Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Καμία διακοπή στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία ακόμα και με διαπραγματεύσεις

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Καμία διακοπή στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία ακόμα και με διαπραγματεύσεις
Δεν εμπιστευόμαστε το καθεστώς του Κιέβου υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών
Ακόμα και εάν πάμε σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός δεν θα σταματήσει τις επιχειρήσεις του στο μέτωπο τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος διεμήνυσε πως η Ρωσία δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο καθεστώς του Κιέβου.
«Είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, αλλά, σε αντίθεση με ότι συνέβη στην Κωνσταντινούπολη, δεν θα κάνουμε παύσεις στις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί» υποστήριξε μιλώντας στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Sputnik, Moscow Speaks. και Komsomolskaya Pravda» ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Όπως είπε ο Lavrov, στη Ρωσία υπάρχει η πεποίθηση ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στο καθεστώς του Κιέβου όσον αφορά ενδεχόμενες συνομιλίες.

Ποια φόρμουλα Zelensky;

Σύμφωνα με τον Lavrov, η ειρηνευτική «φόρμουλα» του Ουκρανού προέδρου, πρέπει να απορριφθεί ως βάση για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης.
«Αυτό που είναι απαραίτητο, είναι να συζητηθεί η βάση πάνω στην οποία η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί.
Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουμε με τη φόρμουλα Zelensky, πρέπει να την αφήσουμε στην άκρη εντελώς...
Αν θέλουν, όπως είπε ο πρόεδρος, ας συζητήσουμε τα θεμέλια στα οποία είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε» τόνισε ο Lavrov, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία σέβεται τη θέση της Κίνας, οι εκπρόσωποι της οποίας τάχθηκαν υπέρ της σύγκλησης μιας διάσκεψης αποδεκτής από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
O Lavrov υπογράμμισε πως υπάρχει μια νέα πραγματικότητα μετά την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών στη Ρωσία, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη από όλους, ενώ τόνισε ότι η Ελβετία, η οποία έχει μετατραπεί από μια ουδέτερη χώρα σε μια χώρα «ανοιχτά εχθρική», δεν είναι κατάλληλη για διαπραγματεύσεις για την ουκρανική σύγκρουση.

Οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν αφορούσαν την Κριμαία και το Donbass

Όπως είπε ο Lavrov, οι εγγυήσεις ασφαλείας που δόθηκαν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, δεν αφορούσαν την Κριμαία και το Donbass.
«Τι είδους εγγυήσεις υπήρχαν σε αυτό το έγγραφο της Κωνσταντινούπολης;
Ήμασταν έτοιμοι να διασφαλίσουμε ότι, όπως ήθελε η ουκρανική αντιπροσωπεία, αυτές οι εγγυήσεις θα ήταν εξαιρετικά σοβαρές.
Λοιπόν, το Άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον για τη δημιουργία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θεωρήθηκε το όριο της σοβαρότητας.
Αυτές ήταν πολύ σοβαρές εγγυήσεις ασφαλείας και επισημάνθηκε συγκεκριμένα ότι αυτές οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν ισχύουν για την Κριμαία και το Ντονμπάς.
Αυτό σήμαινε ότι η Κριμαία και το Donbass δεν μπορούν να αγγιχτούν» υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Καμία βάση και στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία

Στη συμφωνία αναφερόταν ότι δεν θα υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις στην Ουκρανία ενώ επισημαινόταν ότι δεν θα γίνονταν στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή τρίτων χωρών στη χώρα, εκτός από τις περιπτώσεις που συμφωνούν όλες οι εγγυήτριες χώρες.
«Δηλαδή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας» επισήμανε ο Lavrov.
«Αλλά μετά, όταν συμφωνήθηκαν όλα, ήρθαν ξαφνικά οι Ουκρανοί διαπραγματευτές και είπαν ότι, για παράδειγμα, στο θέμα των ασκήσεων με τη συμμετοχή τρίτων χωρών, ας αντικαταστήσουμε τη διατύπωση «όταν συμφωνούν όλες οι εγγυήτριες χώρες» με «εκτός από εκείνες τις περιπτώσεις που η πλειοψηφία συμφωνεί με αυτό».
«Αυτό ήταν ένα μήνυμα..., ας κοροϊδέψουμε αυτούς τους Ρώσους λίγο περισσότερο» υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Καταδικασμένο να αποτύχει το ΝΑΤΟ

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ να φέρει τα σύνορα της συμμαχίας πιο κοντά στη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.
«Εάν θέλουν να φέρουν τα σύνορα του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα σύνορά μας, στην Ουκρανία, φυσικά και δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό» είπε ο Lavrov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης