Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρίνης: Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει τη στρατηγική του φόβου, της πόλωσης και της οξύτητας

Κατρίνης: Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει τη στρατηγική του φόβου, της πόλωσης και της οξύτητας
Ο Μ. Κατρίνης έκανε λόγο για τις συνθήκες αδιαφάνειας που χαρακτηρίζουν τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση
«Μπροστά στην διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, μπροστά στην ανάδειξη ζητημάτων με τα οποία η κυβέρνηση πίστευε ότι έχει ξεμπερδέψει, η επιλογή, προσωπικά του Πρωθυπουργού, είναι η στρατηγική του φόβου, της πόλωσης και της οξύτητας. Με αυτή τη στρατηγική πηγαίνει στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μ. Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή.
Όπως ανέφερε ο κ. Κατρίνης, «επιχειρεί να εκφοβίσει και να εκβιάσει τους πολίτες επειδή αμφισβητούν το αφήγημα και την αποτελεσματικότητά της. Τρέμει στην ιδέα ανατροπής των συσχετισμών και αποδοκιμασίας της αλαζονείας της. Τρέμει στην ιδέα να βρεθεί μπροστά σε μια πραγματική αντιπολίτευση και όχι σε μια βολική και αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση».

Ταμείο Ανάκαμψης

Κάνοντας αναφορά στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση, ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι «από την αρχή η κυβέρνηση είχε δύο στόχους: να περιορίσει την πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους και εκλεκτούς με το πρόσχημα της γρήγορης απορρόφησης, αλλά και να προωθήσει τον βίαιο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, αποκλείοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο ίδιος παρέθεσε και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα πρώτα 2,72 δισ. ευρώ δάνεια μηδενικού επιτοκίου χορηγήθηκαν σε 178 δανειακές συμβάσεις, με μέσο όρο χρηματοδότησης ανά σύμβαση πάνω από 15 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το μητρώο τελικών δικαιούχων, στις 31 Νοεμβρίου του 2023, στις 40 εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ο μέσος όρος δανειακής στήριξης ήταν άνω των 65 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, δάνεια του Ταμείου άνω των 4 δις έχουν δοθεί σε λιγότερες από 200 επιχειρήσεις, αφού κάποιες έχουν συνάψει 2 ή και 3 δανειακές συμβάσεις, ενώ μόλις το 15% των δανειακών πόρων έχει δοθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 85% σε μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
Επεσήμανε την αργή εκταμίευση των πόρων στην πραγματική οικονομία αφού από τα 4,5 δις δανείων μόλις 1,36 δις έχουν πάει στις επιχειρήσεις, ενώ μόλις το 50% των επιχορηγήσεων έχει φτάσει στην πραγματική οικονομία.
Έκανε λόγο επίσης για τις συνθήκες αδιαφάνειας που χαρακτηρίζουν τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση.
«Η ανάπτυξη για την οποία μιλάει η κυβέρνηση δεν φτάνει στην κοινωνία. Η χώρα και η ελληνική οικονομία χρειάζονται άλλο υπόδειγμα, άλλο σχέδιο, διαφορετική πολιτική.
Οι προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, η ιστορία και οι καταβολές της δημοκρατικής παράταξης, στοχεύουν στη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.
Σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο στο οποίο θα υπάρχει ελπίδα και προοπτική για τους πολλούς. Για όλους αυτούς που αποκλείει και σπρώχνει στο περιθώριο αυτή η κυβέρνηση», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο
κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης