Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Ξεκαθαρίζει το τοπίο, συμβιβασμός Ιούνιο με μείωση 0,25% - Lagarde: Πτώση πληθωρισμού, δεν εξαρτιόμαστε από τη Fed

ΕΚΤ: Ξεκαθαρίζει το τοπίο, συμβιβασμός Ιούνιο με μείωση 0,25% - Lagarde: Πτώση πληθωρισμού, δεν εξαρτιόμαστε από τη Fed
Η ΕΚΤ έστειλε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού θα της επιτρέψει σύντομα να αρχίσει περικοπές

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται πτωτικά και η ΕΚΤ θα σταθμίσει τα δεδομένα για να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η ΕΚΤ έστειλε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού θα της επιτρέψει σύντομα να αρχίσει περικοπές, με τους αναλυτές να τοποθετούν την πρώτη μείωση τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, οι περισσότεροι δείκτες του πληθωρισμού κινούνται χαμηλότερα, η αύξηση των μισθών σταδιακά μετριάζεται και οι εταιρείες απορροφούν μέρος της αύξησης του εργασιακού κόστους στα κέρδη τους. 
Την ίδια ώρα, οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν περιοριστικές και οι αυξήσεις επιτοκίων που πραγματοποίησε η ΕΚΤ συνεχίζουν να βαραίνουν τη ζήτηση, το οποίο είναι θετικό για τη μάχη κατά του πληθωρισμού, εξήγησε η Lagarde.

Τα δεδομένα θα κρίνουν τις μειώσεις επιτοκίων

«Θα εξαρτηθούμε από τα δεδομένα και θα μειώσουμε τα επιτόκια πολιτικής εάν τα δεδομένα μας δώσουν την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο.
Θα λάβουμε πολλά περισσότερα δεδομένα τον Ιούνιο και δεν έχουμε προκαθορισμένο μονοπάτι», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την Lagarde, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών τάχθηκε υπέρ της αναμονής μέχρι τον Ιούνιο, ωστόσο κάποιοι τάχθηκαν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων από σήμερα. 
«Δεν θα περιμένουμε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο 2% για να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες», τόνισε.

Η ΕΚΤ δεν εξαρτάται από τη Fed

Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της Fed, η Lagarde διαμήνυσε ότι δεν θα προχωρήσει σε εικασίες για άλλες κεντρικές τράπεζες και ξεκαθάρισε ότι η πολιτικής της ΕΚΤ, δεν καθορίζεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Όσον αφορά την ανάπτυξη, η Lagarde τόνισε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε αδύναμη το πρώτο τρίμηνο.
«Ενώ οι δαπάνες για υπηρεσίες είναι ανθεκτικές, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αδύναμη ζήτηση», εξήγησε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Αμετάβλητα επιτόκια - Σήμα από την ΕΚΤ για μείωση τον Ιούνιο

Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, διατήρησε τα τρία βασικά επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,
για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, ενώ παράλληλα έστειλε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού θα της επιτρέψει σύντομα να αρχίσει περικοπές.
H προσοχή θα στραφεί στην πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde, στη συνέντευξη Τύπου, καθώς οι traders αναζητούν ενδείξεις για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Ιούνιο.
Ειδικότερα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.
"Εάν η επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής αυξήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη του ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς το στόχο με διατηρήσιμο τρόπο, θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής, " αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΚΤ, όσον αφορά το ενδεχμενο μείωσης τον Ιούνιο.
Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, σκοπεύει να μειώσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.
Οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται, καθοδηγούμενος από τον χαμηλότερο πληθωρισμό των τιμών των ειδών διατροφής και των αγαθών.
Οι περισσότεροι δείκτες μέτρησης του υποκείμενου πληθωρισμού υποχωρούν, ο ρυθμός αύξησης των μισθών μετριάζεται σταδιακά και οι επιχειρήσεις απορροφούν μέρος της ανόδου του κόστους εργασίας στα κέρδη τους.
Οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να επιδρούν ανασταλτικά στη ζήτηση, συμβάλλοντας στην ώθηση του πληθωρισμού προς τα κάτω.
Όμως οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και διατηρούν τον πληθωρισμό των τιμών των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.
Θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που συμβάλλουν σημαντικά στην εξελισσόμενη διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.
Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής του θα παραμείνουν επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο. Εάν η επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική ενίσχυε περαιτέρω την πεποίθησή του ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο κατά τρόπο διαρκή, θα κρινόταν ενδεδειγμένο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που βασίζεται στα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία και να λαμβάνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, και δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.

ECB1.jpg

Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2024. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, σκοπεύει να μειώσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες δανειοδοτικές πράξεις και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης