Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η απάντηση στο ηλεκτρικό ρεύμα - Τα «μπλε» τιμολόγια το «καταφύγιο» των νοικοκυριών από την άνοδο της τιμής της MWh

Η απάντηση στο ηλεκτρικό ρεύμα - Τα «μπλε» τιμολόγια το «καταφύγιο» των νοικοκυριών από την άνοδο της τιμής της MWh
Τα κριτήρια επιλογής των σταθερών τιμολογίων ρεύματος Ποιο είναι το καλύτερο;
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με το Ιράν και το Ισραήλ να εμπλέκονται σε πολεμικές επιχειρήσεις καθιστούν ευάλωτη τη διεθνή αγορά ενέργειας με τις τιμές του TTF να κινούνται ανοδικά όπως και της εγχώριας αγοράς με την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας να παραμένει πάνω από τα 70 ευρώ ανά MWh.
Ο Απρίλιος εμφανίζεται αρκετά απειλητικός για τα νοικοκυριά που παραμένουν στα «πράσινα» και κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος ενώ τα «μπλε» τιμολόγια φαίνεται ότι ευνοούνται ή γίνονται πιο ελκυστικά σε σχέση με τα άλλες δύο κατηγορίες τιμολογίων.
Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς της Επόμενης Ημέρας σημείωσε μικρή πτώση 6,61% και υποχώρησε στα 73,17 ευρώ ανά MWh από 78, 34 ευρώ ανά MWh που ήταν την Τετάρτη 18 Απριλίου.
Οι αναταράξεις στις τιμές της ενέργειας προεξοφλούν ότι τα σταθερά τιμολόγια θα γίνουν πιο ελκυστικά διότι εξασφαλίζουν μια σταθερή τιμή στα νοικοκυριά που τα επιλέγουν για έξι έως 12 μήνες.
Επιπλέον οι προμηθευτές με βάση την πολιτική που ακολούθησαν στα τιμολόγια του Μαρτίου τα οποία έμειναν σταθερά ενώ οι συνθήκες βοηθούσαν για μια μικρή υποχώρηση προτίμησαν να αφήσουν «σταθερές» τις τιμές των τιμολογίων ρεύματος.

Οι τιμές των «μπλε» τιμολογίων

Τα σταθερά τιμολόγια του Απριλίου με βάση τον πίνακα της ΡΑΑΕΥ είναι πολύ ευνοϊκά.
Οι τιμές τους κυμαίνονται από 0,89 ευρώ έως τα 0,199 ευρώ ανά MWh.
Τα τιμολόγια που είναι κινούνται πιο ψηλά από τα 0,13 ευρω ανά MWh βγαίνουν εκτός ανταγωνισμού διότι οι υπολογισμοί των προμηθευτών προσδιορίζουν την ΤΕΑ στα 100 ευρώ ανά MWh.
Η αγορά ακόμη δίνει ευκαιρίες επιλογών , οι οποίες μπορεί να λιγοστέψουν από τις αρχές Μαΐου. Το επόμενο δεκαήμερο του Απριλίου προτείνεται για την ανάληψη πρωτοβουλιών οι οποίες θα συνδέονται με μετακινήσεις από τις υπόλοιπες κατηγορίες προς τα σταθερά με το μπλε χρώμα.

Τα κριτήρια επιλογής ενός μπλε τιμολογίου

Πριν τη απόφαση ενός νοικοκυριού για αλλαγή τιμολογίου πρέπει να αξιολογήσει και το πάγιο σε ένα σταθερό τιμολόγιο εκτός της προτεινόμενης τιμής ανά KWh.
Παράδειγμα: Προμηθευτής που ορίζει την τιμή χρέωσης στα 0,09 ευρώ ανά KWh και το μηναίο πάγιο είναι στο 9,90 ευρώ η τελική τιμή ανά KWh θα διαμορφωθεί στα 0,124 ευρώ ανά KWh όταν η μηνιαία κατανάλωση διαμορφώνεται σε 300 KWh.
Έτσι η αρχική τιμή των 0,09 ευρώ ενισχύεται εξαιτίας του υψηλού παγίου.

Η επιλογή πρέπει να γίνει αξιολογώντας αρχικά το πάγιο και μετά την τιμή του προμηθευτή που έχει δώσει για όλο το διάστημα.
Τα 0,120 μαζί με το πάγιο των 3,5 ευρώ η τελική τιμή είναι τα 0,130 ευρώ ανά KWh.
Στην εξίσωση πρέπει να εισέλθει και ο χρόνος για τον οποίο το τιμολόγιο θα παραμείνει σταθερό.
Η επιλογή ευνοείται όταν ο χρόνος του μπλε τιμολογίου φτάνει τους 12 μήνες και έχει χαμηλό πάγιο σε σχέση με αυτόν που δίνει την ίδια τιμή για έξι μήνες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης