Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook της Ελλάδας, στο BBB- η αξιολόγηση - Ανάπτυξη +2,4% το 2024, στο 150% το χρέος

S&P: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook της Ελλάδας, στο BBB- η αξιολόγηση - Ανάπτυξη +2,4% το 2024, στο 150% το χρέος
Ευχάριστη έκπληξη από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, αλλά μοιάζει περισσότερο με... πολιτική αναβάθμιση των προοπτικών
Σε θετικές -από σταθερές- αναβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) της Ελλάδας η S&P Global Ratings, διατηρώντας σε ΒΒΒ- τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την προσδοκία ότι το αυστηρό δημοσιονομικό καθεστώς θα συνεχίσει να προκαλεί μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους, ενώ η ανάπτυξη θα συνεχίσει να υπερβαίνει τις επιδόσεις των υπολοίπων χωρών στην Ευρωζώνη.
«Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις αξιολογήσεις εντός των επόμενων 24 μηνών, εάν ο λόγος του καθαρού δημόσιου χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ μειωθεί περαιτέρω. Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να το επιτύχουν αυτό μέσω ενός συνδυασμού συνεχιζόμενων διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ελληνική οικονομική ανταγωνιστικότητα, την πλήρη αξιοποίηση των μεγάλων πόρων NextGenerationEU που διατίθενται στην Ελλάδα και τη διατήρηση σταθερών πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού για παρατεταμένη περίοδο.
Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές μας σε σταθερές εντός των επόμενων 24 μηνών, εάν οι δημοσιονομικές επιδόσεις και οι εξωτερικές ανισορροπίες της Ελλάδας, όπως το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, επιδεινωθούν σημαντικά πέρα από τις προσδοκίες μας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, για παράδειγμα, εάν οι γεωπολιτικές και εξωτερικές πιέσεις πλήξουν την Ελλάδα πιο σκληρά από ό,τι υποθέτουμε σήμερα».

Το σκεπτικό της αναβάθμισης του outlook

Μετά την επανεκλογή της ΝΔ το 2023, η κυβέρνηση σκιαγράφησε και άρχισε να εφαρμόζει μια ισχυρή μεταρρυθμιστική ατζέντα με στόχο να ξεμπλοκάρει τα διαρθρωτικά σημεία συμφόρησης που εμποδίζουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα. Οι μακροχρόνιοι βασικοί προβληματικοί τομείς της Ελλάδας που έχουν σημειώσει περιορισμένη πρόοδο μέχρι στιγμής, όπως οι νομικές μεταρρυθμίσεις και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, έχουν τώρα αξιόπιστα σχέδια εφαρμογής που πρόκειται να αναπτυχθούν. Κατά τη γνώμη της S&P, ο βασικός κίνδυνος εφαρμογής είναι ότι η κόπωση των μεταρρυθμίσεων πριν αναληφθεί η κατάλληλη δράση, ιδιαίτερα εάν τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα δεν γίνονται αισθητά σε όλη την κοινωνία.
Τα οικονομικά στοιχεία τα τελευταία τρίμηνα ήταν ελαφρώς πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται με σχετικά υγιή ρυθμό +2% για το 2023. Τα δημοσιονομικά έσοδα, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν αμβλυνθεί, με τα ενοποιημένα εγχώρια φορολογικά έσοδα να αυξάνονται κατά 6,2% το 2023. «Κατά την άποψή μας, αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το συνδυασμό του ακόμη υψηλού πληθωρισμού (ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 4,2% το 2023) και του κόστους από τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της ψηφιοποίησης και της φορολογικής συμμόρφωσης».

Μεσοπρόθεσμα, εάν διατηρηθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκταθεί ταχύτερα από τους ομολόγους της στην Ευρωζώνη. Προβλέπουμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 2,4% την περίοδο 2024-2027, αντανακλώντας μια απτή ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας που οφείλεται στα έργα του NextGenerationEU, στους βελτιωμένους ισολογισμούς τόσο των νοικοκυριών όσο και του τραπεζικού συστήματος και το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι ακόμα περίπου 22% μικρότερη σε σύγκριση με τα προ κρίσης χρέους επίπεδα».
Η S&P αναφέρει ότι όπως και άλλες μικρές ανοιχτές οικονομίες, η Ελλάδα παραμένει εκτεθειμένη στα σοκ στην παγκόσμια οικονομία και σε συνεχείς γεωπολιτικούς κινδύνους. Αυτά περιλαμβάνουν μια πιθανή οικονομική επιβράδυνση που μπορεί να επηρεάσει τους σημαντικούς εξωτερικούς τομείς του τουρισμού ή της ναυτιλίας, ή μια άλλη ξαφνική άνοδο των τιμών της ενέργειας. Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη βελτιωμένη δυναμική των πιστωτικών μετρήσεων της Ελλάδας. «Οι αξιολογήσεις παραμένουν περιορισμένες λόγω του μεγάλου ακόμη αποθέματος κρατικού χρέους και της σχετικά αδύναμης εξωτερικής θέσης ρευστότητας της οικονομίας».

Θεσμικό και οικονομικό προφίλ

Η συνεχιζόμενη δυναμική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων.
Η αύξηση των επενδυτικών ροών που συνδέονται με έργα NextGenerationEU θα στηρίξει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά την περίοδο 2024-2027 -κατά μέσο όρο 2,4%.
«Αναμένουμε η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουν θετικά μεσοπρόθεσμα οικονομικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Μετά από μια επιτυχημένη προσπάθεια επανεκλογής, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ΝΔ έχει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και είναι απίθανο να αντιμετωπίσει σημαντικά νομοθετικά εμπόδια στην εφαρμογή της πολιτικής της ατζέντας.
Από τότε που επιβεβαιώθηκε η πλειοψηφία της ΝΔ στις εκλογές του Ιουλίου 2023, η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σκιαγράφησε και άρχισε να συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Η συνεχής δυναμική, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αξιοποίησης των συνδεδεμένων κονδυλίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), είναι κεντρικής σημασίας για τους στόχους της κυβέρνησης να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τελικά να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της κυβέρνησης και την ικανότητα μεταφοράς χρέους.
Θεωρούμε βασικούς τομείς συνεχιζόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ως εξής:

- Ιδιωτικοποιήσεις και τραπεζικό σύστημα: το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει πλέον πουλήσει τα μερίδιά του σε τρεις από τους τέσσερις συστημικούς δανειστές, σηματοδοτώντας περαιτέρω εξομάλυνση στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και επιστροφή 2,9 δισ. ευρώ στο κράτος από τον Οκτώβριο. Επιπρόσθετα 5 δισ. ευρώ από μη χρηματοοικονομικές ιδιωτικοποιήσεις στοχεύουν φέτος, με τις πωλήσεις διαφόρων αυτοκινητοδρόμων και λιμανιών είτε να έχουν πραγματοποιηθεί είτε να βρίσκονται σε εξέλιξη. Η πλήρης εκφόρτωση του τελικού πονταρίσματος, μαζί με την αντιμετώπιση προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν σε μη συστημικές τράπεζες, είναι βασικά ορόσημα που δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί.

- Δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις: επικεντρώνονται στην ψηφιοποίηση και τους οδηγούς συμμόρφωσης, ιδίως στην υποχρεωτική υποχρέωση να υπάρχουν μηχανήματα σημείων πώλησης (POS) για τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας από την 1η Απριλίου, σε συνδυασμό με τη σύνδεση τέτοιων μηχανημάτων με τις φορολογικές αρχές από το 2023 , θα πρέπει να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της παραοικονομίας.
Μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος: μια μεγάλη δικαστική εκκρεμότητα και ευρύτερες προστριβές στο δικαστικό σύστημα έχουν από καιρό παρεμποδίσει το κράτος δικαίου, το επενδυτικό περιβάλλον και συνεπώς τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας. Οι αλλαγές που έγιναν στις αρχές του 2024 ενθαρρύνουν τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς για διάφορους τύπους υποθέσεων, ενώ ένα ευρύτερο πακέτο που στοχεύει σε διάφορους τομείς του νομικού συστήματος αναμένεται να εγκριθεί φέτος.

- Άλλες μεταρρυθμίσεις: που σχετίζονται με την Υγεία, τη γη, την αγορά προϊόντων και τον ανταγωνισμό συζητούνται, καθεμία από τις οποίες έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας εάν εφαρμοστεί με επιτυχία.
Μαζί με το πιθανό οικονομικό τους όφελος, μια συνεχής ώθηση στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας θα επέτρεπε επίσης το ξεκλείδωμα των κεφαλαίων του RRF ως μέρος του NextGenerationEU. Η περίοδος υλοποίησης του RRF διαρκεί επίσημα μέχρι το τέλος του 2026, οπότε απαιτείται η απορρόφηση των επιχορηγήσεων ή διαφορετικά θα καταπέσει (τα συναπτόμενα δάνεια έχουν τρία επιπλέον έτη για να δαπανηθούν, δηλαδή μέχρι το 2029). «Ωστόσο, δεν αποκλείουμε ότι η προθεσμία του 2026 θα μπορούσε να καθυστερήσει, δεδομένης της αργής υιοθέτησης σε όλη την ΕΕ επί του παρόντος».

Η πλήρης αξιοποίηση των κεφαλαίων του RRF θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σημειώσει πρόοδο στην επίτευξη ενός από τους βασικούς στόχους πολιτικής της για αύξηση των επενδύσεων στο ΑΕΠ, επί του παρόντος στο 13,9%. Αφού κυμαίνονταν γύρω στο 11% του ΑΕΠ για όλα τα χρόνια μετά την κρίση του χρέους, οι επενδύσεις τελικά αρχίζουν να ανακάμπτουν, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (22,2% το 2023) και τα επίπεδα της Ελλάδας πριν από την κρίση (23,8% κατά μέσο όρο την περίοδο 2000-2009).
Οι εξαγωγές ήταν ικανοποιητικές, κυρίως χάρη στη χρονιά ρεκόρ για τις τουριστικές ροές. Οι κρουαζιέρες, οι οργανωμένες εκδρομές και οι επισκέπτες εκτός ΕΕ φαίνεται να έχουν δείξει ιδιαίτερα ισχυρούς αριθμούς, κάτι περισσότερο από το να αντισταθμίζουν τη συνεχιζόμενη απουσία Ρώσων επισκεπτών. Το αυστηρό δημοσιονομικό καθεστώς είναι επίσης πιθανό να ασκήσει κάποια επιβράδυνση στην ανάπτυξη, καθώς η συμβολή στην ανάπτυξη τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα νοικοκυριά μειώθηκε σημαντικά το 2023.
Ο μεγάλος, ευέλικτος και ανταγωνιστικός ναυτιλιακός τομέας της Ελλάδας περιπλέκει την ανάλυση της ευρύτερης οικονομίας, καθώς αντιπροσωπεύει ένα αρκετά μέτριο μερίδιο της απασχόλησης και της προστιθέμενης αξίας, αλλά αποτελεί το μεγαλύτερο μερίδιο του εξωτερικού χρέους του μη χρηματοπιστωτικού τομέα. Εξηγεί επίσης μια μεγάλη συνιστώσα του εξωτερικού δανεισμού και των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία μέσω ξένων θυγατρικών (καθώς και ασταθή στοιχεία εισαγωγών και σημαντικές επανεξαγωγές).

Ευελιξία και προφίλ απόδοσης

Η Ελλάδα είναι πιθανό να πετύχει τον στόχο πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος το 2024.
Οι ισχυρές επιδόσεις εσόδων οδηγούν σε αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, αν και οι πιέσεις στις δαπάνες σύντομα θα αντισταθμίσουν περαιτέρω κέρδη.
Το πολύ μεγάλο απόθεμα δημόσιου χρέους της Ελλάδας μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ και έχει πολύ ευνοϊκό προφίλ όσον αφορά τη διάρκεια και το κόστος των τόκων.
Αν και μετριάζεται, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παραμένει αυξημένο και προβλέπουμε ότι θα διατηρηθεί κατά μέσο όρο στο 5,3% την περίοδο 2024-2027.
Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας παραμένουν ισχυρές.
«Αναμένουμε ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο θα καλύψει τον μεσοπρόθεσμο στόχο των κυβερνήσεων του 2,1% του ΑΕΠ φέτος, υποδεικνύοντας το τέλος της εντυπωσιακής περιόδου εξυγίανσης της Ελλάδας μετά την πανδημία. Η υπεραπόδοση των εσόδων ήταν κεντρικής σημασίας για τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης, με τις προσπάθειες να αυξηθεί η ψηφιοποίηση καταβάλλοντας μερίσματα με τη μορφή υψηλότερης φορολογικής συμμόρφωσης. Ενώ η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής επιτύχει να μειώσει το χάσμα της από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), παραμένει χειρότερη από τις αντίστοιχες χώρες της ΕΕ. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω αύξηση των εσόδων, αν και ο λόγος των συνολικών κρατικών εσόδων προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι ένας από τους υψηλότερους μεταξύ των κρατικών κρατών που αξιολογούμε. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική πίεση για μείωση των φόρων και αναμένουμε ότι το ποσοστό των κρατικών εσόδων στο ΑΕΠ θα μειωθεί σταδιακά, αν και κυρίως λόγω της προσδοκίας μας η οικονομία θα επεκταθεί ταχύτερα από το κράτος.

Για να επιτευχθεί η φετινή ενοποίηση, οι αρχές συνέχισαν να επικεντρώνονται στη φορολογική συμμόρφωση και από την 1η Απριλίου έχουν επιβάλει τη χρήση μηχανημάτων POS για όλους τους τομείς της οικονομίας.
Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος της εξυγίανσης είναι αποτέλεσμα παλαιότερων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2016 (Νόμος Κατρούγκαλου), που σημαίνει ότι ακόμη και σε ένα σενάριο χωρίς αλλαγή πολιτικής, η δημοσιονομική τροχιά της Ελλάδας θα συνεχίσει να βελτιώνεται. Υπό αυτή την έννοια, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει περιθώρια να αυξήσει τις δαπάνες φέτος -σε τομείς όπως οι μισθοί του δημόσιου τομέα, οι εφάπαξ αυξήσεις των συντάξεων, η στοχευμένη περικοπή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για τις οικογένειες και η αύξηση των χορηγήσεων σε δημόσιες επενδύσεις- ενώ ακόμη επίτευξη δημοσιονομικών στόχων. Υποθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πετύχει τον πρωταρχικό στόχο του ελλείμματος μέχρι φέτος, αναμένουμε ότι τα απροσδόκητα έσοδα θα διατεθούν στη μείωση των φόρων και στις δημόσιες επενδύσεις και όχι στη μείωση του χρέους».

Το δημόσιο χρέος μειώνεται πλέον σταθερά. Αφού κορυφωθεί στο 207% του ΑΕΠ το 2020, «εκτιμούμε ότι το ακαθάριστο χρέος θα μειωθεί σε περίπου 131% του ΑΕΠ έως το 2027. Παρά την κάπως απογοητευτική αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ πέρυσι, η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ ήταν ακόμα πολύ ισχυρή στο 6,6%, επομένως εξακολουθεί να επιτρέπει για τη βελτίωση του λόγου του σταθερού χρέους.
Δεδομένου ότι δεν αναμένουμε από την Ελλάδα να διολισθήσει ξανά σε αποπληθωριστικό έδαφος στο άμεσο μέλλον και σε συνδυασμό με την ενθάρρυνση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης και την ισχυρή δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα, ο λόγος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ θα πρέπει να συνεχίσει να ομαλοποιείται. Μακροπρόθεσμα, οι δημογραφικές πιέσεις είναι πιθανό να υπονομεύσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα, μια σημαντική παράμετρος για τη βιωσιμότητα του χρέους, και ως εκ τούτου υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς δυναμικής στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και της διατηρήσιμης δημοσιονομικής σύνεσης, εάν το χρέος πρόκειται να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με ομοτίμους της Ευρωζώνης».

«Αν και πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να σταματήσει να πετύχει άμεσα πλεονάσματα, το εκτεταμένο πρόγραμμα ανταλλαγών χρέους του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι πιθανό να μειώσει τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους της Ελλάδας κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια. Σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης, εξακολουθούμε να αναμένουμε ονομαστικές μειώσεις καθαρού χρέους τα επόμενα χρόνια.
Τα ταμειακά αποθέματα ασφαλείας είναι επίσης σημαντικά και στην Ελλάδα, που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 33,6 δισ. ευρώ (15% του ΑΕΠ). Αφαιρούμε τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία από το ακαθάριστο δημόσιο χρέος στο βασικό δημοσιονομικό μας καθαρό δημόσιο χρέος, το οποίο εκτιμούμε ότι θα μειωθεί στο 119% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2027».
Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης της Ελλάδας παραμένει πολύ χαμηλό στο 1,34% περίπου στο τέλος του 2023. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να αρχίσει να αυξάνεται σύμφωνα με το ευρύτερο εφεδρικό επιτόκιο σε όλες τις αγορές. το σταθμισμένο μέσο κόστος του νέου δανεισμού εκτοξεύτηκε στο 3,7% το 2023 από 1,3% το 2022. Ωστόσο, το πρόγραμμα swaps μαζί με την εξαιρετικά μεγάλη μέση διάρκεια του χρέους της Ελλάδας (η μέση εναπομένουσα ληκτότητα ήταν 19,3 έτη στο τέλος του 2023), αποτελούν σημαντικούς παράγοντες μετριασμού.

Ένα από τα βασικά παρατεταμένα τρωτά σημεία της Ελλάδας έγκειται στις αυξημένες εξωτερικές ανισορροπίες της χώρας. Αν και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε αισθητά πέρυσι - υποχωρώντας στο 6,4% του ΑΕΠ από 10,3% το 2022 -περαιτέρω μεγάλες βελτιώσεις φαίνονται απίθανες στο εγγύς μέλλον. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σημαντική πτώση της τιμής ενέργειας, η οποία εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη βελτίωση του περασμένου έτους, είναι απίθανο να επαναληφθεί. Επιπλέον, αναμένουμε ότι η επενδυτική δραστηριότητα βαρέων εισαγωγών θα συνεχίσει να επιταχύνεται τα επόμενα χρόνια. Η περαιτέρω πρόοδος στην αντιμετώπιση της εξωτερικής αδυναμίας της Ελλάδας είναι πιθανό να εξαρτάται από την επιτυχία ή με άλλο τρόπο στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας, μεταξύ άλλων μέσω της αύξησης της εγχώριας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τράπεζες

Μετά τον καθαρισμό περίπου 80 δισ. ευρώ από επισφαλή στοιχεία ενεργητικού στους ισολογισμούς ελληνικών τραπεζών από το 2019, η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε μελλοντικούς κραδασμούς έχει βελτιωθεί σημαντικά. Η πτώση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) σε κάτω από το 8% των συνολικών δανείων (από πάνω από 49% το 2016) αντανακλά κυρίως το πρόγραμμα "Ηρακλής". Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ο σχηματισμός νέων NPLs εμφανίζεται με αργό ρυθμό. Ενώ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να έχουν αναβαλλόμενες πιστώσεις φόρου (DTC) που αποτελούν ένα στρεβλό ποσοστό του κεφαλαίου τους, η επιστροφή στην κερδοφορία συνεπάγεται ότι τα DTC θα αντικατασταθούν τελικά από υψηλής ποιότητας μορφές κεφαλαίου συμπεριλαμβανομένων των κερδών εις νέο.
Με τη βελτίωση της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα, η ιδιωτική πίστη άρχισε επιτέλους να επεκτείνεται σε καθαρούς όρους, αντιστρέφοντας την τάση συρρίκνωσης του καθαρού δανεισμού από το 2010. Αυτό εξηγείται εν μέρει από τα δάνεια RFF που διοχετεύονται μέσω του τραπεζικού συστήματος, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό, αντανακλά την πρόοδο του ισολογισμού που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα την αύξηση της ικανότητας στήριξης της οικονομίας.

Αναλυτικά, οι προβλέψεις του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης για την οικονομία:
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-19_231446.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-19_231457.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-19_231506.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-19_231515.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης