Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σενάρια για απόλυτη ισοτιμία ευρώ - δολαρίου - Η «κούρσα» Fed και ΕΚΤ για τις μειώσεις επιτοκίων

Σενάρια για απόλυτη ισοτιμία ευρώ - δολαρίου - Η «κούρσα» Fed και ΕΚΤ για τις μειώσεις επιτοκίων
Οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA σταθμίζουν σενάρια όπου το ευρώ επιστρέφει στην απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου

Επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια για την απόλυτη ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, καθώς οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνονται έτοιμοι να προχωρήσουν σε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων φέτος από ό,τι οι ομόλογοι τους στη Fed.
Σύμφωνα με το Bloomberg,  μεταξύ των οποίων η Bank of America και η γερμανική LBBW, προειδοποιούν για μια μελλοντική μείωση της αξίας του ευρώ, εάν επαληθευτούν τα στοιχήματα σχετικά με τον διαφορετικό ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ και της Fed.
Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Bank of New York Mellon, Jeffrey Yu, το ευρώ θα μπορούσε να αγγίξει την ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο φέτος.
Προς το παρόν, κανένας από τους στρατηγικούς αναλυτές οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg δεν θεωρεί την απόλυτη ισοτιμία ως το βασικό σενάριο αφού θα απαιτούνταν μια μείωση της ισοτιμίας του ευρωπαϊκού νομίσματος κατά 8%.
Σημειωτέον πως το χαμηλό αυτό είχε επιτευχθεί για τελευταία φορά εν μέσω της ενεργειακής κρίσης η οποία δημιουργήθηκε μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο παράγοντας Trump

Ελάχιστοι, όμως, είναι διατεθειμένοι να αγνοήσουν την πιθανότητα μιας τέτοιας μείωσης, ιδιαίτερα δεδομένης της πιθανότητας επανεκλογής του Donald Trump, ο οποίος θα μπορούσε να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις οι οποίες προκαλούν πληθωρισμό και δημιουργούν εμπόδια στο διεθνές εμπόριο.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ με επικεφαλής την πρόεδρο Christine Lagarde αναμένεται να προετοιμάσουν τις αγορές για μια πρώτη μείωση στις 6 Ιουνίου στη συνεδρίασή τους αυτή την εβδομάδα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται.
Αν και έχουν αντιταχθεί σθεναρά στην άποψη ότι θέλουν να συμβαδίσουν με την Fed, δεν έχουν δεσμευτεί για το τι θα συμβεί μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι θα βασιστούν στα οικονομικά δεδομένα.
Για τους επενδυτές, όμως, η απόκλιση μεταξύ των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι έντονη.
Την περασμένη Παρασκευή, τα μισθολογικά στοιχεία στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχεδόν ένα χρόνο ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε, υποδεικνύοντας μια ισχυρή αγορά εργασίας η οποία συνεχίζει και τροφοδοτεί την οικονομία.
Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός καταγράφει ταχύτερη μείωση σε σχέση με τις προβλέψεις.
Αυτή η διαφορετική προσέγγιση εξηγεί το γιατί οι αγορές προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα δώσει ώθηση στην οικονομία προχωρώντας σε μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης το 2024, έναντι περίπου 60 μονάδων βάσης για τη Fed.
Οι προσδοκίες έχουν ήδη ασκήσει πιέσεις στο νόμισμα, αφού το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά περίπου 2% φέτος στα 1,09 δολάρια.

Τι λένε οι αναλυτές

Οι στρατηγικοί αναλυτές με επικεφαλής τον Αθανάσιο Βαμβακίδη της BofA σταθμίζουν σενάρια όπου το ευρώ επιστρέφει στην απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου, εάν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκιά της φέτος και η ΕΚΤ προχωρήσει σε τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη. Το ευρώ θα μπορούσε να καταγράψει ακόμα μεγαλύτερη μείωση αν δημιουργηθεί μία νέα ενεργειακή κρίση.
Κάθε επιπλέον μείωση που πραγματοποιεί η ΕΚΤ σε σχέση με τη Fed θα μπορούσε να προκαλέσει μια κίνηση 1% στη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, σύμφωνα με τον Samuel Ziff, επικεφαλής της στρατηγικής συναλλάγματος της JPMorgan Private Bank.
Αν και η Lagarde και οι συνάδελφοί της θα επαναλάβουν ότι δεν λαμβάνουν κατευθυντήριες γραμμές από τη Fed, αναμένεται ότι δεν θα επιλέξουν να μεγενθύνουν οποιαδήποτε απόκλιση η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αδυναμία του ευρώ και να αυξήσει τον πληθωρισμό στην περιοχή.
Οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης υποδηλώνουν 15% πιθανότητα μιας αρκετά μεγάλης μείωσης του ευρώ η οποία θα οδηγήσει στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο τους επόμενους 12 μήνες.
Οι ροές στην αγορά των options από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Μάρτιο υποδηλώνουν περιορισμένη πεποίθηση ότι το ευρώ θα μπορούσε να αποδυναμωθεί πολύ κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο στήριξης των 1,05 δολαρίων.
«Οι οπαδοί της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου είναι και πάλι στη μόδα», δήλωσε η αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Audrey Child Freeman.
«Αν και δεν είμαστε ανάμεσά τους, το αναμενόμενο εύρος των $1,10-$1,15 δολαρίων και οι προοπτικές μας για την ενίσχυση του ευρώ το 2024 έχουν ανάγκη επείγουσας αποδυνάμωσης των αμερικανικών στοιχείων, μια πιο ήπια τάση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης