Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα από έντρομο Zelensky: Οι Ρώσοι προελαύνουν παντού – Ουκρανοί στρατηγοί: Το μέτωπο θα καταρρεύσει το καλοκαίρι

Μήνυμα από έντρομο Zelensky: Οι Ρώσοι προελαύνουν παντού – Ουκρανοί στρατηγοί: Το μέτωπο θα καταρρεύσει το καλοκαίρι
Η βρετανική εφημερίδα Times τόνιζε ότι η δυσμενής κατάσταση στο πεδίο της μάχης για την Ουκρανία αναγκάζει τη Δύση να προετοιμαστεί για μια «καταστροφική ήττα» των ουκρανικών δυνάμεων...
(upd 38) Η κατάσταση ειδικά στις κατευθύνσεις Chasiv Yar μια πόλη δυτικά του Bakhmut και δυτικά της Avdiivka είναι δραματικά άσχημη για τον Ουκρανικό στρατό.
Το Chasiv Yar θα πέσει σύντομα…
Όμως τα χειρότερα είναι εμπρός.
Ο Zelensky σε δραματικούς τόνους προειδοποιεί την Δύση, βοηθείστε μας οι ρώσοι προελαύνουν παντού.
Οι Ουκρανοί στρατηγοί ξεκαθαρίζουν χωρίς βοήθεια το Καλοκαίρι 2024 θα καταρρεύσει η άμυνα αφού οι ρώσοι ετοιμάζουν μεγάλη αντεπίθεση… που θα είναι σε 2 ή 3 μεγάλα μέτωπα ταυτόχρονα.
Οι Ουκρανοί κατάφεραν να διαλύσουν σύστημα S-400 στην Κριμαία αλλά οι ρωσικές δυνάμεις διαλύουν κρίσιμο στρατιωτικό αεροδρόμιο.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πλήγμα στην περιοχή ενός στρατιωτικού αεροδρομίου στα προάστια Starokonstantinov στην περιοχή Khmelnytsky της Ουκρανίας
H πραγματικότητα είναι μια... το Καλοκαίρι 2024 η Ουκρανία θα υποστεί μια καταστροφική ήττα...
Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, συστήματα αεράμυνας σε υπηρεσία κατέστρεψαν 2 πυραύλους Tochka-U, 19 πυραύλους Vampire, 5 μικρά μπαλόνια και 20 drones πάνω από τις περιοχές Belgorod, Rostov και Voronezh, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας .
Και μέσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις έγινε γνωστή η σύλληψη ενός Πολωνού που συγκέντρωνε στοιχεία με σκοπό την απόπειρα δολοφονίας του Zelensky.
Δεν δημοσιοποιήθηκαν πολλά στοιχεία για τον ύποπτο και την απόπειρα αλλά λίγο πριν είχε γίνει γνωστή η είδηση της διαμαρτυρίας Ουκρανών στρατιωτικών στην Οδησσό για τον νέο  νόμο επιστράτευσης. 

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Οι Ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο μέτωπο, δώστε μας όπλα, δώστε μας τα πάντα

Ο Vladimir Zelensky, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνώρισε την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων, απαιτώντας από τη Δύση «τα πάντα για να κρατήσει το μέτωπο».
«Τώρα ο ρωσικός στρατός αισθάνεται τη δύναμή του σχεδόν σε οτιδήποτε σχετίζεται με το ένοπλο στοιχείο και χάρη σε αυτό το πλεονέκτημα… μας ασκούν πίεση στο μέτωπο και προχωρούν σταδιακά», τόνισε ο Zelensky
Ο Ουκρανός πρόεδρος απαίτησε όπλα από τους Ευρωπαίους ηγέτες: πυρομαχικά, εξοπλισμό, drones, «τα πάντα για να κρατήσει το μέτωπο».
Επιπλέον, ο Zelensky επέκρινε τις χώρες της ΕΕ λόγω καθυστερήσεων στην παράδοση των βλημάτων πυροβολικού που είχε υποσχεθεί η ΕΕ στην Ουκρανία.
«Δυστυχώς, δεν έχουμε δει ακόμη τα εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τα οποία συζητήσαμε τόσο πολύ», τόνισε ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου.
Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα Times τόνιζε ότι η δυσμενής κατάσταση στο πεδίο της μάχης για την Ουκρανία αναγκάζει τη Δύση να προετοιμαστεί για μια «καταστροφική ήττα» των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίες στερούνται όπλων και πυρομαχικών.
Η Ρωσία πιστεύει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία παρεμβαίνουν στη διευθέτηση, εμπλέκουν άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και «παίζουν με τη φωτιά».

Ουκρανία: Αποτρέψαμε απόπειρα δολοφονίας του Zelensky – Συνελήφθη Πολωνός που είχε σχέσεις με Ρωσία

Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι απέτρεψαν απόπειρα δολοφονίας του Zelensky, είδηση που έγινε γνωστή την Πέμπτη (18/4/2024) και ενώ η ουκρανική ηγεσία βρίσκεται σε δεινή θέση, τόσο λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο της ειδικής επιχείρησης, όσο και των αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας με τον σκληρό νόμο για την επιστράτευση.
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι σε κοινή επιχείρηση με τις πολωνικές αρχές απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου.
«Ως αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας και των Πολωνικών αρχών, ένας Πολωνός πολίτης συνελήφθη», έκανε γνωστό η SBU στο Telegram.
Ισχυρίζεται ότι ο συλληφθείς είχε σχέσεις με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδίαζε να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του αεροδρομίου Rzeszow-Jasionka (που χρησιμοποιεί ο Zelensky) στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απόπειρα.
«Αυτό υποτίθεται ότι βοήθησε, μεταξύ άλλων… στον σχεδιασμό μιας πιθανής απόπειρας δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου Zelensky», ανέφερε η SBU.
Μετέφερε την πληροφορία στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας, που με τη σειρά της ενημέρωσε την Πολωνία για την υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας.
Ο ύποπτος συνελήφθη την Πέμπτη (18/4/2024) και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες σύμφωνα με το άρθρο 130 του πολωνικού Ποινικού Κώδικα, το οποίο περιγράφει το έγκλημα της συλλογής πληροφοριών, οι οποίες, εάν αποκαλυφθούν, θα μπορούσαν να βλάψουν την Πολωνία.

«Θα τους σκοτώσω όλους» - Οργή στην Ουκρανία για την άρση της αποστράτευσης, στρατιώτες αφήνουν τις θέσεις τους στην Οδησσό

Τουλάχιστον οκτώ μήνες θα χρειαστούν - εάν τα καταφέρουν- οι ουκρανικές δυνάμεις προκειμένου να επιβάλουν τον νέο δρακόντειο νόμο για την επιστράτευση, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, παραδέχεται ο ουκρανικός ιστότοπος Strana.
Επιδεινώνοντας την κατάσταση, το στρατιωτικό προσωπικό στην Οδησσό απειλεί να εγκαταλείψει τις θέσεις του και ακόμη και να σκοτώσει εάν ο νέος νόμος δεν τους επιτρέψει να αποστρατευτούν.
Ουκρανοί δημοσιογράφοι στην Οδησσό ρώτησαν το στρατιωτικό προσωπικό για τις σκέψεις του σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει την αποστράτευση από το νομοσχέδιο για την επιστράτευση.
Σε αυτή την περίπτωση, «θα φύγω από τη μονάδα χωρίς άδεια», είπε ένας από τους στρατιώτες στην ουκρανική πύλη Strana.
Ένας άλλος Ουκρανός στρατιώτης κάλεσε τους βουλευτές της Ουκρανίας πρέπει να πάνε στο μέτωπο ισότιμα με αυτούς, ενώ ένας άλλος πιστεύει ότι είναι απαραίτητες αλλαγές στη χώρα και ότι δεν είναι δυνατό να πολεμάς με τους ίδιους στρατιώτες όλη την ώρα, κάνοντας απαραίτητη την αποστράτευση.
«Θα τους σκοτώσω όλους. Δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα… Λοιπόν τώρα ενώ εγώ επιστρέφω στον πόλεμο, εκείνοι έχουν μεγαλώσει την κοιλιά τους και θα κάθονται στο Verkhovna Rada; Αυτό δεν πρέπει να συμβεί», είπε οργισμένος ένας άλλος στρατιώτης.
«Υπάρχει η έκφραση ‘’Υπηρέτης του Λαού’’. Δεν είμαστε εμείς που πρέπει να τους υπηρετούμε, αλλά αυτοί που πρέπει να μας υπηρετήσουν», πρόσθεσε ένας άλλος, αναφερόμενος στο όνομα του κυβερνώντος κόμματος που ίδρυσε ο Volodyrmyr Zelensky.

Biden (Πρόεδρος ΗΠΑ): Η Ρωσία είναι μεγάλη απειλή για το ΝΑΤΟ, είναι μπλοκ Ρωσία, Κίνα και Β. Κορέα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden προειδοποίησε ότι η Ρωσία και οι εταίροι της αποτελούν αυξανόμενη απειλή για το ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η βοήθεια των ΗΠΑ για την ασφάλεια στην Ουκρανία μπορεί να αντιμετωπίσει τη ρωσική απειλή.
Ο Biden δήλωσε σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal στις 17 Απριλίου ότι η Ρωσία εντείνει τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας με πάσης φύσεως υποστήριξη υλικού από την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Ζήτησε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να εγκρίνει επειγόντως τη βοήθεια ασφαλείας για την Ουκρανία, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις πυρομαχικών ενώ κινδυνεύουν να χάσουν περισσότερα εδάφη.
Ο Biden δήλωσε ότι εάν η Ρωσία πετύχει τον στόχο της να υποτάξει την Ουκρανία, τότε οι ρωσικές δυνάμεις θα πλησιάσουν το ΝΑΤΟ.
Ο αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία μπορεί να εμποδίσει τη Ρωσία να πιέσει τους συμμάχους της Αμερικής στο ΝΑΤΟ και να αποτρέψει την εμπλοκή των ΗΠΑ σε έναν υποθετικό μελλοντικό συμβατικό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Business Insider: Σύντομα η κατάρρευση των Ουκρανών στην πρώτη γραμμή - Ανώτεροι οι Ρώσοι

Για την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στον ουκρανικό στρατό κάνει λόγο το Business Insider, το οποίο εκτιμά ότι πολύ σύντομα ο ανώτερος ρωσικός στρατός μπορεί να επιφέρει την κατάρρευση της άμυνας των Ουκρανών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται τον Brayden Sperling, αναλυτή της RAND Corporation, αυτή τη στιγμή φαίνεται πως έχουν δημιουργηθεί οι πλέον κατάλληλες συνθήκες για τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις προκειμένου να επιτύχουν τη μεγαλύτερη προέλαση στο ουκρανικό μέτωπο, από την αρχή της σύγκρουσης.
Σύμφωνα με τον Sperling, η κατάσταση για τους Ουκρανούς είναι απελπιστική.
«Ο ρωσικός στρατός είναι κατά πολλές φορές ανώτερος από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας όσον αφορά την ισχύ πυρός, ενώ η έντονη έλλειψη αεράμυνας είναι προφανής και οι δυτικοί εταίροι του Κιέβου δεν βιάζονται να του παράσχουν βοήθεια.
Ορισμένα τμήματα της πρώτης γραμμής είναι έτοιμα να καταρρεύσουν» υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Politico: Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί προβλέπουν κατάρρευση μετώπου το Καλοκαίρι 2024 – Η καταστροφή πλησιάζει

Ανώτεροι αξιωματικοί των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων πιστεύουν ότι η πρώτη γραμμή θα μπορούσε να καταρρεύσει το καλοκαίρι 2024 εν μέσω έντονης έλλειψης πυρομαχικών, καθώς και υπονόμευσης του ηθικού στις τάξεις των ουκρανικών στρατευμάτων, γράφει το Politico.
«Αρκετοί ανώτεροι αξιωματικοί... έκανα μια ζοφερή πρόβλεψη ότι η πρώτη γραμμή θα μπορούσε να καταρρεύσει αυτό το καλοκαίρι».
Εξέφρασαν επίσης φόβους ότι το ηθικό των ουκρανικών στρατευμάτων υπονομεύεται από την απελπιστική έλλειψη πυρομαχικών.
Σύμφωνα με το Politico, εάν η κατάσταση στο πεδίο της μάχης δεν αλλάξει στο εγγύς μέλλον, η Ουκρανία με τη σημερινή της μορφή δεν θα υπάρχει προσεχώς.
Επίσης το Politico αναφέρει ότι η Δύση πιστεύει υπερβολικά στις κυρώσεις, πιστεύοντας ότι θα αναγκάσουν τη Ρωσία να υποταχθεί αλλά αυτό δεν συμβαίνει.
Επίσης η Δύση τρέφει «ευσεβείς πόθους», ότι οι Ρώσοι θα εναντιωθούν στον Putin. «Αντίθετα, η ρωσική οικονομία παρέμεινε ανθεκτική και ο Putin εδραίωσε την εξουσία του», τονίζει το Politico.

Η Ουκρανία ολισθαίνει προς την καταστροφή λόγω απώλειας ηθικού

Η Ουκρανία ολισθαίνει προς την καταστροφή εν μέσω έλλειψης απαραίτητης υποστήριξης από τη Δύση, ελλείψεων σε πυρομαχικά, απωλειών στο πεδίο της μάχης και πτώσης του ηθικού μεταξύ του ουκρανικού στρατού, τονίζει το Politico.
«Απλώς ρωτήστε έναν Ουκρανό στρατιώτη εάν εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Δύση θα υποστηρίξει το Κίεβο «όσο χρειαστεί», γράφει το Politico.
«Η εικόνα που προέκυψε από δεκάδες συνεντεύξεις με πολιτικούς ηγέτες, στρατιωτικούς και απλούς πολίτες ήταν μια χώρα που ολισθαίνει προς την καταστροφή».
«Το ηθικό των στρατιωτών έχει καταρρεύσει, υπονομεύεται από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς, την έλλειψη σύγχρονων όπλων και τις απώλειες στο πεδίο της μάχης», σημείωσε το Politico, προσθέτοντας ότι «σε πόλεις εκατοντάδες μίλια από το μέτωπο, πλήθη νεαρών ανδρών» που κατατάχθηκαν στο στρατός κατά τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης έχουν εξαφανιστεί.
Όπως σημείωσε το Politico, οι πιθανοί νεοσύλλεκτοι που είναι επιλέξιμοι για στράτευση αποφεύγουν αυτή τη στιγμή τη στράτευση και αντ' αυτού περνούν τις μέρες τους σε νυχτερινά μαγαζιά, ενώ πολλοί έχουν εγκαταλείψει εντελώς τη χώρα.
Παρ’ όλο που ο Volodymyr Zelensky λέει ότι η Ουκρανία προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να μην υποχωρήσει, οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι οι μεγάλες απώλειες είναι αναπόφευκτες το καλοκαίρι 2024 που θα ξεκινήσει η μεγάλη ρωσική αντεπίθεση.

Denys Shmyhal (πρωθυπουργός Ουκρανίας): Προς Γ’ Παγκόσμιο εάν χάσουμε τον πόλεμο με τη Ρωσία

Για το ενδεχόμενο ενός Γ’ Παγκοσμίου πολέμου
προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Denys Shmyhal σε περίπτωση που η Ουκρανία χάσει τον πόλεμο με τη Ρωσία.
«Εάν δεν προστατεύσουμε την Ουκρανία, αυτή θα πέσει.
Έτσι το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας θα καταρρεύσει… και όλος ο πλανήτης θα πρέπει να βρει… ένα νέο σύστημα ασφάλειας.
Διαφορετικά, θα υπάρξουν πολλές συγκρούσεις, πολλά είδη πολέμων και στο τέλος της ημέρας, όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο» επισημαίνει σε δηλώσεις του στο BBC ο Ουκρανός πρωθυπουργός.
Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το δυστοπικό σενάριο, ο Shmyhal ζητά από τη Δύση, και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ να εγκρίνουν το πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα… χθες, όχι αύριο ούτε σήμερα» τονίζει ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Elon Musk (Αμερικανός επιχειρηματίας): Η ήττα της Ουκρανίας στη σύγκρουση με τη Ρωσία ήταν εύκολα προβλέψιμη

Η ήττα της Ουκρανίας στην ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσική Ομοσπονδία ήταν εύκολα προβλέψιμη, δήλωσε ο Αμερικανός επιχειρηματίας και δισεκατομμυριούχος Elon Musk.
Με αυτόν τον τρόπο, ο Elon Musk απάντησε σε μια ανάρτηση ενός από τους χρήστες, που δημοσιεύτηκε στο κοινωνικό δίκτυο Χ που ανήκει στον επιχειρηματία.
Ο τίτλος του πρώτου άρθρου είναι «Η Ουκρανία κερδίζει - και αλλάζει», ενώ η δεύτερη ιστορία έχει τίτλο «Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα».
Ο χρήστης παρουσίασε μια ανάλυση για το πώς ξεκίνησαν όλα και πώς είναι όλα τώρα»
«Ήταν εύκολο να το προβλέψω, στην πραγματικότητα, το είχα προβλέψει», σχολίασε ο Elon Musk στην ανάρτησή του.
Σε ανάρτηση απάντησης, ο ίδιος χρήστης εξέφρασε τη λύπη του που ο επιχειρηματίας δέχθηκε ανελέητη κριτική στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για μια τόσο ακριβή πρόβλεψη.

Larry Johnson (πρώην CIA): Όλο και περισσότερες χώρες επιλέγουν την Ρωσία ως εναλλακτική απέναντι στις ΗΠΑ

Η Ρωσία γίνεται μια υπερδύναμη που χώρες σε όλο τον κόσμο επιλέγουν ολοένα και περισσότερο ως εναλλακτική λύση αντί των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο πρώην αναλυτής της CIA Larry Johnson
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να χάνουν την ηγεμονία τους στον κόσμο
Όλο και περισσότερες χώρες προσεγγίζουν τη Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες θεωρούνται ως εναλλακτική λύση για τις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε ο Larry Johnson.
Κατά τη γνώμη του Larry Johnson, οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να βλάψει τη Ρωσία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απλώς την ενισχύουν και την κάνουν ισχυρότερη.

Marjorie Taylor Greene (Ρεπουμπλικάνοι): Οι Αμερικάνοι θέλουν ειρήνη Ρωσίας – Ουκρανίας

Ο αμερικανικός λαός είναι υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης υποστηρίζει η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Marjorie Taylor Greene.
«Οι Αμερικάνοι απαιτούν ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» αναφέρει στην ανάρτηση της η Greene, η οποία ζητά να σταματήσει η χρηματοδότηση της Ουκρανίας για να σταματήσει ο θάνατος στρατιωτών σε αυτή τη σύγκρουση.
Όπως λέει, η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην προστασία των συνόρων της.

Οι Ρωσικές Δυνάμεις έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Starokonstantinov στην περιοχή Khmelnytsky της Ουκρανίας

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πλήγμα στην περιοχή ενός στρατιωτικού αεροδρομίου στα προάστια Starokonstantinov στην περιοχή Khmelnytsky της Ουκρανίας.
«Όταν φτάσαμε στο Starokonstantinov προς την κατεύθυνση του αεροδρομίου, σημειώθηκε μια πολύ ισχυρή έκρηξη»,
Το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Starokonstantinov γίνεται συνεχώς στόχος ρωσικών επιδρομών.
Το αεροδρόμιο αυτό θα φιλοξενήσει τα αμερικανικά μαχητικά F-16.
Στον χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου υπάρχει αποθήκη βομβών, χώρος εκπαίδευσης, καθώς και εργοστάσια οπλισμένου σκυροδέματος και ασφάλτου, αποθήκες και ηλεκτρικός υποσταθμός.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε και ένα χτύπημα σε ένα προάστιο του Kharkiv τη νύχτα, δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες πληροφορίες.

Το σχέδιο βοήθειας προς την Ουκρανία από τις ΗΠΑ περιλαμβάνει την παροχή πυραύλων ATACMS

Το νομοσχέδιο που ετοίμασε η Βουλή των Αντιπροσώπων δίνει εντολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Biden να μεταφέρει τους επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.
«Ο Πρόεδρος θα μεταβιβάσει στρατιωτικά τακτικά πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς (ATACMS) στην κυβέρνηση της Ουκρανίας για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να αμυνθεί κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να επιτύχει τη νίκη εναντίον της», αναφέρει το κείμενο του εγγράφου.
Προτείνεται να γίνει αυτό μετά την έγκριση του νομοσχεδίου - όσο το δυνατόν συντομότερα.
Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν την απόφαση να μεταφέρουν το ATACMS στην Ουκρανία το καλοκαίρι 2023 αλλά ο σχεδιασμός έχει κολλήσει.

Η ρωσική προέλαση είναι στρατηγικής σημασίας - Έχουν καταλάβει νέα εδάφη έκτασης 360 τετραγωνικά χλμ όσο και το Ντιτρόιτ

Οι Ρώσοι εκμεταλλεύονται το πλεονέκτημά τους και προχωρούν αργά αλλά σταθερά σε αρκετούς τομείς του μετώπου.
Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περισσότερα από 360 τετραγωνικά χιλιόμετρα - μια περιοχή στο μέγεθος του Ντιτρόιτ.
Οι ρωσικές προελάσεις θα συνεχιστούν.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ πρέπει να εσωτερικεύσουν την πραγματικότητα ότι η περαιτέρω καθυστέρηση ή η διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας θα οδηγήσει σε δραματικά ρωσικά κέρδη αργότερα το 2024 και το 2025 και, τελικά, στη ρωσική νίκη.

Οι δύο επιλογές των ΗΠΑ

Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μόνο δύο πραγματικές επιλογές σήμερα.
Μπορεί να συνεχίσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για να επιτρέψει στην Ουκρανία να σταθεροποιήσει τις γραμμές του μετώπου κοντά στις τρέχουσες τοποθεσίες.
Η άλλη επιλογή μπορεί να αφήσει τους Ρώσους να νικήσουν τον ουκρανικό στρατό που θα κυριαρχήσει σε όλη την Μαύρη Θάλασσα.
Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή.
Η ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την άμυνα του ΝΑΤΟ αφού θα θεωρηθεί ήττα του ΝΑΤΟ.
Το μέλλον του ΝΑΤΟ συνδέεται με το μέλλον της Ουκρανίας.
Η καθαρή νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι το μεγάλο στρατιωτικό γεγονός 10ετιών.

Σε επικίνδυνο δρόμο η von der Leyen: Η ΕΕ θα στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία με τα κέρδη από τα κατασχεθέντα ρωσικά assets

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να επενδύσει τα πρώτα 2,5-3 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη (18/4/2024).
Όταν ρωτήθηκε εάν συμφωνεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Christine Lagarde ότι η χρήση κερδών από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να παραβιάσει τη διεθνή έννομη τάξη, η von der Leyen απάντησε: «Νομίζω ότι η απόφαση έχει ληφθεί από τα κράτη-μέλη - και τα 27 έχουν συμφωνήσει ότι χρησιμοποιούμε τα κέρδη μετά την πρότασή μας και αν δουλέψουμε με τον ρυθμό που δουλεύουμε αυτή τη στιγμή, οι πρώτες πληρωμές, περίπου 2,5-3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, μπορεί να είναι προσβάσιμα και να επενδυθούν για την υποστήριξη της Ουκρανίας στις στρατιωτικές ανάγκες που έχει», είπε.
Νωρίτερα, οι Financial Times ανέφεραν ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η πρόθεση της Ουάσιγκτον να εκδώσει μακροπρόθεσμα ομόλογα για να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία χρησιμοποιώντας μελλοντικά έσοδα από επενδύσεις ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στη Δύση εγκυμονεί νομικούς κινδύνους.
Σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν την ταχεία έγκριση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρήση κερδών από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για την Ουκρανία.

Οι ρώσοι περικυκλώνουν το Chasiv Yar

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν βορειοανατολικά του Chasiv Yar και συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή στις 17 Απριλίου. 
Στις 16 και 17 Απριλίου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν όλη την Bohdanivka (βορειοανατολικά του Chasiv Yar), ενώ προχώρησαν πιο κοντά στην Kalynivka (βόρεια του Chasiv Yar), και προχώρησε έως και 500 μέτρα σε βάθος σε περιοχές ντάτσα βόρεια του Novyi Microraion (ανατολικό Chasiv Yar).
Οι μάχες συνεχίστηκαν βορειοανατολικά του Chaisv Yar κοντά στην Bohdanivka. κοντά στο Chasiv Yar και το Novyi Microraion. ανατολικά του Chasiv Yar κοντά στο Ivanivske. και νοτιοανατολικά του Chasiv Yar κοντά στο Klishchiivka.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Khortytsia, Αντισυνταγματάρχης Nazar Voloshyn δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται με μικρές ομάδες επίθεσης στην περιοχή Chasiv Yar και χρησιμοποιούν ATV για γρήγορη μεταφορά και εκφόρτωση πεζικού σε περιοχές μάχης.

Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Τραγική η κατάσταση, το Bakhmut θυμίζει παιδικό παιχνίδι μπροστά στο Chasiv Yar

Τα ουκρανικά στρατεύματα που πολεμούν κοντά στο Chasiv Yar στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR) βρίσκονται σε δεινή θέση και αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού, δήλωσε την Πέμπτη (18/4/2024) ο απόστρατος Ουκρανός στρατηγός Sergey Krivonos.
«Με βάση τις συνομιλίες με όσους βρίσκονται εκεί, μπορώ να πω ότι η λέξη "τεταμένη" δεν μπορεί να μεταφέρει ακριβώς την πραγματική ένταση εκεί.
Οι στρατιώτες που πολέμησαν κοντά στο Rabotino, στο Bakhmut (το ουκρανικό όνομα Artyomovsk) και την Avdiivka λένε ότι ήταν όλα ένα παιδικό παιχνίδι σε σύγκριση με αυτό που συμβαίνει τώρα στο Chasiv Yar» δήλωσε ο Krivonos.
«Πού είναι το προσωπικό και τα όπλα και οι σωστά οργανωμένες αναγνωρίσεις;» είπε ο απόστρατος στρατηγός.
Οι στρατιωτικοί διοικητές των ταξιαρχιών του ουκρανικού στρατού «στερούνται τόσο προσωπικού όσο και του απαιτούμενου εξοπλισμού», ενώ τα ρωσικά στρατεύματα απολαμβάνουν σημαντική υπεροχή, ειδικά στο πυροβολικό, πρόσθεσε.
Η απώλεια του Chasov Yar θα δημιουργήσει απειλή για τις ουκρανικές θέσεις στην Konstantinovka, στο Slavyansk και στο Kramatorsk, δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός.

Προέλαση δυτικά της Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα δυτικά της Avdiivka και συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή στις 17 Απριλίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 17 Απριλίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα κατά μήκος μιας σιδηροδρομικής γραμμής νοτιοανατολικά της Ocheretyne (βορειοδυτικά της Avdiivka).
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 14 Απριλίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα στη δυτική Orlivka (δυτικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στα νοτιοανατολικά προάστια του Ocheretyne και εισήλθαν στα βόρεια προάστια του Netaylove (νοτιοδυτικά της Avdiivka).

Οι Ρώσοι διέλυσαν τη βόρεια ουκρανική διοίκηση και δύο εκτοξευτές S – 300 μέσα σε 24 ώρες

Οι ρωσικές δυνάμεις βελτίωσαν τις θέσεις τους στην πρώτη γραμμή και απέκρουσαν μια αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Donetsk.
Οι Ουκρανοί είχαν βαρύτατες απώλειες 590 στρατιωτών (νεκροί, τραυματίες) ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τη διοίκηση του ουκρανικού στρατού στην περιοχή και δύο εκτοξευτές πυραύλων εδάφους-αέρος S-300 την περασμένη ημέρα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (18/4/2024) η Μόσχα.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, αεροσκάφη, πυραυλικά στρατεύματα και πυροβολικό των ρωσικών δυνάμεων κατέστρεψαν ένα διοικητήριο της Επιχειρησιακής Διοίκησης της βόρειας ομάδας μάχης της Ουκρανίας, δύο εκτοξευτές με φωτισμό στόχου και ραντάρ καθοδήγησης ενός S-300 επιφανείας- πυραυλικό σύστημα αέρος και αποθήκη πυρομαχικών.
Τις τελευταίες 24 ώρες ο ρωσικός στρατός χτύπησε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε 126 περιοχές.
Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν δύο αντεπιθέσεις του ουκρανικού στρατού στην περιοχή Kupyansk την περασμένη ημέρα, ανέφερε το υπουργείο. «Στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ, οι μονάδες της Δυτικής Ομάδας Μάχης προκάλεσαν απώλειες με δύναμη πυρός στο προσωπικό και τον εξοπλισμό του 57ου μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού, της 100ης μηχανοκίνητης και 31ης ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς του ουκρανικού στρατού», σύμφωνα με τη Μόσχα.

Ισχυρότατη έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Kharkiv στην ανατολική Ουκρανία - Οι φλόγες έφτασαν τα 70 μέτρα

Ένας αγωγός φυσικού αερίου εξερράγη στην περιοχή Kharkiv στην ανατολική Ουκρανία την Πέμπτη (18/4/2024), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Strana.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η άσφαλτος έλιωσε σε ακτίνα 40 μέτρων από την έκρηξη με τις φλόγες να φτάνουν σχεδόν τα 70 μέτρα.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν ανέφερε την ακριβή θέση του αγωγού που έχει υποστεί ζημιά ή τα αίτια του συμβάντος, που βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Ευρώπη δεν μπορούν να καλύψουν το ενεργειακό έλλειμμα της Ουκρανίας

Η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει πλήρως την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας με εισαγωγές από γειτονικές χώρες, επειδή η χωρητικότητα του ενεργειακού της συστήματος δεν είναι αρκετή για να μεταδώσει τέτοιο όγκο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ukrenergo, Vladimir Kudritsky.
«Το έλλειμμα μερικές φορές μπορεί να είναι ακόμη και πάνω από τη φυσική ικανότητα του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Ευρώπη.
Σε μια τέτοια περίπτωση, όποια βοήθεια έκτακτης ανάγκης ζητήσαμε και όση εισαγάγαμε, μπορεί να μην είναι αρκετή.
Η τελευταία μέθοδος εξισορρόπησης του ενεργειακού συστήματος μπορεί να εφαρμοστεί σε μια τέτοια κατάσταση», είπε μιλώντας στην τηλεόραση.
Αναφερόμενος σε μέθοδο εξισορρόπησης εννοούσε περιορισμούς στη χρήση ενέργειας.
Η Ουκρανία λαμβάνει περισσότερα από 1 gigawatt ηλεκτρικής ενέργειας ως έκτακτη βοήθεια τις τελευταίες ημέρες, πρόσθεσε ο Kudritsky.

Luhansk_Battle_Map_Draft_April_17_2024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_April_17_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_April_17_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_April_17_2024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_April_17_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης