Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκοπήσεις – Γερμανία: Στην ακροδεξιά στρέφονται οι νέοι – Απογοήτευση για οικονομία και κοινωνία

Δημοσκοπήσεις – Γερμανία: Στην ακροδεξιά στρέφονται οι νέοι – Απογοήτευση για οικονομία και κοινωνία
Τα συμπεράσματα από δύο δημοσκοπήσεις
Σχετικά Άρθρα
Την απαισιοδοξία για το μέλλον και τη δυσαρέσκεια των νέων για τις πολιτικο-κοινωνικές εξελίξεις, αναδεικνύει η έρευνα «Youth in Germany» (Νεολαία στην Γερμανία), η οποία διεξάγεται από το 2020 και ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε άτομα από 15 έως 29 ετών από τον Simon Schnetzer.
Το 51% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υποφέρει από «πολύ στρες», το 36% από εξάντληση και το 17% από αδυναμία, ενώ το 11% υποβάλλεται σε κάποιου είδους θεραπεία για ψυχική διαταραχή.
Όπως απορρέει από τη δημοσκόπηση, η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AFD) βρίσκεται στην κορυφή της προτίμησης των ατόμων κάτω των 30 ετών, με 22% -στην έρευνα του 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 9%. Το 20% (+4%) στηρίζει Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), το 12% (-2%) το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το 18% (-9%) τους Πράσινους και το 8% (-11%) τους Φιλελεύθερους (FDP).
Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ανήσυχοι για την κλιματική αλλαγή και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι γίνονται πολύ λίγα για την προστασία του περιβάλλοντος στην Γερμανία.
Οι κύριες ανησυχίες των νέων αφορούν τον πληθωρισμό (65%), το κόστος στέγασης (54%), τον διχασμό της κοινωνίας (48%) και την αύξηση των προσφυγικών ροών (41%) και φαίνεται να τους οδηγούν προς τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά.

Ξεχωριστή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των τηλεοπτικών σταθμών RTL/n-tv, διαπιστώνει ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) εξακολουθεί να προηγείται με 31%, χωρίς μεταβολή των ποσοστών της από την προηγούμενη μέτρηση, ενώ η AfD παραμένει στη δεύτερη θέση και με απώλεια μίας μονάδας περιορίζεται στο 16%. Στο ίδιο ποσοστό βρίσκεται και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), επίσης χωρίς μεταβολή και ακολουθούν οι Πράσινοι, σταθερά στο 12%. Το FDP παραμένει στο όριο του 5%, όσο και η νεοσύστατη Συμμαχία της Sahra Wagenknecht (BSW).
Στο ερώτημα, ποιο κόμμα είναι περισσότερο έτοιμο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Γερμανίας, το 15% επιλέγει την Χριστιανική Ένωση, το 9% το SPD και το 7% τους Πράσινους, ενώ την AfD προτιμά το 5%. Το 58% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι κανένα από τα κόμματα δεν μπορεί πραγματικά να λύσει τα σημερινά προβλήματα της χώρας.
Ενόψει του συνεδρίου του FDP το προσεχές Σαββατοκύριακο (27-28/4), η δημοσκόπηση διερευνά την άποψη των πολιτών για τις μέχρι τώρα κυβερνητικές επιδόσεις του. Μόνο το 14% εκτιμά ότι το FDP προσπάθησε αρκετά να λύσει τα προβλήματα της χώρας, ενώ το 77% έχει αντίθετη άποψη και μόνο το 26% εκφράζεται θετικά για τον αρχηγό του FDP και υπουργό Οικονομικών Christian Lindner.
Στην ίδια δημοσκόπηση, το 50% των ερωτηθέντων αναδεικνύουν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως το σημαντικότερο ζήτημα. Μόνο όμως το 35% πιστεύει αυτή τη στιγμή ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, ακόμη και αν η Δύση της προμηθεύσει επιπλέον στρατιωτικό υλικό. Το 58% έχει πλέον αντίθετη άποψη για την έκβαση του πολέμου. Μεταξύ των υποστηρικτών της AfD το ποσοστό εκείνων που δεν πιστεύουν σε ουκρανική νίκη φθάνει στο 80% και μεταξύ των υποστηρικτών της BSW στο 93%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης