

Οι διεθνείς τιμές ξυλείας και προϊόντων ξυλείας κατά την διάρκεια του β’ εξαμήνου της χρήσης 2023, παρουσίασαν μία σχετική σταθεροποίηση στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί στα τέλη του α’ εξαμήνου της χρήσης 2023. Κατά το β΄ εξάμηνο της χρήσης 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης 2022, οι πωλήσεις της Εταιρείας και του Ομίλου εκτιμάται από την Διοίκηση της Εταιρείας ότι θα επηρεαστούν αρνητικά από τις διεθνείς τιμές καθώς εξακολουθεί το τρέχον επίπεδο των διεθνών τιμών ξυλείας και προϊόντων ξυλείας να βρίσκεται χαμηλότερα από το αντίστοιχο επίπεδο που ήταν διαμορφωμένο κατά το β’ εξάμηνο της χρήσης 2022.

Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια

Η Διοίκηση της Εταιρείας εκτιμά ότι η υλοποίηση των έργων υποδομής που είναι ήδη σε εξέλιξη καθώς επίσης και αυτών που έχουν προγραμματιστεί και εξαγγελθεί τα επόμενα έτη θα διατηρήσουν ή/και θα αυξήσουν την υφιστάμενη ζήτηση για τα προϊόντα που εμπορεύεται η Εταιρεία και ο Όμιλος.
Η αύξηση των κατασκευαστικών εργασιών λόγω των έργων υποδομής, ως ανωτέρω, θα προκαλέσει αυξημένη ζήτηση η οποία θα συμβάλει θετικά στην άνοδο του όγκου των πωλήσεων και στην αντίστοιχη αύξηση του κύκλου εργασιών της Εταιρείας και του Ομίλου στα επόμενα έτη.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης