Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ψυχρός Πόλεμος 2.0: Τι δείχνει ο πυρετός του χρυσού και της τεχνητής νοημοσύνης για την πυρηνική ετοιμότητα ΗΠΑ - Ρωσίας

Ψυχρός Πόλεμος 2.0: Τι δείχνει ο πυρετός του χρυσού και της τεχνητής νοημοσύνης για την πυρηνική ετοιμότητα ΗΠΑ - Ρωσίας
Τι διδάσκει ο Ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ - Σοβιετική Ένωση
Η λεγόμενη τεχνητή νοημοσύνη (AI) κατακλύζει τον κόσμο.
Παράλληλα, ο χρυσός τους τελευταίους δύο μήνες υψώνεται σαν πύραυλος.
Στα μέσα Φεβρουαρίου τύγχανε διαπραγμάτευσης στα 1.990 δολάρια.
Δύο μήνες αργότερα τυγχάνει διαπραγμάτευσης πάνω από τα 2.400 δολάρια — ένα κέρδος 410 δολαρίων σε μόλις δύο μήνες.
Ιδού λοιπόν το ερώτημα: Υπάρχει σχέση μεταξύ τεχνητής νοημοσύνης και χρυσού;
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια περίεργη ερώτηση.
Αλλά όπως αποδεικνύεται, η απάντηση είναι ναι.
Και παραδόξως, το εν λόγω ερώτημα υφίσταται εδώ και δεκαετίες: Αφορά τον Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η KGB ανησυχούσε βαθιά για την πιθανότητα ενός πυρηνικού χτυπήματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εκείνη την εποχή, ο Yuri Andropov ήταν επικεφαλής της KGB.
Ο φόβος του για πυρηνικό χτύπημα από τις ΗΠΑ βασίστηκε εν μέρει στην εκλογή του Ronald Reagan το 1980 και στο σχέδιο του πρώην Αμερικανού πρόεδρο να εγκαταστήσει πυραύλους μέσου βεληνεκούς Pershing II στην Ευρώπη.
Αυτοί οι πύραυλοι θα μπορούσαν να είναι οπλισμένοι με πυρηνικές κεφαλές, ενώ είχαν τη δυνατότητα να χτυπήσουν τη Σοβιετική Ένωση μέσα σε λίγα λεπτά από την εκτόξευσή τους.
Το γεγονός αυτό έθεσε τις σοβιετικές πυρηνικές δυνάμεις σε κόκκινο συναγερμό.
Υιοθετήθηκε δε μια στάση «εκκίνησης στην προειδοποίηση».
Αυτό σημαίνει ότι, μόλις προέκυπταν αξιόπιστα στοιχεία για ένα προγραμματισμένο πρώτο χτύπημα, η Σοβιετική Ένωση θα εξαπέλυε το δικό της χτύπημα για να αποφύγει την καταστροφή των δυνάμεών της.
Η ειρωνεία ήταν ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδίαζαν πρώτο χτύπημα, αλλά η Σοβιετική Ένωση δεν το γνώριζε αυτό.
Οι ομιλίες του Reagan για την «αυτοκρατορία του κακού» δεν κατεύναζαν τις σοβιετικές ανησυχίες.

AI και πυρηνική ετοιμότητα

Εις απάντησιν, οι Σοβιετικοί ανέπτυξαν ένα πρωτόγονο (με τα σημερινά πρότυπα) σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται VRYAN.
Αυτό είναι ένα ρωσικό αρκτικόλεξο που σημαίνει «ξαφνική επίθεση πυρηνικών πυραύλων».
Ο VRYAN ενέγραψε περίπου 40.000 στρατιωτικές, οικονομικές και πολιτικές εισροές και υπολόγισε τη σχετική ισχύ της Σοβιετικής Ένωσης σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκφρασμένη ως ποσοστό παραγωγής.
Το μοντέλο χρησιμοποίησε μια τιμή 100% για την ισοδυναμία της ΕΣΣΔ με τις ΗΠΑ.
Η σοβιετική ηγεσία αισθάνθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν θα εξαπέλυαν πρώτες πυρηνικό χτύπημα εάν η ΕΣΣΔ διατηρούσε μια τιμή γύρω στο 60% - αν και θεώρησε ότι το 70% παρείχε πιο άνετο περιθώριο.
Μια παραγωγή VRYAN στο ύψος του 40% θεωρήθηκε το κρίσιμο όριο βάσει του οποίου οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξαπολύσουν ένα χτύπημα με τους Σοβιετικούς να μην είναι σε θέση να απαντήσουν.
Οι τιμές παραγωγής VRYAN ήταν σε σταθερή πτώση την επικίνδυνη περίοδο 1981–1984 (το 1984, η παραγωγή VRYAN είχε μειωθεί στο 45%).
Το σύστημα VRYAN AI στο οποίο βασίστηκαν η KGB και το σοβιετικό Πολιτικό Γραφείο ήταν ένας σημαντικός παράγοντας σε ό,τι αφορά τη σοβιετική απόφαση το 1981 να υπάρξει πυρετός συλλογής πληροφοριών και κατασκοπευτικού υλικού.

Παρ’ ολίγον καταστροφή

Αυτή η προσπάθεια συλλογής πληροφοριών ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη…
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διεξήγαγαν ένα πολεμικό γυμνάσιο στα τέλη του 1983, με την κωδική ονομασία Able Archer 83.
Αυτό το πολεμικό παιχνίδι προέβλεπε πυρηνικό χτύπημα στη Σοβιετική Ένωση.
Όπως αποδείχθηκε οι ΗΠΑ έκαναν πρόβα για ένα πρώτο πυρηνικό χτύπημα την ίδια ακριβώς στιγμή που η KGB έψαχνε για στοιχεία για ένα πρώτο πυρηνικό χτύπημα.
Το Able Archer 83 παρείχε στην KGB περισσότερους από αρκετούς λόγους για να υποψιαστεί ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονταν όντως για ένα χτύπημα υπό την κάλυψη ενός πολεμικού γυμνασίου.
Η βάσει VRYAN σχετική ισχύς των ΗΠΑ επιδεινώθηκε μετά τις τεράστιες αποτυχίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τις σοβιετικές προθέσεις.
Οι αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ υπέθεσαν ότι το μέλλον θα έμοιαζε με το παρελθόν και ότι οι σοβιετικές προειδοποιήσεις ήταν προπαγάνδα που είχε σχεδιαστεί για να σταματήσει την ανάπτυξη των πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς Pershing II στην Ευρώπη.
Οι Αμερικανοί αναλυτές ευθύνονταν επίσης για αυτό που ονομάζεται κατοπτρική απεικόνιση: την πεποίθηση ότι οι αντίπαλοί σας λειτουργούν σύμφωνα με τις δικές σας απόψεις.
Σε αυτή την περίπτωση, οι ΗΠΑ υπέθεσαν ότι οι Σοβιετικοί είχαν καταλάβει πως δεν είχαν πρόθεση να εξαπολύσουν χτύπημα και επομένως δεν θα είχαν λόγο ανησυχίας.
Στην πραγματικότητα, οι Σοβιετικοί είχαν την αντίθετη άποψη, βασισμένη εν μέρει στο VRYAN AI.
Ο κόσμος έφτασε πολύ κοντά στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και σε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα ως αποτέλεσμα αυτής της αλληλουχίας γεγονότων και της εσφαλμένης αντίληψης των προθέσεων.
Μόνο όταν ένας στρατηγός των ΗΠΑ αποφάσισε να αποφορτίσει το τοπίο ενόψει των προετοιμασιών για το πρώτο χτύπημα των Σοβιετικών η κρίση τελικά υποχώρησε.
Οι παραπάνω πληροφορίες δεν ήταν πλήρως κατανοητές από καμία πλευρά τη στιγμή της κλιμάκωσης.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, τα παραπάνω έγιναν αντιληπτά μόλις το 1990, όπως φαίνεται στη δημοσίευση μιας μελέτης με τίτλο «Ο σοβιετικός Πολεμικός Φόβος από το Συμβούλιο Εξωτερικών Πληροφοριών του Προέδρου (PFIAB)».

Απειλές πυρηνικού πολέμου: Καλό νέο για τον χρυσό

Αυτή η μελέτη αρχικά έλαβε τη διαβάθμιση ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ.
Οι περισσότεροι πολίτες υποθέτουν ότι το ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ είναι το υψηλότερο επίπεδο διαβάθμισης.
Υπάρχουν, όμως, μυστικοί κωδικοί πρόσβασης που περιορίζουν την κυκλοφορία ορισμένων εγγράφων ακόμη και μεταξύ αυτών που έχουν εκκαθαριστεί με ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΗ πρόσβαση.
Στην περίπτωση του Σοβιετικού Πολέμου Τρόμου, αυτοί οι περιορισμοί είχαν τις κωδικές ονομασίες UMBRA, GAMMA, IINTEL, NOFORN, NOCONTRACT, ORCO.
Τι σχέση έχουν λοιπόν όλα αυτά με τον χρυσό;
Μέσα στο The Soviet War Scare ήταν θαμμένο ένα απόσπασμα σχετικά με την αξιολόγηση των ΗΠΑ και τις απαιτήσεις συλλογής πληροφοριών της KGB που σχετίζονταν με πιθανό πυρηνικό πόλεμο:
Απαιτήσεις συλλογής VRYAN – Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι απαιτήσεις VRYAN ήταν η Νο. 1 (και επείγουσα) προτεραιότητα για τη σοβιετική υπηρεσία πληροφοριών…
Είχαν την αποστολή να προσέχουν: την… παρακολούθηση της ροής χρημάτων και χρυσού στη Wall Street καθώς και την κίνηση σε κοσμήματα υψηλής ποιότητας, τος συλλογές σπάνιων έργων ζωγραφικής και παρόμοια αντικείμενα. (Αυτό θεωρήθηκε ως χρήσιμη γεωστρατηγική πληροφορία.)
Μάλιστα, οι ΗΠΑ εκτίμησαν ότι η KGB παρακολουθούσε την κίνηση του χρυσού ως κύριου δείκτη πυρηνικής επίθεσης.
Πράγματι, ο χρυσός ανέκαθεν ήταν ένα από τα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη λίστα με τα αντικείμενα προς παρακολούθηση.
Πιστευόταν πως, αν ένας στρατηγός ή ένας πολιτικός ηγέτης είχε εκ των προτέρων πληροφορίες σχετικά με μια επίθεση, θα μετέτρεπε τον πλούτο του σε χρυσό για φύλαξη, προκειμένου να επιβιώσει οικονομικά από τυχόν συνέπειες.
Η ουσία είναι ότι αυτές οι πληροφορίες και το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι αρχαία ιστορία.
Σήμερα, ο κόσμος είναι πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τον τρόμο του Able Archer το 1983.
Ο χρυσός είναι και πάλι σε κίνηση, έχοντας αυξηθεί από 1.830 δολάρια ανά ουγγιά στις 5 Οκτωβρίου 2023, σε πάνω από 2.400 δολάρια σήμερα, όπερ σημαίνει κέρδος κέρδος 31% σε έξι μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης